Říjen 2003 Lovosický dnešek - Strana 10

Hasičský záchranný sbor

Hasiči - záchranáři v srpnu 2003

1.8. hasili požár stohu slámy v Želechovicích. Příčina nebyla zjištěna. U tohoto požáru zasahovaly i další jednotky: z Litoměřic, Chotiměře a dobrovolný sbor z Čížkovic.
2.8. odstraňovali roj vos v Kostelní ulici v Lovosicích.
4.8. likvidovali dopravní nehodu dvou nákladních a dvou osobních vozidel v Třebenicích. Řidič kamionu za jízdy údajně telefonoval, nevěnoval se řízení a sjel na krajnici, kde doslova smetl osobní vůz muže, který prodával u silnice meruňky. Při najetí zpět na vozovku bylo nákladní auto vrženo do protisměru, kde se srazilo s protijedoucí cisternou, plnou vřelého asfaltu, který vytekl nejen na vozovku a do příkopu, ale i do kolejiště v místech železniční zastávky Třebenice - město. Řidič, který nehodu zavinil už nikdy nebude obžalován z nedbalosti… Do havarie vjel ještě další řidič s osobním vozem. Spolu s našimi muži zasahovali ještě třebeničtí, litoměřičtí a záchranáři Českých drah z Ústí nad Labem.
- týž den ještě likvidovali požár kombajnu v Prackovicích.
- nahlášen požár trávy v Křesíně. Oheň byl uhašen před příjezdem jednotky na místo.
- požár rodinného domu v Brníkově. Společně hasili i kolegové z Roudnice nad Labem a Budyně nad Ohří.
5.8. asistence při likvidaci dopravní nehody Mercedesu u Želkovic.
6.8. únik chemikalie do Labe. Jednalo se o avivážní prostředek z výrobny Glanzstoff Bohemia, údajně dle pracovníků podniku ekologicky nezávadný.
- odchytávali sršně v Libochovicích.
- likvidace požáru zářivkového tělesa v prodejně Centrum.
- týž den ještě likvidovali spolu s terezínskými, litoměřickými a bohušovickými hasiči požár stohu slámy v Nových Kopistech.
7.8. hasili požár pole s obilím v Keblicích. Zatracená sucha…
- likvidace úniku neznámé chemické látky do Labe pod Lhotkou nad Labem.
8.8. odchytávali opět sršně, ale tentokrát v Lukavecké ulici v Lovosicích.
- týž den hasili společně s litoměřickými záchranáři byt ve čtvrtém patře panelového domu v Žižkově ulici v Lovosicích.
10.8. hasili požár trávy podél silnice č. 8 nad Velemínem, na Paškově Poli.
11.8. nahlášen požár obilí na poli u Nových Kopist, ale poplach byl odvolán ještě před výjezdem jednotky.
12.8. opět sršně - tentokrát je odchytili v Malých Žernosekách.
- během předchozího zásahu byla jednotka odvolána požár trávy na železničním náspu podél trati do Ústí nad Labem. Po požáru, který hořel na čtyřech místech, se vrátili dokončit odchyt sršní do Malých Žernosek.
- k požáru trávy na trati do Ústí byli povoláni ještě jednou, ale než dojeli oheň sám dohořel - došla suchá tráva.
- Zato pod Lovošem bylo co hasit. I zde hořela tráva v chatové oblasti, pálení trávy bylo sice kontrolováno, ale nebylo předem ohlášeno.
14.8. hlášen požár bytu v 5. patře domu ve Vodní ulici. Jednalo se o oblíbenou zábavu obyvatel: pálení masa na sporáku. Jednotka nakonec nemusela zasahovat.
16.8. otevírali byt v Žižkově ulici. Jo - zapomínat klíče doma se nevyplácí…
17.8. zase jednou planý poplach. Prý hořela chata v Sulejovicích. Nehořela…
18.8. likvidace ohlášeného vosího hnízda na ubytovně „Vápenka“ v lovosicích.
- týž den ještě vyjeli k požáru skládky za cukrovarem při silnici na Sulejovice.
20.8. asistence při odstraňování následků dopravní nehody osobního auta a cyklisty na křižovatce za nadjezdem u ústí Purkyňovy ulice v Lovosicích.
21.8. hasili požár návěsu na dálnici u Doksan.
22.8. pro změnu opět požár trávy. Tentokrát hasili hořící travní porost na Bílince.
23.8. opět požár trávy na Bílince.
26.9. byli přivoláni z požáru autosedačky, kterou kdosi zapálil v podchodu pod nádražím Lovosice zastávka na trati do Řetenic.
- týž den opět hořela tráva a opět na Bílince. Seriál…
28.8. asanace úniku nafty ze stojícího vozidla v ulici Osvoboditelů v Lovosicích.
30.8. spolupráce při likvidaci dopravní nehody osobních aut Škoda 120 a Opel Vectra v Chrášťanech.
- likvidace vosího hnízda „Na osmičce“ v Lovosicích.

K. Novotný

Česká policie

Lovosičtí policisté

nám poskytli výběr svých srpnových akcí.

6.8.byli zjištěni a odstíháni pachatelé M.S. sedmaatřicetiletý a s ním jeho třicetiletá spolupachatelka za trestný čin podvodu, kterého se dopouštěli od 1.1. do 31.12. 2001.
8.8.byl dodatečně zjištěn a odstíhán jedenatřicetiletý pachatel recidivista J. Č., který při předávání svého vozidla do opravy odcizil majiteli opravny náprsní tašku s osmi tisíci korunami, čímž se dopustil trestného činu krádeže.
- týž den byl odstíhán šestadvacetiletý pachatel V.Č. pro neplnění vyživovací povinnosti, který dluží od 1.10.2002 svému děcku 7 700 Kč.
10.8. byl dodatečně zjištěn a odstíhán pachatel - recidivista R. P. ročník 1977, který po vyražení okna vlezl do automobilu, z něhož odcizil autoradio v ceně 2 000 Kč. Týž se dopustil naprosto stejného trestného činu v jiném autě, jen způsobená škoda byla vyšší: 5 000 Kč.
11.8. byl zjištěni nezletilí pachatelé M. S. (* 1989) a P. H. (* 1990), kteří 1.8.2003 ukradli přímo u řeky rybáři pruty a další vybavení v celkové hodnotě 11 500 Kč. Protože se jedná o nezletilce bylo další projednávání případu zastaveno a odloženo.
12.8. byl odstíhán pachatel, rovněž recidivista J. J., ročník 1966, pro neplnění vyživovací povinnosti, když dluží na výživném 4 400 Kč.
19.8. byl odstíhán pachatel recidivista T. P. ročník 1982, který se vloupal do rodinného domku, kde odcizil mobilní telefon v hodnotě 6 400 Kč.
20.8. týž den byl odstíhán týž pachatel pro maření výkonu soudního rozhodnutí, když má zakázáno řídit motorová vozidla, ale tento zákaz soustavně porušuje. Zákaz byl vydán proto, že tento »řidič« nemá řidičský průkaz…
- byl zjištěn a odstíhán pětačtyřicetiletý pachatel recidivista J. G. Pro trestný čin krádeže. Výtečník odcizil televizor v rodinném domku v hodnotě 20 000 Kč.
21.8. byla odstíhána pachatelka I. P., šestadvacetiletá, pro trestný čin podvodu. Podnikavá dareba slibovala zajištění pracovních příležitostí, vybrané zálohy však použila pro svou potřebu aniž by nějaké zaměstnání komu sehnala…
25.8. byl zadržen při krádeži mladistvý J. L., ročník 1984, který při nákupu v prodejně využil nepozornosti prodavačky a odcizil z pokladny 8 000 Kč. Jeho dva spolupachatelé unikli a pátrá se po nich.
26.8. byl zadržen a odstíhán třicetiletý pachatel - recidivista R. K., který si v době od 1.5. do 11.8. 2003 půjčoval od různých lidí peníze, o nichž věděl, že je nebude moci vrátit. Poškodil tak důvěřivce o 11 500 Kč.
27.8. byl odstíhán recidivista J. K., ročník 1980, který byl dodatečně zjištěn jako pachatel krádeže nafty z vozidla dne 6.6.2003. Způsobil škodu 2 300 Kč.
- týž den byl odstíhán pachatel - recidivista J. G., ročník 1958, který se vloupal do rodinného domu, kde odcizil peněženku s pěti tisíci korunami a platební kartou, čímž poškozenému způsobil škodu asi 8 000 Kč.
- Opět ještě týž den byl obviněn pachatel J. P. pro úvěrový podvod, který si vzal úvěr prostřednictvím firmy UNIMA, ten nesplácel a způsobil tak škodu 18 000Kč.
28.8. týž den byli odstíháni - rovněž pro podvod - dva pachatelé: dvaadvacetiletý M. H. a čtyřiadvacetiletý M. Č., kteří postupně na poškozeném vylákali částku 20 500 Kč.
29.8. trestných činů nedovoleného používání a nebezpečného vyhrožování se dopustil třiadvacetiletý pachatel recidivista J. V., který si vypůjčil a poškodil bratrovo auto Ford a při sporu mu vyhrožoval způsobem, který vzbuzoval obavy z uskutečnění.

Kapitán Gentner

 

Zanedlouho - doufejme - nastane nové houbařské období. Vzpomněl jsem si na jednu úsměvnou historku ze začátku osmdesátých let a hodlám se o ni s Vámi rozdělit…

Vyčůraná pýchavka

S Jirkou Jandou jsem dělal v ústeckém Severotuku na výrobě jedlých i nejedlých olejů, když mi rudá klika „šlapala na přezky“. Na lisovně semen je horko i v zimě, natož tedy i na sklonku léta, o kterém bude později řeč (či psaní). Nebylo tudíž divu, že i přímo v práci, v podniku se vypilo semo tamo nějaké to pivo, které se přes opakované zákazy podivuhodnými kanály dostávalo do podniku, do lednic v šatnách zaměstnanců i do kanceláří mistrů. Někdy se ale „jelo na sucho“ a to potom Jiřík využil času mezi koncem směny a odjezdem autobusu k tomu, aby „U lípy“ - jak říkal - šoupnul si dvakrát (někdy i třikrát) chmelový vývar. Dvacet minut v drncajícím autobusu pomohlo chmelovině o hodně níže, než kam byla vlita. A tak byl Jiřík rád, když autobus zastavil v Rydči a upaloval po cestě k domovu, aby se co nejrychleji dostal za ves, za poslední stavení. Tam rostlo husté křoví, které slibovalo utajení a vábilo ho jako vábí patník psa. Proto bylo také jako psí patník použito (nevím, jestli se zdviženou nohou). Při té psí-patníkové potřebě Jiřík kouká po nejbližším okolí a najednou zahlédne cosi bílého, křovím ze druhé strany, od pole, prosvítajícího. To určitě - bručí si Jirka pod nos - to jistě někdo ulil pytel hnojiva a ... pak ho napadlo, že pytel hnojiva nebude muset koupit, když bude dost brzy zpátky s dopravním prostředkem. Kilometr tam, kilometr zpátky, tentokrát s kolečkem, nesoucím ještě stopy včerejšího úklidu prasečího chlívku.

Objet křoví přes příkop, aby ten padesátikilový pytel nemusel tahat tak daleko, pak se prodrat křovím a vysokou travou až k místu, které se bělalo. To překvapení, když zjistil, že ono cosi bílé má daleko do pytle s hnojivem: byla to veliká pýchavka, vlastně vatovec obrovský, který není kulovitý, ale spíše se podobá bochníku chleba. A tohle tedy byl Pan bochník... Jiřík zvedl a naložil houbu na kolečko do měkka vystlané travou a nejdříve zamířil do vsi, aby tam v „konzumu“ svou kořist zvážil na decimálce. Věřte nevěřte: jedenáct kilo čtyřicet ! Jirka to v pondělí komentoval: To jsem si dal ! Aby mne někdo s tím mackem vyfotil - to ne. Všichni ze vsi k nám přišli na smaženou pýchavku, všichni se cpali, dvaadvacet vajec, dvě kila strouhanky, dvě flašky oleje mne to stálo, starou dvě hodiny práce a umývat nádobí a nikdo nám nedal ani ň.....

A stejně: ona by ta fotka byla na nic, na ní kila nejsou znát !

-jč-

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10