Lovosický Dnešek

květen 2008 - strana 9

Z našich škol

Velikonoce ve Všehrdově ulici

Ve dnech 17. - 18. března se v Základní škole ve Všehrdově ulici v Lovosicích uskutečnila v rámci školního projektu "Velikonoce - zvyky a tradice" bohatá velikonoční výstava. Z celkového počtu 210 žáků školy vyrobilo doma samo či za pomoci rodičů libovolný velikonoční výrobek 150 žáků! Tyto výrobky se staly ozdobou chodeb a haly školy. Nejen doma, ale i ve škole se žáci činili. V hodinách výtvarné výchovy či pracovních činností vznikala malovaná vajíčka, zdobené perníčky i různé velikonoční dekorace. Část výrobků si mohli návštěvníci školy v odpoledních hodinách i zakoupit.

O velké úspěšnosti vypovídají pochvalné zápisy v kronice školy, vysoká návštěvnost i rozzářené oči dětí, které si před velikonočními prázdninami odnášely domů plné tašky svých prací, které jim a jejich blízkým ozdobí pokojíčky a domovy.

Mgr. Petra Sozanská, učitelka

-

Ten, kdo zachrání jeden život, zachrání svět.

Na konci ledna u příležitosti Dne památky obětí holocaustu byl na naší škole vyhlášen projekt HOLOCAUST. Realizován byl v devátých ročnících hlavně v hodinách dějepisu, českého jazyka a literatury, výtvarné a hudební výchovy, zeměpisných praktikách, občanské výchovy a v jazycích. Mnohdy problematika přesahovala i do dalších předmětů.

Mottem projektu byl citát: „Ten, kdo zachrání jeden život, zachrání svět.“ Žáci během dvou měsíců měli dojít k poznání, co byl holocaust, ale měli se i zamýšlet nad tím, zda lze bojovat proti takovému bezpráví.

V encyklopediích, naučných knihách, slovnících, na internetu, ukázkách z filmů a knih a ve velkém množství dobových fotografií se žáci sami snažili odhalit příčiny nenávisti nacistů k Židům, mohli poznat běžný život těchto lidí a dozvěděli se o jejich velkém utrpení. Zpočátku byli žáci dost šokováni, ale šlo o to, aby si uvědomili příčiny a nesmyslnost takového počínání a pochopili, že i v současném světě se dějí mnohdy podobné věci a že je nutné proti nim bojovat, pokud to je v našich silách.

Na závěr projektu vybraní deváťáci navštívili Židovské město v Praze, kde se dověděli a viděli dost zajímavého i z běžného života židovského obyvatelstva.

Své dvouměsíční úsilí prezentovali na začátku dubna na výstavce v budově naší školy. Ostatní spolužáci se tak seznámili s výsledky poznávání této smutné části dějin; s poznatky, ale i prožitky a pocity žáků devátých tříd.

Mgr. Miloslava Beránková

-

Vynášení Moreny

V pátek 28. března se děti ze tříd Modrého a Žlutého koníčka MŠ „U Koníčka“ loučily se zimou. Morenu, smrtku – symbol zimy, vynesly ze školky za zpěvu písní a s doprovodem básní k řece Labi. Cesta k Labi byla dlouhá a tak se děti při nesení Moreny vystřídaly všechny.

Tato cesta byla vyvrcholením dopolední práce. Morenu děti vyrobily společně s paní učitelkou. S nadšením vytahovaly seno z pytle, motaly provázky a přivazovaly seno k dřevěnému kříži. Děvčata Morenu nastrojila a chlapci jí nakreslili oči a uvázali šátek.

Všechny děti se tentokrát rychle oblékaly, jen aby už mohly Morenu nést městem a následně hodit do vody.

Pro děti byla tato dosud neznámá tradice zvláštností nadcházejícího víkendu. Všechny děti měly velkou radost, hlavně když jako na zavolanou vysvitlo sluníčko právě ve chvíli, kdy Morenu hodila paní učitelka do vody a proud jí začal rychle unášet pryč. Konečně přijde dlouho očekávané jaro.

Myslíme, že tuto tradici budeme společně s dětmi i v dalších letech opakovat.

Pavlína Machová
MŠ Resslova „U koníčka“

-

Strom Života

Výtvarná soutěž

Litoměřický DDM Rozmarýn na konci loňského roku 2007 vyhlásil výtvarnou soutěž na téma „Strom Života“. Téma opravdu těžké, ale žáci 1.A, 3.B a 5.B, z lovosické Základní školy ve Všehrdově ulici se nenechali odradit. Například děti z 1.A, pod vedením paní učitelky J. Kašparové, se zamyslely a snažily se, co nejvíce proniknout do nitra tématu.

Žáci začali otázkami, a ne zrovna jednoduchými. „Kde se papír bere? Jak se získává? Kolik papíru denně každý z nás potřebuje? Tyto těžké otázky postupně měly i své odpovědi a tak netrvalo dlouho a zpracování tématu soutěže bylo na světě.

Zjistili jsme, že papíru denně každý z nás spotřebuje velké množství - od probuzení až po dobu, kdy uléhá. Myslili na sešity, knihy, výkresy, ale nezapomněli ani na toaletní papír, papírové kapesníčky, papírové ubrousky - třeba od svačinky… a tak dál. Bylo toho opravdu velké množství.

Odpověď nalezli i na další otázky. Zjistili, že papír se vyrábí ze dřeva a dřevo že získáváme ze stromů. Zde se zrodil nápad, že se pokusíme papíru vrátit jeho původní podobu. Vytvoříme stromy...

Žáci vzali výkresy z hodin výtvarné výchovy, popsané papíry z bloků, poznámkových sešitů, papírové ubrousky, papírové kapesníčky, toaletní papír – prostě vše, co bylo z papíru a začali tvořit STROM.

Vytvářeli nejen kmeny, koruny, ale i květy a listy. Vhodně vybírali nejen barvy, ale i strukturu materiálu. Práce šla dětem od ruky. Než jsme se nadáli bylo hotovo. Vznikly nádherné stromy. Už jen zbývalo práce zabalit, odeslat a čekat, jaký budou mít naše stromy úspěch.

A měly! Hned 1. místo v kategorii od 7 do 10 let obsadila Viktorie Štolbová, žákyně 1.A a  2. místo Barbora Aglerová, žákyně 3.B. Ostatní žáci se neumístili na předních místech, ale všichni cenu dostali – v kině Máj se 18. 3. promítal pro děti film Mravenčí polepšovna.

Díky této soutěži žáci zjistili mnoho důležitých informací o stromech, ale nejdůležitější je určitě tato: BEZ STROMŮ BY NEBYL ŽIVOT NA NAŠÍ MODRÉ PLANETĚ...

Už teď se všichni těšíme na další výtvarné téma, které DDM Rozmarýn vyhlásí.

Mgr. Jana Kašparová,
ZŠ Všehrdova

-

Den podle Amose

U příležitosti páteční oslavy Dne učitelů se už ve středu 26. 3. konal v Základní škole ve Všehrdově ulici v Lovosicích projektový den nazvaný "Den podle Amose aneb učení hrou". Na tento den se již tradičně těší nejvíc žáci. Pod heslem "my jsme oslavenci, přidejte se k nám" lákají všichni učitelé žáky na zajímavé dvouhodinové bloky s atraktivními tematy. Těmi byl letos např. Hotel u Všehrdů - příprava studené kuchyně, korálkové náramky a obrázky, netradiční olympiáda i sportovní soutěže, dramatizace pohádky, putování s Robinsonem Crusoe, výroba teraria s hady, poskytování první pomoci, matematická olympiáda, bláznivé účesy, výrobky z drátků nebo Myší výpravy.

Každé dítě má možnost si vybrat aktivitu, která je mu nejbližší a tento den nemusí vůbec strávit se svou kmenovou učitelkou. Ve třídách se tak potkávají žáci různých věkových kategorií, kteří se navzájem třeba vůbec neznají, ale musí se podporovat, pomáhat si a komunikovat.

Odměnou na závěr dne jsou pak pro učitele rozzářené oči dětí a spokojenost s dobře vykonanou prací, protože příprava na tento den je pro každého goga náročná.

Nu - a co může být třešničkou na dortu pro učitele? Třeba to, že po skončení Dne s Amosem přijde žáček prvňáček a předává své paní učitelce dárek. Na paní učitelku se usmívá "moudrá sovička" s nápisem Nejmilejší učitelka ....

Jan Amos Komenský by měl určitě radost.

Mgr. Petra Sozanská, učitelka

-

Hrajeme si... v solné jeskyni

Děti si oblíbily výlety a pobyty s kamarády mimo mateřskou školu. Přestože opustíme naší školku, můžeme si hrát.

Hrajeme si v Opárenském údolí, na dopravním hřišti v Litoměřicích, v přírodě pod Lovošem nebo u Labe, v plaveckém bazénu...a také v solné jeskyni. Tady experimentujeme a objevujeme, co se všechno může dělat se solnými krystalky. Naše děti znají odpověď na tuto otázku.

Proč je solná jeskyně vhodným místem ke hře?

Protože je vybudována z přírodních materiálů různých druhů kamenů a solí.

V jeskyni je odpovídající mikroklima bohaté na prvky, které mají obrovský vliv na zdraví člověka.Pět relaxačních 45 minutových posezení v této atmosféře se vyrovná týdennímu pobytu u moře. Ne nadarmo se říká " sůl nad zlato ".

Svojšová Renata
MŠ Terezínská

-

Jak jsme byli v kině

Stává se tradicí, že školní družina vyrazí jednou za rok společně za kulturou.

Loni jsme viděli v akci Asterixe a letos to bylo veselé dovádění veverčat Chipmunků. Napětí a nedočkavost, jsou ty správné termíny pro to, co děti cítily celý týden před představením. Holčičky se dohadovaly, co za parádu si vezmou ne sebe a kluci se ujišťovali, že už pátek je ten den, na který čekáme.

A ten pátek opravdu přišel! Čekalo nás sice trochu chladné počasí, ale to nemohlo takové nadšence vůbec odradit. Sešlo se nás 30 diváků na nádraží v Lovosicích. Všichni byli samý úsměv, někdo si přepočítával drobné na limonádu, ale všichni společně jsme byli napnutí, zda jsme vybrali ten správný film. A vybrali! Příběh o Alvinovi a Chipmuncích byl plný úžasných písniček a ukázek kamarádského chování, které pohladilo dětskou dušičku. Právě takové filmy by měly děti vidět.

Tak snad se nám povede i v dalším školním roce vybrat film, který nás povzbudí a něco nového naučí.

Děti a paní vychovatelky Družina 1. ZŠ Lovosice

-

Dvakrát ke Dni učitelů

V České republice se slaví Den učitelů ve výroční den narození „Pedagoga národů“ Jana Ámose Komenského (*28.3.1592). Mezinárodní den učitelů byl od roku 1994 z rozhodnutí UNESCO stanoven na 5. října – v Česku je v ten den vyhlašována anketa Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele České republiky (žáci základních a středních škol mají možnost navrhnout své oblíbené pedagogy na titul Zlatý Ámos) a korunovace Zlatého Ámose připadá na výročí narození J. A. Komenského, tedy 28. března.

Ing. Cermánek a Mgr. Holvek odměněni

Je již tradicí, že u příležitosti Dne učitelů přijímá každým rokem hejtman Ústeckého kraje Ing. Jiří Šulc vybrané pedagogy našeho regionu. Letos jich bylo oceněno celkem čtrnáct: pamětním listem (ženy samozřejmě květinami) a všichni i finančně. Setkání se zúčastnil také člen rady Ing. Pavel Kouda, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje Ing. Štěpán Harašta se svojí kolegyní PhDr. Hanou Poloncarzovou. Mezi 14 vybranými pedagogy byli v letošním roce dokonce hned dva z Lovosic a to Mgr. Petr Holvek a Ing. Karel Cermánek, oba ze Střední odborné školy technické a zahradnické v Lovosicích.   Hejtman ve svém krátkém úvodním slovu poděkoval učitelům za jejich záslužnou práci. Popřál oceněným pedagogům, aby se jim dařilo nejen za katedrou, ale také v osobním životě. Po oficiální části následovala ještě neformální beseda nejen o škole, ale i o novinkách v regionu.

Setkání ředitelů lovosických škol s vedením Městského úřadu Lovosice

Ve čtvrtek 27. března se také jako každoročně sešli ředitelky a ředitelé všech stupňů lovosických škol s vedením města Lovosice, aby si vyměnili informace o tom, co je kde nového, co je potřeba zlepšit a jak mohou vzájemně spolupracovat. Ze strany vedení se posezení zúčastnili starosta Jan Kulhánek a místostarosta Vladimír John, vedoucí odboru školství, kultury, tělovýchovy a památkové péče Alena Zelenková a její spolupracovnice Jana Brejšová. Školství zastupovali nejen ředitelé škol (tedy u nás v Lovosicích převážně ředitelky), ale i ředitelka DDM ELKO Lovosice V. Krčmářová, instituce, která o děti pečuje odpoledne. Jak je známo, máme v současnosti v Lovosicích 3 MŠ (Resslova ul. – Bc. Z. Mikynová, Sady pionýrů – H. Bažantová, Terezínská – M. Novosadová), 3 ZŠ (1. ZŠ – J. Laštovková, Ant. Baráka – Mgr. M. Pelikánová, Všehrdova – Mgr. H. Bušková) a 2 školy střední - Gymnázium (ředitel M. Štyks byl omluven) a SOŠ technická a zahradnická (Mgr. J. Venclíčková). Ze Základní umělecké školy přišel ředitel MgA. Jiří Lhotský a ze Základní školy praktické zástupkyně ředitelky Mgr. Andrea Bližíková.

Úvodem poděkovali přítomným za celoroční práci, starosta Kulhánek, místostarosta John i vedoucí odboru školství a požádali je, aby slova uznání předali i učitelům ve školách. Všichni si uvědomují, že práce s dětmi je velice náročná a pro úroveň národa důležitá, někdy ale není zcela doceněna. Po oficiální části následovalo popovídání v lehčím tónu, ale narazilo se i na některé místní problémy. Přítomným se posezení líbilo, dozvěděli se novinky ze všech druhů lovosických škol.

Jako přídavek - předběžná zpráva o zápisu do mateřinek

Ve dnech 2. a 3. dubna se konal zápis do všech 3 mateřských škol; do MŠ Resslova bylo zapsáno 27 dětí, do MŠ Sady pionýrů 42 dětí a do MŠ Terezínská 34 dětí. Skutečné počty budou k 1.9.2008 zcela určitě jiné.

Hz

Elko hlásí

Květen v Elku

Do soutěže „O nejhezčí lovosickou kraslici.“ přišlo jen několik příspěvků, přesto jsme udělali z dodaných kraslic malou výstavu, která zdobila v předvelikonoční době naši halu a byla inspirací pro mnoho příchozích. Hodnocení kraslic proběhlo po skončení výstavy a nejhezčí výtvory byly odměněny diplomem a malou cenou.

1. kategorie / MŠ / 1.místo: Štěpánka Neugebauerová, 3.kategorie / II.st.ZŠ /: 1.místo: Johana Hrdinková a  Jana Dlouhá, 2.místo: Jakub Kára a 3.místo: Nela Ondráčková. 4.kategorie / dospělí /: 1.místo: Jana Klímová. Děkujeme všem za pěkné příspěvky do soutěže.

Téměř třicítka dětí malovala 1.dubna křídami na asfalt v lesoparku Osmička. Počasí nám přálo, svítilo sluníčko a tak nám šlo malování na téma JARO od ruky. Všechny výtvory, které děti namalovaly, byly nádherné a tak rozhodování o těch nejkrásnějších nebylo vůbec lehké. Nakonec první místo osadila Adélka Pokorná s obrázkem " Koníček ", druhé místo obsadil Vašík Chládek s obrázkem " tygr" a třetí místo Terezka Vágnerová s obrázkem " medvěd s duhou".

Co nás čeká v květnu:

1.5. zveme všechny děti od 9.hodin k atletickému stadionu na Hry rybářské mládeže / spousta soutěží se sladkými odměnami/

12.5.v budově Elka proběhne 10.ročník soutěže v poznávání jarních rostlin ELKO KVETE .Na všech školách budou o této soutěži podrobné letáčky.

22.května od 14.30 hod.budeme cvrnkat kuličky v  městského parku. Vyhlásíme nejlepší hráče a nebudou chybět ani tradiční sladké odměny.

Oslavy DNE DĚTÍ se uskuteční v pátek 30.května od.15.00 hod. na Osmičce. Můžete se těšit na tradiční soutěže se spoustou cen .Určitě bude i nějaké překvapení.

SPCCH (Svaz postižených civilizačními chorobami) oznamuje: Každé pondělí od 8.30 hod. v DDM Elko skupinová relaxace.

Každé úterý zdravotní cvičení od 10 hodin v Elku. V domě s pečovatelskou službou od 13 hodin

Ještě máme poslední volná místa na ozdravný pobyt do Bibione a do Deštné v Orlických horách pro diabetiky.

Hamerníková

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš