Prosinec 2006 Lovosický dnešek - Strana 6

O odpadech se společností BEC

Třídění odpadu V. Nebezpečné odpady (2. díl)

Obsah termínu „nebezpečné odpady“ byl rozebrán v minulém čísle, nyní zbývá zodpovědět otázku: “Kam s nimi, jsem-li obyvatel Lovosic?“ Existují dva legální způsoby, jak se občan může zbavit nebezpečných odpadů: sběrný dvůr a mobilní sběr. Minimálně jeden z těchto prostředků by měl být dostupný v každé obci.

Sběrný dvůr poskytuje službu celoročně, může však být pro obec značnou finanční zátěží (pozemek, zabezpečení, obsluha atd.). Při mobilním svozu je možné vytvořit síť více sběrných míst, takže služba je dostupná i bez automobilu. Předpokladem ovšem je, že si občan uloží odpad až do termínu sběru doma. Není-li v obci sběrný dvůr, měl by mobilní sběr proběhnout alespoň dvakrát ročně.

Obyvatelé Lovosic mají k dispozici jak mobilní svoz, tak sběrný dvůr. Mobilní sběrna BEC odpady s.r.o. sváží odpady obvykle v dubnu a v září, přičemž objede 11 stanovišť rozmístěných po celém městě. O termínu a místě svozu informuje město prostřednictvím letáků v domovních schránkách a na internetové adrese městského úřadu. Trvalé sběrné místo je k dispozici v areálu Podniku technických služeb v Prosmykách. Díky smluvnímu partnerství města a společnosti BEC odpady s.r.o. zde mohou občané Lovosic zdarma odevzdávat nebezpečné odpady z domácností každý všední den od 7.00 do 15.30.

Mezi nebezpečné odpady patří také autovraky, které však nejsou řešeny v rámci výše popsaného systému. Seznam firem, které jsou oprávněny převzít autovrak, vede krajský úřad na svých webových stránkách (http://www.kr-ustecky.cz/soubory/450018/prehled_zarizeni_autovraky.pdf).

Živnostníci a podniky, kteří při své činnosti produkují nebezpečné odpady, jsou povinni podat na městském úřadě žádost, v které uvedou mj. způsob nakládání se vznikajícími nebezpečnými odpady, jejich druh a předpokládané množství. Zjednodušeně lze říci, že jediným správným způsobem, jak mohou s nebezpečným odpadem naložit, je jeho předání oprávněné osobě, tj. například firmě BEC odpady s.r.o. nebo jinému zařízení k nakládání s odpady (skládka, spalovna). Původce odpadu si musí ověřit, že subjekt, kterému odpad předává, je oprávněn nakládat právě s tímto druhem odpadu. Úřad a inspekce životního prostředí mají právo dodržování schváleného postupu kontrolovat a v případě pochybení ukládat postihy do výše až 10 milionů korun.

Ing. David Klouda, BEC odpady s.r.o.

Úvaha

Má představa o kultuře v Lovosicích

Motto: Mnohé nebylo, ač mohlo být uděláno, mnohé jde udělat. Není to jen o penězích, ale…

Právě teď máme jedinečnou příležitost, kterou vidím v založení muzea v Pfannschmidtově vile - otázka je, zda ji správně využijeme. Je to výborný nápad, na který by se mohlo »nabalit« několik dalších aktivit. Předběžný návrh města zamýšlí přesunout do této budovy knihovnu, což mi nepřipadá nejšťastnější. Knihovna by měla být přemístěna ve své historii už popáté a tentokrát opravdu ke škodě této instituce. Oddělení dětí a dospělých by měla být v přízemí, rozdělena průjezdem a sklad knih by měl být kdesi pod střechou, kam nepojede ani výtah. Celek, který je dnes funkční, kompaktní a vyhovující, bude roztržen na tři kusy. Mám dojem, že kultury tímto činem ve městě nepřibude.

