Lovosický Dnešek

červenec 2008 - strana 8

Z kultury

Kulturní středisko „Lovoš“

Červenec 2008 - Filmové léto na „Osmičce“

Lesopark „Osmička“ vždy ve 22 hod., vstup volný

Čtvrtek 17. července – CHYŤTE DOKTORA

Komedie o manželském trojúhelníku, jehož řešení bude nastoleno hned několika různými způsoby. Poté, co pokus o záchranu manželství nedopadne zcela podle představ, vrátí se film na začátek do místa jednoho rozhodnutí a začne znovu. Celkem třikrát se diváci spolu s hlavním hrdinou vrátí na stejné místo jednoho dne a třikrát se spolu s ním nebudou stačit divit, co všechno se může stát.

Hrají: Tatiana Vilhelmová, Michal Malátný, Iva Janžurová, Vladimír Javorský, Pavel Landovský, Kryštof Hádek, Luděk Sobota, Zuzana Stivínová, Kristýna Nováková, Karel Janák, Dagmar Bláhová, Marek Vašut, Petr Čtvrtníček, Zdena Hadrbolcová, Pavel Bém
Režie: Martin Dolenský

Pátek 18. července – PUSINKY

Road-movie o mladých holkách, do kterých neustále někdo hučí, aby dospěly. Jim se ale ještě nechce. Nechce se jim spěchat do vězení povinností, do světa pravidel, ve kterém je stejně „všechno zmatený“. Příběh boří tabu, vypráví o holkách, které nemají chuť nic předstírat a hrát si na tiché, mírné, křehké bytosti. Chtějí samy nakládat se svým životem – ne podle nějakého manuálu rodičů. Umí si prostě užívat a ledacos vyzkoušet.

Hrají: Sandra Nováková, Marie Doležalová, Petra Nesvačilová, Erik Kalivoda, Lenka Vlasáková, Oldřich Hajlich, Mario Kubaš, Matěj Ruppert
Režie: Karin Babinská

Sobota 19. července – VÁCLAV

Václav je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) uvidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší. Ostatní v něm vidí jen problém. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav se ocitá ve vězení, kde se stává terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Zachrání jej žádost o milost, která je podmíněna peticí? Pomůže mu bratr František a poté celá vesnice?

Hrají: Ivan Trojan, Jiří Lábus, Emília Vášáryová, Jan Budař, Zuzana Kronerová, Petra Špalková, Martin Pechlát, Soňa Norisová, Vladimír Javorský, Jan Vlasák, Oldřich Hajlich, Josef Polášek, Martin Sitta, Zdeněk Dušek, Tomáš Pavelka
Režie: Jiří Vejdělek

Neděle 20. července – GYMPL

V prvním plánu jde o příběh party studentů gymnázia, kteří se věnují malování graffiti. Na pozadí se ale odkrývají problémy mladé generace, konflikt mezi konformitou a naprostou svobodou, odpovědností a životem okamžiku, konflikt mezi školou, která je odcizená realitě, a studenty, kteří chtějí dělat skutečné věci.

Hrají: Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Jiří Schmitzer, Milan Šteindler, Martin Zbrožek, Tomáš Vorel st., Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Lenka Jurošková, Martina Procházková, Filip Vorel, Ondřej Trojan, Václav Marhoul, Jan Kraus, Ivana Chýlková, Tomáš Vaněk
Režie: Tomáš Vorel st.

VŠICHNI JSTE SRDEČNĚ ZVÁNI !

Změna programu vyhrazena.

-

Na tý louce zelený

Lidová opereta Járy Beneše, kde hrají dlouholetí členové Hudebního divadla v Karlíně, přilákala do Kulturního střediska LOVOŠ opět mnoho lidí. Představení, které se konalo 20. května 2008 bylo úžasné stejně jako obsazení: Josef Zíma, Věra Kalivodová, Kateřina Kenardžievová, Štěpánka Heřmánková, Josef Oplt, Oldřich Král, Lucie Nováková, Pavlína Senič, Josef Moravec, Aleš Říha, Jan Zimmel, Miro Grisa.

Kulturní středisko LOVOŠ pořádá 16. října 2008 zájezd do Hudebního divadla Karlín na muzikál Carmen, takže kdo nestihl dorazit na představení v Lovosicích, může jet na jiné představení do Prahy.

-

Kdo nepřišel, může jen litovat

V úterý 20. května se na Václavském náměstí v Lovosicích uskutečnil historicky první promenádní koncert Dechové harmonie pod vedením MgA. Jiřího Lhotského. Více než 60členný orchestr střídal melodie populární se skladbami klasickými (např. hudba z filmů, skladby klasiků upravené pro žestě), orchestrální skladby s vystoupeními vokálních i instrumentálních sólistů (mezi nimi byla i lovosická flétnistka Ludmila Velemanová). Představily se také malé mažoretky ze Štětí. Souběh koncertu s divadelním představením Na tý louce zelený bohužel způsobil slabší návštěvnost koncertu. Kdo nepřišel, může jen litovat.

Hz, foto (hv)

 

-

Taneční podvečery s kapelou Regius Band Jitky Dolejšové

11.7.2008 od 17.00 hodin  a 8.8.2008 od 17.00 hodin. Taneční podvečery  se budou konat nadále vždy v pátek. Srdečně zveme a těšíme se na naše příznivce.

Sport a tělovýchova

Házená v uplynulé sezóně

Že házená je v tomto městě sportem číslo jedna vědí i nezasvěcení. Lovosický dnešek položil předsedovi oddílu HandClubu Město Lovosice, panu Václavu Kubíčkovi, několik otázek a to nejen v souvislosti s uplynulou sezónou, ale také vzhledem k sezoně budoucí.

Můžete, pane předsedo, v první odpovědi zhodnotit uplynulou sezónu? Jak se podařilo naplnit stanovené cíle a záměry? Mám zde na mysli také i mládežnické oddíly...

Samozřejmě pozitivně. Vzhledem k našemu rozpočtu je to snad více než maximum i když naši muži nezopakovali loňské třetí místo a skončili čtvrtí. Mohli však při troše štěstí skončit i druzí. Starší i mladší dorost obsadili střed tabulky v 1.dorostenecké lize, starší a mladší žáci i minižáci vyhráli krajské soutěže.

Jen malý kousek chyběl k tomu, aby tým dosáhl opět na třetí místo, což by byl v posledních letech jakýsi hattrick. a také nechybělo mnoho a bylo finále o titul mistra ČR?

Ano. Já si myslím, že nebýt zranění několika klíčových hráčů, hlavně pak dlouhodobé zranění Radka Milera (nedohrál ani základní část), výsledek byl ještě lepší.Lovosická házená v posledních letech prožívá nejúspěšnější období v celé své historii. v čem tkví kořeny úspěšnosti těchto posledních let?

Nechci, aby to vyznělo jako fráze, ale je to především dlouhodobá kvalitní práce s mládeží, v posledních letech podpořená i finančními prostředky, které nám pomáhají udržet naše odchovance v Lovosicích. Vždyť máme tři tituly MISTR ČR staršího dorostu, tři tituly MISTR ČR mladšího dorostu, jeden titul MISTR ČR starších žáků. Druhá a třetí místa neuvádím. Vidíte jak silný je to potenciál, který nám systémovou prací v Lovosicích stále vyrůstá. v dnešní době, když na kluky čeká tolik lákadel, je třeba si toho obzvlášť cenit.

Alfou a omegou chodu klubu je jeho financování? Jací jsou hlavní sponzoři? Co k tomu můžete říci. Myslím, že není tajemstvím to, že co se týče výše rozpočtu, patří klub do nižších pater pomyslné tabulky? Má klub nějaký finanční profit z toho, je-li jeho zápas vysílán v televizi?

Ano, peníze jsou vždy, až na prvním místě. Klub má 140 členů, každý hráč platí 1.500,- Kč klubový příspěvek. Do soutěží přihlašujeme 10 družstev. Náš rozpočet pro letošní sezónu byl 2,800.000 Kč a na jeho naplnění se podílelo kolem 25 sponzorů. Nebudu je zde všechny vypisovat, najdete je na našich webových stránkách. Generálním sponzorem je město Lovosice, které uvolňuje ze svého rozpočtu 1,500.000 Kč. Hlavními sponzory jsou .A.S.A., BEC, INSKY a GKR. Výdaje jsou s malými odchylkami každý rok stejné, nejsou tajné a mohu je vašemu listu sdělit. Výzbroj a výstroj 350.000 Kč, dopravné na utkání 400.000 Kč, odměny rozhodčím(výkon+cestovné+stravné) 250.000 Kč, stravné a cestovné hráčů 300.000 Kč, pitný režim Penco, rehabilitace, masáže, sauna 160.000 Kč a zbytek odměny trenérům a hráčům. Z televizních přenosů kluby žádný finanční profit nemají, je to spíše považováno za jejich propagaci.

Jak jste byl spokojen s návštěvností na utkáních A-týmu? Můžete říci, jakou částkou přispívá vstupné do rozpočtu? Odhaduji to tak na 15%. Anebo je to jinak?

Návštěvnost na utkáních mužů by mohla být rozhodně vyšší, vždyť kapacita haly je pro 742 sedících. Zvláště mě mrzí, když při televizních přenosech je poloprázdné hlediště. Potěšitelné naopak je, že kolem bubeníků se tvoří jádro Fans, které svým povzbuzováním vytváří našim hráčům skvělou atmosféru, kterou si hráči pochvalují.

Vzhledem k umístění v minulých sezonách mohl klub hrát i evropskou klubovou soutěž, tedy něco jako ve fotbale pohár UEFA? Klub toho ale nevyužil. Proč? Byly k tomu jiné důvody než ekonomická náročnost této soutěže?

Ano mohl a to nejen v minulých sezónách, ale i letos a důvody nebyly a nejsou jiné než ekonomické. Naší prioritou vzhledem k rozpočtu je co nejvyšší umístění v domácí soutěži. Klubovou soutěž považujeme už za jakýsi nadstandard naší činnosti. Ne, že bychom se nechtěli konfrontovat s Evropou, to vůbec ne, ale je to otázka peněz. Rozhodně se nemůžeme přihlásit do soutěže bez zajištění financí mimo rozpočet, na čemž teď usilovně pracujeme. Klubové soutěže jsou především reprezentací Měst a sponzorů.

Nyní probíhá přestávka mezi sezónami, ve které se dějí personální rošády v hráčském týmu. Co můžete k tomu sdělit? Možná je ještě brzy, ale nějaká představa jistě existuje. v televizním rozhovoru trenér Zubří Hargaš řekl, že by do Lovosic měli přijít zajímaví hráči?

I já jsem slyšel pana Hargaše, ale nevím odkud měl ty informace. Ano, s blížícím se ukončením soutěže, nastává doba hektická. Hráči, kterým smlouvy končí převážně shánějí zahraniční angažmá nebo lukrativnější smlouvy. Tak dochází k přesunům hráčů a obměnám kolektivů. v současné době probíhají i v našem klubu jak píšete, personální rošády. Omlouvám se vám i čtenářům, že vám nesdělím žádná jména, protože jednání v těchto dnech jdou do finiše. Příprava družstva mužů na novou sezónu začíná ve druhé polovině července a tam věřím bude kolektiv kompletní, včetně nových tváří.

V souvislosti s předešlou otázkou je i obsazení trenérského postu. v médiích (deník Sport) bylo uvedeno, že o trenéra V. Srbu je zájem v jednom moravském klubu. Sdělte také prosím, jaké by mělo být složení realizačního týmu v sezoně příští?

