Lovosický Dnešek

červenec 2008 - strana 4

Co nového v Lovosicích

Nové jeviště na Osmičce

Nekryté podium na Osmičce každý z nás zná. Nevyhovuje podmínkám vystupujících, které by mělo splňovat pro lepší využití a ani potřebám umělcům kvalitnějšího zázemí. „Proto jsme nechali vypracovat studii kanceláří Ing. arch. Nováka z Ústí nad Labem na vybudování nového zastřešení se zázemím pro umělce, šatny, sociální zařízení apod. V průběhu vypracování této studie vznikl dobrý nápad na přemístění podia zády směrem k městu, aby zvuková produkce šla směrem na Labe. Podium tedy bude situováno zadní stěnou k dopravnímu inspektorátu. Budou zde veškeré přípojky potřebné k produkci i kanalizace a bude tam i parkoviště pro umělce. Když vše dopadne dobře a budeme mít stavební povolení tak v září 2008 by se mělo začít nové jeviště budovat. Mělo by být připraveno na letní sezónu 2009“, řekl místostarosta Vladimír John. „Když se to podaří, máme představu v létě 2009 uspořádat divadelní slavnosti. Také jsme v jednání a provádíme průzkum, co by stálo provozování letního kina, které by v pátek a sobotu v letních měsících se zde také mohlo provozovat. Na jevišti bude instalováno stálé pevné plátno. Protože si myslíme, že tam bude větší frekvence obyvatel, tak také zpracováváme studii – projekt na osvícení lesoparku Osmička“.

Bc. Martin Kohl, vedoucí KS Lovoš, o využití nově zrekonstruovaného pódia v areálu osmička Lovosice nepochybuje. „Od dubna do září by se jeviště minimálně 1x v měsíci využilo v akcích, které se již pravidelně pořádají např. Pálení čarodějnic, 1. máj, Altros Rock fest, Hašmar Country, Žafest, Václavská pouť, ale i na pořady nové jako jsou Divadelní týden pro amatérská divadla, Filmový týden, Revival festival, koncerty větších rozměrů a ostatní akce lovosických spolků. Máme také zájem na hledání nových tradic, které by se díky tomuto zařízení mohly uskutečnit“.

Z technické zprávy Projekční kanceláře AGN z Ústí nad Labem vyjímáme:

Návrh zastřešení jeviště vychází z předpokladu konání různorodých akcí: promítání filmů, taneční, hudební či divadelní představení a slavnosti. U konstrukce zastřešení předpokládáme její využití pro osvětlovací techniku, z tohoto důvodu a důvodu rozponu jeviště je konstrukce navržená jako ocelový vazník s dřevěným podbitím a plechovou střechou. Voda ze střechy je svedena na střechu zázemí. Podlaha jeviště by měla dostat nový dřevěný povrch. Prostory zázemí by neměli rušit celkový dojem jeviště z pohledu diváka. Zázemí je pojato „komorně“: centrální šatna s možností předělu nebo využití jako skladu účinkujících a sociální zázemí pro účinkující. Jedná se o sezónní záležitost. Šatny nebudou stále vytápěny a na zimu bude vypouštěna voda. Vstup na jeviště je ze dvou stran a je schován za lehkou stěnu (promítání, vyvěšení transparentů, apod.) Budova zázemí má navržen vnější dřevěný obklad z prken různých odstínů. Okenní pás v horní části je chráněn průběžným předsazeným pásem z tahokovu (vandaluvzdorné). Střecha je předsazená, pultová. Objekt bude napojený na vodu a kanalizaci. Studie řešeného prostoru předpokládá i zásahy do zpevněných ploch, které jsou patrné ze situace. Zhotovitelé navrhují vytvořit nový chodník - spojnici mezi hledištěm a stávajícími veřejnými záchody, které jsou u nedaleké budovy MÚ Lovosice. Část nového chodníku bude i okolo objektu zázemí. Plocha jeviště 126,3 m2, zastřešená plocha 197,0 m2.

Při této příležitosti jsme se zeptali i na plánované rozšíření Osmičky směrem k sauně. „Před třemi léty bylo rozhodnuto, že město koupí část pozemku směrem k sauně od DZCL zpět. Toto proběhlo v letošním roce, nechali jsme zpracovat studii na dosázení staré Osmičky a rozšíření nového lesoparku Osmička od sauny směrem ke škvárovému hřišti. Studie se zpracovává a na konci roku budeme žádat o dotační titul z EU. Realizace by měla být v termínu jaro – podzim 2009“, o záměru informoval místostarosta John.

(hv)

-

Modla po půl století opět změní svůj tok

Realizace protipovodňových opatření, které státní podnik Povodí Labe připravuje, se dotýká i říčky Modly, jejíž tok se změní. Tok této říčky se již v minulosti měnil. Pamětníci jistě vzpomínají, že v padesátých letech minulého století zmizela t.zv. stará Modla a spolu s ní i t. zv. žabák. Byl to prostor mezi Osmičkou a benzínovou pumpou. Tehdy vznikla Modla nová a tedy ve stávající podobě. V této souvislosti Lovosický dnešek požádal místostarostu Lovosic pana Vladimíra Johna o upřesnění této záležitosti a zpracoval jeho vyjádření.

Hlavním důvodem proč Modla změní svůj tok je ochrana sportovního areálu a k tomu přilehlých ubytovacích kapacit před povodní. Rok 2002 a 2006 byl dostatečným důkazem, že řešení této situace je žádoucí. V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace s názvem Přeložka toku Modly. Tato říčka bude mít vyústění do plavebního kanálu „Karaš“. To znamená, že za prodejnou aut Okim bude vybudováno nové koryto a v prostoru t.zv. sila bude přivedeno na zmíněné místo vyústění. Po zpracování dokumentace bude podána žádost o pomoc s financováním z prostředků Krajského úřadu v Ústí n.L. a také strukturálních fondů. Pokud město s touto žádostí uspěje, předpokládá se realizace v průběhu r. 2009. Jestli se vše podaří a Modla bude převedena do plavebního kanálu „Karaš“, tak bude staré, resp. zbylé koryto Modly zasypáno a na jeho místě povede nově vybudovaná cyklostezka. Při této příležitosti by se měly, zdůrazňuji slovo měly, stávající topolové porosty nahradit novou výsadbou. Nezbývá než doufat, že zmiňovaný projekt se podaří uskutečnit. Že tím stoupne kredit města jako celku, nejen z estetického hlediska, je zřejmé.

-jv -

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v květnu

Míra nezaměstnanosti v květnu ve všech mikroregionech v okrese Litoměřice i nadále klesala. Pořadí v žebříčku míry nezaměstnanosti se nezměnilo, Lovosicko zůstává na třetím místě za Litoměřickem a Roudnickem a je jen o 0,07% pod okresním průměrem.

Podle informace z litoměřického úřadu práce v měsíci květnu 2008 klesla míra nezaměstnanosti okresu Litoměřice o 0,39% a to přesně na 6,94%. Celkový počet UOZ (uchazečů o zaměstnání) je 4 390 to je o 252 uchazečů méně, než v měsíci předešlém. To ale neznamená, že všichni našli uplatnění na trhu práce. Podíváme-li se na stejné období loňského roku 2007 je nezaměstnaných celkem o 1 354 méně. Počet volných pracovních míst (VPM) je 969 to je o 20 VPM méně, než v měsíci předešlém, ale v květnu loňského roku byl počet VPM nižší a to o 140 míst. Celkem za finanční účasti úřadu práce pracovalo podle stavu k 31.5.2008 u různých zaměstnavatelů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti 1 407 osob. Mezi nástroje APZ patří například veřejně prospěšné práce, kde se uplatnilo 97 osob. Za měsíc květen Úřad práce zrekvalifikoval celkem 55 osob. Zaměstnavatelé v našem okrese nejvíce nabízejí volná pracovní místa pro obsluhu šicích a vyšívacích strojů, pomocné a nekvalifikované dělníky na stavbách budov a manipulační, nekvalifikované dělníky.

Porovnání míry nezaměstnanosti za minulá období:

Okres05/0804/08rozdíl05/07rozdíl
Litoměřice6,947,33-0,399,21-2,27

Míra nezaměstnanosti v mikroregionech okresu:

MikroregionEA k 31.5.2008
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 585 1 300 1 216 5,62
Roudnicko13 141 954 897 6,82
Lovosicko10 174 761 713 7,01
Libochovicko5 455 455 437 8,01
Štětsko5 994 596 566 9,44
Úštěcko2 402 264 251 10,65

EA - Ekonomicky aktivní obyvatelé, UOZ - uchazeči o zaměstnání.

Podle ÚP v Litoměřicích připravil (hv)

Zprávy z radnice

O dopravních i jiných novinkách s místostarostou Vladimírem Johnem

Dne 1. května začala v Lovosicích stavět loď Porta Bohemica, která jezdí v úterý, čtvrtek a sobotu z Litoměřic do Vaňova a zpět. Loď provizorně stavěla u sila v Lovosicích. Nyní prý má být zastávka přesunuta na Osmičku. Jak tomu opravdu bude, zeptali jsme se pana Vladimíra Johna, místostarosty našeho města.

„V úterý 3. června proběhlo jednání ohledně přístaviště Lovosice. Rada odsouhlasila 50 000,- Kč na za zapůjčení přístavního mola od Pražské paroplavební společnosti. Koncem měsíce června by mělo být molo pro loď Porta Bohemica instalováno na novém místě. Přístaviště bude v areálu lesoparku Osmička.“

Další zajímavá informace se týkala nákupu správní budovy v areálu bývalého Depa kolejových vozidel Českých drah v ulici U Výtopny, které bylo zrušeno v roce 2005. Dráhy ji i s přilehlými pozemky nabídly městu k odkoupení. K tomu místostarosta John uvedl:

„V současné době bude město přebírat objekt u bývalého depa, kde byla rotunda, ve které bývaly umístěny lokomotivy Českých drah. Ve správní budově město pravděpodobně vybuduje byty, které nabídne občanům k odkoupení. Město se snaží sehnat dotaci, ale stát nyní výstavbu startovacích bytů nepodporuje. Podpora výstavby bytů státem není v současnosti na programu dne. Město uvažuje o tom, že by pro dům byl vypracován projekt na 6 bytových jednotek, které by byly nabídnuty občanům k odkoupení.

V rotundě vznikne zázemí pro Technické služby a měla by tam být část expozice Zubrnické museální železnice. Tato Zubrnická železnice vlastní staré lokomotivy a vyhrála výběrové řízení na provozování víkendových jízd na trati Lovosice-Třebívlice-Obrnice–Most. V rotundě by měly být exponáty starých lokomotiv a Technické služby tam hodlají přemístit ocelovou halu k uložení techniky.“

Závěrem se zmínil místostarosta, že proběhla oprava bazénku s vodotryskem v Centru.

„Loni město nechalo zrekonstruovat schody a přilehlá prostranství, byly zasazeny stromky. V současné době došlo k opravě kašny, vlastně tedy spíš bazénku, s vodotryskem a plastikou ryb. Bazén dostal novou hydroizolaci a nový obklad, plastika byla opravena, vodotrysk byl spraven, aby byl funkční a bazének byl napuštěn vodou. Při těch vedrech, která někdy panují, bude to příjemné osvěžení nejen pro oči, ale doslova – vodní sprcha ochladí okolí. Oprava byla prováděna částečně svépomocí (zedník pan Klančík je ze služeb města) a opravu bazénu provedla firma specializovaná na bazény. Oprava byla hotova v 1. polovině měsíce června. (Pozn. Bazének je krásně modrý a vodotrysk funguje. Je to hezké zpestření areálu Centrum.)

Panu místostarostovi Johnovi děkuji za informace.

Hz

Jsem osobně velmi ráda, že budou v Lovosicích některé exponáty Zubrnické museální železnice. Do Kroniky 2005 jsem po zrušení depa napsala: „Myslím si, že by bylo vhodné výhledově využít budovu jako železniční muzeum a točnu použít pro některé vysloužilé lokomotivy. Jenomže na to nemá peníze ani Město Lovosice ani České dráhy. Chtělo by to nějakého zámožného cizince, fandu do železnic, třeba bývalého rodáka-emigranta. Určitě je to škoda, navíc prostředí kolem depa je takové romantické. Uvidíme, jak to dopadne.“

-

Novela Živnostenského zákona ušetří lidem čas, peníze a nervy

Změny pronásledují české podnikatele od počátku. Nejprve platila zákonná úprava 105/1990 Sb. (platná do 31.12.1991), kdy musel mít občan hodlající podnikat vydané Rozhodnutí o registraci od živnostenského referátu Okresního úřadu v Litoměřicích a umístění provozovny na území města povolené Městským úřadem v Lovosicích. Od 1.1.1992 začal platit zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, tzv. Živnostenský zákon. Zákon za dobu své platnosti doznal celou řadu novelizací; kolik jich bylo celkem, to už spočítá asi jen počítač. Poslední právě schválená novela živnostenského zákona ale je krokem k lepšímu; zjednodušuje celou řadu úkonů spojených s podnikáním. Dá se říct, že tak trochu znamená návrat na počátek devadesátých let, kdy se s podnikáním začínalo poměrně snáze.

Vláda schválila novelu už v říjnu 2007, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ji v třetím čtení schválila 13. února, senát 20. března a prezident Václav Klaus ji podepsal na Pražském hradě 2. dubna. Tento zákon č.130/2008 Sb, kterým se mění zákon č.455/1991 Sb,. o živnostenském podnikání, nabývá účinnosti 1.7.2008.

Novela by měla podnikatelům usnadnit život. Podnikatelům se sníží náklady na úřadování a ubude jim administrativa. Na to, jak to bude nyní, jsem se zeptala vedoucího našeho odboru Obecního živnostenského úřadu, pana Pavla Fuxe.

Jaké jsou hlavní změny proti stávající úpravě?

Nejvýznamnější změna je ta, že průkazy živnostenského oprávnění (živnostenské listy) nahradí jediný dokument, výpis z živnostenského rejstříku, a podnikatel tak bude moci prokazovat oprávnění k provozování více živností jediným dokladem. V souvislosti s tím se sníží poplatky související se vstupem do podnikání a s ohlašovanými změnami.

Další důležitou změnou je úprava volných živností.V současné době existuje 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Nově se zavádí jediná volná živnost s 80 obory s tím, že podnikatel pouze oznámí obor činnosti, který bude v rámci živnosti vykonávat. K podnikání v rámci volné živnosti nebude potřebovat několik živnostenských oprávnění a nebude muset platit za každý obor své činnosti.

Dále se ruší místní příslušnost živnostenských úřadů. Podnikatel si bude moci vybrat konkrétní úřad, kde bude ohlašovat živnosti nebo změny, týkající se živnostenského podnikání.

Další důležitou změnou je ta skutečnost, že pro začínající podnikatelé se snižují nároky na povinnou praxi.

Co všechno může člověk v současnosti vyřídit na Centrálním registračním místě ?

Centrální registrační místa jsou již zřízena a jsou to vlastně živnostenské úřady v celé republice. Fyzické i právnické osoby mohou prostřednictvím těchto CRM podat přihlášku k daňové registraci (Finanční úřad), přihlášku k důchodovému a nemocenskému pojištění (OSSZ), podat oznámení podle zákona o zdravotním pojištění (příslušná zdravotní pojišťovna). Živnostenský úřad předá tato oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti příslušným státním úřadům.

Jak pomůže podnikateli kontaktní místo Czech Point?

Czech Point spolu se zastupitelským úřadem se stává touto novelou kontaktním místem veřejné správy, kde je možno učinit podání obecnímu živnostenskému úřadu. Kontaktní místo (Czech Point) přijaté podání neprodleně doručí tomu obecnímu živnostenskému úřadu, který si podnikatel zvolí. Pokud si podnikatel ObŽÚ nezvolí, doručí se podání obecnímu živnostenskému úřadu příslušnému podle místa podání.

Prý se sníží poplatky – noví podnikatelé na tom vydělají, ale obce prý novela připraví cca o 125 milionů; je to pravda?

V současné době byl správní poplatek za vydání živnostenského listu 1.000 Kč a vydání koncesní listiny 2.000 Kč. Za změnu živnostenského listu nebo koncesní listiny byl správní poplatek 500 Kč. Po novele se správní poplatky sníží a to konkrétně u správního poplatku za vydání koncesní listiny na 1.000 Kč. Za další ohlášení živnosti bude poplatek 500 Kč. Za změnu u živnosti je správní poplatek 100 Kč. Podnikatelé ale hlavně „ušetří“ u volných živností. Zaplatí pouze za jednu volnou živnost 1.000 Kč a budou moci podnikat v 80 oborech.

Zlepší něco novela zákona i pro stávající podnikatele?

Novela je velmi rozsáhlá, takže se určitě týká i stávajících podnikatelů. Důležitou změnou je úprava řemeslných, vázaných a koncesovaných živností, kde dochází k různým přesunům a sloučením některých oborů. Novela upravuje například tzv. „bezúhonnost“, která je jednou ze všeobecných podmínek provozování živnosti. Dále se upravuje ta skutečnost, že odpovědný zástupce může být ustanoven až pro čtyři podnikatele. V současné době mohl být ustanoven pouze pro dva podnikatele. Změn je určitě více, ale ty se dotýkají podnikatelů méně. Podnikatelům dosavadní živnostenská oprávnění zůstávají zachována.

Od 1.7.2008 mají být zmírněny podmínky pro získání některých živností, např. již většinou nebude třeba praxe. Ta by měla být vyžadována v délce jednoho roku jen tehdy, pokud vzdělání není totožné s tím požadovaným.

Změna živnostenského zákona se také dotýká prokazování odborné způsobilosti pro řemeslné živnosti. Dříve bylo třeba doložit vyučení v určitém oboru a 3 roky praxe v oboru. Nebo vyučení v příbuzném oboru a 4 roky praxe. Nová úprava živnostenského zákona k dokladu o vyučení (výuční list) již nepožaduje žádnou praxi a u příbuzného oboru požaduje praxi 1 rok. Ve skutečnosti to znamená, že lidé, kteří se vyučí mohou rovnou začít podnikat ve svém oboru bez praxe. Také dochází k úpravě dokladované praxe u středoškoláků, vysokoškoláků a rekvalifikantů. Zde při podnikání v příslušném oboru vzdělání není třeba také praxe a u příbuzného oboru vzdělání je třeba 1 rok praxe.

Pane Fuxi, přijde za Vámi budoucí podnikatel. Chtěl by si otevřít vzorkovou prodejnu počítačů, prodávat počítačové sestavy dle požadavků zákazníka, sestavovat webové stránky, počítače opravovat, ale zároveň pracovat i jako redaktor odborného internetového časopisu a fotograf. Krámek si chce otevřít v rodinném domku rodičů. Chtěl by vědět, jak a kde si musí zažádat o povolení k živnostenskému podnikání.

Tento budoucí podnikatel může ohlásit živnosti na jakémkoliv obecním živnostenském úřadě v celé ČR a také na jakémkoliv kontaktním místě Czech Point v  celé ČR. Po poradě s pracovníky obecního živnostenského úřadu (nevím, jak to bude na Czech Pointu) mu bude vydán výpis z živnostenského rejstříku po doložení potřebných dokladů k jednotlivým živnostem. S podnikatelem bude podnikatelská činnost upřesněna a určeno o jaké živnosti se jedná (volná, řemeslná, vázaná, koncesovaná) a dle tohoto vyjasnění bude podnikatel schopen požadované doklady doložit nebo bude možno podnikání řešit prostřednictvím odpovědného zástupce. Krámek bude muset být schválen příslušným stavebním úřadem (kolaudace,změna užívání).

Na první pohled se zdá, že by to jednodušší být mělo. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Známe přece heslo: „Šedivá je teorie, zelený je strom života“. Hlavně, aby fungovala počítačová síť a aby si všichni vykládali paragrafy stejně.

Vedoucímu ObŽÚ Pavlu Fuxovi děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš