Září 2004 Lovosický dnešek - Strana 7

Charita znamená láska

První rok slečny Radky Podpinkové v roli dobré duše lovosické Farní charity pomalu končí, nastává čas zeptat se jí, co se jí během této doby povedlo a co chystá do budoucna. Právě se vrátila z dětského tábora a jen stěží našla čas pro rozhovor pro náš měsíčník. Ale podařilo se to. Položila jsem jí několik otázek:

Nejprve se, prosím, představte našim čtenářům.

Jmenuji se Radka Podpinková a teprve před čtyřmi lety jsem se stala občankou Lovosic. V charitě pracuji necelý rok a její poslání je mi velmi blízké. Již na střední škole jsem se jako dobrovolník účastnila několika projektů, absolvovala několik seminářů, které mi pomáhaly zejména při práci v dětských domovech. Všechny tyto zkušenosti jsou mi velkou oporou a velice mi pomáhají při rozvoji Farní charity Lovosice.

Co Vás k této, zajisté nevšední, činnosti přivedlo ?

Myslím, že je to otázka výchovy a přirozeného založení člověka. Vždy mě zajímala práce s lidmi a vědomí sociální pomoci jsem měla prakticky také od dětství, takže stačilo jen být ve správný čas na správném místě. A i když někdy mám pocit, že pomáhání lidem je velmi náročná práce, kterou by měl vykonávat člověk s ocelovou tvrdostí, přesto jsem přesvědčená, že dobrou vůlí a odborným přístupem dokáže člověk daleko více.

Které oblasti Vaše práce zahrnuje ?

Na konci roku 2003 jsme navázali spolupráci s dětmi ze sociálně slabých rodin Vánoční večeří, kde jim byly nabídnuty různé aktivity v rámci efektivního využívání volného času. nejvíce se ujaly kroužky: vaření, výtvarné dílny a vytváření náramků přátelství. Zájem je ještě o aerobik a samozřejmě výlety. Dále se zabýváme sociálně právním poradenstvím pro uprchlíky v uprchlickém táboře Červený Újezd a zajišťováním volnočasových aktivit pro všechny klienty bez rozdílu věku a pohlaví.

V poslední době se Vám opět podařilo otevřít „ŠATNÍK“. Kde nyní sídlí, jaká je jeho otevírací doba a jaké služby poskytuje ? Co všechno se v současné době sbírá ?

„Šatník“, který je zvláštní formou sociální pomoci, jsme znovu otevřeli na konci srpna. Každý zde může získat za symbolický dar Charitě mnohdy velmi zachovalé oblečení, obuv i hračky. Není tedy určen pouze pro sociálně slabé, ale pro všechny, kteří jsou ochotni drobným příspěvkem podpořit charitní činnost. Odběr čistého a zachovalého šatstva je v otvírací době „Šatníku“ (pondělí a středa 9.00-12.00 a 13.00-16.00) v suterénu ve Školní ulici 1.

Co ještě považujete za úspěch ?

Všechny aktivity jsou od počátku podporovány Městem, od kterého se nám dostalo nemalé pomoci. Při zařizování prostorů pro děti nám pan starosta Kulhánek přispěl soukromým darem televizí, za který mu tímto ještě jednou děkujeme. V lednu se konala „Tříkrálová“ sbírka v letošním roce s tématem „Pomoc rodinám a lidem v nouzi“. Ve dnech 4.-6. ledna chodily po Lovosicích dvě tříkrálové skupinky, které i přes bojové podmínky mrazivého počasí a mnohdy nepříznivé reakce lidí, vybojovaly 11 000,- Kč, 40% z této částky bylo věnováno lidem v zahraničí, 60% zůstalo pro potřebné lidi v diecézi. U příležitosti Tříkrálové sbírky nám zahrál a zazpíval přizvaný dětský sbor z Kralup nad Vltavou představení „Živého Betlému“. V průběhu pololetí se uskutečnilo ještě mnoho menších výletů a jeden tábor.

Co Vám naopak nevyšlo?

Samozřejmě, že v začátcích jsem měla hodně plánů, více aktivit, které většinou zkrachují na nízkém vědomí sociální pomoci člověka dnešní doby. Například Velikonoční trhy, kde děti nabízely své výrobky z výtvarných dílen a zejména k jejich velkému zklamání zůstala více než polovina výrobků netknutá. Pak byl v plánu charitní ples, který byl pro malý zájem odložen. Při této příležitosti bych chtěla Vás všechny pozvat na Svatováclavskou charitní zábavu 2. října 2004, v Kulturním středisku Lovoš, s netradičním programem a další příležitostí pro všechny podpořit rozvoj sociální pomoci v Lovosicích. Na organizaci se tentokrát bude podílet kromě Farní charity Lovosice také Diecézní a Farní charita Litoměřice.

Chystáte něco nového do budoucna ?

V nejbližší době plánujeme založení občanské poradny, rozvoj aktivit pro děti, výstavu černobílých fotografií uměleckého fotografa Jindřicha Streita, který zachytil na snímcích život lidí v Čečensku a Ingušsku a již zmíněnou charitní zábavu, jejíž výtěžek bude věnován na plánované aktivity.

Kde je Vaše pracoviště a kdy a jak s Vámi mohou navázat občané kontakt ?

Charitní kancelář se přestěhovala do Žižkovy ulice 477 (vedle prodejny kaktusů), kde je nás možné navštívit v otvírací době Po, St, Pá - 9-11 13-16 a Út, Čt 9-11.

Koncem července uskutečnila Charita tábor. Jaký byl ?

V letošním roce jsme pořádali tábor v Jiřetíně pod Jedlovou (u Varnsdorfu) pro děti ze sociálně slabších rodin, jehož program byl směrován na přípravu dětí do praktického života, nechyběly hry, výlety, karneval… Největším oceněním pro nás byly asi nadšené výrazy dětí, se kterými se dnes už člověk nemá tolik možností setkat. Za finanční pomoc děkujeme Lovochemii a.s., Lékárně Paracelsus, taxislužbě pana Slabocha a za výraznou organizační pomoc paní Gutwirtové.

Co byste chtěla na závěr vzkázat našim čtenářům?

Protože Farní charita jakožto začínající organizace nemá ještě finanční prostředky na dostatečné množství zaměstnanců, jsou její důležitou složkou dobrovolníci. A proto prosím všechny lidi dobré vůle, aby se přihlásili na čísle: 777 017 293.

Přeji slečně ředitelce, aby se jí podařilo splnit všechna předsevzetí a aby pomoc potřebným oslovila více lidí.

Děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Zeptali jsme se za vás

Úvěry a směnky města Lovosic

Velice citlivým tématem je zadlužení města. Putují různé fámy v souvislosti s nákupem pozemků pro PLCL. Obavy mohou být i z pouhé neinformovanosti. Chceme se proto pokusit chybějící informace doplnit. Člen zastupitelstva města a předseda finančního výboru ZM pan Jiří Hauf nám poskytl komentář k usnesením zastupitelstva města podle toho, jak dluhy vznikaly.

2. mimořádné zasedání ZM dne 11.05.2000 rozhodlo o přijetí úvěru ve výši max. do 20 mil. Kč na nákup pozemků.

Úvěr vyplynul z potřeby zajištění finančních prostředků na nákupy pozemků v zónách. Materiál předložilo zastupitelům DZCL a.s. Město si vzalo úvěr 20 mil.Kč, k tomu je nutné připočíst i 5,6 mil.Kč úroků. Tyto platby dobíhají. V roce 2004 zbývá zaplatit 8,7 mil. Kč a v roce 2005 6,033 mil. Kč. Je velmi důležité, že ZM již další nákupy pozemků odmítlo. Zda a v jaké výši budou tyto prostředky vložené do nákupů návratné závisí na zájmu investorů o naše zóny a na prodejní ceně. Ploch nabízených investorům je v ČR obecně nadbytek a ti samozřejmě licitují o co nejvýhodnější podmínky k jejich získání a cena je vedle dopravní přístupnosti a dostupné pracovní síly kriteriem zásadním.

3. zasedání ZM dne 19.06.2003 zastupitelé souhlasí s vystavením 30 ks platebních směnek k úhradě příslušné části díla "Dopravní infrastruktura Lovosice, k. ú. Lovosice, 1. a 2. etapa" dle podmínek uvedených v SoD.

Lovosice byly pro tranzit východ-západ až do letošního května vlastně jedna dlouhá ulice. Paralelní komunikace s náměstím proto byla nezbytná. 1. a 2. etapa „Zámecké“ je nejen o komunikacích, ale také o výstavbě infrastrukturní sítě pro stavby dalších bytů. Celková cena díla činí 46 mil. Kč z toho 31,3 mil. Kč + úrok bude postupně spláceno směnkami a 14,7 mil. je nutno uhradit přímým převodem z prostředků města již nyní. Směnky jsou vystaveny ve prospěch fi. Stavby silnic a železnic a. s., Praha. Celková splácená částka směnek je 31,3mil. Kč a 7,395 mil. Kč úroků. Jejich splatnost začíná 30.9.2004. První splátka je 2,68 mil. Kč a pokračuje se každoročními platbami po 5,16 mil. Kč až do roku 2012.

2. zasedání ZM dne 01.04.2004 zastupitelstvo schvaluje přijetí úvěru ve výši 15 000 tis. Kč ke krytí nedostatku finančních prostředků.

Pro vyrovnání rozpočtu na rok 2004 a překlenutí časových rozdílů mezi postupnými výdaji a příjmy jej bylo nutno takto přijmout. Jeho výše není nijak dramatická. Je zkušeností minulých let, že v průběhu roku nabíhají mimořádné výdaje i příjmy. Pro vyrovnání rozpočtu a eliminaci čerpání provozního úvěru je však nutno mimořádné výdaje silně utlumit. U akcí již zahájených to lze obtížně, výdaje se musí pokrýt. Bylo by skvělé provozní úvěr buďto nečerpat vůbec nebo čerpané peníze obratem z mimořádných příjmů vracet. Situace je taková, že k 29.6. 2004 bylo z tohoto úvěru vyčerpáno 5,5 mil. Kč na úhradu úprav a pořízení nového povrchu atletického stadionu. Zůstatek tedy činil 9,5 mil. Kč. Pokud by se podařilo ve zbytku roku dobře hospodařit, utlumit další mimořádné výdaje a naopak úvěr dorovnat, nepřenesla by se do dalších let žádná splátková povinnost, přestože je smluvně zajištěno splácení až od roku 2006. Poplatek za čerpání úvěru je v letošním roce 100 tis. Kč a v každém dalším roce 300 tis. Kč. To je ovšem situace, do které bychom se neměli vůbec dostat. Optimální by tedy bylo tento úvěr v příštím roce zcela zrušit a mít rozpočet 2005 vyrovnaný, bez nutnosti provozního úvěru.

3. zasedání ZM dne 29.06.2004 schvaluje přijetí úvěru ve výši 14 786 171,- Kč na úhradu komunikace „Zámecká“ společnosti SSŽ, a. s.

Do struktury financování Zámecké ulice od začátků vstupuje firma Indes Invest. Do Lovosic zamířila prostřednictvím DZCL jakožto zájemce o pozemky ve 4. zóně, výstavbu marketu pod Centrem a přívodní komunikaci k němu a tu celou smluvně zainvestovat. 2. etapa od Přívozní ulice (křižovatka u bývalých jeslí) až k vyústění do Terezínské ulice je již zcela v režii města, pominu-li ústní přísliby fi Indes Invest na možnost získání dotací ze státního rozpočtu. Společnost Indes Invest s.r.o. se zavázala v kupní smlouvě na pozemek ze dne 19.12.2003, že vybuduje I. etapu komunikace Zámecká spojující silnici I.třídy a ulici Přívozní. Město na základě uzavřené trojstranné smlouvy o dílo, ve které je vedle stavební firmy jako zprostředkovatel společnost Indes Invest s.r.o., zainvestovalo celou výstavbu komunikaci Zámecká včetně I.etapy. Výrazný zlom nastal v květnu a červnu letošního roku, kdy město již kalkulovalo příjem od firmy Indes Invest 14,786 mil.Kč. Tato částka měla být obratem zaplacena firmě SSŽ. Firma Indes Invest ale podle smlouvy má tuto částku zaplatit až po kolaudaci díla. Z termínových důvodů proto na zasedání ZM dne 29.6.2004 bylo nezbytné rozhodnout o přijetí mimořádného účelového úvěru ve výši 14 786 171,-Kč na úhradu 1. etapy „Zámecké“ společnosti SSŽ, a.s. Další postup vyrovnání města s Indes Invest nyní řeší Rada města. Tato mimořádná událost může výrazně ovlivnit přípravu rozpočtu města na r. 2005.

Celková výše zadlužení města je nyní zhruba 83 mil. Kč tj. asi 26% z ročního rozpočtu města.

Prostým součtem dluhů je to tak. Jak jsem však již výše popsal, některé platby budou již příští rok ukončeny (závazky z roku 2000). Stále také doufám v úspěch jednání RM s firmou Indes Invest o úhradě dlužné částky do rozpočtu města. Věřím i kolegům zastupitelům, že pomohou finančnímu výboru při dalších rozpočtových úpravách ubrzdit výdajové položky. Proběhnou-li tyto operace bez odchylek, zbývá „pouze“ dlouhodobé splácení směnek za Zámeckou ulici, za kterou se myslím Lovosice nemusí stydět. Hlavně nám otevírá možnost masivní bytové výstavby po obou stranách 2. etapy. Dluhovou službu města proto nehodnotím jako vážnou, nicméně situace již vyžaduje od zastupitelů a zvláště vedení města vysokou míru každodenní rozpočtové disciplíny.

Letošní rok 2004 je mimořádně náročný na investice. To vidí každý, kdo se rozhlédne kolem sebe v kterékoli části našeho města. Je pozitivní, že úvěry převážně směřují do investic a nikoli do přímé spotřeby. Příští rok 2005 by měl být rokem finančně-stabilizačním s výrazným omezením zbytných potřeb a s uvážlivou investiční politikou do priorit „Průmyslová zóna Cukrovar“ (pracovní příležitosti) a  Holoubkov Západní pole (bytová výstavba + RD). Bude zkouškou všech zastupitelů, zda ve spolupráci se svým finančním výborem „uřídí“ chod města a městského úřadu zvláště bez potřeby dalších úvěrů.

V listopadu 2006 budou opět komunální volby a současným zastupitelům uplyne mandát. Našim nástupcům bychom proto měli nechat „čistý stůl“ a občanům pak k rozhodnutí a paní kronikářce k zápisu, zda bylo naše město v letech 2002 až 2006 spravováno a hospodařilo dobře, či ne.

Rozhovor s panem Jiřím Haufem připravil

Miroslav Hvorka

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7