Září 2004 Lovosický dnešek - Strana 4

 

Informační centrum dálnice D8

Počátkem března letošního roku bylo otevřeno na zámečku v Trmicích Informační centrum dálnice D8. Toto centrum bylo otevřeno na doporučení EU k rozšíření informovanosti občanů o stavbě dálnice. Na panelech, které zabírají celé stěny a v animovaných počítačových ukázkách je zde možno získat podrobné informace o celé trase dálnice D8, která prochází přes České středohoří až na státní hranici s Německem. Trasa je zde vyznačená do všech podrobností, které umožňují informace i dotčeným subjektům. Podrobně jsou zde popisovány i jednotlivé stavby dálnice. K dispozici jsou i informační barevné tištěné materiály.

Na úseku Lovosice - Řehlovice je stavba rozdělena na 7 základních objektů. Zahájení realizace těchto staveb se předpokládá:
Most Oparno2. pol. 2004Most Vchynice2005
Průzkumná štola Prackovice2004Most Dobkovičky2005
Tunel Prackovice2005Trasa D82006
Tunel Radejčín2005  

Předpokládané zprovoznění úseku dálnice 0805 Lovosice - Řehlovice v roce 2007. Úsek dálnice 0807 Trmice - státní hranice by měl být v provozu již v roce 2006.

Informační centrum je otevřeno ve středu a v neděli. Kromě stálé expozice jsou pořádány každou poslední středu v měsíci přednášky, besedy a jiné akce. V zámečku je možné prohlédnout i stálou muzeální expozici.

(hv)

 

Podobnost čistě náhodná

V japonském městě Oguchi, na obou upravených březích nejmenované říčky, v krásném prostředí pod kvetoucími sakurami, japonské rodiny tráví volné chvíle a užívají si krás přírody. Fotografii přivezl pan starosta Lovosic ze své návštěvy v Japonsku.

Obyvatelé Lovosic netráví své volné chvíle na březích říčky jménem Modla, ani v době květu sakur, ani kdykoliv jindy. Důvod je prostý: na břehy se nedostanou, protože je tam neprostupná džungle. Od vykácení 74 topolů v roce 2000 a vyčištění koryta Modly v říjnu 2001 zde nebylo nic prováděno. Je také faktem to, že celé toto území bylo v srpnu 2002 zatopené. Když jsem si fotografii z Japonska od pana starosty bral, nechal se slyšet, že již zadal úkol odboru ŽP zjistit, co by se s tím dalo dělat. Jistě, je to otázka peněz a jednání s vlastníkem pozemků kolem Modly. Třeba by vyčištění břehů ani tolik nestálo. Budeme se těšit.

(hv)

Co nového v Lovosicích

Lovosický přívoz opět v provozu

Téměř po patnácti letech jsou Lovosice a Píšťany opět spojeny přívozem. Po vyřízení mnoha administrativních záležitostí a vyřešení technických problémů se podařilo přívoz červenci zprovoznit. Majitel přívozu, pan Stanislav Svoboda (na snímku), se na lodi Tramín střídá v převážení se svým kolegou. Loď a můstky na obou stranách Labe byly na vodu spuštěny 2.7.2004. Slavnostní otevření bylo ještě týž den za přítomnosti představitelů města. K otevření provozu ale došlo až o víkendu koncem července. Čekalo se na dodávku plovacích vest pro cestující, kterými musí loď být vybavená. Vesty musí mít evropský atest a byly dovezeny z Německa. Teprve po jejich dodání bylo vydáno registrační číslo a vystaveno technické osvědčení. Loď Tramín je určená pro dvanáct pasažérů. Přívoz je v provozu denně od osmi hodin ráno do dvaceti hodin večer v půlhodinových intervalech. Podle potřeby může být interval jízd i zkrácen. Že na tuto událost lovosičtí i píšťanští občané dlouho čekali, o tom jistě nikdo nepochybuje. Bylo převezeno již několik stovek pasažérů. Otevřením přívozu ještě nekončí úpravy lodi. Jak řekl pan Svoboda co nejdříve by chtěl ještě prodloužit výfuk tak, aby byly výfukové plyny svedeny k zádi člunu a neobtěžovali cestující. V příštím roce by chtěl loď ještě zastřešit..

(hv)

 

Obyvatelé ulice K.M. není podpis ANONYM…

Máte tu dopis, povídá ing. Pospíšil z Helioprintu a podává mi obálku. Na obálce je přilepený lístek: Nějaký pán v oranžovém triku přinesl článek do novin – prý jestli by se to tam mohlo dát. Já mu řekl, že asi ne…

Proč by ne? Mohl tam být, ale už vícekrát jsem napsal, že anonymy tisknout nebudeme. Ano – můžeme na vaše přání odepřít komukoli – mimo soudu a to z velmi závažných důvodů prozradit svůj zdroj, to znamená vaše jméno. Zákon nám tuto možnost dává, ovšem to pak přebíráme odpovědnost za obsah článku, který uveřejníme. A tu je jasné, že nemáme nejmenší důvod přebírat odpovědnost za někoho, kdo si ani sám za svými slovy nestojí, nepodepíše se a dokonce ani jméno ulice nevypíše slovy - K. M. Uznávám samozřejmě, že situace jím v dopise popsaná je k nas…. namíchnutí, ale stejně si myslím, že naše noviny nemají tu váhu, aby na tom mohly cokoli změnit. Mohl bych poradit, kde hledat, ale komu? Komu? A tak si anonym a další postižení budou muset hledat cesty sami.

-jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4