Kdysi v Lovosicích aktivní kultura tolik neskomírala. Účast obyvatel na aktivitách pro veřejnost byla v dobách ředitele Frühaufa obdivuhodná. Byl tu symfonický orchestr složený z amatérů, pěvecký i divadelní spolek. Režim těmto aktivitám nepřál. Zanikly a od té doby kultura, kterou provozují samotní obyvatelé v Lovosicích, skomírá. Stali jsme se pouhými konzumenty.

Pro srovnání bych chtěla poukázat na to, proč tady dlouhá léta slaví úspěchy sport. V našem městě se mu věnuje doslova armáda lidí. Aktivně možná až tisícovka. Mladí - a to především muži a chlapci – ženy a děvčata v daleko menším procentu – si tu vybíjejí energii pozitivním způsobem. To je dobré, vždyť se traduje: Zrušme sport, zvýší se kriminalita.

Mladí tu mají své mužské vzory v trenérech. Takové vzory jim na školách chybí. Trenéři jsou kvalifikovaní ve svém oboru. Je zajištěna vysoká a dlouhotrvající úroveň sportovních aktivit, kde se sportovec může vypracovat až na profesionála, což se také stává; některé oddíly hrají i první ligu a hráči jsou finančně ohodnocováni. To, že funkcionáři sedí na nejvyšších postech města, zajišťuje plynulý a dostatečný přísun financí. Je vypracovaný systém, jsou kvalifikovaní vedoucí, peníze i výsledky, ačkoli se to každému nemusí líbit. Jsou v Lovosicích lidé, kteří zastávají názor, že peníze nejsou rozdělovány rovnoměrně mezi kulturu a sport. Nejen sport, ale i kultura potřebuje vedle projektu i zapálené, kvalifikované lidi a to je současný hlavní nedostatek v tomto městě. Co se týká uměleckých oborů, je podhoubí v některých oblastech ve městě dobré: výchova budoucích muzikantů a žákovské orchestry v ZUŠ, sborový zpěv a výtvarná výchova s jedinou výjimkou na všech typech škol. Ale například divadlo funguje ve školách jen v rámci besídek pro rodiče – hraje se okrajově a neochotně, protože pro učitelky to znamená spoustu práce navíc, i nad rámec vyučovacích hodin. Na gymnáziu se sice hraje s nadšením, ale nahodile, podle nálady a okolností, tedy bez systému. Ačkoli jsou na výuku dramatické výchovy dokonce vyčleněny v osnovách hodiny už i na základní škole, nejsou pravidelně využívány, protože učitelé nemají k tomuto oboru vztah a příslušné vzdělání. Také taneční hodiny mají v našem městě tradičně dobrou úroveň, ale nemáme zde balet, ačkoli v Litoměřicích jej vyučuje vysokoškolsky vzdělaná pedagožka a neodmítla by nabídku učit balet i v Lovosicích. Pracuje s dětmi už od tří let. Má výsledky, žákyně její školy odcházejí už po páté třídě na konzervatoř. Bilance: za tři roky od ní odešlo na pražskou konzervatoř 11 úspěšných žákyň z Děčína, Ústí a Litoměřic.

Proto bych chtěla předložit svou vlastní představu o tom, co všechno lze zřídit v přízemních místnostech krásné Pfannschmidtovy vily s cílem, aby tento dům skutečně žil a denně sem přicházeli lidé…

  1. Galerie: výtvarné soutěže mezi školami – každoročně s vyhodnocením, soutěže amatérské fotografie – třeba i pro dospělé, aranžmá květin a výrobků z učiliště a s tím spojené prodejní výstavy, výstavy obrazů významných výtvarníků města a okolí, další amatérské práce obyvatel na dobré úrovni
  2. Výuka baletu – udělá dobrou službu nejen baletkám a baleťákům, modelkám a hvězdám všeho druhu, ale i běžného člověka naučí chování, které mu v životě přinese úspěch ve společnosti
  3. Tvůrčí dílna pro školy: postav město, vyřeš krajinu – na kašírovaném podkladě, který představuje krajinu – dokonce třeba terén kolem Lovosic - lze z vhodných materiálů, například plasteliny, budovat města budoucnosti, sportovní areály, parky a další.
  4. Učebna s filmy a počítačovými programy typu: návštěvy továren všeho druhu a seznámení s výrobou produktů. Dávno existují knihy s vypracovanými srozumitelnými schématy. V našem okolí vždy bylo dost továren, v nichž se lze inspirovat. Program, na němž si mohu názorně vypěstovat řepu a následně z ní vyrobit cukr dnes už také není problém opatřit.
  5. Divadelní kroužek dětí i dospělých nebo hodiny dramatické výchovy pro děti od MŠ až po studenty gymnázia. Nejsou jen dlouhé a náročné divadelní kusy. Jsou také krátké a vtipné divadelní scénky, dá se spolupracovat s uměleckými školami i dramaturgy. Dají se pořádat soutěže mezi školami. V našich končinách v současné době nemá šanci vyrůst herec, dramaturg nebo režisér. I politici, učitelé nebo vedoucí pracovníci vystupují na veřejnosti a proto je pro ně divadlo dobrá průprava. A jenom tak se dají pro město vychovat následovníci, kteří by tuto tradici udrželi. Sportovci v našem městě to dokázali. Také archiv scénářů a videozáznamů dětských scének by byl asi první v republice. Líbila by se mi možnost promítání těch nejlepších výstupů pro děti i učitele, poskytování materiálů školám.

Za takových okolností by se tu našlo nejen několik pracovních míst, ale i vyžití pro seberealizaci těch, kteří nežijí sportem. Na argument že to nejde, že lidé nebudou mít zájem atd. odpovídám dopředu, že vše záleží jen na ochotě, zapálenosti a kvalifikovanosti těch, kteří stojí u realizace. Jako zářný příklad uvádím Rádobydivadlo z daleko menší obce Klapý. Vydobylo si celorepublikovou slávu. Je nejlepším amatérským divadlem. Protože má schopného režiséra. Je příkladem toho, že není důležité, kde žijeme. Je načase udělat si konkrétní smysluplnou představu o využití Pfannschmidtovy vily dříve, než bude pozdě a bude vytvořen špatný projekt za mnoho peněz.

Anna Stará

 

Tři sta vět o tom, co nového v městské knihovně

Letošní rok je pro lovosickou knihovnu důležitým, dostala vlastní webovou stránku na internetu s adresou http://knihovna.lovosice.com. Na této adrese jsou veškeré informace, které čtenář potřebuje, od knihovního řádu přes výpůjční dobu až třeba po katalog. Naše knihovna na své stránce zprostředkovává i zajímavou službu Ptejte se knihovny, která je určena nejširší veřejnosti. Vaše otázky, ať již oborové nebo provozní, budou brzy zodpovězeny (mám dobrou zkušenost s odpovědí na dotaz o lovosickém rodáku Artuši Rektorysovi).

V minulých týdnech (2. – 6. října) se uskutečnil už po desáté každoroční Týden knihoven, tentokrát s mottem „Cesta do knihovny“ a v naší knihovně proběhla v jeho rámci i zajímavá anketa „Co mi chybí v naší knihovně“. Byla to velmi záslužná akce a knihovnice se z ní dozvěděly, po čem jejich čtenáři touží. Na mnohé akce ale bohužel buď není dost místa nebo personálu. Některé připomínky z ankety (anketa je uvedena také na internetu):

