Září 2004 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

DĚTSKÝ DEN v Třebívlicích

Díky rodičovské aktivitě pana Dienstela se uskutečnil 12.6. krásný Dětský den pod širým nebem v Třebívlicích. Dílem za odměnu a dílem pro propagaci našeho klubu a našeho sportu vůbec se této akce aktivně zúčastnili i naši nejmladší závodníci. Na prostranství - mezi jednotlivými sportovními disciplínami Dětského dne - předvedli v demonstrační ukázce karate: sice dětské, které si ale nezadá s karate dospělých. Účastníci tohoto krásného dne shlédli provedení kata i kumite ve dvojicích a nakonec i několik demonstrativních ukázek z přerážecí techniky.

Dále děti zápolily v netradičních disciplínách, pojídaly všemožné dobroty a po divadelním vystoupení a koupeli v bazénu nakonec roztančily i dětskou diskotéku, na níž byl vyhlášen jako nejlepší tanečník Michael Novotný z Lovosic.

I kdybychom tímto vystoupením nezískali ani jednoho zájemce, potenciálního karatistu, byli bychom spokojeni, neboť dětská radost se nedá nahradit ničím...

Peur

HARRY POTTER

Velká prázdninová akce na téma “Harry Potter“ se konala 28.července v dětském oddělení knihovny. Soutěžit přišlo 32 dětí ve věkovém rozmezí od 6 do 15 let. Čarodějové byli rozděleni do dvou kategorií a museli prokázat znalosti knížek o kouzelnickém světě Harryho Pottera. Soutěž se setkala s velkým ohlasem a díky laskavému přispění sponzorů nikdo neodešel s prázdnou. Ceny do soutěže věnovali: Opava - Lu,závod Deli, Potraviny Krátký a Papírnictví Uhlík. Děkujeme všem těmto sponzorům.

Právě probíhá další akce na téma „O nejhezčí prázdninovou pohlednici“. Své návrhy mohou děti odevzdávat v knihovně do 30. září. Vyhodnocení se uskuteční v říjnu, v rámci celostátní akce Týden knihoven. Těšíme se na hojnou účast a zajímavé nápady.

Pracovnice knihovny

ELKO po prázdninách

Na prázdniny už si zase musíme rok počkat, ale ty letošní v ELKO proběhly velice dobře. Potěšil nás zájem dětí o příměstské tábory i když paní ředitelka musela přerušit dovolenou, protože proti přihlášenému počtu dětí jich přišel dvojnásobek.

Nyní už ale musím k akcím, které nás čekají v září:

1.9. ve 13.00 na Osmičce ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI pro všechny školní děti s mnoha sportovními soutěžem.

Dům dětí a mládeže Elko Lovosice se stane i v letošním roce organizátorem dobrovolné humanitární akce „BĚH TERRYHO FOXE“. Připomenu všem, že tato akce nese jméno mladého Kanaďana, který byl postižen rakovinou kosti a po amputaci nohy se rozhodl běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku finančních prostředků na výzkum této zákeřné choroby. Běhu se může zúčastnit každý bez omezení: občané všech věkových kategorií, pěšky, na kolečkových bruslích, maminky s kočárky…Tato akce je masová a nesoutěžní. Všechny prostředky získané od účastníků jsou podle přání Terryho Foxe zasílány na příslušné konto a posléze rozdělovány na výzkum rakoviny.

Chceme podpořit a předat poselství Terryho Foxe všem občanům, především dětem a mladým lidem, přimět je alespoň přemýšlet o zdravé výživě a o pravidelném pohybu na čerstvém vzduchu, který podstatnou měrou přispívá k prevenci onkologických onemocnění. Každý z vás může částkou od 20 Kč přispět na konto a zároveň udělat něco pro své zdraví procházkou po Opárenském údolí. Zvu vás všechny na hřiště do Malých Žernosek dne 11.9.2004 v 9 hodin, kdy bude tento běh odstartován.

NABÍDKA KROUŽKŮ

pro letošní školní rok se objeví v nejbližších dnech na našich vývěskách a ve všech třídách základních,středních i mateřských škol.Určitě bude z čeho vybírat a my se budeme těšit na všechny nové zájemce i dlouholeté členy našich kroužků.

Dana Tošnerová

Muzikanti v září

V průběhu hlavních prázdnin byl dokončen přehled koncertů Základní umělecké školy ve školním roce 2004/2005 s názvem Regionální umění v Lovosicích. Tištěné materiály budou rozeslány do všech rodin našich žáků a dalším lidem podle osvědčeného adresáře.

Se zahájením školního roku se rozvine naplno souborová činnost především v oblasti populární hudby. Žákovské soubory Enkláva band a Splašené hormony a soubory dospělých - Evergreen band a Vokální studio se budou usilovně připravovat na tři zářijová vystoupení.

První koncert ve čtvrtek 16. září v 16,00 hodin se uskuteční na Náměstí sv. Václava, v úterý 28. září se budou konat vystoupení v průběhu lovosické pouti.

30. září bude slavnostní zahájení provozu TRCZ (TOKAI RIKA GROUP), které doplní Základní umělecká škola fanfárami a intrádami před závodem v Lovosicích, komorní hudbou ve slavnostním sále Zámku Ploskovice a zábavní hudbou při společenském setkání účastníků zahájení ve dvoraně Zámku Ploskovice.Pro členy souborů, žáky a učitele to znamená doplnění a obnovení repertoáru, technické a výrazové propracování skladeb, rozezpívání hlasů, přípravu zvukové techniky a zvládnutí organizačních otázek.Těšíme se na Vás, vážení posluchači

MgA. Jiří Lhotský, ředitel ZUŠ

Statečný čin

Málokdy jsou dospělí stoprocentně spokojeni s chováním mládeže, ale mnohdy se děti zachovají lépe, než leckterý z nás dříve narozených. Jedno takové hodné děvčátko si povšimlo smutku své spolužačky a upozornilo na její trápení. S pomocí dospělých se její případ řešil, šlo o sociální případ. Dívka, která není netečná k druhým, se jmenuje Vendula Semanová a po prázdninách bude navštěvovat 8.C v Základní škole Antonína Baráka. Vendula je příjemná a usměvavá dívka a dobře navazuje kontakty s ostatními dětmi i dospělými.

Za svoji všímavost a pochopení byla Vendula vyhodnocena v 5. ročníku celostátního ocenění za statečné činy dětí „EPIC - Cena za odvahu“. Byla jediná dívka mezi deseti vyhodnocenými dětmi, ostatní byli chlapci. Činy byly různé, záchrana tonoucího kamaráda, pomoc ležící babičce, prostě nějaká pomoc bližnímu. Dopoledne s dětmi za přítomnost rodičů proběhla tisková konference a odpoledne se konalo vlastní vyhodnocení s kulturním programem ve Francouzské restauraci Obecního domu na Náměstí Republiky v Praze. Programem provázela Marie Tomsová, která uváděla i jednotlivé příběhy, za které byly děti vyhodnoceny. V programu vystoupil Bohuš Matuš, Monika Absolonová, hudební klaun a další. Děti dostaly od sponzorů různé dárky, hračky, hodinky, sportovní potřeby nebo digitální fotoaparát. Akce byla ukončena rautem.

Lze si jen přát, aby byli všichni mladí lidé takoví jako vyhodnocené děti, aby nechodili kolem problémů se zavřenýma očima a pomáhali druhým.

Hz

Z historie města

Jaké to bylo v Lovosicích přede dvěma léty...

Křižovatka - snad vodních cest... Labe se přelilo přes křižovatku, obklíčilo Besídku, v ulicích Vodní a Osvoboditelů zalilo sklepy, v obchodním středisku Centrum zničilo vše, co bylo ve spodním podlaží.Do podchodu by se snad dalo vstoupit, ale jen s akvalungem. Po Osmičce by se mohly prohánět plachetnice a lodi s menším ponorem. Člověk by tu skoro očekával buď Lochnessku, zachráněného kosatce Willyho, nebo houf zpívajících gondolierů s jejich ozdobenými čluny....

Na lávce k Zimnímu stadionu zůstal po poklesu hladiny špalek asi ze starého topolu, který - kdyby bylo třeba - by se tam jinak musel složitě dávat těžkou technikou. Ono ani jeho odstranění nebylo nikterak rekreační záležitostí. Ze zahradních domků v osadě u Lovochemie - ovšem po důkladném usušení - zbylo jen palivové dřevo a zahrádkářům oči pro pláč. Špatně na tom byli nejen obyvatelé Terezínské ulice a obytných domů vedle kotelny Lovochemie, ale i jiní a jinde...

Jak je dobře, že dnes už můžeme psát o tomto neštěstí i s mírně humorným nadhledem. Je pravdou, že ve dnech povodní nebylo do smíchu ani těm, které povodeň nezasáhla přímo. Jako vždy: když je Čechům zle, najdou k sobě cestu...

Dosud nezveřejněné fotografie pana Hvorky doprovodil slovem Čampulka.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9