Říjen 2003 Lovosický dnešek - Strana 8

Z našich škol

Sluníčkování prvňáčků

Školní rok začal na 4. ZŠ sice až 2. září, ale noví žáčkové o slavnostní zahájení nepřišli. Celá škola se shromáždila v tělocvičně, aby přivítala 47 čerstvých školáčků. Přítomni byli také rodiče a příbuzní dětí, slavnostního přivítání prvňáčků se na naší nejmenší škole zúčastnil i starosta Lovosic Jan Kulhánek.

Všechny děti z prvních tříd se představily přítomným a slavnostním aktem stužkování, tedy v letošním roce spíše „sluníčkování“, byly přijaty za prvňáčky. Emblémem, který jim byl připnut, bylo totiž velké usmívající se sluníčko. Obřad trval přes hodinu a poté děti s třídními učitelkami a rodiči odešly do tříd, kde na ně čekaly sladké dárky od školy i od města.

I na tento školní rok připravují učitelé (tedy na této škole učitelky) náročné programy mimo vyučovací proces, např. výlety a exkurse. První celoškolní výlet by se měl uskutečnit 19. září, kdy by se po regionu měly rozeběhnout všechny třídy. Navštíveno má být pět míst Oparno, Lovoš, Radobýl, Tři kříže a Košťálov. Je chvályhodné, že děti odmala poznávají krásné okolí našeho města.

Přejme těm malým, ale i starším žákům, aby jim nový školní rok přinášel jen radosti. Jejich pedagogům pak hodně sil a trpělivosti, aby všem dětem předali v přístupné formě dostatek vědomostí pro život ve 3. tisíciletí.

Hz

Učitelská stávka v Lovosicích

V Ústeckém kraji stávkovala téměř polovina škol, v Lovosicích uzavřela stávka 1. září dveře na všech třech základních školách (1. ZŠ Sady pionýrů, ZŠ Antonína Baráka a 4. ZŠ Všehrdova ulice) a na gymnáziu. Již ve středu 27. srpna měly školy na budovách vyvěšenu informaci o stávce, gymnázium mělo informace i na internetu. Nově vzniklý školský právní subjekt Střední průmyslová škola, Střední odborné učiliště, Odborné učiliště a Učiliště Lovosice přivítal nový školní rok již 1. září, Základní umělecká škola rovněž. Také všechny tři mateřské školy byly 1. září pro děti otevřeny. Dům dětí a  mládeže ELKO připravil na Osmičce pro školáky 1. září od 13 hodin Rozloučení s prázdninami odpoledne plné sportovních soutěží se sladkými odměnami.

Z Lovosicka stávkovala ještě ZŠ v Třebenicích, stávky se z větších škol nezúčastnily ZŠ Libochovice, ZŠ Třebívlice a ZŠ Velemín.

O slavnostní zahájení, byť se někde konalo až 2. září, nikde prvňáčkové nepřišli.

Hz

Očima bývalé žačky

Úspěchy lovosické Základní umělecké školy.

Každoročně se na teplické konzervatoři pořádá přehlídka talentovaných klavíristů. Přede dvěma lety jsem tam, dík paní učitelce Pospíšilové, získala ocenění za velmi dobrý výkon. Bylo to povzbuzení, které mne dovedlo k rozhodnutí věnovat se hudbě profesionálně. - Sen se mi splnil: byla jsem přijata na teplickou konzervatoř obor klavír.

Letos naši ZUŠku reprezentovala začínající klavíristka Noemi Koblischková, rovněž ze třídy paní učitelky Pospíšilové. Také ona byla oceněna za svůj vynikající výkon, a to diplomem a možností roční konzultace s profesory konzervatoře. Přeji Noemce mnoho dalších hudebních a osobních úspěchů.

Alena Karpjuková

Redakce se svou troškou do mlýna: Přejeme oběma děvčatům, aby jim hudba naplnila život a paní Ivetě Pospíšilové zase hodně úspěchů pedagogických.

 

Hledá se nový Jágr

HC LOVOSICE zahájil nábor mladých hokejistů. Oslovujeme tímto všechny rodiče, jejichž děti jsou žáky 1. a 2. třídy a mají o tento krásný a rychlý sport zájem.

Pod vedením vyškolených trenérů se Vaše děti naučí bruslit a získají základní hokejové dovednosti. Vzhledem k probíhající rekonstrukci na zimním stadiónu, která by měla být dokončena asi do 30.10.2003, je možno se zatím telefonicky přihlásit u inženýra Bačáka na telefonním čísle 416 53 34 36 ve večerních hodinách.

Těšíme se na všechny, kteří přijdou s bruslemi na nově zrekonstruovanou ledovou plochu.

Elko hlásí

Pojedete s námi do kina?

Školní rok jsme zahájili tím, že jsme se na Osmičce se skupinkou dětí rozloučili s prázdninami. Dětí se sešlo jen něco málo přes 20 a ještě s malým zpožděním, protože marně hledaly cestu, kudy přes staveniště na Osmičku. S naší pomocí se to podařilo a hned jsme se s chutí pustili do soutěžení a závodění. Aby byla větší legrace, zapojili jsme i přítomné rodiče, kteří vytvořili čtvrté soutěžní družstvo. Myslím, že děti, které si na nás neudělaly čas, mohou jen litovat, protože bylo opravdu veselo a sladkostí bylo také dost.

Moc nás potěšilo, že už od prvního dne školního roku je v našem domečku rušno. Děti i rodiče se zajímají o naše nabídky zájmových útvarů a od druhého týdne už běží téměř všechny kroužky, některé svou činnost nepřerušily ani o prázdninách.

Chtěla bych nově nabídnout šachový kroužek, pěstitelský,dovedných rukou - praktická dívka (základy šití, vaření, pletení, společenského chování). Místečko se najde i v turistickém a včelařském kroužku, jejichž hlavní náplní je poznávat přírodu jako celek.

Na měsíc říjen: týdnu mezi 20. a 24. 10. připravujeme zájezd do Prahy do virtuálního kina (nasadí vám brýle a stáváte se součástí filmu). Ve chvíli, kdy píši tento článek, ještě nemá kino přesný program, proto všichni, kdo máte zájem, sledujte naše vývěsky. Podrobnosti se tam určitě v nejbližších dnech objeví. Cena by se měla pohybovat i s cestovným okolo 200,- Kč.

VK

Z historie města

Ze starých kronik III

Patronátní závod se činil i nadále: Soudruzi z patronátního závodu zhotovili 3 velká pískoviště, udělali cesty a darovali dětem loď, kamna a poličku pro tvořivé hry dětí. Dále zajistili pro děti tři výlety do libochovického zámku a parku, na Komáří vížku a do Milešova.

Koncem června (1961) se byly děti podívat na 1. třídy (bylo to asi poprvé). Děti z 1. třídy ukázaly našim dětem, jak umí číst, počítat. U s. Baráka byla přítomna delegace učitelů z Afriky. Naše děti je uvítaly zpěvem a tanečkem. Soudruzi je pochválili, vystoupení dětí se jim líbilo. Děti pokračovaly v návštěvě škol a ... byly nadšené u s. učitelky Dajčové na 1. osmiletce, která jim dovolila sednout do lavic i jim ukázala vyučování..(Zřejmě předškoláci v dřívějších letech školy nenavštěvovali.)

V říjnu školního roku 1961/62 se opět vyskytly infekční nemoci. V měsíci říjnu se vyskytly případy žloutenky, planých neštovic a příušnic. Během dlouhých karantén, které trvaly od října až do konce prosince, bylo těmito nemocemi postiženo 82 dětí (v MŠ bylo v tomto roce zapsáno 152 dětí). Z těchto důvodů ...byly děti i personál očkovány proti žloutence, zvýšena hygienická opatření na škole a zamezen přístup rodičů po budově.

Zase se slavilo MDŽ: Dne 8. března byla ve škole slavnost za účasti členek z  výboru žen. Děti se také zúčastnily slavnosti k tomuto svátku v patronátním závodě Secheza, kde přednesly básně a písně do závodního rozhlasu.V tomto měsíci se vybrané děti zúčastnily vítání novorozeňat na MNV, kde přednesly básně a zazpívaly ukolébavky (také asi poprvé). Den matek se pochopitelně neslavil, Mezinárodní den dětí ano děti byly na výletech.

V dalším školním roce 1962/63 děti opět vystoupily při „vítání občánků“ (od té doby se tradice udržuje dodnes).

K Mezinárodnímu dni žen připravily děti dárky pro své maminky i pro ženy z patronátního závodu. Děti obdarovaly i všechny zaměstnané ženy ve škole, které se ještě večer zúčastnily oslavy MDŽ v ZDŠ v Lovosicích (akce ROH). Dárkem ZV ROH k MDD byl vyhlídkový let nad Českým středohořím (z kontextu není jasné, zda letěly pouze vybrané děti, nebo všechny, jejichž rodiče to dovolili dětí bylo zapsáno v tomto roce 147).

Asi poprvé: Jednotlivá oddělení dětí byla fotografována a dětem odcházejícím do školy jsme na rozloučenou pořídili tablo. (Dobrý nápad se ujal tabla předškoláků jsou vidět v Lovosicích dodnes).

Ve školním roce 1963/64 byl o umístění dětí v mateřské škole velký zájem: 40 dětí zůstalo neumístěno (15 bylo přihlášeno v Lukavci, kam denně dojížděly linkovým autobusem a vracely se až v 18 hodin - nebylo to vhodné z bezpečnostních ani ze zdravotních důvodů, děti byly často nastydlé). Proto... Secheza, n.p., se nabídla vybavit další oddělení pro zaměstnance, aby tak odpadlo dojíždění dětí do Lukavce.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8