ODDĚLENÍ PRO DOSPĚLÉ

  • většina čtenářů napsala, že je spokojena - (Tím knihovnicím pochopitelně udělali radost a ty slibují, že se do budoucna vynasnaží je nezklamat.)
  • jen několik čtenářů by uvítalo větší prostory a modernější vybavení - (K tomu jen tolik, že se prý opět chystá stěhování knihovny, a to do bývalé budovy OÚNZ – Pfannschmidtovy vily /až bude tato budova kompletně opravena/, tam by se sice knihovna dočkala nového moderního vybavení, pravděpodobně ne však větších prostor, které nutně potřebuje. Doufejme, že se bude nově počítat minimálně s prostory pro hudební oddělení, které dosud v Lovosicích chybí, a s dostatečně velkou čítárnou, která by mohla sloužit i pro studium prezenčních výpůjček, tak i eventuálně pro autorská čtení, která jsou běžná jak v Litoměřicích, tak v Roudnici nad Labem. Domnívám se, že pokud by se s novou knihou představil v Lovosicích Michal Viewegh, Michal Horáček či Ivona Březinová a bylo to v důstojném prostředí knihovny, posluchači by se našli, jako se najdou ve Štětí či v Roudnici.)
  • další připomínky se týkaly řazení knih (Řazení beletrie je podle knihovnic v pořádku. Nedostatky vidí v uspořádání naučné literatury. Mají v plánu naučnou literaturu nově uspořádat a vyřadit zastaralé tituly. K tomu je však zapotřebí více času a jak pracovnice knihovny uvádějí, největší bolestí je nedostatek personálu... V roce 1982 měla knihovna 5 stálých zaměstnanců /2 na poloviční úvazek/, dnes jsou zde pouze dvě a občasný zástup z Městského úřadu.)
  • dále se čtenáři vyjadřovali k literatuře, kterou zde postrádají (Někomu chybí knihy o Českém středohoří, dalšímu erotické knihy, knihy s duchovní tématikou, detektivky Dicka Francise, dvojjazyčné publikace, životopisy a příprava k maturitě. Knihovnice uvádějí, že jsou sice omezeny finančními prostředky, ale že při nákupu knih budou na tyto připomínky myslet.) Pozn. autorky článku: Knihy o Českém středohoří a o regionu – Knihy starých pohlednic z Lovosicka, Roudnicka a Litoměřicka a další publikace z okolí - se pochopitelně budou v knihovně soustřeďovat, ale půjčovat se budou jen prezenčně /prezenčně vypůjčenou knihovní jednotku uživatel nesmí vynést z knihovny/. Detektivky Dicka Francise mají v knihovně snad všechny, chybí tam spíše některé moderní „historické“ detektivky. Erotické knihy by si zájemce mohl snad koupit sám (nebo to měl být pokus o vtip?). Já osobně bych byla určitě pro nákup dvojjazyčných knih, myslím, že jich ale mnoho nevychází. (Někomu se zde také nedostává odborných časopisů, k tomu tolik – odborných časopisů dnes vychází nepřeberné množství a proto nelze všechny kupovat, ale knihovnice je mohou sehnat jinak, např. formou Meziknihovní výpůjční služby nebo na internetu.)
  • na závěr jedna odpověď, která knihovnice potěšila: „ Vše je v pořádku. Personál ochotný a milý, knihy hezky zabalené. Jen někteří čtenáři jsou prasata a klidně do půjčených knih píší a čmárají.“ (Knihovnice si myslí, že většina čtenářů je sice slušných, ale najdou se i ti druzí. Knihy se skutečně vrací špinavé, roztrhané, počmárané, dokonce okousané od psů …)

ODDĚLENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ

  • Děti byly podstatně kritičtější, měly plno nápadů, mnohdy zajímavých, ale i úplně praštěných: uvítaly by delší otevírací dobu, více soutěží a akcí (To vše souvisí s výše zmíněným počtem zaměstnanců, snad se i to časem zlepší.)
  • další připomínky se týkaly počítačového vybavení - (Nyní jsou zde k dispozici 4 PC, z toho dva s internetem. Knihovnice uvádějí, že počítače sice nejsou nejmodernější /do budoucna se počítá s modernizací počítačové techniky/, ale na druhou stranu většina dětí počítače nevyužívá k účelům, ke kterým jsou v knihovnách pořizovány. Na internetu se často jen hrají hry, to se týká i použití dalších počítačů. Přitom knihovna je vybavena spoustou CD-ROMů s encyklopediemi /namátkou Panovníci českých zemí, Česká knihovna, Lidstvo slovem i obrazem, Kukátko – hrdinové řeckých bájí, hrady a zámky, souhvězdí… apod./. I internet by děti měly využívat k dalšímu vzdělávání, každý musí počítat s tím, že kdo si bude chtít hledat informace, např.do školy, dostane přednost před notorickými hráči.)
  • děti se často vyjadřovaly k vybavení knihovny nábytkem, kritizovaly zastaralé vybavení, výzdobu, chybějící regály na tašky a batohy....
  • (Tyto nedostatky knihovnice také vnímají a budou se snažit něco zlepšit - zatím alespoň ten regál na tašky, věšák na bundy a taburetky na sezení, hlavně při besedách. Taky nové plakáty se brzy objeví. Ostatní vybavení bude možná modernizováno po plánovaném stěhování.)
  • chybějící literatura (Někomu chybí knihy o koních, dalšímu hokejové a fotbalové publikace, dále byla často zmiňována edice Dóóóóst dobrý..., knížky a časopisy WITCH, dětské horory, knihy Thomase Breziny, knihy o dějinách atd. atd. I řada časopisů byla zmíněna. To se vyjadřovali ti, kteří k radosti knihovnic čtou. Těm opět slibují, že na jejich přání bude při nákupu knih myšleno. Vyskytli se totiž i tací, kteří by regály s knihami spálili, knihy vyházeli a všude dali počítače, místo knih by půjčovali notebooky. ) Pozn.: Ti si asi spletli knihovnu s internetovou kavárnou – v Lovosicích je jedna v Palackého 8.
  • lepší uspořádání knih (V dětském oddělení již druhý rok probíhá vyřazování, opravy a přebalení knih. Zatím jsou takto nově upraveny a srovnány knížky pro větší děti /zeleně označená beletrie a modré dobrodružné a napínavé knížky/. Nyní se usilovně pracuje na části pro malé děti /červeně označené pohádky, básničky, říkadla../. Potom přijde na řadu naučná literatura.)

Celý týden byl plný akcí jak pro děti, tak i pro dospělé čtenáře. V dětském oddělení se ve středu 4. října společně četlo z knih Ivony Březinové, konala se vyřazovací soutěž v PEXESU. V budoucnu budou děti vyrábět zvířátka z podzimních plodů (kaštanů, žaludů, ořechů, šípků apod.) – je zajímavé, že tato zábava přetrvala desetiletí, tvorbou zvířátek jsem prošla já, syn i vnukové. Pro dospělé se v Týdnu knihoven zdarma surfovalo na internetu a pořádány byly i oblíbené lekce internetu, výuka byla zaměřena na hledání v katalozích knihoven. V obou oddělení byla amnestie pro zapomnětlivé čtenáře a probíhala výše zmíněná anketa. V rámci amnestie se do knihovny vrátilo pár dost dlouho nedobytných knih. To se týká hlavně oddělení pro děti a mládež – upomínka byla odpuštěna 12 čtenářům. V oddělení pro dospělé využili amnestie 4 čtenáři. Pro školáky a studenty byly připraveny i knihovnicko-bibliografické lekce.

Týden knihoven byl předznamenán 22. září akcí nazvanou Národ sobě II. Na Letenskou pláň v Praze, kde má stát budoucí Národní knihovna České republiky, byly dopraveny z památných míst naší země základní kameny v rámci „Knihovnického happeningu 2006. Na křest základů byla použita léčivá voda z teplického pramene, která byla do Prahy převezena ve speciální hliněné nádobě z konce 18. století. Jeden z kamenů byl ze Stadic od pomníku Přemysla Oráče, další je z Řípu či z hradu Kostomlaty v Českém středohoří (na kámen z Lovoše zapomněli). Do mezinárodní projektové architektonické soutěže na návrh nové budovy Národní knihovny ČR se přihlásilo 760 architektů a architektonických týmů z celého světa. V knihovně se počítá s nabídkou 1200 studijních míst a s prostorami pro výstavy a literární kavárnu a měla by být hotova v roce 2010. V Dejvicích by zase v dohledné době, snad v roce 2008, měla být postavena Národní technická knihovna za 1,8 miliardy. Historický komplex Klementina by měl po vystěhování obou těchto knihoven sloužit hlavně jako kulturní centrum. Čtenáři z celé republiky se mají na co těšit.

Článek je zpracován s použitím výsledků ankety (pokračování Historie knihovny až zase příště)

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6