Geografická přednáška cestovatele a průvodce CK Nomád Karla Starého se uskutečnila v pondělí 5. února v sále městské knihovny a  pořádalo ji Kulturní středisko Lovoš. Přednášející udržel pozornost příchozích téměř tři hodiny. Přednáška byla doplněna mnoha fotografiemi.  Vyprávění bylo fascinující, lektor Japonsko měl „projité“, byl tam pětadvacetkrát. Z počátku zmínil preciznost Japonců, jsou akurátnější než Němci, říká se jim Němci Asie. Také jsou velmi čistotní a zdravě jedí, ryby, mořské řasy a zeleninu. Dožívají se proto vysokého věku. Zajímavostí jsou před většinou restaurací velmi věrné a hezké plastové modely jídel.

Procházka po Japonsku začala na největším ostrově Honšú s historickými metropolemi Kjótem, Narou a Kamakurou, mementem moderního věku Hirošimou či neonovými bulváry velkoměstských džunglí Tokia a Ósaky. Ale také s Japonskými Alpami, posvátnou horou a symbolem země – sopkou Fudži a třemi nejkrásnějšími přírodními scenériemi Japonska.

V Tokiu nám lektor přiblížil Císařský palác a jeho zahrady, kontroverzní  šintoistickou svatyni Jasukuni, která je zasvěcena vojákům i civilistům, kteří zemřeli v boji za japonského císaře (jsou zde i váleční zločinci), mrakodrapy v Šindžuku – vyhlídku na Tokio z Metropolitní radnice (243 m), Nebeský strom (druhá nejvyšší stavba světa,634 m) z r. 2012 a  návštěvu Cukidži  – největšího rybího trhu na světě aj. Přímo fantastické bylo schéma dopravních spojů, vlaků a metra – tam působí také zvláštní profese nacpávačů vagonů. Návštěvníci zhlédli v Robotí restauraci i nezapomenutelnou bláznivou show a viděli Sochu svobody nad Tokijským zálivem. Prohlídnuta byla také středověká metropole a pacifické letovisko Kamakura s Velkým Buddhou a Jokohama (vyhlídka z Landmark Tower /296 m/, druhého nejvyššího mrakodrapu Japonska, přístav i čínská čtvrť).  Nebyla vynechána ani Hirošima s Muzeem mírovým památníkem. Nejviditelnějším pamětníkem hrůzy  je zřícenina budovy, která jediná odolala výbuchu atomové bomby – Atomový dóm. Nás může těšit, že ji postavil český architekt Jan Letzel skoro před sto lety v roce 1915.

Přednášející potom přešel na nejsevernější ostrov Hokkaidó, divočinu s „japonskými indiány“ Ainu, se sopečnými pohořími, koupáním v přírodních termálech a aktivními vulkány. Prohlédnuto bylo hlavní město Hokkaida – Sapporo: „ledový“ bulvár Ódóri, vyhlídka z TV věže, exkurze v prvním mezi japonskými pivovary s ochutnávkou jeho nejlepších piv. Prozkoumán byl též areál ZOH 1972: vyhlídka ze skokanského můstku, olympijské muzeum s trenažéry jízdy na bobech, lyžích i skoků z můstků. Jiří Raška byl v Sapporu v roce 1972 na středním můstku pátý a Ondrej Nepela získal v krasobruslení zlatou medaili.

Následovaly snímky z nejjižnějšího z velkých ostrovů Kjúšú se Sakuradžimou, nejaktivnějším vulkánem Japonska, nebo sopkou Aso, největší aktivní vulkanickou kalderou celé planety. Nechybělo ani kosmopolitní Nagasaki – brána křesťanství v Japonsku i místo druhé a doufejme i poslední válečné exploze atomové bomby: mírový park a muzeum A-bomby, největší chrám Východu – katedrála Urakami, památník 26 ukřižovaných křesťanů a Čínská čtvrť. Závěrem přítomní zhlédli něco z japonského umění a divadla. Přednáška byla vskutku podnětná – z Japonců bychom si měli vzít příklad!

Eva Hozmanová, foto Karel Starý

Země historických tradic i nejmodernější současnosti – Japonsko očima Karla Starého

Procházení příspěvků