Lovosický Dnešek

březen 2008 - strana 4

Co nového v Lovosicích

Jezdili jsme zadarmo aneb Zkušební týden MHD v Lovosicích

První zvěsti o městské hromadné dopravě jsme přivítali doma s nadšením; vnuk proto, že je dopravní nadšenec a sleduje dopravu po železnici i silnici již dlouhá léta, já proto, že každá takováto novinka nás přibližuje Litoměřicím a Roudnici (proti těmto, nám od 1.1.2003 naroveň právně postaveným městům, Lovosicím ještě ledacos chybí). Autobus jsem si poprvé prohlédla na parkovišti před Penny Marketem a on i jeho pán na mne učinili nejlepší dojem. Autobus je téměř nový a jeho řidič si ho od počátku zajíždí, takže budou na sebe zvyklí. Neměla jsem bohužel čas, abych si se zřizovateli projela hned 10. ledna trasu, ale řekla jsem si, však se dočkám.

Zkušební provoz začal 28. ledna 2008 v 5.23 a první týden byla přeprava cestujících zdarma. Vozil nás autobus jménem Jarda, zřejmě pojmenovaný po svém řidiči. Pan řidič byl velmi příjemný a nastupujícím ochotně zodpovídal všechny jejich dotazy. Mnoho lovosických občanů si v těchto dnech projelo celou trasu, někteří i vícekrát. Přiznávám, že i pro mne byla cesta kolem Flexfill s.r.o. velmi zajímavá a nová, a řadu lidí, kteří se jeli také jen podívat, překvapilo, co je v Lovosicích nových továren. Okruh je dlouhý cca 15 km a autobus ho projede za 35 minut.

Myslím si, že senioři, kteří bydlí v Novém Klapý nebo v oblasti za kostelem, budou využívat autobus pro cesty na hřbitov, třeba od vlakového nádraží s věcmi na úpravu hrobu je tam opravdu daleko. A naopak s kufrem z Holoubkova na nádraží Českých drah se člověk rovněž pronese, takže tato nová zastávka určitě využívána bude. Ta druhá zastávka v Dlouhé tak úplně nová není, další zastávka je v Dlouhé u závor. A bohužel tam, kde se autobus má otáčet, v ulicích Příčná a Labská, se někteří nevychovaní a nevzdělaní řidiči ještě nenaučili parkovat. Ve středu 30. ledna jsme si tam asi 20 minut počkali, protože nějaký adolescent nepochopil, že mezi dvěma naproti sobě zaparkovanými auty neprojede ani další osobní auto, natož pak autobus. Neměla by se tam vyznačit místa na parkování?

Jak budou jednotlivé stanice využívány, to uvidíme po vyhodnocení zkušebního provozu v červnu. Myslím si ale, že by byly využívány spoje od spěšných vlaků z Prahy, kdy se obvykle nese i nějaký nákup - ty nejpoužívanější ale přijedou v 15.56, 16.56 a 17.56 a na autobus se musí tudíž poměrně dlouho čekat. Bohužel k tomu poslednímu v 17.56 nejede vůbec žádný spoj, protože v té době už nejezdí ani venkovské autobusy. Ve vlaku sice můžete číst, učit se nebo pracovat, ale když nebydlíte u nádraží, jdete domů půl hodiny pěšky. Myslela jsem si, že nás bude vozit MHD.

Takže když to shrnu: nápad je to vynikající, autobus hezký a pan řidič příjemný, ale mělo by se zvážit aspoň to napojení na odpolední spěšné vlaky z Prahy. Jinak bych doporučovala, aby se jím občas svezli žáčkové z nižších tříd, aby si prohlédli celé Lovosice. Dospělí (běžné jízdné) platí 10 Kč, děti do 6 let jezdí zdarma a ve věku 6 -15 let platí pětikorunu. Ani nevím, kolik platí senioři, mají také slevu? Já osobně tím autobusem občas pojedu, když budu potřebovat zjistit něco o průmyslové zóně, nebo od vlaku. Škoda, že nemůže být u Státního okresního archivu v Terezínské v Lovosicích povolena zastávka aspoň na znamení, jezdila bych tím častěji. Od nádraží Českých drah k Lovochemii a.s. je opravdu dost daleko a zastávku by využívali nejen návštěvníci, ale i zaměstnanci archivu a všech okolních firem.

Hz

Událo se

Hejtmanský den na Litoměřicku

Představitelé a občané měst a obcí z Litoměřicka se 29.1.2008 setkaly s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem. Přítomná byla i tisková mluvčí hejtmana Veronika Kindlová. Litoměřice se tak staly po Děčínu druhým městem kraje, kde tzv. hejtmanský den probíhal. Na otázky občanů pak Jiří Šulc odpovídal v Lovosicích, Terezíně a opět v Litoměřicích.

Hejtman Jiří Šulc připomněl na setkáních největší projekty Ústeckého kraje realizované na Litoměřicku za posledních pět let a nastínil hlavní priority kraje, zejména v sociální sféře, dopravě, zdravotnictví a oblasti životního prostředí. Struktura rozpočtu Ústeckého kraje je něco přes 10 mld. Kč. Z toho největší část 7 mld. Kč jde na školství a vzdělání. Kraj je zřizovatelem více jak 150 středních škol a učilišť. Na dopravu jdou 2 mld. Kč. Z těchto 2 mld. je největší částka na výstavbu Západního mostu v Litoměřicích. Na zdravotnictví jde zhruba 1 mld. Kč. Prioritou je doprava a životní prostředí. „Pokud sem chceme přivést turisty a rozvíjet například litoměřické výstaviště, musí být vyřešena doprava. Průmyslových oblastí je dost, Litoměřicko by mělo být postaveno na krátkodobé a střednědobé turistice, cestovním ruchu a na kvalitním životním prostředí, aby mohlo být nazýváno Zahradou Čech,“ uvedl Jiří Šulc.

Litoměřicko se podle Šulce stalo premiantem Ústeckého kraje v zaměstnanosti obyvatel. Zaznamenalo největší úspěch ve snížení nezaměstnanosti, která na okrese klesla pod deset procent.

Problémem v současno době již není nezaměstnanost, ale nezaměstnatelnost. „Situace na trhu práce se změnila. Dnes na trhu práce chybí desítky nebo spíš stovky normálních běžných profesí jako jsou zedníci, obkladači, svářeči, řidiči autobusů, řidiči nákladních automobilů. To nejsou žádné specializace. To může nejméně třetina nezaměstnaných dělat, když bude chtít pracovat. Na 800 tis. obyvatel v Ústeckém kraji obce přes ÚP vyplácí nezaměstnaným a sociálně potřebným přes 6 mld. Kč. ročně a městské úřady další 3 mld. Kč. Min 10 až 30 % z těchto dávek jsou vypláceny neoprávněně. Jsou to 3 mld. Kč. To je obrovská částka“.

Druhým prvenstvím Litoměřicka je čerpání dotací kraje: Za posledních pět let města a obce na Litoměřicku z kraje získaly 170 milionů korun, což je zhruba dvojnásobek v porovnání s ostatními okresy Ústeckého kraje. Litoměřicko je ovlivněno řadou problematických oblastí. Vede tudy nejkomplikovanější část dálnice D8, Lovosice jsou centrem silniční dopravy a důležitým železničním uzlem, okres je podle něj charakteristicky v oblastech, jakými jsou životní prostředí, zdravotnictví a kultura.

Mezi dopravně významné projekty hejtman zařadil dostavbu dálnice D8, stavbu Západního mostu přes Labe a integrovaný dopravní systém pilotní projekt Ústeckého kraje. V oblasti životního prostředí pak investice do přípravy protipovodňových opatření na Labi a Ohři. „Dostavba Západního mostu přes Labe je nutností, protože dopravní situace v Litoměřicích je po většinu roku neudržitelná,“ řekl hejtman Jiří Šulc. Během výstavby přivaděče k průmyslové zóně Prosmyky kraj dosud investoval 733 milionů korun, v letošním roce se zde chystá proinvestovat dalších 510 milionů. Za výstavbu okružní křižovatky Na Valech - Masarykova v Litoměřicích kraj zaplatil 22 milionů korun.

Příprava na vybudování protipovodňových opatření v letech 2009 až 2012 pro Lovosicko si vyžádá 620 milionů korun, pro Terezín 210 milionů korun a pro České Kopisty 93 milionů. Pro Lovosicko je zpracováno protipovodňové opatření. Je to jedno z největších v kraji za 620 mil. Kč. Značnou část z toho bude platit Lovochemie. V těchto opatřeních by byly ochráněny Žalhostice, Píšťany a levý břeh vč. Lovochemie. Ze západní strany je Lovochemie a Lovosice ochráněny přivaděčem k Západnímu mostu. Je připravený projekt ochrany Terezína a Českých kopist a proti proudu Labe Křešice a Štětí.

Značná část diskuze v Lovosicích byla věnována cyklostezkám podél Labe. Po pravém břehu Labe je cyklostezka vybudovaná na mezinárodní úrovni až k hranici ČR (i když v některých úsecích není v dobrém stavu). Podle vyjádření hejtmana Šulce je na cyklostezky počítáno v programech na dotace. Prioritně se o cyklostezky ale musí starat obce.

(hv)

Informace úřadu práce

Nezaměstnanost v lednu 2008

Míra nezaměstnanosti na Lovosicku jako v jediném regionu dále klesla a region opět postoupil na druhé místo za Litoměřicko. V měsíci lednu v okrese Litoměřice bylo evidováno 5547 UOZ (uchazečů o zaměstnání), což je o 129 lidí více než v měsíci předešlém. Míra nezaměstnanosti na okrese tudíž mírně stoupla a to o 0,40% přesně na 8,90%. Podíváme-li se na stejné období loňského roku 2007 je nezaměstnaných celkem o 1599 méně (tehdy 10,96%). Počet VPM (volná pracovní místa) je 844 tj. o 139 VPM méně, než v měsíci minulém (8,50%). Celkem za finanční účasti úřadu práce pracovalo podle stavu k 31.1.2008 u různých zaměstnavatelů v rámci APZ (aktivní politika zaměstnanosti) 960 osob. Nejvíce nabízejí zaměstnavatelé v našem okrese volná místa například pro švadleny, pracovníky pro obsluhu různých strojů, chemiky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, svářeče a jiné. V mnoha případech se daří tato místa obsazovat uchazeči, kteří s pomocí ÚP absolvují rekvalifikační kurzy v žádaných oborech. Pro měsíc leden se rekvalifikovalo 47lidí. Pro nezaměstnané i pro zájemce z řad nezaměstnaných a vůbec pro veřejnost pořádá Hospodářská komora společně s Úřadem práce v Litoměřicích v rámci projektu financovaného z ESF (Evropský sociální fond) Trh pracovních příležitostí, který se koná 27.2.2008 od 10,00 – 14,00 hodin v Libochovicích v kulturní zařízení U Tří Lip.

Míra nezaměstnanosti v mikroregionu okresu Litoměřice

MikroregionEAk 31.1.2008
UOZDosažitelní%
Litoměřicko21 5851 6961 6237,50%
Lovosicko10 1749008308,16%
Roudnicko13 1411 2411 1738,93%
Štětsko5 99467564810,81%
Libochovicko5 45562459610,93%
Úštěcko2 40234032913,96%

EA - Ekonomicky aktivní obyvatelé, UOZ - uchazeči o zaměstnání.

Podle ÚP v Litoměřicích připravil (hv)

Zprávy z radnice

Další změna územního plánu

se připravuje - tentokrát s pořadovým číslem 6. Ten kdo sledoval toto téma v minulém čísle se podiví, kam se poděla změna č.5? Ne neztratila se, jenže se týká katastru obce Lukavec. Teď se ale vraťme k tomu, co se připravuje pro Lovosice. Zastupitelé dostali do rukou návrh zadání, ve kterém se objevuje 13 dalších ploch o celkové rozloze 144,62 ha. Dvě z nich by měly sloužit k bydlení, tři budou řešeny jako plochy smíšené z původního využití izolační zeleň a komunikace. Dalších pět lokalit bude sloužit pro průmyslovou výrobu z původní orné půdy a vodní plochy (zde v areálu bývalého cukrovaru) a u dvou se jedná o změnu z izolační zeleně na dopravní infrastrukturu. Nakonec jedna z ploch, třetí největší (21,9 ha) v katastru bývalých Prosmyk, by se z orné půdy měla proměnit v pískovnu v návaznosti na podobný záměr obce Lukavec. Návrh projednalo na svém prvním zasedání Zastupitelstvo a my se k němu vrátíme podrobněji v některém z dalších čísel.

JiH

-

ZAKÁZKY BUDOU PRŮHLEDNÉ

Zastupitelé města Lovosic jednohlasně přijali návrh sociálních demokratů a pověřili tajemníka městského úřadu, aby na základě předloženého návrhu, připravil směrnici pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Rozhodnutí předcházela diskuze.

„Překvapilo mě, že někteří zastupitelé přicházeli s připomínkami až nyní, přesto, že měli návrh skoro dva měsíce k dispozici. Část zastupitelů se dokonce domnívala, že tuto směrnici už město Lovosice má“, říká Lenka Tomanová, šéfka Klubu zastupitelů za ČSSD. Směrnici by měl tajemník předložit na dalším jednání zastupitelstva.

Vznik tohoto dokumentu podpořil i koaliční zastupitel a místostarosta města Jan Jakub. „Potřebujeme takovou směrnici, je správné že se sjednotí pravidla výběrových řízení“, řekl při jednání zastupitelstva města.

„Cílem bylo zefektivnit hospodaření města, a to je úkol každého i opozičního zastupitele. Jsme připraveni přicházet s dalšími konstruktivními návrhy“...

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš