Prosinec 2006 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Výstava domácích mazlíčků

Ve středu 4. října 2006 pořádala naše 1. Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2,

1. ročník „ Výstavy domácích mazlíčků “, která se konala při příležitosti Světového dne zvířat. Žáci 2., 3. a 4. ročníků si tento den přinesli do školy svého domácího mazlíčka, se kterým se chtěli pochlubit svým spolužákům. Výstava byla připravena pod vedením třídní učitelky žáků 3.B třídy Mgr. Jitky Mahútové a byla uspořádána nejen pro žáky 1.stupně, ale byla přístupna jak rodičům žáků, tak i široké veřejnosti. I když si děti musely připravit podrobné informace o svém mazlíčkovi, aby uměly odpovídat na všetečné dotazy „ návštěvníků“, byly touto výstavou nesmírně nadšeny.

Během výstavy probíhala i soutěž „O nejkrásnějšího domácího mazlíčka“. Všichni, kteří se přišli podívat, museli po shlédnutí výstavy vybrat jedno zvířátko, které se jim nejvíce líbilo a které je nejvíce zaujalo. Že to nebyl vůbec jednoduchý úkol bylo vidět na všech, kteří se snažili rozhodnout co nejobjektivněji.

A jak dopadly výsledky ? Neočekávaně se na 1. místě umístila žákyně 4.A Kristýnka Grůlová se svým sklípkanem, 2. místo obsadila se svou suchozemskou želvou žákyně 2.A Terezka Koskubová a na 3. místě se umístila dvě zvířátka a to dvě andulky dvojčat Terezky a Simonky Kalajových. Se stejným počtem získaných hlasů skončil zakrslý králíček Štěpánky Jonášové ze 2.A.

Všechna zvířátka, která slavila v tento den svátek, se dočkala dárku od všech dětí z 1. stupně v podobě dvou písniček, které děti o velké přestávce zazpívaly na chodbě školy.

1. ročník výstavy se povedl, vystavovatelé i návštěvníci si odnášeli mnoho krásných zážitků i nových informací. Největší odměnou pro pedagogy byl úsměv na tváři žáků a jejich radost z podařené akce. Již dnes se všichni těší na další ročník a přemýšlí, jaké zvířátko by mohli vystavovat příště.

Mgr. Jitka Mahútová

Pomáháme zvířátkům

V rámci integrovaného bloku Školního vzdělávacího programu s názvem „Co nám podzim přinesl?“ proběhla v mateřské škole „U Koníčka“ akce Pomáháme zvířátkům ve spolupráci s Mysliveckým svazem Lovosice sdružením Sulejovice.

Tato akce byla zaměřená na sběr kaštanů, bukvic a žaludů. Ve sběru se činili nejen naše děti, ale také rodiče, kteří překonávali někdy sami sebe. Ono donést na zádech v batohu 50 kg kaštanů není žádná legrace. Tato akce byla velice úspěšná, neboť člen výše jmenovaného sdružení, pan Petr Chod, odvezl postupně pro zvířátka celkem 15 velkých pytlů „dobrot“.

Tímto děkujeme všem, kteří se do sběru podzimních plodů zapojili a věříme, že v zimě budeme mít všichni dobrý pocit z pomoci lesním zvířatům.

Alena Chodová,
uč. MŠ Resslova

Noví kamarádi

Dětem v mateřské škole „U Koníčka“ přibyli začátkem listopadu noví Kamarádi – PODZIMNÍČCI.

Ve spojovací chodbě mateřské školy našli noví domov: Dráček, Růženka. Šípkulka, Dýňáček, Jeřabinka s Javorníčkem, veselá rodinka Kaštánkových, Šiškových a další.

Fantazii dětí a rodičů, kteří se spolu doma na výrobě veselých figurek a vymýšlení jejich jmen podíleli, neznala mezí a tak si všichni návštěvníci výstavy přišli na své. Mezi návštěvníky nechyběli ani bývalí absolventi mateřské školy a kamarádi našich předškoláků, kteří se alespoň na chvíli vrátili do známého prostředí a společně zavzpomínali.

Podzimníčci i paní učitelky děkují rodičům za zájem a chuť vytvářet spolu s dětmi krásné a zajímavé „posly podzimu“ a všem příchozím za návštěvu.

Na všechny děti, které společně s rodiči nebo sourozenci Podzimníčky vyrobily, čekala za jejich snahu sladká odměna.

Zlatuše Frieserová
uč. MŠ Resslova

Byli jsme v divadle

Ve středu 11. října konečně nadešel ten den. Den, na který jsme se my, žáci třídy kvinty, s očekáváním a plni nadšení těšili. Paní učitelka Nosovská nám zakoupila lístky na divadelní představení DON QUICHOTE de la mANCHA, které se hrálo v kulturním středisku Lovoš v Lovosicích. Mělo se jednat o klaunikiádu. Ani jeden z nás ho nikdy předtím neviděl, a tak jsme mohli pouze debatovat nad tím, o čemže to asi bude…

Je středa osm hodin ráno a já se nacházím ve své třídě. K mému údivu se všichni slušně oblékli, spolužáci měli na sobě společenské oblečení - dívky sukně, šaty či kalhoty, chlapci rovněž kalhoty a dokonce i košile ! Mile překvapena byla paní Nosovská, která nás odvedla do „Lovoše“.

Divadlo KLAUNIKY uvádí jedno z nejhranějších představení v České republice vzniklé pod vyšším uměleckým dohledem pana Boleslava Polívky: DON QUIJOTE de la mANCHA. V hlavní roli přední světový chůdoherec Lennoir Montain.

Vešli jsme do sálu, kde byly již připraveno divadelní jeviště s rekvizitami. Nemohu opomenout poznámky, které pronesli chlapci ze III.A. v zápětí potom, co jsme usedli na židle. První: „Tak doufám, že tu bude i Polívka!“… křikl na druhého a ten mu odpověděl: „Tyve, ty zaplatíš čtyři bůry a chtěl by ses i nažrat!“… To věta mne pobavilo. Samozřejmě, že autor hlášky nemyslel polévku s malým p, ale známého herce Boleslava Polívku s velkým, který tento divadelní spolek Brno vlastní. Bohužel - ten s herci nedorazil.

Mladé publikum bylo stále rozbouřené a tak ho musela uklidnit – Archa, robustní, rozcuchaná dáma v pleteném svetru vletěla (!) na jeviště a již svým zjevem všechny rozesmála. To byl první krůček k prosmáté hodině. Zanedlouho se nám představila i druhá postava představení - DON QUICHOTE. Herec, který ztvárnil tuto roli, trávil celé představení na chůdových botách. Nejenže tito kvalifikovaní herci tvořili na podiu show, kterou nás bavili, ale na pomoc si během představení vybírali i žáky a učitelky z naší školy. Vyvolení dostávali jména, která je něčím charakterizovala. Například Markéta ze septimy byla oblečena ve žlutém triku, a tak jí říkali „Žloutková“. Paní Brejchová měla na krku šátek, a tak jak jinak než „Šátečková“ a mezi nejdůležitější posily herců Anchy a Dona Q. patřila role „služby“, kterou obsadili chlapci ze septimy. V průběhu představení, vždy když Ancha pískla na píšťalku, nebo Don Quichote něco potřeboval, museli být v pozoru a připraveni pomoci. Očividně bylo na chlapcích vidět jejich „nadšení“ pro učinkování.

Herci si kladli - dle mého názoru - za cíl pouze jediné, a to, pobavit nás. To se jim bezezbytku povedlo. Pozorovala jsem reakce publika a někteří diváci skutečně doslova brečeli smíchy - například paní Nosovská, která se podílela na představení v roli princezny.

Představení skončilo, odebrali jsme se zpět do třídy, kde nás měla čekat hodina slohu. My jsme ji ovšem strávili vyprávěním zážitků z představení. Někomu se líbilo, avšak většina třídy byla zklamaná. I já jsem si od něj slibovala víc. Nenudila jsem se, naopak jsem se smála, ale shrnuto podtrženo, dalo mi asi tolik, jako bych šla do cirkusu. Pobavení se a zapomnění…

Myslím, že minulý rok a představení v Praze „Horoskop pro Rudolfa II.“, byl mnohem lepší. Měl děj. Ale to je jen můj názor a tak se nenechte ovlivňovat, vyražte na DONA QUICHOTA DE LA MANCHU a udělejte si svůj vlastní.

Tolik autorka, která se asi zapomněla podepsat. My si myslíme v rozporu s posledním odstavcem, že i to pobavení a smích společnosti dospívajících lidí rozmazlených televizí, internetem, MP3 a dalšími vymoženostmi současnosti, nejsou vůbec k zahození…

Redakce

 

Drak Peták

Ekologie, ochrana přírody - to jsou pro předškolní děti zdánlivě nezajímavá a složitá slova. Ale že se najde cestička, jak ji přiblížit i těm nejmenším, jsme se přesvědčili na začátku měsíce listopadu.

Podzim je časem úklidu a příprav přírody na zimní odpočinek. I děti naší mateřské školy chtějí přírodě pomoci a ochránit ji. Mnoho výrobků, které běžně nakupujeme, je ukryto v obalech z plastu. Právě tyto plastové obaly se staly levným materiálem pro naše tvoření. Draka Petáka jsme vyrobili z PET lahví různých velikostí a barev. Děti je z domova nosili a společně jsme je navlékali na dlouhý provaz. Začátek provazu byla dračí hlava a na konci jsme udělali dračí ocas z víček. Celého jsme ho ještě parádně vyzdobili. Naplánovali jsme si jedno dopoledne a nad drakem Petákem jsme zvítězili! Odtáhli jsme ho do kontejnerů na plasty, kde jsme si připomněli, k čemu slouží a jak třídíme odpad.

A co vymyslela chytrá hlavička malého Daníka?.. „Drak by mohl sežrat celý svět." Zamyslete se nad jeho slovy…

Věra Sailerová
MŠ Terezínská ul. Lovosice

Dům dětí a mládeže ELKO

Zázračný pramínek

tak se jmenovalo představení v divadle K.H Máchy v Litoměřicích, kde jsme byli v neděli 15.10.2006.Představení bylo velice pěkné a všem dětem se líbilo i přes to,že ti nejmenší měly obavu z vodníka.Nakonec,jak už to v pohádkách bývá,vše dobře dopadlo a děti odcházely spokojeny a s úsměvem.

Ve čtvrtek 2.listopadu jsme na Osmičce pouštěli draky.Foukal silný a mrazivý vítr,což vyhovovalo hlavně drakům,kteří létaly jak o závod.Soutěž o nejlétavějšího draka vyhrála Kristýnka Veselá a cenu pro nejmenšího účastníka získala Eliška Sukdoláková.

Na sobotu 2.prosince připravuje náš turistický oddíl pochod na Lovoš pod názvem Lovosická vánočka aneb o měšec zlého správce.Pro všechny účastníky jsme letos poprvé vyrobili sami keramické medaile.Jako každoročně je během výstupu na Lovoš připravena spousta zajímavých soutěží.

Mikuláš přijde do Elka s nadílkou ve středu 6.prosince od 16.00 hod.V úvodu vystoupí Sváťovo dividlo s pohádkou.Těšíme se na účast všech,kteří si zakoupili vstupenky v předprodeji.

Věra Hamerníková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9