Lovosický Dnešek

květen 2008 - strana 2

Slovo starosty

vlajka

V dnešním Slově starosty několik slov k nově schválené městské vlajce. První písemně doložená zmínka o obci Lovosice pochází z 12.dubna 1143. Kníže Vladislav II. tehdy věnoval Lovosice a Žernoseky strahovským premonstrátům. V dubnu jsme si připomněli již 865. výročí této pro město významné události. Mimořádně významnou událostí pak bylo povýšení obce na město. Učinil tak císař Rudolf II. dne 6.července 1600 svým Majestátem, který byl psán česky s barevným znakem města a pečetí. Tehdejší majitel Lovosic, Adam mladší z Waldšteina na Hrádku nad Sázavou, komoří a nejvyšší purkrabí tak zhodnotil svůj majetek. Lovosice se staly poddanským městem. Svá privilegia město získávalo od vrchnosti i od panovníka. Znak města a pečeť udělil městu panovník. Stará městská vlajka, která byla darem občanů městu v roce 1991, nenaplňovala pravidla vexilologie. Proto město požádalo heraldika Stanislava Kasíka z Roudnice o zpracování návrhů městské vlajky. V anketě se vyjádřilo 271 občanů našeho města, pro vítězný návrh hlasovalo 73 občanů. Předseda poslanecké sněmovny ing. Miroslav Vlček svým rozhodnutím č.28 dne 30.11.2007 udělil vlajku městu Lovosice. Slavnostní předání proběhlo v poslanecké sněmovně 1.dubna 2008. Můj hlas tato vlajka nedostala, ale s odstupem času musím říci, že se mi líbí víc a více. Věřím, že se bude líbit všem lovosickým a že stane opravdu „tou naší” vlajkou. Vlajku je možné používat bez souhlasu města. Použití znaku města musí schvalovat Rada města. Rozhodnutí zastupitelů a snaha o získání statutu pověřené obce s rozšířenou působností i městská vlajka tak přispívají významu našeho města. Přeji městské vlajce aby ji vždy provázel silný, ale zdravý patriotismus a láska k městu a domovu.

Jan Kulhánek

Zprávy z radnice

První změna rozpočtu

Tu projednalo zastupitelstvo na dubnovém zasedání, které ovšem budeme komentovat až v červnovém čísle. Tady vás ale seznámíme s návrhem, který byl na tomto zasedání předložen a který znamenal první zásah do rozpočtové rezervy. V příjmech se totiž sice objevuje zhruba 2,5 milionu Kč dalších účelových dotací, ty se však projeví i ve výdajích. Mimoto se o 1,8 mil. Kč snižuje i předpokládaný zisk z prodeje vodovodní sítě v průmyslové zóně, protože si město musí ponechat dešťovou kanalizaci. Uvažované navýšení příjmů tak činí pouhých 819,2 tis. Kč.

Ve výdajové části se pak objevuje položka 3,5 mil. Kč za odkup zbytku sedmdesáti akcií DZCL a.s. městem. Další nepředpokládanou akcí je rekonstrukce objektu bývalých jeslí pro středisko rychlé záchranné služby a ambulantní pohotovostní péče za předpokládaných 1,3 mil. Kč. Spolu s dalšími položkami pak úhrnná částka výdajů činí 5,505 mil. Kč a tady už se musí brát z rozpočtové rezervy. Výsledný stav rozpočtu je pak následující:

 příjmyvýdajerozdíl
Počáteční stav financí k 1.1.200856 542,0030 194,00 
schválený rozpočet229 677,00256 025,00- 26 348,00
původní rozpočtová rezerva
1. rozpočtová změna819,205 505,00- 4 685,80
stav po 1.změně230 496,20261,530,0025 508,20

(údaje v 1000 Kč)

JiH

-

Změna územního plánu č.6

Jak jsme v předešlém čísle slíbili, vracíme se ke zmíněné změně, která byla na programu minulého zasedání Zastupitelstva a která zde byla velmi důkladně rozebrána. Zdůrazňujeme, že se jedná jen o záměr, který může, ale nemusí být realizován. Nyní ale podrobněji k jednotlivým bodům:

  1. Plocha po pravé straně silnice do Siřejovic. Orná půda o výměře 2,47 ha určená pro průmyslovou výrobu a technické infrastruktury (dále PV). V diskusi bylo poukázáno na dnes už snad zbytečný zábor půdy pro další haly a sklady, kdy zaměstnanost v regionu je v podstatě vyřešena. Návrh byl velkou většinou zamítnut.
  2. Území na východní straně D8 až k Lukavci, opět orná půda výměry 28,85 ha určená pro PV. Návrh byl před projednáním stažen.
  3. Pozemky na jihozápadní straně dálnice. Orná půda 76,19 ha opět pro PV. Návrh též stažen
  4. Prostor pod zámkem o ploše 0,31 ha. Jeho využití se mění z určení komunikace/izolační zeleň na plochu pro bydlení (záměr výstavby 41 b.j.). Schváleno.
  5. Toto místo, ležící mezi skladem UNIMA a železniční tratí (1,37 ha) mělo získat charakter plochy smíšené z dosavadní izolační zeleně. Zde Zastupitelstvo nerozhodlo.
  6. Tady se jedná o prostor v ohybu silnice E55 v sousedství lokality „Vápenka“ (1,72 ha). Uvažuje se se současnou rekultivací zrušením této stavby a vyrovnáním terénu. Návrh byl schválen s tím, že se rozdělí na plochy 6a/6b s určením pro bydlení a zahrádky.
  7. Bez námitek byla přijata změna z určení PV na bydlení u prostoru proti rohu Lovochemie za můstkem přes Modlu (2,26 ha).
  8. I zde byla zamítnuto zabrání orné půdy a změna na určení pro PV. Jednalo se o další plochu opět na pravé straně silnice do Siřejovic (2,56 ha).
  9. U tohoto pozemku, ležícího paralelně se zástavbou ulice „Jabloňová alej“ (1,96 ha)byla odsouhlasena změna účelu z izolační zeleně na bydlení.
  10. Zde jde o zavezené odkaliště v býv. Cukrovaru (1,00 ha), kdy se vodní plocha mění na PV. I zde byl vydán souhlas.
  11. Nejkontroverznější případ. Je to rozsáhlé území na styku katastrů obcí Lukavec, Prosmyky, Keblice, Bohušovice, které se má vyčlenit z orné půdy a změnit na pískovnu. Po vytěžení (cca rok 2020) by zde mohlo vzniknout jezero podobné píšťanskému. Zastupitelstvo Lukavce, kde se jednalo o největší podíl plochy, záměr schválilo, ale další obce s ním nesouhlasí. Zdá se však, že se zde projevují konkurenční zájmy dalších těžařských firem. Našemu městu, jako „dědici“ zrušených Prosmyk, připadá z tohoto prostoru 21,95 ha. V diskusi se projevily různé názory. Na jedné straně výhledově snadno dostupná vodní plocha pro rekreaci. Námitky o blízkosti „chemičky“ vyvrací podobně položené a využívané jezero na druhé straně Labe. Vážnější je zde sousedství dálnice a ve výhledu trasa vysokorychlostní železnice, která má přímo tuto plochu protínat. Připomenuta byla i vyšší dopravní zátěž při odvozu vytěženého štěrkopísku a negativní postoj orgánů krajské hygieny. V závěru pak Zastupitelstvo návrh poměrem hlasů 3/17/3 zamítlo.
  12. Zde chce Lovochemie u vjezdu budoucí výrobny MEŘO (metylester řepkového oleje = bionafta) zřídit kruhový objezd. Tím se 0,74 ha mění z izolační zeleně na plochu dopravní infrastruktury. Schváleno.
  13. Pozemek ležící naproti přes silnici (3,25 ha) chce Lovochemie rovněž použít pro řešení dopravy v tomto místě. I zde došlo k souhlasu ze strany ZM.
  14. Poslední bod, doplněný v průběhu zasedání, řeší trasu vedení 110 kV, kterou zařazuje do dopravní infrastruktury. ZM souhlasí. Z uvažovaných čtrnácti lokalit tak do další fáze návrhu postupuje osm z nich, o celkové rozloze 11,23 ha. Nedochází zde k záboru orné půdy. Pověřený pracovník odboru regionálního rozvoje projedná návrh s dalšími dotčenými orgány a předloží ho následně ZM ke schválení. S podniky, v jejichž zájmu se některé z úprav dělají (Lovochemie, Armex Oil), bude jednáno o příspěvku na vyřizování této agendy.

JiH

Společenská kronika

Vítání nových občánků - Lovosičánků

Ve čtvrtek 13.3.2008 jsme opět přivítali dalších deset zcela nových Lovosičanů. Máme z nich radost stejně jako z jejich starších kamarádů, kteří už v tom našem lovosickém cechu jsou nějaký ten pátek a stejně jako z těch, které přivítáme za měsíc či za dva a pak i další a další, jak všichni doufáme. Tentokrát to byli tito vážení prckové:

1. skupina zleva:
Eda Prokeš, Aleš Karban, Karolína Novotná, Eliška Wünschová, Veronika Pruknerová,

2. skupina zleva:
Pavla Fejesová, Filip Veselý, Veronika Umanová, Ema Hrdličková, Ema Klausová, Miroslav Větrovec.

Blahopřejeme rodičům k přírůstkům do rodin a přejeme i hodně radostí z dětského smíchu a brebentění, dětem pak, aby dívky rostly do krásy a chlapci do síly.

Redakce Lovosického dneška
foto (hv)

-

Úmrtí v březnu

... i v březnu 2008 – bohužel – nás nejen přibylo, ale i ubylo. Mezi námi se už nikdy neobjeví tito naši spoluobčané:

Alena Durčeková1936Lovosice
Libuše Matoušková1932Lovosice
Marie Frieserová1927Lovosice
Ida Křečková1921Lovosice
Petr Santo1945Lovosice
Karel Holovský1929Lovosice
Aloisie Novosadová1924Lovosice
Božena Skalická1923Bílý újezd
Dana Murdychová1936Malé Žernoseky
Marie Blažejová1933Litochovice
Marie Špičková1928Solany
Věra Jirásková1924Prackovice

Všichni, kteří jste je znali, věnujte jim alespoň krátkou tichou vzpomínku...

Manželé Puhlíkovi a redakce LD

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš