Lovosický Dnešek

březen 2008 - strana 7

Co nového v Lovosicích

Vrchní přednosta uzlové stanice Lovosice se loučí

Ve středu 23. ledna se konalo u starosty Lovosic, Jana Kulhánka, rozloučení s nejvyšším lovosickým železničářem. Starosta, původně strojvůdce, tedy také železničář, chtěl poděkovat kolegovi za dlouhá léta práce pro Lovosice. Přednosta Pavel Novák byl na dráze 42 let, z toho 24 let náčelníkem, přednostou a naposledy vrchním přednostou uzlové stanice Lovosice. Za dobu, co v Lovosicích působil, došlo na železnici k velkým změnám. Pan Novák zažil ještě i trakci parní, motorovou a poslední současnou - elektrickou. Značně poklesla nákladní doprava i počet cestujících, snížil se také počet zaměstnanců. Dosud však patří lovosická stanice mezi ty důležité a podle pana Nováka i mezi ty nejhezčí.

V poslední době se ale mění také samotné České dráhy, například byla vydělena nákladní doprava z Českých drah do dceřiné společnosti ČD Cargo. A s tím souvisí i vyznačení dopravního uzlu Lovosice na mapě Evropy v Holandsku, což oba milovníky železnice potěšilo. Mnohem větší česká města tam vyznačena nejsou! V Lovosicích totiž opět začala před 2 lety fungovat kombinovaná přeprava, v železniční stanici Lovosice se začal budovat 1. kontejnerový terminál Českých drah, a.s., a vlaky s kontejnery jezdí do Hamburku a Duisburgu. Osobní přeprava se též osamostatnila a tím bude prokazatelnější ztráta, kterou dofinancovává Ministerstvo dopravy a krajské úřady.

Už několik let se postupně oddělují ekonomiky osobní přepravy, nákladní přepravy a ekonomika provozu. Koleje už nejsou Českých drah, ale Správy železniční dopravní cesty. To zdůraznil pan Novák, už ekonomicky oddělené je. Všechny činnosti, které se ve stanici dělají, jsou ekonomicky rozděleny. A to postupné oddělování má sloužit k tomu, aby nákladní doprava a přeprava neplatila osobní přepravu a že by oba dva segmenty, jak osobní, tak nákladní přeprava, měly být neprodělečné. Ale nákladní přeprava ze svých zisků dotovala osobní a nemohla tak nakupovat lokomotivy, vagóny a podobně. Zatím ve vztahu k silniční přepravě nebyla doprava po železnici konkurence schopná.

Co se týče vandalů, míní pan Novák, že to bývalo horší. Například fotobuňky na vstupních dveřích nádraží byly před několika lety stále rozbité. Pravdou ale je, že když k něčemu dojde, nestačí Policie ČR obvykle přijet včas a výtržníci utečou. Smrtelné nehody jsou neštěstím pro všechny, ale bohužel jsou většinou způsobeny lidskou nepozorností, přebíhá babička s vnuky, pán o berlích, dokonce líčil pan Novák případ, kdy mladou ženu jeden den vlak odhodil a ona druhý den přebíhala znovu. Téměř každý den se na kolejích stane smrtelný nebo nebo těžký úraz a lidé jsou nepoučitelní. Pro železničáře to znamená kromě narušení provozu často také psychické trauma strojvůdce, který nemůže stačit zastavit - vlak není dětský kočárek!

Pak se ale rozhovor stočil do minulosti. Pan Novák nastoupil na dráhu jako mladý výpravčí 10. července 1965 na malou stanici u Loun. Jako náměstek přednosty působil v Počeradech, pak přešel do Teplic, kde se v roce 1977 stal náčelníkem stanice. V jednaosmdesátém roce přešel jako náčelník do Chomutova a v roce 1983 se stal náčelníkem v Lovosicích. Tuto stanici považuje za nejlepší. Svoji práci měl vždy velmi rád a na dráze pracovala i jeho manželka,sestra, švagr. Také jedna z dcer pracovala v mezinárodní pokladně. Po dráze se mu bude stýskat, ale nakonec - domek má nedaleko dráhy, takže když vlak zapíská, má ke kolejím blízko. Pro něj je železnice součást krajiny. Práce se mu líbila také proto, že tam musela a musí být disciplína; České dráhy jsou tak trochu polovojenská organizace, uniformy, určité výsady, ale i závazky a povinnosti.

Ještě jednou Lovosice pochválil, dráha se tu měla a má čím chlubit - překladiště uhlí, Ro-La, která postupně výborně fungovala a všichni nám ji záviděli a nyní kontejnerový terminál. O Ro-La věděli až v Dánsku a chválili ji. A věděli tedy i o Lovosicích. Připravují se další novinky, technika jde stále kupředu, na hlavním tahu jsou už výhybky řízeny zatím z jednoho místa, ale nakonec může být dráha Děčín - Praha řízena dálkově až z Prahy. To dělá dobré jméno, jak pro stanici, tak i pro Lovosice. Starosta přisvědčil a panu Novákovi předal fotografické poděkování - budovu nádraží se slovy díků. Vždyť přednosta Novák u všech významných akcí byl.

Teď v důchodu bude mít také co dělat, čekají dodělávky na domku a práce na zahrádce, auto a hlavně vnučky. A někdy děvčátka sebere a pojedou se podívat na některá modelová kolejiště, mají je v Litoměřicích, Mostě, Plzni... Nebo se zastaví na stanici v Lovosicích, co je nového. Vlaky už bude mít stále rád.

Přejeme panu přednostovi Pavlu Novákovi, aby se v důchodu nikdy nenudil a aby mu České dráhy dělaly jen samou radost, zvláště železniční stanice v Lovosicích.

Hz, foto (hv)

Z okolí Lovosic

Skoro šest let po té…

V srpnu tohoto roku to bude šest let co Lovosice zasáhla ničivá přírodní pohroma, která nemá v novodobých dějinách města obdoby. Názorně se ukázalo jaký ničivý živel může voda být. Tato povodeň způsobila na tak malém území škody , hlavně na majetku, které dosahovaly doslova obřích rozměrů. Například jen Lovochemie a Glanzstoff Bohemia vyčíslily přímé škody na majetku dohromady na 460 milionů Kč a další škody vznikly z nevýroby z důvodu jejího odstavení.

Připomeňme si stručně tehdejší dobu. Koncem první dekády měsíce srpna 2002 spadlo abnormálně obrovské množství dešťových srážek na území hlavně Jihočeského kraje, což „odnesla“ hlavně Vltava a následně i Labe. Kaskáda přehrad na Vltavě obrovské množství vody nestačila zastavit a postupně bylo těžce zasaženo hlavní město Praha. Velká voda pokračovala dále přes Polabskou nížinu a tak přišly „na řadu“ i Lovosice. Nejvíce byly zasaženy objekty v Terezínské ulici, sportovní areál, Osmička, prostor okolo Besedy a část Dlouhé ulice. Při kulminaci se voda dostala až do prostoru dnešního kruhového objezdu pod supermarketem Lidl. To že byly zasaženy i podnikatelské subjekty v blízkosti Labe netřeba se zmiňovat.

Nejvyšší stav vody byl zaznamenán v pátek 16. 8 ve 14.00. Podle měření na zdymadle Střekov v Ústí n.L. dosáhla hladina výšky Labe 11,85 m při průtoku 5070 m3/sec. Jen podotýkám že optimální stav je 2,75 m při průtoku 350 m3/sec. Čili šlo o téměř 15 ti násobek množství vody oproti optimálnímu stavu. Pro upřesnění se první stupeň povodňové aktivity (bdělost) se vyhlašuje při 450 cm, druhý (pohotovost) při 530 cm a třetí (ohrožení) při 600 cm.

Jak voda rychle přišla, tak i odešla a v pondělí 19.8. byly již k vidění následky řádění živlu. Byl to tristní pohled. Nastaly úklidové práce nebývalého rozsahu a sčítání škod. Jedním z nejvytíženějších míst byly skládky odpadu. Co je mi známo tak např. z Lovochemie bylo vyvezeno asi 730 velkoobjemových kontejnerů s odpadem. Neskutečné číslo.

Postupně, za cenu enormního úsilí řady občanů a zaměstnanců postižených firem se situace ve městě a firmách začala vracet do normálu a dnes již není k vidění žádný hmatatelný „pozůstatek“ řádění přírodního živlu.

Duben 2006 ale ukázal, že nebezpečí povodní je do budoucna reálnou hrozbou, a že tedy povodeň 2002 nebyla jakýmsi náhodným „výstřelkem“ přírody. Tehdy šlo o druhou největší povodeň novodobé historie. Výška hladiny v Ústí n.L. dosáhla nejvyššího stavu 4.4. 06 ve 4.00 kdy při kulminaci bylo dosaženo 885 cm při průtoku 2620 m3/sec. Tehdy ale byl průběh povodně jiný. Šlo o tání velkého množství sněhové pokrývky na našich horách. V této pokrývce byly „ukryty“ 3 miliardy krychlových metrů vody. Takže vzestup a pokles hladiny Labe byl pozvolný než v r. 2002. Škody oproti r. 2002 byly takřka zanedbatelné. Tedy naštěstí. Ale nejhorší bylo že nervozita a napětí, aby se neopakoval srpen 2002, se z pocitu bezmoci, dala či dalo doslova krájet. Občané a podnikatelské subjekty kteří se nacházejí v dosahu případné další velké vody a zkušenostech se ptají, jistě právem, jak v budoucnu bude ochráněn jejich majetek před tímto živlem, jehož výskyt vzhledem k pozvolné změně klimatu, může být častější.

Lze říci že povodeň v r. 2002 iniciovala v rámci ministerstva zemědělství a jednotlivých krajů druhou etapu protipovodňových opatření v rámci ČR (první etapa souvisela s povodní na Moravě v r. 1997). Ústecký kraj nechal zpracovat analýzu těchto opatření a zároveň se dohodl s Povodím Labe o výběru nejohroženějších míst na dolním toku řeky. Z původních 40 lokalit bylo vybráno 8 míst. Jako prioritní k budování bylo v r. 2006 vybráno Ústí n.L. a lokalita Lovosicka, do které patří na pravém břehu Labe obce Velké Žernoseky, Žalhostice a Píšťany a na levém břehu průmyslová zóna Lovosic. Cílem kromě zamezení poškození majetku je také minimalizace nežádoucího znečištění vodního toku při povodni.

V průmyslové zóně Lovosic se nachází řada chráněných subjektů. Vodní dílo tvořené vzájemně propojenými zemními valy, stabilními zdmi a mobilními stěnami zajistí ochranu této průmyslové části Lovosic do úrovně hladiny Labe převyšující o 50 cm niveletu stoleté vody. Linie protipovodňové ochrany začíná zavázáním zemních hrází do těles železničních tratí Děčín – Praha a Lovosice – Litoměřice. a pokračuje po pravém břehu Modly přes přístupové komunikace a ulici Terezínskou až k silu a pokračuje východním směrem až do někdejších Prosmyk. Mobilní stěny budou použity v místech křížení komunikací a vjezdů a vstupů do průmyslové zóny. linie v délce 5120 m ochrání území o rozloze 216 hektarů.

Pověřeným garantem zajišťování prioritních opatření je odbor životního prostředí a zemědělství Ústeckého kraje. Jako investor byl určen státní podnik Povodí Labe se sídlem v Hradci Králové a který předpokládá realizace díla během tří let v období 2008 – 2010. O financování protipovodňové ochrany ze státních prostředků a evropských zdrojů bude rozhodovat Ministerstvo zemědělství ČR. Podmínkou zajištění efektivnosti akce je částečné krytí nákladů z rozpočtu měst, obcí, Ústeckého kraje, a z vlastních zdrojů jednotlivých chráněných subjektů.

Lovosický dnešek bude takto významnou akci průběžně sledovat a občany – čtenáře tohoto periodika příležitostně informovat.

-jv– plánek –jč-

-

Lovosice a okolí krátce

V lednu i únoru bylo neobvykle teplo. Ze zimovišť se o dva týdny dřív vrátily první ptačí druhy, špačkové a čejky. První navrátilci se prý objevili už v lednu, zareagovali na oteplení, které přišlo v druhé polovině ledna. Obvykle přilétají nejdříve začátkem února, ale je možné, že se posouvá doba jejich příletu z teplých krajin. Počasí ve 3. lednové dekádě skutečně spíš připomínalo březen, a to nejen v České republice, ale i v okolních státech. Teploty byly nadprůměrné, pohybovaly se i těsně pod 10 0C. V sobotu 9. února bylo krásně slunečno a 9 0C. Že by nás opravdu čekalo to globální oteplování?

Biskup Pavel Posád odešel do jižních Čech. Papež Benedikt XVI. odvolal 26. ledna sídelního biskupa litoměřické diecéze Pavla Posáda a ustanovil jej světícím biskupem v Českých Budějovicích. Pan biskup byl tak laskav, že pro naše občany poskytl do čísla 3/2006 obsáhlý rozhovor o litoměřické diecézi, pohřbu papeže Jana Pavla II. a návštěvě u papeže Benedikta XVI. Také v květnu 2005 požehnal v Lovosicích nově otevřené komunitní centrum AMICUS a při Dnu evropského dědictví 15. září loni umožnil několika stovkám návštěvníků prohlídku biskupské rezidence se živými obrazy z historie diecéze. V Litoměřicích ho občané měli rádi, jeho odchodu lituje i litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Přejme mu, aby se mu v jižních Čechách líbilo.

Tříkrálová sbírka. Letos se tříkrálová sbírka vydařila, děti v litoměřické diecézi římskokatolické církve vykoledovaly 943 000 Kč, o sto padesát tisíc korun  více než v loňském roce; koleda byla jednou z nejúspěšnější v celé své osmileté historii. V celých Čechách se vybralo přes 58 milionů korun. Na Litoměřicku vybrali koledníci 138 887 Kč, v samotných Litoměřicích 23 715 Kč, v Lovosicích 10 236 Kč, ve vesničce Vchynicích 5 tisíc korun. Výtěžek koledování je především určen na pomoc sociálně potřebným, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným skupinám lidí a to v celé Litoměřické diecézi. Nejméně 10 procent výnosu sbírky je také určeno na humanitární rozvojovou pomoc do zahraničí. Farní charita Lovosice v roce 2007 podpořila Komunitní centrum Amicus pro děti ze sociálně slabých rodin.

Výměna občanských průkazů i řidičských průkazů pokračuje. V roce 2008 probíhá 4. etapa výměny občanských průkazů bez strojově čitelných údajů. Občanské průkazy si musí do konce roku 2008 vyměnit lidé, jejichž průkazy byly vydány do 31.12.2003. Konec platnosti se vztahuje i na občanské průkazy s vyznačenou platností "bez omezení", s výjimkou občanských průkazů vydaných občanům, kteří jsou narozeni před 1. lednem 1936. Na takovýto doklad nelze ale cestovat přes hranici (ani na Slovensko)! Povinná výměna je bez poplatku.

Řidičské průkazy. V souvislosti se vstupem do Evropské unie probíhá také povinná výměna řidičských oprávnění. Letos se týká průkazů vydaných v období od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000. Žádat o výměnu řidičských průkazů budou letos převážně aktivní řidiči, vyměnit si musí doklady nejpozději do 31.12.2010. Výměna se provádí na dopravních odborech obcí s rozšířenou působností a je bez poplatku.

