Lovosický Dnešek

březen 2008 - strana 8

Z kultury

Za romantikou dalekých moří na lodi jménem O.K.

aneb Přes Atlantik na inzerát (400. přednáška Zeměpisného kroužku v Lovosicích)

Drama mezi oceány

Přeplout na malé plachetnici Atlantský i Tichý oceán - to je snad sen všech mořeplavců. Karin Pavlosková si ho splnila. Na lodi OK, kterou už čtenáři poznali v knize Mořeplavecká odysea, se vydala spolu s kapitánem Oldřichem Karáskem na další plavbu. Po malé přestávce, kdy Karin a Olda přepluli Atlantik, si to namířili k Panamskému průplavu a Pacifikem dolů na jih, ke Galapágám, Markézám a Tahiti. Po cestě na ně číhají mnohá dobrodružství - setkání s velrybami i žralokem, převrácení lodi... Tato knížka ale nepojednává jen o plavbě samotné - je také jímavým příběhem o pevném přátelství, sounáležitosti lidí, žijících na pár metrech čtverečních celé měsíce uprostřed oceánu, odkázáni jeden na druhého...

V pondělí 11. února 2008 slavil Zeměpisný kroužek se zakladatelem Dr. Jaroslavem Lískou 35. výročí činnosti. Na jubilejní přednášku přijela do Lovosic MUDr. Karin Pavlosková s přednáškou o Mikronésii a krásných korálových atolech. Slavnostní atmosféru dokreslovala i přítomnost médií.

Velký sál Kulturního střediska Lovoš ve stolovém uspořádání hostil tentokrát asi stovku příznivců cestování bez pasu, hostil doslova, neboť pro zájemce byla k dispozici káva, Dobrá voda i něco k zakousnutí. Malou oslavou byla zahájena i vlastní přednáška, PhDr. Lískovi byl předán za dlouholetou spolupráci dárek - Kniha rekordů 2008. Poté jsme se dozvěděli něco málo z historie sdružení: na 100. besedě se představil František Nepil, na 200. akci Lovosičtí přivítali Petra Pitharta, na třísté přednášce přednášel Erazim Kohák o životě v Nové Anglii, kde žili potomci prvních osídlenců Ameriky. A nyní se na 400. přednášce poprvé představila žena, o které Dr. Líska uvedl, že byla vyhlášena Osobností roku jachtingu; Karin si dokázala splnit své mořeplavecké sny. Kdo asi bude vyprávět na 500. přednášce? Měla by se konat asi tak za 10 let, možná trochu dříve.

Dávno už nemívám tenhle sen: v ráhnoví námořník sladce klímá… (Doktorka Karin si svůj mořeplavecký sen splnila…)

Po této krátké slavnosti začala lékařka, spisovatelka a námořní kapitánka Karin vyprávět:

S jachtařem Oldou Karáskem se doktorka Karin seznámila na inzerát – sháněl v roce 2004 posádku pro plavbu plachetnicí O.K. přes Atlantik. Ten ve čtyřech šťastně přepluli a v září 2005 vypluli už jen ve dvou z Tuvalu přes Gilbertovy a Marshallovy ostrovy do Mikronésie. Plavba na devítimetrové české plachetnici přes ostrovy severního Pacifiku byla první českou plavbou do těchto zapomenutých končin světa. Jak vyprávěla lékařka Karin, na ostrovech vládli i v současnosti náčelníci a lidé žijí v palmových chýších, živí se rybami, kokosy a chlebovníky, sladkými bramborami a plodinou taro. Tyrkysové laguny korálového moře jsou nezapomenutelným zážitkem, tropická vegetace je nádherná, podnebí příjemné (horší napohled už byly skládky odpadků). Oba odvážlivci pluli pouze na vítr, střídali se u kormidla po třech hodinách ve dvě v noci, ale krása oceánu vyvážila veškeré utrpení (Oldřich Karásek zastával „přírodní způsob plavby“). Čekala na ně různá nebezpečí, setkání s velrybami i žralokem, převrácení lodi... Byli odkázáni jeden na druhého, ale důvěřovali si.

Tento úsek plavby kolem světa probíhal v letech 2005 - 2006. Přes Indonésii a Singapur pak dopluli do Malaisie. Karin Pavlosková si splnila sen všech mořeplavců, plula kolem světa. Nevšední krásy Oceánie nám v Lovosicích poutavě přiblížila nevšední žena, lékařka a jachtařka při čtyřsté přednášce nevšední zeměpisné činnosti lovosického kroužku. O svých cestách vydala několik knih - Grónsko 2004, Mořeplavecká oddyssea (s podtitulem Doktorka, kapitán a pes v zajetí oceánu) 2004, Drama mezi oceány 2007 a mnozí si některou z knížek i s podpisem autorky odnesli na památku domů.

Hz, foto (hv)

-

LOVOŠ SE SMÁL

V pondělí 28. ledna 2008 pořádalo Kulturní středisko „Lovoš“ úspěšný zábavný pořad pánů Karla Šípa, Josefa Náhlovského a mladé zpěvačky Dagmar Zázvůrkové.

Jednalo se o pokus obou protagonistů o komorní muzikál z nemocničního prostředí. Vztah lékař – pacient se tu probíral hned v několika rovinách. Vtipným dialogům a improvizacím se smáli nejen diváci, ale i samotní herci. Dagmar Zázvůrková se kromě zpěvu uplatnila i herecky v roli zdravotní sestry.

 

-hb- foto (hv)

 

-

Hudby není nikdy dost

V neděli 3. února se sešli milovníci hudby a tance na pravidelné nedělní taneční odpoledne s taneční kapelou REGIUS BAND Jitky Dolejšové. Milovníci dechovky, swingu, tanečních melodií a evergreenů si přišli na své. Budeme se tedy těšit na další shledání s paní Dolejšovou a její skupinou 2. března 2008 v 15 hodin - jako obvykle, opět v sále KS Lovoš v režii vedení Kulturního střediska Lovoš. Paní Dolejšová přijde tentokrát i s hostem. Jste srdečně zváni: přijďte se pobavit...

–hb-, foto (hv)

 

Sport a tělovýchova

Lovosické karate do nové sezóny 2008

karate

Lovosické karate v letošním roce odstartovalo cílenou předjarní přípravou na nadcházející kolotoč soutěží.

Jako první to je tříkolová soutěž družstev kumite ČSKe, která proběhne dvakrát v Ústí nad Labem (včetně finále ) a Trutnově. Utká se zde na 40 týmů klubů České republiky v kategoriích dorostu, juniorů a seniorů.

Mladí karatisté trenéra Rajcherta soutěží v letošním roce v dorostu a juniorech. Do týmu se postaví zkušení Martin Luong v dorostu a Roman Luong v juniorech. Svou přípravu duplují ve volných dnech i v ústeckém centru pro kumite.

„Oba Luongové mají velký potenciál již do začátku jejich trénování a doufám že ho přeneseme i do nových starších kategorií", říká jejich trenér Rajchert.

Druhá část závodního týmu mladé generace lovosických závodníků se připravuje na kolotoč regionálních pohárů a přátelských turnajů v měsících březnu, dubnu a květnu. Ani v letošním roce nebudou chybět na mezinárodním turnaji ve Švédsku nebo kvalifikačních Krajských přeborech na Mistrovství ČR.

Pořadatelsky se jistě lovosičtí karatisté budou chtít blýsknout 7. června v Sportovní hale Chemik, tradičním Májovým pohárem mládeže do 15 let, který - jak doufáme - opět zaštítí starosta města Lovosic Jan Kulhánek.

"Máme opět novou generaci závodníků kteří vystřídal v minulosti úpěšné závodníky Urbana, Mudrocha, Gombitu, Zemana nebo Luongovou a jistě zasáhnou do medailových bojů na regionálních i republikových závodech ", dodal závěrem trenér Rajchert, který připravuje a vede celý roční plán střediska.

Mezi nové tváře klubu, které už za sebou mají první úspěšné výsledky řadí lovosický kouč Petra Marschalla, Jiřího Michalce, Karla Pence, Karla Schinglera, Báru a Lucii Černých a další.  

–jR-, foto

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš