Lovosický Dnešek

červenec 2008 - strana 9

Z našich škol

9. květen 2008 - Co je to za den?

Den Evropy

Denně jsem se sám sebe ptal, jakou má vlastně Evropa budoucnost a zdali vůbec nějakou má, zda lidé evropských zemí věří její myšlence. Má odpověď zní ano. Svědčí o tom Výroční konference 2008, které jsem se zúčastnil a která se každoročně koná v italském městě Milánu. V mém názoru mne neutvrdila konference jako taková, ale spíše obrovská masa lidí, jež se zde každoročně schází, aby oslavila 9. květen – „Den Evropy“. Jakkoli tento název může znít směšně či komicky, věřte, že podstata samotná k smíchu není.

S paní profesorkou francouzského jazyka Dagmar Prášilovou a mou spolužačkou Helenou Kožnarovou jsme prožili nádherný týden v příjemném prostředí italského lycea Marie Curie v Tradate. Samotná konference probíhala v Miláně po dobu tři dnů – od 7. do 9. května 2008. První den nás program zavedl do střediska společnosti CESES (European Centre School Education – založena jako sdružení, jehož prvotním cílem bylo rozšíření evropské kultury), kde všechny delegace z různých koutů Evropy čekala uvítací řeč. Po působivém projevu jsme na univerzitě – Universit? degli studia di Milano – byli seznámeni s projektem celé akce a byli svědky shromáždění zástupců organizace EAC (European Active Citizenship). 8. května jsme podle programu představili naši zem a školu studentům již zmíněného lycea v Tradate a sami jsme se něco dozvěděli o kultuře jejich země. Bylo hezké dozvědět se něco o jejich zvycích, povaze a dalších věcech.

Poslední den konference byl ten nejemotivnější, a to díky oslavě Dne Evropy v divadle Teatro del Verme v Miláně, kde se mimo jiné udílely také ceny nejúspěšnějším školám zapojených do projektu. Po náročné oslavě Dne Evropy jsme se přemístili opět na univerzitu a prezentovali tématické okruhy, na nichž jsme se se zástupci lycea Marie Curie v Tradate shodli a kterými se budeme následující rok zabývat. Týden strávený v Itálii považujeme za ohromnou zkušenost a věříme, že tato každoroční setkání Evropě něco nového přinesou.

Gaínza Roberto, Helena Kožnarová
Gymnázium Lovosice

-

Den Země na naší škole

Ve dnech 17. dubna až 23. dubna 2008 jsme oslavili Den Země týdenním projektem, do kterého se zapojila celá škola. Den Země se slaví 22. dubna již od roku 1990, kdy se stal mezinárodním svátkem. Je to svátek naší Země, planety, která jediná ze všech planet sluneční soustavy umožňuje existenci života – lidí, živočichů i rostlin. Projekt byl rozdělen do dvou částí. V první části se žáci v rámci vyučovacích předmětů seznamovali s různými tématy souvisejícími s naší planetou, např. krajinné typy, jak člověk měnil svět, co přináší zvyšování počtu lití, půda jako zrcadlo krajiny, vzdušný oceán ... Poslední dva dny projektu neprobíhala klasická výuka podle rozvrhu. Žáci se rozdělili do několika skupin, podle toho, které činnosti se chtěli věnovat. Z čeho si mohli vybírat? Výlet na Lovoš, na Milešovku, do Budyně nad Ohří, na horu Říp, do ZOO v Ústí nad Labem, návštěva Muzea českého granátu, cyklovýlet, měření kvality a čistoty vod, ekohry, zdravé vaření a také anketa mezi občany Lovosic. To vše zvládli žáci během úterý a středy. Závěr patřil vyhodnocení jednotlivých činností a jejich prezentaci. i když Den Země je již za námi, budou projekty dětí ještě dlouho zdobit třídy a chodby naší školy.

Mgr. Miluše Honzíková
1. ZŠ Lovosice

-

Maminkám

Kdo se 7.5.2008 v dopoledním čase procházel po náměstí v Lovosicích, byl asi překvapen. Na náměstí se sešly všechny děti z Mateřské školy, Sady pionýrů, Lovosice, aby maminkám zazpívaly k jejich nadcházejícímu svátku. Děti se slavnostní náladou předvedly, že zpívání je baví a že se nebojí vystupovat na veřejnosti. Po vystoupení děti rozdaly všem přítomným maminkám vlastnoručně vyrobená přáníčka a daly sladkou pusu. Bylo to jen malé poděkování pro maminky za jejich lásku a starostlivost, kterou svým dětem věnují. Ta pravá oslava se určitě konala ve všech rodinách až v následující neděli.

Hana Růžičková, učitelka MŠ

 

 

-

Úspěch na Kinderiádě

Naše škola se letos prvně zúčastnila atletických závodů podporovaných firmou, která přináší na trh výrobky z řady Kinder. Naše děti si tak mohly vyzkoušet atmosféru a úroveň pravých závodů, což na soutěžích pořádaných Asociací školních sportovních klubů většinou postrádáme.

Reprezentovali nás Lucka Takáčová, Kája Hieková, Eliška Dlouhá, Míša Bartoňová, Ondra Lojek, Marek Gebart, Patrik Černohorský a Honza Paleček a musím říci, že děti bojovaly z plným nasazením. Zcela nečekaně získaly celkové šesté místo!

Děti si odnesly nejen pěkný zážitek z povinných a doplňkových disciplín (např. skok o tyči do dálky, hod lehkým oštěpem nebo překážkové dráhy), ale také spoustu odměn zdaleka nejen sladkých. Úspěšní sportovci se již těší na příští ročník a o postup z regionálního do finálového kola, kde mohou vyhrát až sto padesát tisíc na obnovu školních sportovišť, se jistě poperou jako lvi.

Eva Antonová, ZŠ Všehrdova

Elko hlásí

Hurá na prázdniny

V úvodu bychom chtěli popřát všem dětem hezké prázdniny bez úrazu a hlavně hodně sluníčka a spoustu nových kamarádů.

Ve stručnosti se vrátím k oslavám Dne dětí. Celá oslava začala přestřižením pásky u nového hřiště v lesoparku Osmička. Krásné prolézačky předal dětem k jejich svátku generální ředitel Lovochemie a.s., která toto hřiště financovala. Spolu s panem starostou a ředitelkou DDM přestřihli slavnostně pásku a děti jako poděkování vypustily do vzduchu 150 míčků, jejichž nafouknutí heliem zajistila ZŠ Sady pionýrů. Děkujeme! S malým zdržením shlédly děti zásah policejních psů při několika zákrocích - zadržení pachatele, hledání výbušniny a podobně. Pejskům bylo určitě větší horko, než nám všem, o to větší poděkování si zaslouží. 

Potom následovaly soutěže pro děti na 17 stanovištích, se kterými nám - jako každoročně - pomáhal SPCCH; v letošním roce se poprvé zapojili i Skauti - postavili dětem krásné lanové lávky. Všem moc děkujeme za pomoc. Bojovalo se i o „peníze" – téměř o 40 000 Kč, za které si děti nakoupily hračky, školní potřeby, nebo sladkosti. Krásné počasí přilákalo více než než 500 dětí.

A nyní k prázdninám. Nabídli jsme dětem pět týdnů příměstského tábora.Je pro ně připraven pestrý program, spousta vycházek do okolí, celodenní výlety, sportovní zápolení, hry v přírodě,koupání a spousta nových zážitků to vše na téma pohádek.

Hamerníková

-

Nezapomínáme na  dopravní výchovu

V minulém čísle nám nevyšlo místo pro fotografii ke článku paní Sailerové z MŠ v Terezínské ulici. Paní Sailerová by se s tím smířila, ale dětem bychom nemohli neudělat radost tím, že se uvidí v novinách. Takže alespoň dodatečně...

(redakce)

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš