Lovosický Dnešek

červenec 2008 - strana 2

Slovo starosty

Pátek 13.

Vstávat či nevstávat z postele v pátek třináctého? Nevím co je lepší? Říká se, že je to černý den, den plný smůly a neštěstí. Tento červnový pátek byl docela zajímavý. v poledne nám zvěstoval místostarosta pan Jan Jakub, že Lovosice uspěly se svou žádostí o dotaci na lávku pro pěší a cyklisty přes silnici I/30. To je skvělá zpráva, tedy zatím jen po telefonu. Všichni jsme měli velkou radost. Lávka povede od DPS (Dům s pečovatelskou službou) na druhý břeh do ulice Karla Maličkého. Opačným směrem řeší průchod od ulice Dlouhá okolo Základní umělecké školy přes lávku ke školám a školní jídelně. Děti z Holoubkova snad přestanou prolézat zábradlí (adrenalinový sport?) a po schodech, které stejně zdolávaly na druhé straně, se dostanou na lávku a ke školám. Dlouho diskutovaná lávka se tedy pomalu stává skutečností a do konce roku 2008 se budou děti ke školám dostávat nejen pohodlně, ale hlavně bezpečně. Město tak dostane další významný objekt. Dovolte mi poděkovat všem, kteří se do této doby podíleli na přípravě projektu.

Proč jsem začínal nešťastným pátkem? Zhruba v půl čtvrté jsme šli podchodem u Besedy, po schodech. a tam bylo veselo! v části bezbariérového přístupu z ulice Karla Maličkého zanechal stopu koníček. Opravdu! Věřte nebo nevěřte. v řádku zde byly vyrovnané „koňské koblížky“. Čerstvé a voňavé. Koníčkovi se zřejmě v podchodu plném zeleně líbilo. Vtipálkové zahrádkáři by jich, pochopitelně, chtěli mít ještě více. Zaměstnanci města se zrovna rozeběhli domů a začali užívat víkend. Nemám zprávu o tom, že by někdo utrpěl nějakou škodu a tak předpokládám, že se s tímto úkolem dobře vypořádali.

Registrujeme další polámané stromky. Ptal jsem se kolegů starostů, jak fungují městem slíbené odměny tomu, kdo přispěje k odhalení ničitele – vandala. Nemají pozitivní zkušenost. Velká je obava z malé diskrétnosti úřadu jako takového. Přesto volám po spolupráci nás všech lovosických. Probíhá výběr městských strážníků, je vybraný velitel. Po přestěhování RZS (rychlé záchranné služby) pod odbor dopravy upravíme prostory pro městkou policii (MP). Zahájení činnosti MP předpokládáme v září 2008.

Všem přeji hezké prázdniny a hezké léto.

Jan Kulhánek

Zprávy z radnice

3.řádné zasedání Zastupitelstva města

proběhlo 19.června za postupné účasti 22 konšelů (tři byli řádně omluveni). Jak už se stalo pravidlem, program jednání je tak rozsáhlý, že z něho můžeme vybrat jen podstatnější části. Protože se z přítomných občanů nikdo nepřihlásil do bloku připomínek a návrhů, bylo ihned přikročeno k prvnímu bodu jednání, kterým bylo seznámení s projektem

Marina - Lovoš.

Tuto ideu přiblížil přítomným pan Ing.Cink z Píšťan a jedná se v podstatě o komunikační propojení levého a pravého břehu Labe v Lovosicích. Celá tato oblast je velice přitažlivá turisticky a dosud se málo využívá spojení již vybudovaných vodních aktivit na píšťanské straně (Marina) s možnostmi, které nabízí sousední Lovoš. Tam by se v perspektivě uplatnila lanovka, bobová dráha s letním i zimním provozem a případná výstavba horského hotelu na vrcholu. Dopravní propojení obou lokalit se předpokládá lávkami pro pěší i cyklisty přes zdymadla a jez, motoristům poslouží budovaný nedaleký Západní most. Uplatní se zde i právě zavedená lodní doprava. Se záměrem souhlasí nejen obec Píšťany, ale je mu nakloněno i vedení Litoměřic. Lovosičtí zastupitelé vzali tento záměr s pozitivním přístupem na vědomí .

Organizační záležitosti

Z funkce člena finančního výboru odstoupil na vlastní žádost pan František Vondra. Na uvolněné místo byla zvolena paní Zdena Mikynová (ředitelka MŠ „U koníčka“). S potěšením byla přijata informace, že „staronovým“ právníkem MěÚ se opět stává pan JUDr. Prantl.

Další body, náležející do tohoto bloku (zprávy finančního a kontrolního výboru) se natolik věnovaly finanční problematice, že o nich pojednáme společně v následujícím

Finance

Úvodním problémem zde bylo zjištění, že se stavba podchodu prodraží o dalších 4 - 5 milionů Kč. Zastupitelé se dočkali klopotného vysvětlování příčin tohoto schodku a bylo namítáno, že se tento jev stává u našich investičních akcí pravidlem. Úhrada se bude postupně hledat v městském rozpočtu a zde došlo k zajímavému rozporu, kdy vedoucí ekonomického odboru sdělila, že podle ní je zapotřebí uhradit jen cca 1,3 milionu.

Komplikovaná diskuse vznikla nad faktem, že druhá rozpočtová změna opět odebírá značné prostředky (5,329 milionů Kč) z rozpočtové rezervy. Hlavní podíly z této částky připadají na spoluúčast města na lávku pro pěší vedle trati (2,646 mil. Kč) a na projektovou dokumentaci lokality rodinných domků „Vinný lis“ (2,2 mil. Kč). Nakonec ale ZM vzalo plnění rozpočtu za prvních pět měsíců tohoto roku na vědomí a 2.rozpočtovou změnu schválilo.

Na pořad se už podruhé dostal návrh na zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek. Bylo argumentováno tím, že pro majitele bytů a rodinných domků to znamená jen zvýšení v řádu stokorun a hlavním přínosem je zde daň od podniků. V celku by tak město získalo asi 5 milionů. Výsledek hlasování 11/4/6/1 však ponechává stávající stav.

V závěru této finanční části vystoupili zástupci oddílů házené a kopané naší TJ s žádostí o příspěvek na činnost. U házené, kde družstvo mužů dosáhlo velmi dobrých výsledků, se jedná o účast v pohárových mezinárodních soutěžích, u kopané o postup do krajského přeboru. Po debatě, ve které byly stanoveny podmínky dalšího postupu, byly oběma celkům přislíbeny částky po 200 000 Kč.

MHD v Lovosicích

Bylo referováno o současném stavu autobusové linky provozované v našem městě. Počet cestujících se zde v posledních měsících ustálil na zhruba 2400 osobách. To samo nezajistí ekonomický provoz a byly proto hledány způsoby řešení. Ozvaly se zde názory na okamžité zrušení, na druhé straně se připomněla potřeba služby občanům (hlavně starším). Nakonec došlo na kompromis, kdy tato doprava bude zachována do konce roku a budou hledány možnosti úspor ve zkrácení trati a její další úpravy.

Rozvoj města

Město se bude ucházet o úvěry jako zdroje pro předfinancování dotací z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad (ROP Severozápad). První žádost bude podána na akci „Zřízení muzea a kulturního centra města Lovosice“. Z odhadované částky 77 milionů Kč by 19 mil. bylo kryto rozpočtem a 58 mil. závazným úvěrovým příslibem.

Další akcí je pak „Revitalizace obytné části ulic Obchodní, Nádražní, U Nadjezdu, Okružní a Terezínská v Lovosicích“. Z celkové částky 38,5 milionů Kč by obdobně 12,5 mil. kryl rozpočet a 26 mil. závazný úvěrový příslib. Oba tyto záměry zastupitelstvo schválilo.

Neschválilo ale záměr akce „Areál výkupu a zpracování kovových odpadů Šrot Wetzel s.r.o. v k.ú. Prosmyky”.

Zastupitelstvo dále rozsáhle jednalo o převodech nemovitostí, zajímavá rozhodnutí se pokusíme přiblížit vám v příštím čísle.

JiH

Společenská kronika

V Lovosicích je nás více

Přesně o 124 osob je podle statistiky Českého statistického úřadu. Proti stavu k 1.1.2007, kdy byl počet občanů 8905, se stav k 1.1.2008 zvýšil na 9029. Po dlouhých letech, od roku 1993, kdy byl o v Lovosicích 9647 obyvatel, se pokles obyvatel v Lovosicích zastavil. Po dlouhých letech, naposledy v roce 1992, se narodilo více dětí než byl přirozený úbytek občanů úmrtím. Velký pohyb je každoročně v migraci obyvatel. Po velkém úbytku vystěhováním v roce 2006 se v roce 2007 více občanů přistěhovalo.

Evidence ČSÚ pro Lovosice za rok 2006 a 2007 je v následující tabulce.

Evidence Stav k 1. 1. Narození Zemřelí Přistěhovalí Vystěhovalí Migr. přírůst Celkový přírůstek Stav k 31. 12.
 ČSÚ 2006 9 209 92 114 234 516 -282 -304 8 905
 ČSÚ 2007 8 905 104 92 571 459 112 124 9 029

Počet obyvatel podle evidence ČSÚ je pro obce důležitý proto, že podle tohoto počtu získávají finanční prostředky do příjmové části svých rozpočtů ze státní pokladny ve formě podílu na sdílených daních. Důležitá pro obce je změna v metodice výpočtu podílu jednotlivých obcí na sdílených daních od roku 2008. Dříve existovaly skokové přechody mezi velikostními kategoriemi obcí, kdy při přechodu do vyšší velikostní kategorie se výrazně u některých kategorií zvyšovaly daňové příjmy na jednoho obyvatele. Do konce roku 2007 byl podíl každé obce na sílených daních dán poměrem násobku počtu obyvatel k 1. lednu běžného roku a koeficientem velikostní kategorie obce k součtu těchto násobků všech obcí v České republice. Od 1.1. 2008 bylo kritérium (počet obyvatel upravený koeficienty velikostních kategorií obcí) doplněno o nová kriteria:

  • celková výměra obce – váha 3%
  • prostý počet obyvatel obce – váha 3%
  • počet obyvatel obce upravený koeficienty velikostních kategorií obcí – váha 94%

Od roku 2008 se tedy zvýšil podíl sdílených daní na 21,4%. V úhrnu jde o 4,6 mld. Kč pro obce navíc proti předpokládané skutečnosti. Pro Město Lovosice na základě nového kriteria to znamená polepšení na daňových příjmech oproti dřívější metodice rozdělování o cca 6,6 mil. Kč, což představuje cca 2,9% z celkových rozpočtových příjmů města.

(hv)

-

Úmrtí

V dubnu 2008 odešli na věčný odpočinek naši spoluobčané :

Vlasta Bulíčková1927Chotiměř
Josef Zajpt     1923Malé Žernoseky
Jaroslav Trsek  1921Lovosice
Anna Stalmacherová1921D. D. Milešov
Marie Šmídová     1922Dlažkovice
Květuš Škarenderová1921Lovosice
David Jiřík        1976Chotiměř
Zdenka Vávrová     1921Lovosice
Anna Valjentová    1929Lhotka n.L.
Milena Kleinmannová1929Chodovlice
Václav Brhovský    1944Chotiměř
Věra Decsiová      1932Lovosice
Jan Lopatka        1932Lovosice
Josef Navrkal      1928Lovosice
Ervín Červenka     1951Sulejovice

Květen 2008 byl poslední, v němž s námi byli tito spoluobčané

Oldřich Kupera     1929Malé Žernoseky
Marie Dobrá        1920Lhotka n.l.
Milada Baudlerová  1931Vchynice
Anna Dornová       1924Podsedice
Václav Froněk      1941Lovosice

Jejich přátele a známé zveme ke společné vzpomínce s pozůstalými.

Manželé Puhlíkovi a redakce LD

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš