Lovosický Dnešek

květen 2008 - strana 8

Z kultury

Co Jirásek nenapsal aneb

Dívčí válka v podání Františka Ringo Čecha

Dívčí válka

Extravagantní publicista, spisovatel, textař, skvělý bubeník a oblíbený zpěvák František Ringo Čech založil v roce 1983 Čechovo prozatímní divadlo a stal se jeho ředitelem, autorem her, dramaturgem i hercem. Divadlo se proslavilo kusy „Loupežníci na Chlumu“, „Dívčí válka“ a „Pravda o zkáze Titaniku“. Divadelní dráhu přerušil dvouletým angažmá v Parlamentu (1996-1998) a v roce 1999 obnovil Čechovo prozatímně osvobozené divadlo. V současnosti se věnuje především výtvarnému umění a jeho naivní obrazy se dobře prodávají v renomovaných galeriích doma i v zahraničí. V okolí vystavuje občas v Úštěku v Galerii U Brány, v minulém roce vystavoval v Galerii Divadla Hybernia a v současnosti ve Výstavní síni U kostela v Bílině. Historickou komedii Dívčí válka přivezl principál F. R. Čech do Lovosic už podruhé. Je to jedna z nejnavštěvovanějších a nejhranějších divadelních her u nás, hraje ji mnoho amatérských souborů. Autor zde vskutku svérázným způsobem převyprávěl příběh, který se odehrál "v šeru dávných věků". Komediálně pojatou historickou látku z české mytologie sarkasticky prošpikoval současnou terminologií („Držíš to, jako Žižka mobil!“, „Zlikviduje ho jako neokolkovanou žádost!“, jsem chlípník nad Bečvou) a sem tam umístil nějaký ten vulgarismus. Sám dramatik o této komedii říká: „Dívčí válku jsem psal tak říkajíc českému národu „na míru“, jde především o jemu blízký styl humoru a oblasti, kterých se dotýká (erotika, politika). Ve hře je také ironicky užita hudba od patetických tónů Smetanovy Vltavy po western.Děj historické komedie začíná pohřbem kněžny Libuše. Spalování probíhá naštěstí mimo zorné pole diváka a vlastní děj pak začíná rozhovorem knížete Přemysla s vladykou Bivojem, vracejícími se z pohřbu. Oba dva nejsou spokojeni se spalováním na hranici kvůli kouři a vyzvou hluchoněmého vynálezce Okova, ať vymyslí nějaký nový způsob pohřbívání. Vdavekchtivá Vlasta uhání vdovce Přemysla, ale ten absolutně nemá chuť si něco s Vlastou začít. Měl by měl zájem spíš o půvabnou Kazi, která je ale vdána za vladyku Bivoje, a stará se i o jeho kance Ervína. Nemá smysl hlouběji se o ději rozepisovat, museli byste to vidět a slyšet repliky herců s grimasami. Hra přináší zcela nový pohled na podstatu Dívčí války a ještě ukazuje snahu staroslovanského pěvce Lumíra v jeho uměleckém tvůrčím zápase o slovanskou Pop music. Jedním z motivů komedie je láska mladičké Šárky ke krásnému Ctiradovi. Určitou představu o ději Vám dá přehled Osoby a obsazení, se kterým diváky v úvodu seznámil sám Ringo.

F. R. Čech

CTIRAD vladyka a panic: František Ringo Čech, božský pěvec LUMÍR: Jaroslav Sypal, PŘEMYSL kníže český: Milan David, VOJEN člen Přemyslovy družiny a ČASTAVA členka Vlastiny družiny: Petr Martinák, BIVOJ manžel Kazi: Pavel Novotný, OKOV (hluchoněmý vynálezce): Bedřich Maruštík, bojovnice VLASTA: primadona souboru Bára Štěpánová, ŠÁRKA ctná panna: Nancy N. Johannes (černoška), KAZI Libušina sestra: Anife Vyskočilová. Kulturní středisko bylo zcela vyprodáno. Úsměvná parodie a zcela neobvyklý autorův humor mnohokrát obecenstvo rozesmály a Čechovo zájezdové divadlo i s principálem diváci určitě přivítají i potřetí. A krom toho, jak F.R.Čech uvádí, jezdí do Lovosic rád...

Hz

P.S. Domnívám se, že v lovosickém Kulturním středisku není technicky možné číslovat židle a vstupenky, jak uvádí pan Aleš Vondrák na webu http://www.litomericko24.cz/kultura – neumím si představit, jak by se to technicky provedlo. To by tam asi musely být uvaděčky.

-

Bára Štěpánová tehdy a nyní

Dnes je paní Štěpánová herečkou, originální moderátorkou a zpěvačkou, byly ale doby, kdy byla sice také herečkou, ale i členkou nezávislé iniciativy Společnost za veselejší současnost, a nakonec osobní sekretářkou prezidenta Václava Havla. Společnost pořádala různé happeningy, nejslavnější byl Běh třídou Politických vězňů za propuštění lidí uvězněných pro politické postoje. Po zvolení Václava Havla prezidentem mu členové Společnosti donesli na Hrad a darovali dřevěnou koloběžku. A prezident ji tehdy angažoval jako osobní sekretářku. Na Hradě prožila tenkrát dva roky a ráda na to dodnes vzpomíná. Když do Lovosic zavítala s Divadlem F.R.Čecha, požádala jsem ji o rozhovor. Ochotně mi vyhověla, škoda ale, že jste ji nemohli při tom poslouchat. Suchý přepis to určitě nevystihne.

B. Štěpánová

Paní Štěpánová, jak se Vám líbilo, dělat sekretářku prezidentovi?

No to mě vracíte poměrně dost zpátky, ale zas mě vracíte do doby, kdy jsme točili (nedávno jsem se na to dívala) pro televizi Dívčí válku; a tu jsem točila jako osobní sekretářka prezidenta republiky. To byla doba neobyčejná, kdo to zažil, ten si to vybaví. Samozřejmě z pohledu dneška je to prostě nepředstavitelné a už to skoro není pravda, jak mohl dramatik změnit hradní systém… A když to tak vezmete, kolem pana prezidenta byli samí kumštýři: Jirka Křižan – scenárista, Joska Skalník – malíř, Eda Kriseová – spisovatelka, Láďa Kantor – muzikant, Michal Žantovský, pravda vystudovaný psycholog, ale psal texty a překládal, a konečně Věruška Čáclavská, taková dobrá duše, mám ji od té doby moc ráda… Bylo to zvláštní období, ale bylo to nádherné a docela ráda na to vzpomínám. A dokonce, když ještě dnes přijdu na Hrad (nedávno jsem tam uváděla reprezentační ples Armády České republiky), jsou tam lidé, kteří si mě z té doby pamatujou a hlásí se ke mně, „jé, paní Báro, dobrý den,“, tak je to hrozně příjemné.

Nedávno jsem někde četla, jak vypravíte o velkém množství velikých a zbytečných koupelen na Hradě – ale to byla trochu nadsázka, ne?

Ne, ne, to nebyla nadsázka, ne, ne, ne, (ujišťuje mě několikrát paní Bára), tam opravdu byly všude koupelny. Ale, já nevím, jestli to takhle měli i v Rusku - ale já si pamatuju, že za socialismu byly byty, kde nebyly všude koupelny nebo byly velmi malé. A koupelna, zvláště velká, byla jakoby znakem luxusu, znamení: “my na to máme“, takže na tom Hradě byly na naprosto nesmyslných místech koupelny a já sama, když jsem byla tou sekretářkou, tak jsem seděla v takové obrovské mramorové s velikým oknem a se zlatými kohoutky, ve které se pochopitelně nikdy nikdo nekoupal. To bylo jen proto, aby se vědělo, že prezident Husák má vedle pracovny koupelnu. Takže prostě je nóbl. (Ještě pro informaci – do telefonu prý se hlasívala: „Koupelna prezidenta republiky, Bára Štěpánová, dobrý den!“)

Co jste dělala po odchodu z Hradu a kdy jste odešla?

Já jsem vlastně odešla v roce 1992 a začala jsem hrát v Divadle Ta Fantastica, většinou s kolegy, se kterými jsem před tím hrála v Divadle Františka Ringo Čecha, s Oldou Navrátilem a s Mojdou Maděričem, a jezdila jsem s divadlem trochu po světě a užívala si svobody, že se dá všude jezdit – Španělsko, Itálie, Německo, Tchaiwan…, takže to bylo strašně příjemné. Vlastně jsem mezitím stihla ještě porodit dítě (dcerušku Dominiku) - nastupovala jsem na Hrad v lednu 1990 už v jiném stavu a s miminkem jsem byla doma jen dva měsíce. Bylo to takové legrační: šla jsem do porodnice a říkala jsem: “Já zítra nepřijdu,“ a Václav, tedy pan prezident, se zeptal: „proč nepřijdete“, a já řekla: „Já jdu zítra do porodnice“, ono to na mně skoro vůbec nebylo vidět. A pak jsem se ještě na chvíli na Hrad vrátila. A potom jsem začala dělat takové docela slavné pořady jako byla Gilotina, Bárymetr, Trní a pak už jsem se nezastavila, takže teď jsem si dala takovou krátkou přestávku.

Pamatuji si Vás z té Gilotiny, to byl velice dobrý pořad, vtipný, a vy kromě dobrých otázek, kterými jste kolikrát přivedla politiky do úzkých, jste měla i zajímavé účesy – kam jste na ně chodila? A jak jste vybírali ty politiky?

Já vím, že si každý pamatuje hlavně ty účesy. Na těch já jsem ale neměla nejmenší zásluhu, to moje vizážistka Hanka Dostálová, ta se mnou dělala od začátku a vlastně se o mne stará dodneška, je mou dvorní vižázistkou deset let a stará se i o Lucku Bílou. Ale teď nám přišla do jiného stavu a tak jsem z toho nešťastná. To miminko ji pochopitelně přejeme, ale doufáme, že se nám brzo vrátí. Ona je vyučená kadeřnice, ale kdysi mi říkala, že chtěla dělat sochařinu, takže má výtvarný talent a je to vidět. I na té hlavě vytváří různé umělecké výtvory. A politiky – ty vybíral celý tým – dramaturgové a scenáristi, kteří pořad připravují, moderátor na to nemá žádný vliv. Když bylo před volbami, tak se politici do pořadu hnali, dokonce telefonovali, jestli by mohli přijít a že by chtěli přijít, jen výjimečně někteří odřekli. A myslím si, že ten pořad byl pro některé i příjemný, například Vlasta Parkanová a Libuše Benešová (tehdejší předsedkyně Senátu) si dokonce kvůli Gilotině získaly sympatie, že je lidi začali vnímat i jinak, než jen jako suché politiky.

Jste jedna z mála žen, která hraje golf. Jak Vás to baví? Já si myslím, že je to velmi těžké.

Je to těžké. Já ho umím tak, že ho mohu hrát, ale hraju ho velmi průměrně. Prostě jsem člověk, který může jít na hřiště a může si zahrát. Nejsem začátečník, hraju ho už devět let, takže už nějaké zkušenosti mám. Já ale nejsem sportovec, nemám sportovního ducha, takže já to spíš beru jako příjemnou relaxaci. Ta hřiště jsou většinou velice krásná, jsou v zeleni a jsem s lidmi, se kterými chci být, takže s nimi strávím krásných 5 hodin, mám dobrý pocit, pak si dáme vínečko a je to úžasné.

Zmínila jste se, že jste natočila nějakou zajímavou, ale smutnou roli. Můžete nám o tom něco říci?

Nedávno jsem se vrátila z Tirany, kde byla premiéra nového albánského filmu Smutek paní Schneiderové, ve kterém hraji jednu z důležitých rolí. Před rokem mě albánský režisér Piro Milkani, který vystudoval na pražské FAMU v 60. letech režii, obsadil do svého filmu. Absolvoval v roce 1961, je spolužákem Věry Chytilové, Hynka Bočana, Jakubiska…. Musel se tenkrát vrátit, protože Albánie přerušila styky s východoevropskými zeměmi. V 90. letech tady pracoval jako velvyslanec Albánie v Česku. Pojal myšlenku, že by natočil film o své bývalé lásce v České republice a to se mu také podařilo (film je natočen v koprodukci ČR, Albánie, Řecko). Hlavní roli jeho lásky hraje Anička Geislerová, hraje v tom také mladý albánský herec Kreshnik, velice krásný, určitě se bude českým děvčatům líbit. Menší roli hraběte Sternberga, ale důležitou, hraje Michele Placido. Uvedení filmu v Tiraně bylo velice okázalé, přítomen byl i albánský prezident a film měl ohromný úspěch. Při závěrečné scéně filmu všichni přítomní v sále plakali. Tak jsem si s nimi také poplakala.

Ta role, kterou já tam hraju, je šéfka hotelu, kde se ubytuje parta mladých filmařů, kteří k ní mají vřelý vztah. Je to proto, že ten Piro mě tady samozřejmě neznal a tak mě neměl zaškatulkovanou. Tak mi dal prostě krásnou dramatickou roli, která je nakonec i moc dojemná. Měla jsem z toho moc velkou radost. Tady je pro všechny Štěpánová prostě lehce přidrzlá moderátorka a herečka excentrických rolí, na to jsou v Česku lidi zvyklí. Česká premiéra proběhne v Praze 28. května, jsem zvědavá, jak se bude film líbit.

Paní Bára je opravdu velmi milá a bezprostřední, přes velikou popularitu ze sebe nic nedělá. Sympatická herečka nemá o práci nouzi, letos stejně jako v předcházejících letech uvádí filmovou přehlídku Febiofest, hraje v Prozatímním divadle Františka Ringo Čecha, moderuje golfové turnaje a vystupuje v televizním seriálu i v retro show Milana Kňažka „Takí sme boli“.. Přejme jí ještě mnoho pěkných rolí.

Paní Báře děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

-

Autor několika historických publikací o Lovosicích a okolí Ing. Jiří Skalský (Lovosice od pravěku do roku 1948, Helioprint 1994;  Krčmy, hospody, restauranty aneb průvodce po starých pohostinstvích v Lovosicích a okolí 2005, Pamětní tisk Města Třebenice Sutom 2006) připravuje 2. značně doplněné vydání knihy Lovosice od pravěku do roku 1948. Kniha vyjde v květnu 2008 a doufejme, že bude k dostání i v lovosickém INFOCENTRU.

-

Maškarní bál

Po Dětském karnevalu se konal 28. března 2008 v Kulturním středisku Lovoš i Maškarní ples pro dospělé. I přes malý zájem veřejnosti, byl ples velice zdařilý. Skupina PARADOX hrála k tanci až do ranních hodin a program doplnila sympatická zpěvačka Heidi Janků, která nezapomněla přidat písničku „Když se načančám“. Zpestřením večera bylo i taneční vystoupení Petry Strakové a Jakuba Chmelaře. Poděkování zaslouží nejen všichni příznivci zábavy, kteří přišli v úžasných maskách, ale také sponzoři, kteří věnovali hodnotné ceny do tomboly.

karneval Heidi Janku

Hz

-

JUDr. Jahelka

Causa Música

Ivo Jahelka se také kromě své právnické praxe začal věnovat zhudebňování soudních případů a příběhů ze života a jejich prozpěvování při různých příležitostech, přičemž stranou nezůstaly ani zajímavé zápisy obsažené v soudních spisech, policejních protokolech i jiných úředních dokumentech. Tento „zpívající právník“ nyní objíždí divadla a všemožné kulturní stánky s pořadem „Písničky zpod taláru“, ve kterém jsou k slyšení nové zhudebněné soudničky, perličky, povídání…

S tímto pořadem vystoupil 26. března 2008 i v Kulturním středisku Lovoš v Lovosicích.

hb
foto (hv)

 

Sport a tělovýchova

Místo Zlaté brusle Krajský přebor

V sobotu 15. března se v Lovosicích uskutečnil Krajský přebor v krasobruslení pro rok 2008. Přeboru se zúčastnilo celkem 72 závodníků z osmi oddílů v kraji: HC Litvínov, KK Chomutov, PKK Roudnice nad Labem, HC Draci Bílina, ÚKK Ústí nad Labem, SK Kraso Děčín, Stadion Teplice, TJ Lovochemie.

Z 9 kategorií lovosičtí závodníci a závodnice obsadili 5 kategorií, ve 4 lovosické děti nestartovaly. Výsledky našich krasobruslařek a jednoho chlapce.

kategoriežačky nejmladší, žáci nejmladší, nováčci dívkyneobsazeno
kategorienováčci dívky mlneobsazeno
kategorienováčci chlapci ml. (2 závodníci)2. František Nohejl
kategoriežačky mladší  (13 závodnic)4. Tereza Hrdličková
kategoriežačky  (8 závodnic)3. Adéla Laubová
kategoriepřípravka prvky (13 závodnic, Lovo – 3)6. Klausová Beáta, 8. Nikola Tesařová, 9.Natálie Voříšková
kategoriepřípravka Volná jízda (6 závodnic, Lovo – 3)2. Klára Budínová, 5. Tereza Hájková, 6. Eliška Šulcová

Dětem děkujeme za úspěšnou reprezentaci oddílu a přejeme úspěchy i v dalších závodech. Trenérkami lovosických krasobruslařek jsou paní Jana Laubová a paní Naďa Hrdličková; paní Jana Laubová je rovněž vedoucí oddílu krasobruslení TJ Lovochemie.

Hz

-

Rybářský rok 2007

Místní skupina Českého rybářského svazu (dále ČRS) Lovosice má kolem 700 členů. Důležitou součástí její činnosti je celoroční práce s mládeží. V roce 2007 pracovalo v rybářských kroužcích v Lovosicích a  Čížkovicích celkem 29 dětí (z tohoto počtu byla tři děvčata). Lovosický kroužek starších chlapců při DDM ELKO Lovosice vedl Miroslav Kučera ml. a kroužek 7 začínajících rybářů v Diagnostickém ústavu v Čížkovicích vedl Miroslav Kučera st. Pan Kučera st. se dětem věnuje už mnoho let a vychoval řadu úspěšných mladých závodníků a zkušených znalců vodního světa.

Děti se po celý rok připravovaly jak teoreticky, tak prakticky, na vlastní rybolov. Ten probíhal na řece Labi a meliorační nádrži v Sulejovicích. Mladí rybáři se scházeli 1x týdně od jara do podzimu, aby se naučili rybářská pravidla, techniku lovu, jak vnadit a všechno potřebné, aby lov byl úspěšný. Od podzimu do jara byli v nových rybářských chatkách u Labe, kde probírají teorii. Chatky byly rybářům slavnostně předány 15. března 2007. Oslava byla ukončena zápisem do kroniky, která obsahuje fotodokumentaci oprav od katastrofických povodní v roce 2002 přes další záplavy (a opravy) v roce 2006 až po stav při předání. Celková rekonstrukce stála rybáře 700 000 tisíc korun, Město Lovosice přidalo půl milionu. V červenci dostal ještě odbor mládeže dotaci ve výši 28.792 Kč. Rybářský kroužek obdržel kuchyňský kout, kredit na telefon a zámky.

Teoretická příprava zahrnovala Rybářský řád, poznávání ryb, rostlin a živočichů. Několikrát do roka je pořádáno vícedenní soustředění v Brozanech nebo na jezírku v Lovosicích. Během roku se děti zúčastnily (starší chlapci se podíleli i na přípravě) několika akcí a to byly například závody Malá cena Lovosic v lovu ryb na udici (13 účastníků) a Májové oslavy (Hry rybářské mládeže - 20 pořadatelů a 350 dětí – ceny zajistil Městský úřad Lovosice). Tradiční čtrnáctidenní letní tábor ve Veselí nad Nežárkou se v roce 2007 nekonal; ze strany dětí byl tentokrát velmi malý zájem.

V Lovosicích se v roce 2007 konalo mnoho závodů, např. začátkem června noční závod „Lovosický úhoř“, ve dnech 16. - 17.6. závod II. ligy v rybolovu (2.kolo), 11. srpna XVIII. ročník VETERÁN CUP (Memoriál Jana Kopáče - X. ročník), 18. srpna „Lovosický candát 2007“. Rybáři ale také kontrolují kvalitu vody a pomáhají s úklidem břehů a spolupracují se společností Povodí Labe. Pravidelně se odebírají vzorky vody z Labe a případné problémy řeší odbor životního prostředí Městského úřadu Lovosice. V řadách MS ČRS jsou též členové rybářské stráže, kteří kontrolují rybáře, zda mají platný rybářský lístek. a zda chytají podle pravidel. Předsedou MS ČRS v Lovosicích je Stanislav Rožec. Petrův zdar!

Hz

-

Vodácký závod znova po roce

Porta Bohemica 2008

sprint juniorek

Všechny přátele sportu bychom chtěli pozvat na vodácký závod „Porta Bohemica“. Po delší době se tradice pořádání vodáckého závodu na sportovních rychlostních pramicích a hlídkách vrací i k nám do Lovosic… Sami si pročtěte malý nástin do historie z roku 2007. Budeme se snažit, aby závod proběhl stejně tak lehce, jako v roce 2007.

Celé to vypuklo v pátek  podvečer, kdy začaly přijíždět kluby z celé České republiky. Ubytovány byly na lovosickém koupališti ve vlastních stanech. Jistě víte, že tento víkend od 21.4. - 22.4.2007 se ozývaly poslední záchvěvy zimy a přišly mrazíky do mínus tří stupňů. Nikdo neumrzl…

Letos závod proběhne v měsíci květnu, takže se závodníci budou těšit z teplejšího počasí. V pátek večer se konala prezentace závodníků v hostinci loděnice. Zjištění počtu posádek nám přineslo příjemný pocit, že po delší době se k nám vodáci rádi vracejí. Dále večer pokračoval zahříváním v hostinci. Děti se zdržovaly u táborového ohně a sdělovaly si zážitky z dob mimo sezónu, kdy se neviděly. V sobotu se soutěžilo ve třech disciplínách - slalom, sprint a plavání. Není třeba vysvětlovat, že den to byl náročný. Po plavání v lovosickém bazénu měli závodníci připravenou taneční zábavu s živou hudbou. Tu vodáci vřele ocenili. Druhý den nijak závodníky nešetřil. Naskytla se jim jedinečná možnost projet při sjezdu s vloženou střelbou bránou Čech („Porta Bohemica“).

Průběh závodu v sobotu a neděli natáčela regionální televize. Při vyhlášení byli vítězní závodníci oceněni krásnými cenami od sponzorů, diplomy a medailemi. Po vyhlášení začalo loučení vodáků  z různých klubů. Vidět a slyšet byly gratulace, polibky, přání šťastného návratu do Plzně, Čelákovic, Náchoda, Starého Kolína, Řevnic a dalších míst. Největším oceněním celého víkendu byla spokojenost závodníků i pořadatelů.

V Lovosicích se znova po roce budou měřit síly 24. 5. – 25. 5. 2008. Průběh závodu s časovými intervaly vyjde v dalším čísle. Lze ho též nalézt v propozicích na našich stránkách http://lodenice.velkyweb.cz/

Klub vodáků Lovosice, Lenka Joachimsthalerová

Přijďte se podívat na zajímavý vodácký čtyřboj

Rozpis začátků jednotlivých disciplín závodu

Sobota 24. května 2008

 8:45 - odjezd na slalom do Litoměřic na Lodní náměstí (rameno Labe)
  9:30 - zahájení + výklad tratě, start 1. kola v 10 hodin
 14:30 - sprint: start 1 kola na Labi u vodácké loděnice v Lovosicích
Neděle 25. května 2008 8:30 - výklad tratě – sjezd Labe od areálu vodácké loděnice v Lovosicích
  9 hodin - start prvních posádek.
  Střelba bude probíhat na levém břehu Labe při okraji HOLCIMU cca 1,4 km po startu cíl sjezdu je v Litochovicích na levém břehu Labe
 13 hodin - vyhlášení a ocenění vítězů v areálu vodácké loděnice v Lovosicích

Děkujeme všem sponzorům závodu a to jou:
HIKO Sport, Moundfíeld-Terezín, Spojmat-Otto Hanuš, Opavia-LU a.s., Jindřich Chramostil, PeHaK v.o.s. - Krajíček Radek, Břetislav Dvořák - obchod s textilem DUHA, Lovochemie a.s. Lovosice, Apollo Print s.r.o.Lovosice, PharmDr. František Stáně - Lékárna u Aeskulapa, Václav Ušák - Lékárna Paracelsus, Unima Plus s.r.o.elektro Lovosice, Ludmila Hájková Barvy-Laky, Vlastimila Kurková-Specializovaný maloobchod, Nábytek-rodinná pohoda Lhotka n.L., FotoTrend s.r.o.-Lovosice.

Lenka Joachisthallerová

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš