Prosinec 2006 Lovosický dnešek - Strana 2

Slovo starosty

Začátek nového volebního období

Výsledky voleb jsou uveřejněny na jiném místě. Začnu za sebe poděkováním všem, kdo přišli k volbám a vyjádřili svůj názor. Zvláště děkuji těm, kteří volili tak, že ODS má dnes 9 mandátů a já mohu další volební období vykonávat funkci starosty města. Věřte, že si toho velice vážím.

Co se změnilo? Dovolím si říci, že docela málo. Blok různě nezávislých politických subjektů získal o 2 mandáty méně které si rozdělily 1 ODS a 1 ČSSD. KSČM odevzdalo své 2 mandáty ČSSD a tak se dá říci, že poměr sil tzv. pravice a levice zůstal nezměněný oproti komunálním volbám v roce 2002. Proto i obsazení funkcí a míst v radě města je obdobné. Staronovými radními jsou ing.Jiří Novák a pan Luděk Šantora. Oba již v radě města pracovali. Stejně jako v roce 2002 zvolili zastupitelé dva místostarosty. Úplným nováčkem je jenom místostarosta města pan Jan Jakub. Prvním místostarostou je pan Vladimír John. Přeji oběma, aby se jim v nových funkcích dařilo.

Předsedou finančního výboru byl zvolen nový zastupitel města pan MVDr Jaromír Paleček. Pro zachování vyváženosti bylo dohodnuto, že funkce předsedy kontrolního výboru se chopí opozice. Radu města čeká schvalování složení komisí rady města.

Co nás čeká v nejbližší době? Přesto, že se podařilo udělat okružní křižovatku pod Holoubkovem, čekají nás v Lovosicích velké dopravní problémy z důvodu otevření dálnice D 805 (Ústí n/L - státní hranice). Nepodařilo se včas zajistit finanční prostředky na bezbariérový podchod u Besedy. Hlavní příčinu vidím v „bezvládí " v republice po parlamentních volbách. Kdybychom dnes dostali dotaci, zima nám neumožní odvést stavbu v dobré kvalitě a tak stavba bude realizována až na jaře.

Probíhají složitá jednání o prodeji průmyslových zón 1 a 2 (v Prosmykách a proti Lovochemii). Zájemci o investování do tohoto prostoru jsou a to je velmi dobré. Získané finanční prostředky potřebuje město pro realizaci bytové výstavby v Holoubkově. Ale to opakuji to, co slibovali všichni účastníci voleb. Militantní doba předvolební a volební je za námi a tak opět nastává nikdy nekončící práce pro město. (Tady nebude nikdy hotovo). Tak snad je na místě přání všem zastupitelům, aby se dařilo alespoň tak, jako v právě skončeném období. Jsem přesvědčen, že každý zastupitel si najde »parketu« sobě vlastní a přispěje k dalšímu rozmachu a prospěchu města.

Je to slovo starosty prosincové a tak přeji všem Lovosičanům hezké Vánoce a pevné zdraví v Novém roce a nejen v něm...

Jan Kulhánek

Zprávy z radnice

Kdo bude vládnout v Lovosicích do roku 2010 ?

Vracíme se k volbám z letošního října, které rozhodly o obsazení radnice na další 4 roky. Pro připamatování nebo založení přinášíme seznam zvolených zastupitelů v abecedním pořadí, abychom nepreferovali některou ze stran nebo uskupení. Ve sloupci „org.“ je číslo organizace, za kterou byl konšel zvolen (legendu najdete pod tabulkou), ve sloupci „hlasy“ je absolutní počet hlasů, které kandidát získal.

Poř.č.jménověkorg.hlasy
1.Berešová Jarmila495941
2.Burian Martin Ing.5151 051
3.Gebur Arpád604890
4.Hauf Jiří5151 026
5.Hingar Petr MUDr.506636
6.Hrdlička František511610
7.Jakub Jan365907
8.Janda Jan554763
9.Jentsch Jiří5051 001
10.John Vladimír442459
11.Kulhánek Jan5951 105
12.Kupera Zdeněk561541
13.Lisa Jan Ing.446414
14.Musiol Miloš Ing.594809
15.Novák Jiří Ing.705911
16.Nováková Vladimíra325935
17.Paleček Jaromír MVDr.405993
18.Piegl Jan (ml)274803
19.Pšenička Ondřej382318
20.Slavík Roderick654821
21.Svoboda Stanislav584798
22.Šantora Luděk593399
23.Šramota Milan541679
24.Tomanová Lenka Bc.264802
25.Trefný Josef571557

Strany, koalice, hnutí: (1) Komunistická strana Čech a Moravy, (2) Nezávislí demokraté (předs. V. Železný), (3) SNK ED a nezávislí společně, (4) Česká strana sociálně demokratická, (5) Občanská demokratická strana, (6) Nezávislí.

Ustavující zasedání nového zastupitelstva města Lovosice

Podle příslušného zákona bylo svoláno toto zasedání na úterý dne 7. listopadu v 16.00 hod. do Kulturního střediska Lovoš. Jednání řídil nejstarší z nově zvolených zastupitelů - pan Ing. Jiří Novák. Na začátku zasedání složili všichni naši poslanci předepsaný slib. Následovala akce, naznačující súpíše konfrontační styl jednání pro příští období. Ze schůze odešli 3 zástupci KSČM a 4 za ČSSD, takže zůstalo jen 18 hlasujících. To ovšem stačilo pro další rozhodování, i když zbylí 4 konšelé (1 KSČM, 3 ČSSD) v dalším průběhu schůze většinou byli proti navrženým kandidátům nebo se volby zdrželi. Dále byl všemi přítomnými poslanci schválen způsob hlasování aklamací.

Volba starosty: Do této funkce byl navržen a patnácti hlasy zvolen opět pan Jan Kulhánek.

Ten se po poděkování ujal dalšího řízení schůze, kdy se nejprve řešil počet členů rady města. Opět všemi hlasy přítomných byl dán souhlas s počtem 7 radních. Navržený počet dvou místostarostů byl pak už odsouhlasen jen čtrnácti hlasy. Navrženi a zvoleni byli pan Vladimír John - 1. místostarosta města a pan Jan Jakub - 2. místostarosta města. Jako další radní byli zvoleni: Ing. Martin Burian, MUDr. Petr Hongat, Ing. Jiří Novák a Luděk Šantora

Volba předsedy kontrolního výboru byla odložena na příští zasedání Zastupitelstva města, protže funkce předsedy byla rezervována s ohledem rozložení politických sil v Zastupitelstvu pro opozici, ale opoziční zastupitelé nebyli přítomni v potřebném počtu na schůzi. Předsedou finančního výboru byl zvolen pan MVDr. Jaromír Paleček

JiH

Společenská kroníka

Zlatí manželé Křtěnovi

Paní Věra Křtěnová se narodila 9. března1936 v Prosmykách jako čtvrtá z pěti sester, z kterými vyrůstala. Do školy chodila v Lovosicích. Ihned po škole, v roce 1951, nastoupila do pracovního poměru v bývalé továrně „České hedvábí“ v Lovosicích jako dělnice u strojů na hedvábí. S menším přerušením, z důvodu mateřských dovolených, zde pracovala až do roku 1969. Od roku 1970 až do důchodového věku pracovala jako přední dělnice ve výrobě lahůdek v „Jednotě Roudnice nad Labem“. Je matkou tří dětí. Jindřicha (1957), Heleny (1959) a Romana (1964), kterým věnovala ve výchově co nejlepší péči. Dnes, když jsou dospělí, jí její péči vrací. Má celkem sedm vnoučat, dvě pravnoučata, kteří ji vždy potěší svojí přítomností. Zvláštní koníčky nemá, mimo pečlivých úklidů domácnosti, vařením a pobavení s těmi nejmladšími vnoučaty. V současné době se také věnuje svým třem sestrám, které naštěstí bydlí v její blízkosti, a potěší je svou návštěvou i službami při jejich zdravotních problémech.

Pan Jindřich Křtěn se narodil 12. srpna1936 v Dubanech u Libochovic. Po absolvování školy v Libochovicích v roce 1951 nastoupil jako učeň do továrny „České hedvábí“ v Lovosicích v oboru elektromontér. Školu vychodil v chemických závodech v Litvínově. Po vyučení se vrátil do mateřského závodu v Lovosicích, kde pracoval až do nástupu na vojenskou službu. V té době se seznámil se svojí budoucí ženou Věrou, která tam pracovala na úseku textilního hedvábí. Po nástupu na vojnu s ní udržoval blízký vztah až do druhého roku vojny, kdy se s ní 20. října1956 oženil. Po vojně se vrátil do chemického závodu v Lovosicích jako přední dělník v elektroúdržbě energetiky. Od roku 1962 se stal mistrem a tuto profesi vykonával až do odchodu do důchodu v roce 1996. Jeho největší a jediný koníček je zahradničení, kterému se věnuje celých 10 roků spokojeného důchodu na zahradě domu nejmladšího syna. Nejvíce, což ho těší, je spořádanost všech tří rodin svých dětí a bezproblémové soužití rodin mezi sebou. Rád je, když se sejdou všichni pohromadě a sleduje, jak si všichni rozumí.

(hv)

Připojuje se celá redakční rada s přáním pevného zdraví.

Přivítali jsme nové občany

Ve čtvrtek 19. října byli v obřadní síni Městského úřadu slavnostně uvítáni noví lovosičánci, mezi jinými po delší době i dvojčátka Honzík a Deniska Pavlasovi (první snímek).

Po nich byli uvedeni do řad lovosických občanů: Anetka Šenková, Kryštůfek Mayer, W.T Grusser, Mirka Vernerová, Veronika Dykastová a Michal Demeter, kteří jsou na druhém snímku.

Třetí snímek je z uvítacího ceremoniálu pro Honzíka Kozáka, Kubíčka Nedvěda, Aničku Svobodovou, Ondru Drapáka, Ríšu Bouzka a Janičku Maderovou.

Všem dětem i jejich rodičům přejeme vzájemnou lásku a klidný domov…

JaV (redakčně upraveno), foto (hv)

Blahopřejeme

Krásné 93. narozeniny oslavil 24. října 2006 pan Vladislav Mareček z Lovosic.

Pochází z Moravy z vesničky Komňa. O jeho životě vypráví dcera Jarmila Švorcová: Do Lovosic jsme se přistěhovali v roce 1946 za tatínkovým bratrem. Maminka brzy zemřela, již v roce 1961, ve svých 47 letech. Také můj bratr zemřel v roce 1981. Mám ještě sestru Pavlu. Spolu s ní pečujeme o tatínka.

Otec se vyučil se jako obchodní příručí. Dlouho pracoval v obchodě Jednoty. Odtud odešel do Středního odborného učiliště ve Vrbičanech, kde byl tehdy obor opravář zemědělských strojů a zahradnictví. Zde dlouhá léta pracoval jako účetní a odtud odešel do důchodu. V práci byl vždy velice spolehlivý. Moc se mu zde líbilo, protože pracoval s lidmi. Byl velice společenský, dovedl dobře bavit. Byl hudebně nadaný, hrál na harmoniku a krásně zpíval - hudba ho provázela celý život. Dovedl i poutavě vyprávět příběhy ze svého života. Ve společnosti byl vždy vítaný, měl rád lidi a lidé měli rádi jeho. Na své spolupracovníky a na tato léta rád vzpomíná.

Jeho koníčkem je hlavně zahrada a domácí zvířata, zejména chov králíků. Zúčastnil se mnoha výstav se svými králíky a slepicemi. Kromě toho byla jeho zálibou i elektřina ve všech podobách - stále něco kutil. Velice rád čte. Pro něho byl veliký zázrak, když mu lékaři odstranili šedý zákal. Je velký čtenář a ze svého čtení si dělal i výpisky. Hodně se zajímal o medicínu v souvislosti s přírodou.

Máme dvě děti, kluka a holku - jeho vnuky a má i dva pravnuky, kluky. Přejeme mu do dalších let s mojí sestrou Pavlou a celou naší rodinou hlavně zdraví a hodně elánu do života. I v jeho požehnaných letech je stále svěží a i dnes nás dovede bavit.

Za MěÚ Lovosice mu byla blahopřát ze správního odboru paní Beránková. I my, za redakci Lovosického dneška, upřímně blahopřejeme a do dalších let přejeme jen samou spokojenost.

Text i foto (hv)

Mladý osmdesátník

Již dvaapadesát let slouží lovosickým občanům pan Vlastimil Krátký z Třebenic, bývalý vedoucí prodejny Potraviny v ulici 8.května. Vzpomněli jsme si na to při příležitosti jeho osmdesátých narozenin, které oslaví 23. listopadu. Svou odborností a přístupem k zákazníkům ovlivnil nejen své spolupracovníky, ale i několik generací frekventantů učňovského střediska. Zásady Náš zákazník náš pán a Vždy s úsměvem nebyly pro pana Krátkého jen sloganem – naplňoval je důsledně i v době, která tomuto přístupu moc nepřála. Ještě stále se podílí na chodu prodejny, ve které strávil skoro celý svůj pracovní život.

Do dalších let přejeme našemu jubilantovi pevné zdraví a zachování jeho neutuchajícího optimizmu….

Redakce Lovosického dneška

 

 

Vzpomínka

V životě nastanou těžké chvíle, kdy se musíme rozloučit se svými nejbližšími. Ještě těžší je naučit se bez nich žít….

Prvního prosince uplynou tři roky od úmrtí pana Miloslava Borovičky z Lovosic.

Vzpomíná manželka a synové s rodinami

 

 

 

Smutná zpráva

Před čtrnácti dny, přesně v úterý 14. listopadu, zemřel známý lovosický sportovec a trenér, pan Vladimír Vacek ve věku nedožitých 65 let. Většina lovosických občanů, kteří ho znali, si ho spojuje především se sportem – s lehkou atletikou, kdy byl dlouho prvním tyčkařem oddílu, s házenou, kde proslul v oblastním přeboru jako rychlé, mrštné křídlo a hlavně pak se sportovní gymnastikou, které se věnoval celý život.

Mnoho lidí ho zná i ze závodního výzkumu vláken, nebo z výrobny perlové celulózy. Měl například velkou zásluhu o výzkum kordového vlákna, když spolu s Jiřím Žižkou hledali vhodné výrobní podmínky spřádání na prvním – sedmimístném – spřádacím stroji v SChZ.

Vláďa nebyl jen sportovec a dobrý pracovník, ale i výborný kamarád, který se rád smál a vždycky přispíval v každé skupině k dobré náladě. Je to pro nás neuvěřitelné, že muž, který celý život sportoval a měl vzornou životosprávu, už není mezi námi…

Vláďovu podobenku jsme nesehnali – nechtěli jsme rušit rodinu v jejím zármutku. Lovochemie, ani MěÚ nám ji nesměli podle zákona poskytnout. Já mám Vláďu před očima, jak jsem s ním celkem přednedávnem mluvil naposledy. Tento obrázek ale nejde nijak přenést na papír…

Cítíme s rodinou, která tuto ztrátu jistě ponese mnohem hůře, než my… a nás to zasáhlo hodně. Vzpomeňme na Vláďu tak, jak by si to přál: jako na spolehlivého dobrého člověka.

Za redakční radu Lovosického dneška
Jarda Čampulka

 

V měsíci říjnu odešli

za svými předky tito naši spoluobčané:

Jiří Novosad1949Lovosice
Josef Pinkas1934Čížkovice
Vladimír Dittrich1926Lovosice
Vladislav Větrovec1933Režný Újezd
Miloš Špringl1934Sulejovice
Josef Stárek1913Lovosice
Karel Schejbal1933Lovosice
Eva Zábranská1939Lukavec
Jarmila Slezáková1935Čížkovice
Božena Kováříková1933Lovosice
Milan Kozel1931Čížkovice
Blanka Cidlinová1943Prackovice
Miloslav Joachimsthaler1930Lovosice
Jaroslava Šimková1922Milešov

Vzpomínejme na ně s úctou…

Redakce Lovosického dneška a manželé Puhlíkovi.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 2