Cestovatel a průvodce cestovní kanceláře Nomád Karel Starý jezdí po celém světě a o zájezdech pravidelně beseduje. V Lovosicích byl už mnohokrát, přednášel o ruské Sibiři (2017), ostrovech Jižního Pacifiku (2019), o Japonsku (2018) a naposledy v roce 2020 o zimním Islandu. V našem městě je velmi oblíben. V úterý 21. listopadu 2023 se konala v lovosické knihovně jeho přednáška o nejtypičtějším ze všech karibských ostrovů – Jamajce. Jamajka je třetím největším ostrovem Karibiku. Jeho skalnaté pobřeží lemují korálové útesy. Vnitrozemí je hornaté s vápencovými krasovými plošinami, mohutnými vodopády, tropickými lesy s cennými dřevinami a savanami s množstvím kaktusů. Vzduch je zde provoněný kořením a marihuanou a život v tomto tropickém ráji tepe v rytmu reggae. Jamajka je velmi pestrá: každá ze čtyř hlavních ostrovních oblastí má odlišné prostředí i podnebí. Co by vám nemělo uniknout? Národní park Blue Mountains, metropole Kingston,  Dunn´s River Falls, Montego Bay, Negril, Long Bay, zátoky Treasure Beach.

Karel Starý zavedl účastníky přednášky na ostrov, kde v „nejhříšnějším městě světa“, přístavu Port Royal, vládl první mezi všemi piráty v Karibiku – kapitán Henry Morgan. Do pravlasti reggae, dredů a věčné inspirace pro nezávislé. Na podmanivou Jamajku s překrásnými plážemi, korálovými útesy, bujnou tropickou vegetací, horskými scenériemi, řekami a vodopády, ale i neobvyklými termálními lázněmi. Na ostrov vůně vanilky, kávy a rumu, exotického ovoce, karibské hudby. Na ostrov, jejž sám Kryštof Kolumbus považoval za nejkrásnější ze všech, které objevil. Točilo se zde hodně filmů, třeba Motýlek a několik bondovek.

Cestovatel seznámil návštěvníky i s několika městy – Montego Bay, Falmouth nebo Port Antonio s přírodním skvostem Modrou lagunou i hlavním městem Jamajky Kingstonem. Besedníci viděli i vodopády nebo rybářskou vesničku a jamajskou floru a faunu. Na ostrově je příjemná teplota 29 – 32 °C. Za svou přednášku sklidil lektor jako vždy velký úspěch. Teplo ale bohužel nechal na Jamajce.
Nakonec ještě zodpověděl na několik otázek:

1. Jaké je na Jamajce ovoce a které máte nejraději?
Na Jamajce naleznete většinu typických druhů tropického ovoce: banány (v jejich produkci byla Jamajka na přelomu 19. a 20. století na prvním místě na světě), mango, papáju, ananas, kokosové ořechy a další. Jamajským národním ovocem je však aki, což sice není tamní endemit (původ má v západní Africe), ale na Jamajce zdomácněl nejvíc ze všech zemí na světě. Jde o pozoruhodné plody, jejichž většina je jedovatá, a proto se musí konzumovat jen dužina kolem pecky a jen v době, kdy je plod přiměřeně zralý. Pokud podstoupíte toto riziko, odměnou vám bude ovoce, které vizáží i chutí připomíná ze všeho nejvíc smažená vejce. Přitom je to energetická bomba s velkým množstvím mastných kyselin, železa a dalších prvků.

2. Jaká žijí na ostrově zajímavá zvířata a ptáci?
Množství živočišných druhů bylo na ostrově vyhubeno v dobách, kdy se zřizovaly plantáže na cukrovou třtinu a docházelo k odlesňování. Indové, kteří sem byli na práci na nich přivezeni po zrušení otroctví, se báli hadů. Proto s sebou z Indie vzali promyky. Těmto známým bojovníkům s kobrami (viz R. Kipling) se na Jamajce velmi dařilo, ovšem místních hadů začalo rapidně ubývat. Dnes už zde proto žádní jedovatí nežijí, jen jeden druh hroznýše. V mangrovových močálech na jihu Jamajky přežívají poslední krokodýli američtí. Velcí krokodýli, kteří kdysi obývali celý ostrov, a dokonce jsou i na státním znaku Jamajky. V jiných mangrovových bludištích žijí pro změnu kapustňáci. Tito velcí mořští savci jsou známi také jako ochechule nebo mořské krávy. Případně sirény. Národním ptákem Jamajky je druh kolibříka s velmi dlouhým ocasem, připomínajícím výložky místních lékařů v 18. století. Proto nese označení Doktorský pták.

3. Máte rád nějaké jamajské jídlo?
Maso i ryby se zde podávají většinou ve formě jerk, což je grilovaná nebo barbecue úprava využívající výborné místní čerstvé koření. Moje nejoblíbenější je však to nejtradičnější, takové jamajské „vepřo knedlo zelo“. Jde o „ackee and salt fish“, což je již zmíněné aki připravené ve směsi se slanečkem, obvykle treskou. Příloha není nutná, ale často se servíruje s rýží a fazolemi. Vše se zapíjí oblíbeným místním pivem Red Stripe. Toto jídlo mi tak chutnalo, že během dvou týdnů, kdy jsem obvykle na Jamajce pobýval, bych ho s chutí jedl každý den ke snídani, obědu i večeři.

4. Chutná Vám zdejší rum?
Na Jamajce je bezesporu nejlepší rum na světě. Aspoň pro mě, ale zdaleka nejsem sám, kdo má podobný názor. Od založení palírny Appleton v polovině 18. století se jeho vděčnými konzumenty stali například britský král Jiří nebo Georg Washington. Na Jamajce je celá řada značek rumů, pro nás je nejznámější asi Captain Morgan, což je brand Appletonu pro širokou konzumaci za přijatelnou cenu. Opravdovou kvalitu najdete v Appleton Estate u víceletých rumů, které chutí připomínají ty nejlepší francouzské koňaky.

5. Jaké je koupání v termálních lázních?
Málokoho by napadlo, že Jamajka nabízí i tyto možnosti. Termálních lázní je zde několik, například v Bath, což jsou historické lázně již z 18.století a patří mezi nejstarší na západní polokouli. Když se ubytujete v místním lázeňském hotelu, zažijete zvláštní pocit návratu v čase do meziválečných dob, kdy Jamajka byla ještě pod britskou správou. Tehdy bezpochyby luxusní hotel je dnes již pořádně omšelý, ale z mnoha ohledů je jedinečný a nocleh v něm vřele doporučuji. Už proto, že pobyt je spojen i se stravou a s přístupem do soukromých koupacích kójí. Podobný systém je i v lázních Milk River. Ty jsou pozoruhodné tím, že zdejší voda je sice velmi účinná, ale je nejvíce (přírodně) radioaktivní na světě, takže koupele jsou časově limitovány na 15 minut pro nováčky a na 20 minut pro ty, kteří s ní již mají zkušenosti a nepůsobí jim problémy. Mně se ale podařilo v ní usnout (voda má teplotu blízkou tělesné, byl jsem unavený po letu a cestou po Jamajce, byl večer a v kóji jsem si dal pivo) a strávil jsem v ní skoro tři hodiny. Musím to zaklepat, je to již 12 let, ale zatím nepozoruji žádné následky. Dokonce ani plodnost jsem neztratil. Možná se projevilo zocelení radonem, kterému jsme my z Vysočiny vystavováni odmala.

Hz

Jamajka – ostrov slunce, rumu a reggae

Procházení příspěvků