Září 2004 Lovosický dnešek - Strana 8

Tělovýchova a sport

Basketbal jde do nové sezóny s nadějí

Oddíl basketbalu je po házené a fotbalu největším oddílem TJ Lovochemie Lovosice a měl v roce 2003 celkem 100 členů. Oddíl měl přípravku (děti hrály pouze přátelská utkání), elévky, mladší žákyně, starší a mladší dorostenky a družstvo mužů. V první půli období 2002/2003 našly lovosické basketbalové celky útočiště ve sportovní hale ZŠ Antonína Baráka. Zátopami v srpnu 2002 byla totiž silně poškozena i hala U Přívozu, herní prostor basketbalistů a volejbalistů, a to kompletně. V lednu 2003 se voda dostala už „jen“ do šaten. Dorostenky se místo soustředění podílely na brigádě po povodních, trhaly starou podlahu a myly zařízení. Ostatní uživatelé haly s výjimkou atletů „neohroženě“ přihlíželi, ruce k práci nepřiložili (do dneška Ing. Soldon děvčata lituje, že neměla prázdniny). Podlaha byla vyměněna, v hale byl položen nový, kvalitní povrch CONIPUR, o kterém švýcarská firma tvrdí, že po nějakou dobu vydrží bez poškození i pod vodou. V budově byla vyměněna elektroinstalace a staré dveře a okna nahrazeny plastovými. Zcela rekonstruovány byly šatny a sociální zařízení. Dokončena byla také oprava a zateplení fasády haly. Obnovená lovosická hala U Přívozu byla poprvé po povodních otevřena zápasy v sobotu 1. února 2003.

Muži hráli v sezóně 2002/2003 okresní přebor a skončili na 5. místě. Pro další období se mužstvo přihlásilo do Krajského přeboru II. třídy a obsadilo čtvrtou příčku. V červnu 2003 ukončil závodní činnost exhibicí Petr Daněk. O utkání jsme psali v č. 8/2003, ale pro ty, kterým to uteklo, jen stručně: 28. června se v hale U Přívozu rozloučil s dlouholetou kariérou Petr Daněk starší, který postavil rodinný tým ve složení Petr starší, Petr mladší, Pavel, Zdeněk starší, Zdeněk mladší, Gabriela a Radek proti mužstvu bývalých aktivních hráčů. Oslavenec hrával basket od dorosteneckých let na okresní a krajské úrovni a řadu let se věnoval trenérské práci ve prospěch mládeže.

V roce 2003 i 2004 pořádal oddíl nábor chlapců i dívek do přípravky. Elévky v roce 2003 zajížděly pouze na různé turnaje (např. do Kožlan a Mostu), v dalším období hrály oblastní pohár a obsadily 4. místo. Družstvo mladších žákyň postoupilo v lednu 2003 mezi 18 nejlepších basketbalových celků v ČR, ale nedařilo se jim a sestoupily. Žákovskou ligu v basketbalu hrály pouze jeden rok, když předtím vyhrály i oblastní basketbalový přebor. V další sezóně hrály opět oblastní přebor a bojovaly o návrat do Žákovské ligy. Starší žákyně o ligu usilovaly v září 2003, skončily druhé v oblasti, ale ligu nevybojovaly. V sezóně 2003/2004 oblastní přebor vyhrály a již jako mladší dorostenky postoupily do dorostenecké ligy. Mladší dorostenky hrály v období 2002/2003 dorosteneckou ligu. Bojovaly ve skupině o 5.-10. místo a nedokázaly soutěž udržet. Další kvalifikace o basketbalovou ligu mladších dorostenek se hrála 13.6. 2003 v Lovosicích za účasti domácích, Litoměřic a Mostu. Lovosická děvčata do ligy nepostoupila, skončila až třetí. V opakované kvalifikaci v září 2003 si vybojoval postup do ligy Baník Most. Starší dorostenky bojovaly v červnu v kvalifikaci o postup do basketbalové ligy starších dorostenek a uspěly v období 2003/2004 si zahrály v lize starších dorostenek a skončily na čtvrté příčce. Je to jejich největší úspěch. Ženy v období 2002/ 2003 nestartovaly, v další sezóně hrály oblastní přebor a skončily třetí. Oddíl basketbalu může hledět do nové sezóny s nadějí.

Mezi největší individuální úspěchy patří studium Ivany Geletičové na High School v městě Appalachia ve Virginii, kde se stala se členkou družstva Lady Bulldogs a byla vybrána do středoškolského mužstva nejlepších hráček jihozápadní Virginie. Ve školním roce 2003/2004 studovala v USA i další hráčka Eva Burianová.

Předsedou oddílu a trenérem starších dorostenek je Ing. Jiří Puchar, kterému pomáhá Ing. Petr Soldon, trenérem ml. dorostenek je Věra Lahovská. Mladší žákyně vede v této sezóně pan Tomáš Havlovec ml., přípravku pak vedou sourozenci Šebovi, chlapce Jan a dívky Hana, které pomáhají i některé dorostenky, nejvíce Vanda Černohorská.

Annan

FUNAKOSHI Cup 2004 Česká Lípa

Dne 12.6.2004 proběhl v České Lípě další ročník turnaje karate pod názvem „ Funakoshi Cup „ který pořádal Českolipský oddíl karate - Sport Relax Znamenáček. Tohoto turnaje se zúčastnil, mezi 192 závodníky z Polska, Slovenské Republiky a z 13 klubů ČR, také Shotokan Klub Rajchert Sport Union.

Nejlépe si vedli v modelových situacích demonstrace reálné sebeobrany Diep Luong a Miroslav Bačák, kteří obsadili třetí místo. Marie Slámová vybojovala v kata rovněž bronz.

PeUr

Karate v Podkrušnohoří úspěšně

V sobotu 19.6.2004 se zúčastnilo lovosické středisko Shotokan Klubu Rajchert Sport Union posledního letošního klání v sezóně mladých karatistů a to III.ročníku „ Krušnohorského poháru „ v Podbořanech. Turnaje se zúčastnilo na 116 závodníků z 12 klubů regionu.

„Výborně připravený Michael Novotný se probojoval až do semifinále, kde narazil na lepšího Romana Veise, kterému podlehl. Odvezl si i tak vynikající třetí místo v dobře obsazené kategorii žáků“ řekla kaučující trenérka Horváthová, která závodníky disciplinou kata vedla.

Lépe se dařilo v kategorii žákyň lovosické Marii Slámové, která si poradila se širokým polem závodnic disciplíny kata a až ve finále podlehla opět ústecké závodnici Meisnerové.

Své kvality opět potvrdil Martin Luong suverénním výkonem v sestavách, kde doslova vyletěl až na první místo. Dařilo se mu i v kumite žáků, kde si přidal další zlatou medaili.

Lovosičtí se tak vrátili s devíti medailemi, které pomohly vybojovat i nová jména závodního pole trenéra Rajcherta: Toník Soldát a Martin Šturm.

Medailový zisk:

Kata:
1.místo Luong Martin,
2.místo Slámová Marie a Luong Roman,
3.místo Novotný Michael, Šturm Martin a Soldát Antonín,

Kumite:
1.místo Luong Martin,
2.místo Luong Roman a Luong Diep,

S tímto ziskem medailí se stal celý Sport Union absolutním vítězem turnaje / 6 zlatých, 9 stříbrných a 11 bronzových medailí/..

„ Bylo to příjemné zakončení závodní sezony a důkaz o správném směrování mladých cvičenců“, řekl pro Litoměřický Deník Jaroslav Tvrdík, který výpravu na turnaji vedl.

SHOTOKAN KARATE hodnotí jarní sezónu 2004

Již průběh bodovací soutěže Shotokan Klubu dával najevo velký zájem o tuto akci. Do součtu konečných bodů o TOP závodníky se započítávaly výsledky všech turnajů, hodnocené bodovým ziskem, dle obtížnosti turnaje.

Pro kategorii začínajících to byly nejen soutěže charakteru talentových turnajů jako Žalanský Samuraj, Májový pohár, nebo Vánoční pohár talentů, ale také tréninkový přístup, kvalitativní zlepšení a bezchybná docházka.

V závěrečném vyhodnocení dvou středisek Lovosic a Ústí nad Labem pak padly vznikly tyto výsledky, velmi významně ohodnocené hlavním trenérem.

Lovosické středisko 
Nejúspěšnější dospělý závodníkPetr Urban
Nejúspěšnější žákovský závodník Martin Luong
Marie Slámová
Nejúspěšnější začínající závodník Michael Novotný
Ocenění 100% docházky Petr Gombita
Roman Luong
Diep Luong

Motivační soutěž bude pokračovat i po prázdninách svým druhým podzimním kolem. V nabídce jsou soutěže národního charakteru, Krajský přebor,ale i Mistrovství republiky, mezinárodní Northbohemia nebo Vánoční pohár talentů.

Hodně štěstí, úspěchů, medailí i bodů do soutěže přeje hlavní trenér

Josef Rajchert

 

Král Středohoří 2004

Každým rokem se sportovní nadšenci zapojují do různých nevšedních závodů, například Běhu Opárenským údolím, Hostěnické šestky, či Velké ceny Lafarge horských kol. Letos v lednu se pořadatelé těchto závodů sešli a vymysleli devítikolový sportovní seriál 3x běh, 3x závod horských kol a 3x triatlon. Nazvali ho hezky - Král Středohoří. Závodí se o titul Král a Královna Středohoří a nejlepší Král veterán nad 40 let. Vyhodnocení bude po devátém podniku, prosincovém Výběhu na Lovoš.

Podobných závodů se pravidelně zúčastňuje i několik lovosických zanícených sportovců, z mužů Ondřej Pšenička, Roman Štěrba a Robert Kahoun, z žen někdy paní prof. Řezníčková, Hana Týnková a Vanda Černohorská.

K přiblížení atmosféry klání jsem si vybrala Ondřeje Pšeničku, majitele Večerky, tatínka osmiletých dvojčat a sportovce tělem i duší.

Pane Pšeničko, jaký sport jste provozoval v mládí (tedy spíše v dětství, mladý jste dosud) ? Dělal jste nějaký sport závodně ?

V podstatě jsem měl v oblibě všechno možné, ale závodně jsem od 4. třídy včetně vojny dělal házenou. Vojnu jsem si odsloužil v Dukle Litoměřice. Od 17 let také pěstuji cyklistiku, jízdu na kole mám opravdu rád. A v poslední době tíhnu také k hokeji.

Pomáháte také při organizování nějakého závodu v Lovosicích?

Já osobně ne, ale otec organizuje jeden ze závodů tohoto seriálu, a to poslední závod „Výběh na Lovoš“, který se uskuteční 27. listopadu 2004. Na vrcholu Lovoše bude také následovat vyhodnocení a vyhlášení nejlepších. Putovní pohár pro vítěze věnovala společnost Cyklocentrum Vondra Lovosice.

Jak Vás baví letošní seriál Král Středohoří? Po třech závodech jste se dostal na 2. místo za libochovického Marka Buška, nejlépe prý Vám sedí kolo...

V loňském roce jsem měl pausu, skoro jsem netrénoval, ale letos jsem se do toho dal. Chci absolvovat všechny závody, což chce určitě pravidelnější trénink. Na kole najedu týdně asi 2x 70 km, běhám sice nepříliš pravidelně, ale přece jen nějaký ten kilometr uběhnu. Mojí největší slabinou v triatlonu je plavání, tak jsem si od známého nechal trochu vysvětlit teorii a pomohlo to. Kolo mám určitě nejraději, ale silniční, ne horské.

Jaký byl závod Xterra Xtreme Triatlon v okolí zříceniny Házmburk? Počasí bylo spíš na koupání. Jak se triatlon vydařil pro Vás ?

Šlo již o 6. ročník tohoto sportovního závodu. Triatlon se skládal ze 3 disciplín: plavání v retenční nádrži (1 km od Libochovic, směr Slatina), horská kola - trať 16 km a běh (okruh od hospůdky U Drtiče na vrchol zříceniny a okolo zpět do podhradí). Počasí nám příliš nepřálo, bylo naprosto vyčerpávající vedro, ale přesto závodilo přes 100 lidí. Se svým výsledkem jsem spokojen, skončil jsem celkově sedmý. Rozhodně jsem se zlepšil v plavání, byl jsem do 20. místa. A navíc jsem si po tomto závodě upevnil 2. místo v celkovém pořadí Krále Středohoří. První je zatím Marek Bušek z Libochovic a brozanský Jan Řebíček je třetí. Roman Štěrba z Lovosic je po čtvrtém závodu dvanáctý.

Plánujete účast i na dalších závodech a které to ještě budou? 14.8. proběhl klasický silniční Hostěnický triatlon (jsem zvědavá, zda se podaří do našich novin dostat výsledky, uzávěrku máme desátého).

Hodlám závodit na všech závodech seriálu, 28.8. se koná „Úštěcký triatlon“, 25.9. „Výjezd na Lovoš“ (horská kola), 16.10. „MTB Opárenské okruhy“ (handicapové terénní kritérium) a konečně již míněný „Výběh na Lovoš“.

Oba Vaši chlapci hráli před povodněmi hokej v přípravce. Patřil jste mezi trenéry, společně s pány Heřmanovským a Rackem. A vy jste tenkrát chtěl, aby přípravka hrála turnaj 2. tříd, v Lovosicích ale v další sezóně nebyl led. Jezdili jste do Litoměřic, nebo jste počkali na listopad 2003, kdy byl opět stadion otevřen? Trénujete kluky dál ?

Jezdil jsem s pěti lovosickými kluky do Litoměřic, kde jsem je trénoval společně s litoměřickými v oddíle Stadionu Litoměřice. U hokeje zůstal jenom Ondra, jeho dvojník Jakub přesedlal na tenis a tanec. Asi je Ondra po mně a Kuba po mamince, i když podobní jsou si opravdu neuvěřitelně. V současnosti netrénuji, jsem místopředsedou hokejového oddílu TJ Lovochemie, papírování je spousta a času málo. Snad zase za rok.

Přeji panu Pšeničkovi, aby se mu v závodech dařilo i nadále a aby nám ten titul král Středohoří zůstal v Lovosicích, i když stříbrná medaile je také dobrá. A doufejme, že nám udělají radost i ti malí hokejisté.

Ale o tom až příště.

S Ondrou Pšeničkou si povídala

Eva Hozmanová

 

Turnaj rodinných družstev ve volejbale dvojic

V sobotu 12.června 2004 zorganizoval oddíl volejbalu turnaj rodinných družstev. Soutěžila v něm družstva složená vždy z jedné hráčky našeho družstva dorostenek a jednoho z jejich rodinných příslušníků nebo přátel. Během sobotního dopoledne sehrály týmy mnoho krásných a bojovných utkání. Naše uznání patří především skvělým výkonům "nevolejbalistů". Výsledky v tomto případě nebyly nejdůležitější, ale pro úplnost uvádíme, že ve finále zvítězila Míša Hedánková a pritelem Martinem nad Míšou Kučerovou, které odešel spoluhráč Michal, jehož ale pohotově zastoupila "vypůjčená" maminka Míša Pavlasová. V boji o bronz porazily Martina Hellerová s kamarádkou Petrou Markétu Steinovou posílenou jejím tatínkem Petrem.

I. Svobodová

Lovosické volejbalistky v Dřevěnici

Dřevěnice je malá vesnice ve východních Čechách. Ale pro volejbalisty jde o veliký pojem. Už 50 let se tam každé léto koná obrovský turnaj dospělých a dorostu.

Letos v červnu se poprvé uskutečnil také turnaj žactva. Zúčastnily se ho tři desítky družstev žáků a žákyň. Mezi nimi byly také mladé volejbalistky z Lovosic. V konkurenci mnohem silnějších družstev z vyšších žákovských soutěží se sice neprosadily, ale sehrály několik pěkných, vyrovnaných a bojovných zápasů. A co je hlavní, získaly cenné zkušenosti pro svůj další volejbalový růst.První místa obsadili chlapci z Hradce Králové a dívky z Liberce.

Za zajištění dopravy na turnaj velmi děkujeme tatínkům Petru Beranovi, Petru Steinovi a Miloši Svobodovi.

Ivana Svobodová

Pozvánka na výlet

Do Sas za 130 korun v pěti

Chcete navštívit příhraniční oblast Německa a neutratit moc peněz ? Pak právě pro Vás je určena Multifunkční víkendová síťová jízdenka SONE+, kterou o sobotách a nedělích můžete použít k cestování vlaky ČD a Viamont. Podmínky pro využití jsou shodné jako na síti ČD, s tím, že jízdenka musí být vydána elektronicky. Cena jízdenky činí 130 Kč pro 5 osob (2 dospělí + 3 děti do 15 let). Jízdenka Sone+ platí v sobotu nebo v neděli celý den, ve všech osobních vlacích (Os) v celé síti Českých drah, na tratích Viamont, v německém, rakouském a polském příhraničí. Navíc ji lze využít pro cestování oběma směry v autobusové lince č. 398 Teplice v Čechách - Dresden provozované společností VVO Dresden. Jízdenka je ideální pro rodinné výlety a cestování s přáteli (můžete sebou vzít i kamaráda dětí, pokud je ve stáří do 15 let, žádné příbuzenské vztahy mezi spolucestujícími se nebudou prokazovat.). Jako spolucestujícího na síťovou jízdenku SONE+ nelze uznat psa.

Jízdenka za 130 Kč platí pouze pro osobní (a v jízdním řádu poznámkou označené spěšné vlaky a rychlíky). Druhý typ je platný pro všechny vlaky vyjma vlaků EC a IC za cenu 360 Kč. Cestující si může jízdenku zakoupit pouze v den, kdy bude použita a její platnost končí vždy o půlnoci téhož dne. Síťová jízdenka SONE+ může být použita pouze v sobotu nebo neděli, nikoli ve svátek.

Na Internetu mají uveden jako tip na výlet do německého příhraničí Trať Lovosice-Drážďany, tak jsme tuto trasu za Vás vyzkoušeli. Z Lovosic jsme vyjeli osobním vlakem v 7.34 a přestoupili jsme v Děčíně na vlak, který nás převezl do pohraničního německého městečka Schöna (ve vlaku byla pasová kontrola, ale já jsem použila občanský průkaz, abych zjistila, zda nebudou problémy. Nebyly...). Další vlak nás dovezl do Drážďan na Hauptbahnof, byli jsme tam asi v 10 hodin. Dopoledne jsme jen krátce prošli Zwinger, v obrazárně jsme tentokrát nebyli, chystáme se tam znovu. V Drážďanech je ledacos pěkného k vidění, my jsme absolvovali prohlídku obnoveného kostela Frauenkirche a Verkehrsmuseum Dresden v jeho blízkosti. Měli jsme slevu, vnuk je student a já důchodce. Na film, který v muzeu promítali o předválečných Drážďanech, jejich vybombardování a obnově jsme měli opět rodinnou slevu. A navíc jsme se zadarmo pocvičili v němčině, film byl namluven spisovně a nepříliš rychle. Dopravní muzeum je perfektní, za 1,5 EUR jsme ho za odpoledne stěží stihli prohlédnout (dole automobily, tramvaje a železniční vagóny, v prvním patře modely železničních nádraží, výstava vzducholodí a uniforem a v 2. patře cyklistika, lodě a modely letadel, zkrátka, co kdo chce z dopravních prostředků vidět, určitě tam najde.) A ještě nám pustili dva velké panely s vláčky a nádražími. V 18.05 jsme odjeli vlakem domů do Čech, do Lovosic jsme přijeli ve 21.12.

Řada našich spolucestujících Čechů vystoupila již v Bad Schandau, nebo Königsteinu, většinou s koly. Byli to turisté, kteří hodlali buď navštívit pevnost Königstein, turisticky atraktivní okolí městečka Bad Schandau, nebo skály. Převoz kol vlakem byl zřejmě povolen (viděla jsem je zcela volně opřené, ve vlaku, který nás převážel přes hranice), ale raději se zeptejte.

Na závěr Vás chci ještě upozornit, že dle sdělení vedoucí odboru školství a kultury paní Zelenkové jsou na Městském úřadě v Lovosicích k dispozici Kulturní pasy euroregionu za 30 Kč, které umožňují například snížení vstupenky ze 6 na 3,5 EUR pro dospělého v Galerii ve Zwingru a další slevy na vstupném (hrad Königstein, saský zámek Pilnitz, Muzeum Karla Maye v Radebeulu a mnoho dalších objektů). Výlet do Němec všem mohu jen vřele doporučit. Jízdenku SONE+ pro Os vlaky za 130 Kč lze navíc použít na tratích ČD i v rychlících R 264, R 265, R 266, R 267 v úseku Domažlice - Furth im Wald Gr., ve kterých platí též na německém území.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8