Září 2004 Lovosický dnešek - Strana 6

Představujeme obce

Vesnička ve středu Českého středohoří - Chotiměř

Jméno vsi (uváděna také Chodomiř, Chotimiř, Chotimíř) připomíná strážní (chodskou) službu v pomezním hvozdu. Obec leží 5 km severozápadně od Lovosic při silnici z Velemína do Litochovic nad Labem, protéká jí Chotiměřský potok, který pramení na Hrušovce. První zmínka o obci je z roku 1228, kde se obec připomíná jako zboží kláštera sv. Jiří v Praze. Poté je v nedatovaných listinách uváděn po roce 1250 vladyka Petr z Chotimíře. Tak jako v sousedních Dobkovičkách, byly odedávna i  v Chotiměři dvě tvrze. Dva statky tu byly již na samém začátku XV.století. Na jednom z nich seděl v r.1404 Smil, na druhém Zdeněk z Vchynic s chotí Markétou a v r. 1406 Mikuláš Skříčka. V roce 1492 patřil jeden statek Janu a Václavu Osterským ze Sulevic. Po četných dalších prodejích držel celou ves od roku 1537 Zikmund Jílovský z Gerštorfu, který se na "na Chotiměři" psal. Od této doby pak zde byla již jedna tvrz. Po jeho smrti zdědil Chotiměř syn Hanuš, který záhy zemřel. Statek pak opět putoval z ruky do ruky, až konečně před rokem 1615 nabyl Chotiměře Bedřich z Bílé, který se taktéž "z Chotiměře" psal. Tento pán, kterému i blízké Řehlovice patřily, vyjednával v září 1618 spolek se Slezany. Byl jediný, který po zavržení Ferdinanda hlasoval pro kurfirsta saského. Stalo se tak proto, že byl národnosti německé a měl statky v severních Čechách. V Praze měl dům na Malé Straně ve Vlašské ulici "U tří seker".

Po krutém soudním řízení byl na Staroměstském náměstí 21. června 1621 šestým popraveným a jeho hlava byla vystavena na Mostecké věži. Ze zkonfiskovaných statků byla Chotiměř prodána dne 6. července 1622 Adamu z Valdštejna, majiteli lovosického panství, za 20 000 zlatých rýnských. Potom se opět majitelé Chotiměře střídali, až konečně roku 1653 statek zdědil hrabě Leopold Vilém z Baden-Badenu. Tak zůstala Chotiměř při Lovosicích. Památkou na staré doby je barokní kaple.

V roce 1780 bylo ve vesnici 30 domů. Při sčítání roku 1830 zde bylo 33 popisných čísel se 175 obyvateli. Byl tu dvůr s ovčínem, německá škola, hostinec, pohodnice, tři panské chalupy a zahradnictví nedaleko vsi. Dvě čísla zůstala u Borče a přešla s panstvím borečským k Lovosicům. V roce 1900 bylo napočteno 314 obyvatel. Úředně nebyl uveden ani jeden Čech, ačkoli bylo ve dvoře šest a v obci jedna česká rodina. Německá škola byla v Chotiměři založena roku 1814. Česká škola o jedné třídě a měšťanská škola s ní spojená, zároveň s mateřskou školou, byly otevřeny dne 1. září 1928. Česká škola měla pronajaty dvě místnosti v nové německé škole, která byla vystavěna v roce 1913. Dalším rokem byla měšťanská škola převedena do Velemína. Česká škola v čp. 94 byla vystavěna v roce 1938. V současné době v Chotiměři základní škola není. V roce 1897 byla dokončena železniční trať spojující Liberec s Teplicemi se záměrem propojení severních Čech a odvozu uhlí z podkrušnohorské pánve (tzv. Liberecko - teplická dráha). Trať byla původně trasována z Lovosic přes obec Bílinka, vedle nynější mezinárodní silnice E 55. Ale tehdejší majitel panství milešovského nedal souhlas k záboru polí a tak byla trať stavěna těžkým terénem opárenského údolí. Dále si pak vymínil, že železniční stanice u Chotiměře se bude jmenovat "Milešov-Chotiměř". Tomu tak bylo do počátku šedesátých let minuléhostoletí. Trať sloužila do roku 1970 pro návoz prázdných vozů pro uhelnou pánev a ve své době měla nemalý význam v propojení měst Liberec, Česká Lípa, Litoměřice, Lovosice a Teplice. Nádražní budova je typická pro malé stanice na trati bývalé společnosti ATE.Do roku 1945 byla Chotiměř obcí se silnou německou většinou. Po ukončení druhé světové války začalo osídlování pohraničí, a tím i obce Chotiměř, českými osadníky. Chotiměř v té době byla obcí samostatnou a příslušela k ní obec Kletečná a osada u Pohodnice (tzv. Malá Chotiměř). Do konce roku 1945 byly osídleny všechny zemědělské usedlosti a skoro všechny ostatní domy. Jen několik jich bylo zbouráno pro nevyhovující stav. V obci byla otevřena prodejna s koloniálním zbožím a 2 hostince. Dne 14.června 1945 byla otevřena česká škola v budově bývalé německé školy a 15.října 1945 byla otevřena škola mateřská. Postupem času k Chotiměři byly připojeny obce Dobkovičky, Hrušovka, Bílý Újezd a osada Zbožná a vytvořen jeden společný Místní národní výbor Chotiměř. Dne 9.12.1980 došlo ke sloučení několika Místních národních výborů se sídlem ve střediskové obci Velemín. Dne 25.2.1981 byl v obci Chotiměř ustanoven Občanský výbor. Dne 30. srpna 1990 se obec na základě rozhodnutí občanů osamostatnila, a byl zde znovu ustanoven Místní národní výbor, následně přejmenován na Obecní úřad se samostatným a právoplatně zvoleným zastupitelstvem.

Od roku 1990, kdy se obec osamostatnila, byla dokončena kanalizace, postaveno nové osvětlení a zrekonstruováno staré osvětlení k nádraží. Byl zakoupen nový obecní rozhlas včetně rozvodů. V mateřské škole se provedla změna vytápění na elektrické přímotopy. Byla rovněž opravena silnice od horního konce obce k nádraží, opravila se silnice vedoucí na Hrušovku. V roce 2001 bylo v budově Obecního úřadu čp. 66 vybudováno 7 bytových jednotek. V obci žije 256 obyvatel, věkový průměr činí 38,6 let. K občanskému vybavení patří budova obecního úřadu, hostinec, obchod se smíšeným zbožím, mateřská škola, pracuje zde autodoprava a pila.

V Chotiměři vyhrálo komunální volby v r. 2002 Sdružení nezávislých kandidátů. V čele obce zůstal starosta Pavel Klíma (získal také nejvíce hlasů), zástupcem starosty je Jan Rejzek. Prioritou zdejšího zastupitelstva bylo v následujícím volebním období dokončení plynofikace, na kterou obec uvolnila z vlastních zdrojů finanční částku ve výši 2 milionů korun. Akce, která byla zahrnuta do plynofikace regionu s názvem „Labské údolí I.“, byla oficiálně zahájena 19.7.2002. V souvislosti s výkopovými pracemi pro plynovod byla objevena přibližně 140 let stará klenutá jímka, která byla součástí napájecí soustavy místního statku v době, kdy obcí protékal potok. Plynofikace byla ukončena spuštěním plynu do řádu dne 24. října 2003. V České ulici byla v souvislosti s plynofikací provedena generální oprava vozovky. Zároveň na vlastní náklady obec vybudovala nové chodníky podél této vozovky a byl vystavěn chodník k čp. 33. Investice stála celkem 900 000,- Kč, obec si na rekonstrukci vozovky a chodníků musela vzít úvěr.

K 30. listopadu loňského roku byla dokončena fasáda budovy Obecního úřadu v celkové hodnotě 950 000,- Kč. Vzrůstá také zájem o bydlení v obci. Přestože obec v posledních letech zbudovala sedm bytových jednotek, nestačí to. Na začátku roku 2004 bylo započato se stavbou dalších dvou bytových jednotek, na něž byla prostavěna finanční částka stanovená podílem pro obec. Dotační peníze, které byly přislíbeny Ministerstvem pro místní rozvoj přesně před rokem, však dosud nedorazily a tak stavba stojí. V okolí Chotiměře se v dalším období plánuje také výstavba dálnice D8.