Trenérem družstva mužů pro sezónu 2008/2009 je Vojtěch Srba, technickým vedoucím družstva Stanislav Dorn, takže beze změn. Jednáme o doplnění postu asistenta.

Jaké cíle si klub házené staví do sezóny příští? Můžete upřesnit kdy sezona 2008/2009 začne, jaký bude její hrací systém a který den bude t.zv. hracím dnem na domácí utkání? Často totiž dochází totiž ke změnám.

Družstvo mužů postup ze základní části do play-off a tam vybojovat medailové umístění. Družstvo starších dorostenců medailové umístění v 1.dorostenecké lize, mladší dorostenci umístění mezi prvními pěti v 1.dorostenecké lize, starší žáci vybojovat přeborníka kraje a postoupit do Žákovské ligy tj.celorepubliková soutěž a tam dosáhnout dobrého umístění. Pro mladší žáky a minižáky je již dlouhodobě povinností vyhrát titul Přeborníka kraje. Sezóna mužů 2008/2009 začíná druhý týden v září. Hracím dnem našeho družstva v hale CHEMIK jsou soboty v 17:00 hodin a středy v 18:00 hodin. Ke změnám termínu, někdy dne i času, dochází převážně z důvodů televizního vysílání.

Děkuji Vám, pane předsedo, za zajímavé odpovědi

-jv -

-

Koulař Stehlík atakoval hranici 20 m

Sobota 18.5.2008 patřila v Lovosicích tentokráte atletice. Zdejší stadion hostil 2. ročník Vrhačského a skokanského mítinku a Velké ceny ve vrhačském trojboji. Přesto, že se ve stejný termín konaly Pražské přebory, přilákaly lovosické závody mnoho českých reprezentantů.

Hvězdou mítinku měla být světová diskařka a odchovankyně lovosické atletiky Věra Cechlová - Pospíšilová. Bohužel zdravotní problémy ji nedovolily do diskařské klece nastoupit, přesto do Lovosic dorazila. "Moc mě to mrzí. Do Lovosic jsem se těšila a měly to tu být mé první letošní závody. Bohužel se mi však stala taková nemilá věc a způsobila jsem si svalové zranění zad. Letos máme olympijskou sezónu a je pro mě velice důležité, abych byla zdravotně v pořádku. Proto musím vydržet teď pár dní nezávodit ani netrénovat. Těšila jsem se, že se mi opět podaří splnit tady v Lovosicích limit na olympiádu, stejně jako se mi zde vloni podařilo nominovat na mistrovství světa do Osaky. Věřím, že při třetím ročníku již budu závodit," řekla paní Věra.

Nejkvalitnější výkon tak předvedl nejlepší český koulař Petr Stehlík, který splnil limit na olympijské hry v Pekingu před týdnem na závodu Super Grand Prix v Dauhá. v Lovosicích výkonem 19,80 metrů suverénně vyhrál a pokusem, který skončil přešlapem a kdy koule dolétla za dvacetimetrovou hranici potvrdil skvělou předolympijskou formu. Na druhém místě skončil stájový kolega Jan Tylče (17,75 m) a na třetí příčku vystoupal Vladislav Tuláček rovněž z Dukly Praha za 16,82 metrů.

Do koulařského kruhu nastoupila i nejlepší česká žena Jana Kárníková. Pardubická závodnice dokázala poslat kouli na značku 15,57 metrů, což je jen tři centimetry za jejím osobním maximem. Druhou nejlepší koulařkou mítinku se stala Lucie Vaníčková z Jablonného v Podještědí výkonem 13,73 metrů a na bronzový stupínek se probojovala Barbora Závůrková rovněž z Jablonného, která si vyrovnala letošní maximum 12,59 metrů.

Všechny tři závodnice nastoupily i do diskařského sektoru. Zvítězila Lucie Vaníčková, která letos zatím vévodí českým diskařským tabulkám. Na lovosickém stadionu hodila rovných 50 metrů, jako druhá skončila Jana Kárníková v novém letošním maximu, které má od soboty hodnotu 47,47 metrů. Své maximum si vylepšila i Barbora Závůrková, která výkonem 40,66 metrů skončila na třetí příčce.

Mužskému disku kraloval Petr Elvy z Dukly Praha. Zvítězil výkonem 57,68 m a za sebou nechal Tomáše Jiráska z Pardubic, který si vytvořil nejlepší letošní výkon 57,48 m. Bronzovou příčku pak obsadil do té doby třetí muž letošních tabulek Miroslav Pudivítr z pražské Sparty rovněž s nejlepším letošním maximem 56,30 m.

V kladivářské kleci předvedl kvalitní výkon pardubický Petr Koucký. Kladivo poslal na 64,06 metrů a ústeckého kladiváře Libora Mašku (58,23 m) přehodil o více než pět metrů. Na třetím místě výkonem 46,59 metrů skončil Tomáš Jirásek.

Ženské kladivo bylo v režii pardubických závodnic. Zvítězila Jana Hyjánková výkonem 62,23 metrů před Janou Kárníkovou (52,62 m).

V oštěpu si nejlépe vedla bílinská Kateřina Žofková. Výkonem 39,85 zvítězila a nechala za sebou Lucii Vaníčkovou (37,24 m) a Barboru Závůrkovou (36 m).

Mužskému oštěpu vévodil rovněž bílinský závodník. Libor Bařtipán si první příčku vybojoval výkonem 54,18. Na druhém místě skončil domácí Dominik Hanko (50,65 m) a na třetím Michal Sekerák (48,26 m) také z Bíliny.

Pěkné soutěžní drama připravil závod mužské výšky. O vítězi rozhodlo až rozeskakování na výšce 2,10 m. Tato výška sedla více domácímu Lukáši Horákovi, který za sebou nechal kolegu Jana Sommerchuha. Ten měl poslední platný pokus na výšce 2,05 m. S rovnými dvěma metry se na třetím místě umístil kroměřížský Kamil Kotlík. Ten naopak zvítězil v trojskokanském sektoru, kde dolétl na značku 14,05 metrů.

Výkony z vrhačských disciplín se započítávaly do závodu Velké ceny ve Vrhačském trojboji. v ženách byla nejlepší Jana Kárníková (Pardubice) se 2383 body, na druhém místě se umístila  Jana Hyjánková se 2093 body a na třetím Lucie Vaníčková, která nasbírala 2046 bodů. v mužském trojboji se nejlépe vedlo Tomáši Jiráskovi (Pardubice), kterému se podařilo získat 2356 bodů, o čtyři body méně nasbíral rovněž pardubický závodník Petr Koucký. Třetí stupínek pak získal Libor Maška (Ústí nad Labem) se 2333 body.

"S 2. ročníkem mítinku můžeme být spokojeni. Škoda, že nemohla závodit Věra, ale i přesto jsme byli svědky několika hodně zajímavých výkonů. Mnoho závodníků si vytvořilo nové osobní rekordy a výkon Petra Stehlíka v kouli, který atakovat dvacetimetrovou hranici, je výtečný," zhodnotil Vrhačský a skokanský mítink předseda lovosického oddílu Miroslav Pavlík a dodal: "Děkujeme sponzorům, kteří nám s organizací mítinku finančně pomohli. Jedná se o město Lovosice, společnost Procházka spol. s r. o. Roudnice nad Labem a Glanzstoff - Bohemia s. r. o. Lovosice."

Petra Lašková

-

Michalec a Dienstl vítězi v karate

Lovosická sportovní hala Chemik, zaslíbená házené, se tento víkend stala dostaveníčkem mladých karatistů.

Na 85 závodníků, kteří začínají svou závodní kariéru, bojovalo na tradičním Májovém poháru nadějí v kata i kumite.Záštitu nad tímto turnajem převzal, jako již po několikáté starosta Jan Kulhánek.

Přestože účast byla, díky krásnému letnímu počasí, nižší než v uplynulých ročnících, bylo na co se dívat.

Závodníci bílých, žlutých a maximálně zelených pásů technické vyspělosti bojovali jako velcí závodníci.

Největší souboje mezi sebou svedli závodníci nejpočetnějších výprav Sport Relaxu Česká Lípa, SKM Bíliny a pořádajícího lovosického Shotokan Klub Rajchert Sport Union.

Mezi žáky kategorie 6-8 let se z lovosických závodníků nejvíce prosadil v kata Ondřej Hrdlička, který vybojoval stříbrnou medaili. Dostal se tak jako nejmladší závodník i do nominace na zvláštní pohár pro talenta turnaje.

Mezi chlapci do 10 let kraloval, dobře připravený, Jan Dienstl (Sport Union).Po návratu ze zahraničního pobytu, nenechal nikoho na pochybách, že půjde po medaili.

Za sebou nechal jen své oddílové kolegy, druhého L.Kubína a třetí O.Johanovského s M.Škultétym. i on byl v nominaci na TOP závodníka.

V žákyních do 10 let upoutala svým vzhledem i výkonem, v podobě zisku zlaté medaile, roztomilá Kamila Emingerová z SKM Bíliny. i ona se zařadila do Top nominace rozhodčích.

Ve starších žácích ( 8 .kyu) už byly výkony velmi vyrovnané a závodníci předvedli výkony pro krajské bodování.

Jiří Michalec ze Sport Unionu porazil nejen své spolucvičence z klubu, Bohuslava a Dvořáka, ale vyřadil ve finále i Emingera z SKM Bíliny.

Z dalších výsledků :

  • žáci do 14 let 3.Karel Schindler (Sport Union).
  • Kalegorie 6.kyu, 3.Petr Marschall (Sport Union).

Další disciplínou hezkého sobotního odpoledne bylo kumite.Celkem se zápasilo ve třech kategoriích. Zde lovosičtí závodníci zatím nenastupovali.

Na základě rozhodnutí panelu rozhodčích byl na závěr vyhlášen Top závodník v kata, kategorie dívek i chlapců a nejúspěšnější závodník MP nadějí.

V kata dívek byla, přítomným starostou města Lovosic Janem Kulhánkem, dekorována za své výkony Alexandra Kupková z SKM Bílina. Mezi chlapci pak, za technickou dovednost, Lukáš Neumann ze Sport Unionu Ústí nad Labem. Největší pohár naděje v karate převzal, z rukou ředitele soutěže Josefa Rajcherta, Jakub Vavřička ( Sport Union Ústí n.L.) již ověnčený zlatými medailemi v kata u kumite.

–jR-

Mistrovství ČR Shikon Budokai

Lovosičtí karatisté startovali, v početné výpravě závodníků všech středisek svého klubu, na Mistrovství ČR Shikon Budokai v Jablonci nad Nisou.

Jejich umístění bylo velmi úspěšné. Po cílené přípravě tak soutěž přinesla své ovoce zejména dorostenci Romanu Luongovi.V disciplíně kata prošel vylučovacími sestavami až do finále. Soutěž byla kvalitně obsazena a startovali zde jako hosté i závodníci z Northornu v Německu. Do finále, kde startovala špička osmi finalistů ( starý soutěžní systém), postoupil jako druhý favorit.

V konečném hodnocení mu však vítězství „vyfoukl“ o dvě desetiny bodu (hodnocení jako v krasobruslení), ústecký závodník Hodina z konkurenčního klubu. Po Luongovi nastupoval dobře připravený a v letošní sezóně úspěšný nováček Petr Marschall. i on se probojoval do osmičlenného finále, kde se utkal se zkušenými závodníky. Dokázal zúročit svou kvalitní přípravu v lovosickém DoJo i libochovickém Fitnesscentru a díky nadstavbovým tréninkům v ústeckém středisku podal skvělý výkon. Překonat ho dokázali jen jeho zkušenější kluboví kolegové Vavřička a Skala. Jeho bronzová medaile z MČ je velkým příslibem pro jeho další závodní činnost. Roman Luong se po kata vydal na start disciplíny kumite. i zde se mu dařilo. Mezi dorostenci do 68 kg vybojoval bronzovou medaili.

Oba úspěšní závodníci spolu s Jiřím Michalcem, Michaelem Novotným a Karlem Schinglerem se představí tuto sobotu na VC Ústí nad Labem.

–jR-

-

Jarní putování okolím Lovoše

Tak vám marně přemýšlím, proč mne táhli na ten otřesný kopec...

Letošní ročník turistického "Jarního putování okolím Lovoše", konaného tradičně jako každý rok,o poslední dubnovou sobotu se po všech stránkách vydařil. Hledali jsme nějaké zajímavé zpestření pro účastníky. Po dvou posledních ročnících, kdy byly trasy vedeny po trase budoucí dálnice, která navždy změní tvář krajiny, jsme se letos rozhodli účastníky provést neokoukanými partiemi Českého středohoří, kam se dříve dostali jen účastníci trasy na 50 km. Start byl tradičně na Václavském náměstí s příjemným zázemím v cukrárně pana Johna, kde pro nás ochotně otevřeli ráno již po šesté hodině, aby se první nedočkavci mohli už kolem sedmé hodiny zaregistrovat. a od startu jsme poté kyvadlově všechny účastníky mimo cyklistů autobusem převáželi na ostrý start do Velemína a Milešova. Velká část turistů tak měla možnost najednou navštívit Milešovku i Lovoš, kde je tradičně cíl pochodu. Podle nadšených ohlasů většiny účastníků jsme zvolili trasy správně. i počasí nám přálo. Před Klubem českých turistů Lovosice teď stojí úkol začít včas a zodpovědně připravovat příští jubilejní XXX.ročník. Máme dostatek zkušeností i ochotných členů, abychom to zvládli minimálně tak úspěšně jako letos. Pro účastníky určitě připravíme opět zajímavé trasy, kdy není vyloučeno směrování i na druhý břeh Labe s využitím žernoseckého přívozu nebo zapojení lodi "Porta Bohemica", kterou byla obnovena osobní lodní doprava mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem. Určitě jsou ještě v dobré paměti projížďky na lodi "Ploučnice", které jsme měli zahrnuty do programu pochodů před několika lety. Jarní putování okolím Lovoše je posledním pochodem organizovnaým turisty bývalého litoměřického okresu, je zařazen v celostátním kalendáři Klubu českých turistů i v  mezinárodním kalendáři IVV. Pro zajímavost uvádím několik čísel z pochodu: letos se zúčastnilo 423 turistů ( cca o 100 více než vloni), podle pohlaví prakticky půl na půl, z toho 61 účastníků do 15 let (!), 81 ve věku 60-70 let(!) a 34 nad 70 let (!). Naprostá většina volila střední trasy mezi 7-24 km, "padesátkařů" bylo 12 a cyklistů 9 (z toho 6 na 60km). 65 účastníků jelo na pochod více než 60 km, 25 účastníků pak dorazilo z dálky více než 100km Vedle poděkování aktivním členům z našich řad za organizování musíme zvláště poděkovat tradičním sponzorům, bez nichž by se dosavadních 29 ročníků jen stěží podařilo úspěšně zorganizovat. Děkujeme tedy Městu Lovosice i Lovochemii a.s. za finanční pomoc a za věcný dar DELI Opavia-LU a.s ve formě krabic sušenek a poplatek, jimiž jsme mohli podělit účastníky na startu i v cíli. Za spolupráci děkujeme o.s.Milešovka a jmenovitě panu Kukačkovi.

A nakonec poděkování patří i rodinnému týmu Buriánků, nájemců chaty na Lovoši, za tradičně perfektní zvládnutí občerstvení ušlých poutníků.             

FrSt, foto archiv ČKT

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš