Říjen 2003 Lovosický dnešek - Strana 7

Služby a obchod

S novou fasádou a  s novým elánem do další padesátky

Prodejna potravin v ulici 8. května bývala v době svého vzniku normální pultovou prodejnou, koncem padesátých let byla jako jedna z prvních přestavěna na prodejnu samoobslužnou. V roce 1975 byl v prvním patře vybudován sektor lahvového zboží, později zde byl zbudován i úsek drogérie a parfumérie.

Firma „Potraviny Krátký a spol.“ získala objekt v rámci velké privatizace a své první kulaté výročí oslavila 1. června 2003 - 10 let. Tři společníci - Jan Krátký, Lenka Platichová a Miroslav Poříz dnes zaměstnávají 22 zaměstnanců. Začátky v roce 1993 nebyly lehké - bylo nutno vyměnit zastaralé mrazící a chladící zařízení v prodejně potravin i v „rybárně“. Nově byla v obou prodejnách vybudována klimatizace a před Velikonocemi roce 2002 byl v přízemí otevřen nový prodejní úsek, který byl využit k nabídce plného sortimentu nápojů. Prodejna má tímto zajištěn pro své zákazníky bezbariérový přístup. V 1. patře v současnosti sídlí reklamní agentura.

Skutečně dobrým duchem prodejny byl po celá ta léta pan Vlastimil Krátký z Třebenic, který v těchto prostorách působil od roku 1954 (a stále ještě pomáhá i nyní). Jméno Krátký je pro většinu občanů Lovosic synonymem pro znamenitého obchodníka s dobrými nápady. Obrátila jsem se proto na něj, aby našim občanům osvětlil, jak se vybuduje obchod s výborným kreditem pro zákazníka. Pan Krátký měl vždy na paměti několik základních tezí, které mají zaměstnanci prodejny stále na očích v kanceláři v rámečku, například:
ZÁKAZNÍK – je nejdůležitější osobou této budovy.
ZÁKAZNÍK – není závislý na nás, ale my na něm !
ZÁKAZNÍK – nás nikdy neruší v práci ! Neděláme mu laskavost tím, že mu sloužíme, ale on ji dělá nám tím, že nám dává příležitost !
ZÁKAZNÍKA je lehčí udržet, než jej znovu získat !

Pane Krátký, mohl byste nám sdělit, kdy a kde jste se vyučil a jaké bylo Vaše první místo?
Vyučil jsem se u svého strýce v Třebenicích. Po ukončení vojenské služby jsem měl tuto prodejnu od strýce převzít. V roce 1949 však byla znárodněna a od roku 1950 po návratu z vojny, jsem se stal pracovníkem Pramenu.

Potraviny Krátký
Přeji firmě „Potraviny Krátký a společníci“, aby i nadále její pověst byla zapsána v myslích zákazníků zlatým písmem, stejným jako nové označení firmy na fasádě. Myslím, že z konkurence nemusí mít majitelé a zaměstnanci příliš velký strach. Pokud se budou o své zákazníky starat stejně dobře jako dosud, úbytek nakupujících jim nehrozí. Ať firma vzkvétá dalších padesát let ke spokojenosti všech zákazníků. Panu Krátkému děkuji za zajímavé informace a přeji mu, aby mu práce byla i nadále k radosti.
Eva Hozmanová

Kdy jste nastoupil do obchodu Potraviny v ulici 8. května (jak se vlastně přesně obchod v té době jmenoval?) a v jaké funkci ?
Lovosickou prodejnu Pramen v ulici 8. května jsem převzal v roce 1954. V té době jsem již pracoval na podnikovém ředitelství a prodejnu přebíral na přechodnou dobu do té doby, kdy bude získán nový vedoucí. Přechodné období trvalo téměř padesát let. Prodejně se říkalo „Gastronom“ podle sovětského vzoru. V té době to byla jedna z největších prodejen v kraji.

Kdy bylo zřízeno v obchodě učňovské středisko, je zde i v současnosti ? Kolik se zde ročně vyučí učňů ?
Učňovské středisko je součástí prodejny od prvopočátku. Ročně nastupuje na prodejnu 8 - 10 učňů, kteří později vykonávají praktický výcvik i na dalších prodejnách. Domnívám se, že prodejnou za celé období 50 let prošlo cca 400 mladých lidí - převážně žen.

Kolik výrobků je u Vás k dostání, kolik máte dodavatelů (jsou také z okresu ? nebo přímo z Lovosic), nakupujete i za hranicemi ?
Sortiment prodejny tvoří zhruba 3.000 - 3.500 položek. Zásobuje nás asi 90 dodavatelů, přímo z Lovosic je to pouze lahůdkářská výrobna pana Koubka. Z blízkého okolí Lovosic jsou to hlavně pekárny (Pehak, pekařství pana Blažka, pan Kubík). Pekárenský sortiment doplňujeme i odběry z Pekáren Žatec. Přímé dodávky ze zahraničí nemáme.

Z vlastní zkušenosti vím, že ve Vaší prodejně téměř vždy dostanu, co potřebuji. V zimě jsme u Vás například nakupovali zmražené lečo, v našich končinách nebylo k dostání. Obvykle dostanu i Sladké pokušení, což je zvláště chutný šlehaný tvaroh z Pardubic s broskvemi nebo višněmi . Je zde i k dispozici zcela určitě největší sortiment hotových jídel v konzervách. Máte jednoho pracovníka pro výběr výrobků, nebo je rozhodování o sortimentu kolektivní?
Na sortimentu zboží se s vedoucími prodejny podílejí i další zaměstnanci, kteří za jednotlivé úseky zodpovídají a přenáší své poznatky ze styku se zákazníky.

Dříve bývala v prodejnách Kniha přání a stížností - obvykle tam lidé psali hlouposti nebo když se chtěli někomu ze zaměstnanců pomstít. Ale možná nějaká schránka na podněty by v prodejně být mohla - co myslíte ?
Knihy přání a stížností v prodejnách již nenajdete - nebyly využívány. Schránka na podněty a připomínky je dobrý nápad - budeme o tom uvažovat.

Obě prodejny dostaly k narozeninám nové fasády se zlatým označením, myslím, že to přitáhne i nové zákazníky. Chystáte k výročí ještě něco dalšího ?
50. výročí prodejny si připomeneme i výlohou, která bude k tomu speciálně upravena. Koncem měsíce září se uskutečnila schůzka bývalých i současných pracovníků prodejny. Naše úvahy v těchto dnech směřují však do blízké budoucnosti. Jde nám o to, abychom se dokázali vyrovnat s konkurencí, která se pro menší prodejny ve městě začíná budovat. Bojíme se, aby příměr - čeho je mnoho - toho je příliš, nenašel v tomto případě plné uplatnění.

Hz

Víte že ...

Proč oslavujeme 860 let ?

Napadlo mne, že ne všichni četli Lovosický dnešek z letošního 1. července, ne všichni, kteří ho četli věnovali pozornost zmínce ing. Hozmanové o tomto výročí a ne všichni, kteří tento krátký příspěvek četli s i pamatují, že tam bylo napsáno: V letošním roce uplyne 860 let od první písemné historické zmínky o Lovosicích. Tato první zmínka je uvedena v Listině knížete Vladislava II. v roce 1143 - statek Lovosice byl tehdy spolu se vsí Žernoseky panovníkem věnován mnichům premonstrátům povolaným ze Steinfeldu. To už - pravděpodobně - nějaký ten rok existovaly, ale není to doloženo. Tentýž Vladislav II. později za pomoc Friedrichovi Barbarossovi ve výpravě proti odbojnému Milánu obdržel dědičný titul královský - jako král je uváděn jako Vladislav I. Je jasné, že tuto první písemnou zmínku nelze zaměňovat s datem povýšení Lovosic do statutu města v roce 1600.

Hz+jč

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7