V obci se konají různé společenské akce, v roce 2004 proběhlo například přivítání čtyř nových občánků, kteří se v Chotiměři letos narodili. Vítání občánků uvádí paní Jana Bartošová, lovosickým občanům dobře známá dlouholetá ředitelka Domu dětí mládeže ELKO Lovosice. Maminky dostávají kytičku a děti dárek. Dítě narozené v miléniu a druhé, narozené do nového století, dostaly od obce 5.000,- Kč, což je na tak malou obec částka poměrně velká.

V obci byl 16.5.1997 zřízen nový Sbor dobrovolných hasičů (ten starý byl v r. 1986 zrušen). Obecní úřad opravil za pomoci hasičů hasičskou zbrojnici a zakoupil novější hasičskou techniku a výstroj. Od roku 2000 mohou zasahovat v případě potřeby i mimo obec na území okresu. Na základě smlouvy zabezpečují požární ochranou např. obec Velemín. Každoročně pořádají na místním hřišti dětský den včetně přehlídky požární techniky pro veřejnost. Několikrát také uskutečnili hasičský bál a v roce 2001 se zúčastnili pokusu o překonání českého a světového rekordu v položení hasičských hadic na nejdelší vzdálenost, jejich následné naplnění vodou a zapsání výsledku do Guinessovy knihy rekordů.

V roce 1999 vydal Obecní úřad v Chotiměři letecké pohlednice obce. Obec patří do mikroregionu INTEGRO. V loňském roce, 8. října 2003, převzal starosta obce Pavel Klíma od předsedy Poslanecké sněmovny České republiky Lubomíra Zaorálka dekret k užívání znaku a praporu obce.

Hz

Malé Žernoseky mají nový most

Poněkud ve stínu oprav lovosického nadjezdu přes lovosické nádraží na silnici 608/I. a můstku na stejné silnici u Lovochemie zůstala generální přestavba můstku na silnici 30/I. z Lovosic do Ústí nad Labem a to v úseku u Malých Žernosek, který byl tak jako mnoho jiných, včetně toho u Lovochemie poškozen povodní v roce 2002. Můstek byl zcela rozbourán a vystavěn znova. Řidiči jedoucí po této silnici museli opravovaný můstek objíždět po náhradních ocelových montovaných mostech - vždy po jednom v každém směru. Pro naprosto nepřehlédnutelné upozornění na změnu směru v místech, kde řidiči i přes to, že projíždějí křižovatkou a uzavřenou obcí, mívají na tachometru i stovku, slouží retardéry. Přes ty se skutečně nedá jet rychleji, jak dvacítkou. Dnes, kdy tuto zprávu píši se zdá, že podobně jako před pár dny v Lovosicích, i zde již rekonstrukce skončí. Na snímku je pohled ze souběžné komunikace u Malých Žernosek, která kdysi sloužila jako jediná silnice pro veškerou dopravu na tomto úseku..

-jč-

Zprávy z DZCL

Opoždění výstavby domů v Zámecké ulici

V květnovém čísle Lovosického dneška jsme informovali o plánované výstavbě bytových domů v Zámecké ulici v Lovosicích. Výstavba domů měla začít do konce roku. Od té doby se změnil záměr výstavby v tom, že se na požadavek zastupitelů o jeden snížil počet domů.

Důvodem je zvětšení odstupu od škvárového fotbalového hřiště, které bude dále v provozu. Podél silnice Zámecká by tedy mělo být postaveno pouze 6 domů s celkovým počtem 74 bytových jednotek. Budou zde 4 obytné domy s 8 byty a 2 domy s 21 byty. Rohové domy budou stejné, pouze zrcadlově obrácené. Každý z nich bude mít dvě sekce s odlišným počtem podlaží. Nižší část bude mít 5 a vyšší 7 pater. Asistentka manažera společnosti DZCL, a.s. Petra Lašková nás informovala, že také dojde ke zpoždění zahájení stavby. „Ke změně termínu realizace stavby dochází v souvislosti s časovým posunem vlastní předprojektové přípravy. Společnost DZCL a.s. podala dne 16.4.2004 na Stavební úřad v Lovosicích návrh na vydání územního rozhodnutí o umístění stavby „Bytové domy na parc. č. 314/1 v k. ú. Lovosice“. Rozhodnutí Stavebního úřadu bylo vydáno 9.7.2004. Tento časový skluz způsobil zpoždění zahájení prací na vypracování projektové dokumentace ke stavebnímu povolení a tím i následné termínové odsunutí zpracování realizační dokumentace. Předpokládá se zpracování dokumentace ke stavebnímu povolení tak, aby stavební povolení bylo vydáno nejpozději k 31.12.2004. Realizace stavby by pak v případě příznivých klimatických podmínek mohla být zahájena začátkem roku 2005“, řekla nám Petra Lašková. Dodejme, že výstavba by měla být dokončená v roce 2006.

(hv)

Co nového v Lovosicích

Nová ulice: Lhotecká

Na 5. zasedání ZM dne 20.11.2003 v souladu se zákonem o obcích č. 128/2000 Sb., svým usnesením zastupitelstvo rozhodlo, že nově vznikající ulice v k. ú. Lovosice ponese název Lhotecká. Už sám název napovídá, že se jedná o ulici na okraji Lovosic směrem k sousední Lhotce nad Labem. Podívali jsme se tam a zeptali se, jak tato ulice vznikla.

Na počátku zde bylo 1,5 ha zahrady, která přešla po rodičích do vlastnictví soukromé osoby. V hlavě tohoto vlastníka vznikl záměr postavit si zde rodinný dům. Po zjištění, že tato lokalita je v územním plánu připravena pro výstavbu rodinných domů, obrátil se stavebník na stavební úřad MěÚ Lovosice se žádostí o dispozici, kam dům postavit s ohledem na případnou další výstavbu. Tam se majitel pozemku dozvěděl, že žádný situační plán ani urbanistická studie nejsou zpracovány. Protože se majitelé okolních pozemků k záměru nepřipojili, oznámil MěÚ Lovosice, že tuto oblast svými prostředky nebude řešit. To bylo zhruba v roce 2001.

Zde byl začátek vzniku nové a prakticky soukromé ulice. Majitel se obrátil na projekční kancelář AGN Ústí nad Labem a ing. arch. Vladimíra Nováka a spolu s nimi začal připravovat urbanistické řešení výstavby. Po zaměření okolních inženýrských sítí a geologickém průzkumu firma AGN zpracovala dokumentaci k územnímu rozhodnutí. Po připomínkovém řízení a schválení Správou CHKO České středohoří bylo územní rozhodnutí na jaře 2003 vydáno. Pak se již začala připravovat vlastní realizace. V květnu 2003 bylo vydáno stavební povolení na výstavbu inženýrských sítí a nové komunikace a veřejného osvětlení. Inženýrské sítě byly vybudovány a na ploše 1 ha zde vzniklo 8 stavebních parcel velikosti 10 až 12 arů. Při výkopových pracích bylo neopomenutelným dozorem i muzeum v Litoměřicích. K žádným archeologickým nálezům zde nedošlo. Veškerou přípravu a zasíťování jako investor majitel pozemku financoval z vlastních prostředků. Náklady takto vynaložené byly započítány do ceny stavebních parcel a nabídnuty k prodeji. První prodej byl uskutečněn v listopadu 2003 a zbývající parcely byly prodány letos na jaře. Dnes již zbývá připojit splaškovou kanalizaci v délce asi 150 m z Ústecké ulice, která je vedená od rodinných domků do šachty až na hranu pozemku. Na svém 11. zasedání dne 21.7.2004 rada města schválila smlouvu o dílo s firmou INSKY s.r.o. Ústí nad Labem na zhotovení stavby: „Prodloužení splaškové kanalizace Lovosice - Lhotka“. To je příspěvek města stavebníkům. Firma INSKY také prováděla všechny práce spojené se zasíťováním pozemku a výstavbu nové komunikace. Připojení kanalizace by mělo být dokončeno na podzim letošního roku. To proto, aby stavebníci již mohli začít kolaudovat své domky.

Je to příběh lidí, kteří na vlastní náklady postavili nejdříve ulici, aby potom mohli začít stavět své rodinné domky. Třeba to bude návodem dalším stavebníkům a vzniknou v Lovosicích i další podobné ulice. Pravděpodobně je to ta méně vhodná varianta, ale byla úspěšná. Faktem je, že majitele rodinných domků stála podstatně víc peněz.

Že je lokalita Lhotecké ulice na pěkném místě ukazuje snímek s nádherným výhledem na město a krajinu kolem.

Text a foto (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6