Ředitelství silnic a dálnic pochybilo. Trasa silnice I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem je sice od 1. ledna v seznamu zpoplatněných silnic, ale kamiony na ní v lednu stejně neplatily. Zákon totiž jasně říká, že užívání komunikace podléhá zpoplatnění za předpokladu, že je silnice označena příslušnou dopravní značkou. Ředitelství silnic a dálnic sem nedalo včas značky upozorňující řidiče, že úsek silnice je zpoplatněn. Velká škoda, protože existuje mnoho řidičů, kteří se placeným silnicím vyhýbají; ti by přes přetížený a nebezpečný úsek přestali pravděpodobně jezdit. Vybírat prý se ale mohlo, protože podle ŘSD je rozhodující to, co je napsáno ve vyhlášce týkající se vybírání mýtného. Podle výkladu práva je ale zákon přijatý zákonodárným sborem vždy nadřazen vyhláškám a nařízením!

6. a 7.2. proběhly zápisy do 1. tříd. Pokud se nestane něco mimořádného, bude v Lovosicích v září 5 prvních tříd. Školní rok 2006/2007 se 7 prvními třídami a 134 žáčky byl asi na dlouhou dobu výjimečný. Do ZŠ Sady pionýrů nastoupí 37 dětí do 2 tříd, ZŠ Antonína Baráka bude mít jednu třídu s 24 žáčky a na ZŠ ve Všehrdově ulici přijde 35 prvňáčků do 2 tříd. Tato škola také chystá novinku, tzv. přípravnou třídu. Třída je určena především pro děti s odkladem školní docházky, grafomotorickými obtížemi, sníženou koncentrací pozornosti, vadou řeči, koordinací pohybu či zrakovou či sluchovou poruchou. Do třídy může docházet maximálně 15 dětí.

Infocentrum v roce 2007 a veletrhy cestovního ruchu 2008. Lovosické „ÍČKO“ odbavilo v minulém roce celkem 3164 tazatelů, většina dotazů se týkala turistiky. Anglicky mluvících návštěvníků bylo 171, německy mluvících 108. Je to zajímavé, že bylo Němců méně, ale pravděpodobně sem asi jezdí spíš na návštěvu k příbuzným nebo známým a tak dostanou informace doma. V letošním roce bude určitě návštěvníků více, protože středisko poskytuje i další služby, například veřejný internet, kopírování a službu Czech POINT neboli Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál. Zájem je třeba o výpis z rejstříku trestů nebo výpis z katastru nemovitostí. Naše středisko se rovněž letos v lednu zúčastnilo mezinárodního veletrhu cestovního ruchu GO REGIONTOUR v Brně, kde měly Lovosice společný stánek s Roudnicí nad Labem, a v únoru mezinárodního veletrhu Holiday World 2008 v Praze.

Hz

Zájmy a záliby

Hobby jménem papoušek

Když jsme před časem seznamovali naše čtenáře s obcemi našeho subregionu, patřily mezi tyto obce samozřejmě i Vrbičany. Již tehdy jsme se chtěli vrátit do obce s bohatým společenským životem a podívat se pod obecní pokličku, co ještě vaří. Dostali jsme se k tomu shodou okolností až dnes.

Mezi mnohé aktivity obyvatel patří i dobře pracující pobočka Českého svazu chovatelů drobného zvířectva a okrasného ptactva. Zatímco o králikářích se semtam dočtete v regionálním tisku, o chovatelích ptáků zatím nikdo, kromě nás, nenapsal. Zjevnou křivdu odstraňujeme tímto rozhovorem. Informace nám podávají a na otázky odpovídají pan Josef Žák a pan Josef Vajdl.

Jak se přesně jmenuje vaše organizace? Kolik má členů?

Jmenujeme se Český svaz chovatelů, základní organizace ve Vrbičanech. Současně je nás dvacet, ale rádi bychom do svých řad přivítali další, zejména mladé chovatele.

Chováte jen exotické ptactvo, nebo některý z členů má nějaký další zájem?

Kromě typických exotů někteří naši členové chovají ještě okrasné kachničky, zakrslé slípky a samozřejmě i holuby.

Kolik je vlastně asi druhů ptáků, kteří se nechají chovat v zajetí? Kolik z toho pěstují vaši členové?

Druhů je velice mnoho, naši členové chovají asi pětadvacet druhů. Vedle papoušků jsou i ptáci astrildovití jako chůvičky a zebřičky.

Největší z papouchů je zřejmě ara velký, nebo se mýlím? Chová ho někdo z vás?

Ara velký je skutečně největší, ale z našich členů jej nechová nikdo. Z těch nejzajímavějších je námi chován žako, amazoňan, ara menší,alexandr velký, papoušek nádherný a tak dále...

Na kterého z vašich miláčků jste nejvíc hrdí? To není přesná otázka.

Když tohle hobby děláte s láskou, jste hrdý na všecko. Snad největší radost způsobí, když některý z párů zahnízdí a vyvede mladé.

Je někdo z vás oceněn umístěním na nějaké významné výstavě?

Zajisté... na okresních výstavách získali poslední dobou ocenění pánové Rázek, Albrecht a Vondráček.

Jaké cíle máte před sebou? Které další ptáky si hodláte pořídit?

Je to spíš o tom, s jakými dalšími ptáky se setkáme na prodejních akcích, na výstavách a při návštěvách. Snem každého z nás je například již zmíněný ara velký, nebo kakadu.

Ryze česká otázka: Na kolik vás přijde takový krásný koníček?

U tohoto koníčka se nedá hledět na peníze... jistě, že to něco stojí. Něco se vrací příležitostným prodejem, něco nám uhradí sponzoring – třeba náklady na uspořádání výstav nám pomáhá finančně zvládnout obecní úřad, kterému touto cestou opět děkujeme, ale hlavní náklady si neseme každý podle svých možností sám – nakupujeme jen to, na co máme....

Chcete něco dodat, na co jsem zapomněl?

Ne, snad ještě znovu upozornit na výstavu ptáků ve Vrbičanech, ale na tu je zde přece ta pozvánka...

Děkujeme vám za odpovědi na naše otázky, přejeme vám i vašim miláčkům hodně štěstí a nějaká další významná ocenění.

Čampulka, inet-foto

Víte že...

Víte, že

  • rok 2008 by oficiálně vyhlášen Mezinárodním rokem brambor? Stalo se tak 18. října 2007 v sídle Organizace spojených národů v New Yorku. Slavnostní události se zúčastnili vysocí představitelé OSN a rovněž prezident předsednictva Mezinárodního bramborářského centra James Godfrey. O vyhlášení Mezinárodního roku brambor rozhodlo v roce 2005 Valné shromáždění OSN na základě iniciativy peruánské vlády na Konferenci FAO. Brambory jsou po celém světě základní potravinu, která přispívá k zabezpečení výživy a mírnění chudoby v mnoha částech světa. Brambory pochází z jihoamerických And a v současnosti patří vedle obilí, kukuřice a rýže ke čtyřem nejvýznamnějším potravinářským plodinám.
  • Každý máme nějaké své oblíbené bramborové jídlo, bramboračku s houbami, bramborový guláš, bramboráky nebo bramborové placky, hranolky nebo jen pečené brambory. A aby byly české brambory dobré, o to pečuje Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě – město by se mohlo stát hlavním městem brambor v České republice. Přibližně každý třetí brambor, který v Česku vypěstujeme, vyroste na poli na Vysočině. Dobrou chuť!
  • tento rok vyhlásila organizace UNESCO i Mezinárodním rokem planety Země? Podrobnější informace o projektu a aktivitách v České republice lze nalézt na stránkách www.rokplanetyzeme.cz.
  • Na popud evropského komisaře pro vzdělávání, mládež a kulturu Jána Figela byl rok 2008 vyhlášen Rokem multikulturního dialogu. Celý rok se ponese v duchu hesla „Společně v rozmanitosti“ a bude se věnovat přínosům kulturní rozmanitosti, aktivní občanské účasti na evropských záležitostech a podpoře pocitu evropské sounáležitosti. Cílem evropského roku je napomoci vzájemnému pochopení a lepšímu soužití.
  • Evropský rok multikulturního dialogu je společnou iniciativou Evropské unie, členských států a evropské občanské společnosti. Tyto strategické plány uvádějí národní priority roku 2008 a popisují akce, které budou společně s občany a občanskými společnostmi prováděny. O všech projektech a průběhu celého roku se dozvíte na www.dialogue2008.eu. a na www.institutumeni.cz.
  • 6. březen 2008 vyhlásila Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu Dnem jódu v České republice? U zrodu Dne jódu v ČR stál Český výbor pro UNICEF a vyhlásil jej poprvé v roce 1999.
  • Výbor České ornitologické společnosti zvolil Ptákem roku 2008 Racka chechtavého. Poprvé se volil pták roku v roce 1992, vybrána byla vlašťovka obecná. Zároveň s vyhlášením Ptáka roku 2008 byla vydána brožura RACEK CHECHTAVÝ (LARUS RIDIBUNDUS), ve které jsou uvedeny základní informace o biologii ptačího druhu, příbuzných druzích, které u nás žijí, populačních trendech, ohrožujících faktorech a také praktické rady, jak vybranému druhu pomoci.
  • Rackové se živí hlavně hmyzem, žížalami, ale i rybami. Kvůli sběru hmyzu ho zemědělci považují za užitečného ptáka. Zajímavé je, že v létě pojídá také třešně. V Čechách jsou rackové převážně tažní ptáci, přezimují jen občas v Praze. Na zimu odlétají do Středomoří. Na vejcích sedí 23-26 dní, střídají se oba rodiče a obvykle hnízdí nízko nad zemí v pobřežní vegetaci. Racek chechtavý je zapsán v červeném seznamu ptáků České republiky. Dříve býval velmi hojným ptákem a i v současnosti je u mnoha rybníků k vidění. Myslím, že ho pozná každý, jak podle vzhledu, tak podle pronikavého křiku. Rackové často sídlí v blízkosti moře a kromě racka chechtavého hnízdí u nás také racek černohlavý, racek bělohlavý a racek bouřní. Více se o racku chechtavém dozvíte ve stejnojmenné publikaci.
  • se podobně jako Pták roku vyhlašuje také Dřevina roku? Rozdíl je ale v tom, že zatímco Pták roku je ohroženým živočichem, který je chráněn, naopak Lesy České republiky s.p. se tímto projektem snaží seznámit veřejnost s dřevinami, které rostou běžně v českých lesích. Postupně byly vyhlášeny dřeviny: Borovice lesní 2002, Javor 2003, Smrk ztepilý 2004, Lípa 2005, Modřín opadavý 2006, Topol 2007. Stromem roku 2008 je jasan. Před rokem 2002 asi Dřeviny roku vyhlašovány nebyly, žádnou jsem neobjevila.
  • Jasan zahrnuje asi 60 až 65 druhů, v ČR jsou původní 2 druhy jasan ztepilý a na jižní Moravě jasan úzkolistý. Je to hezký strom s přímým kmenem a vysoko posazenou vejčitou korunou, je vysoký až 40 m a někdy dosáhne stáří až 250 let. Je citlivý na pozdní mrazy. Jeho dřevo je tvrdé, pevné a velmi pružné, hodí se k výrobě sportovního náčiní, nábytku, lyží a sáněk.
  • Podle starých Germánů se z jasanu zrodil první muž, první žena se zrodila z olše. Keltští druidové si zase dělali z jasanu své kouzelné hole. Listy a semena jasanu se používaly v lidovém léčitelství k léčbě revmatismu a dny a z kůry se připravovaly léky snižující horečku.. Dokonce v lidové magii platilo, že jasan dovede člověka zbavit mnoha neduhů pouhou svou přítomností.
  • Největší jasan ztepilý v České republice roste v Nudvojovicích, v městské části Turnova na Semilsku. Strom se nalézá u raně gotického hřbitovního kostela sv. Jana Křtitele, má obvod kmene 700 cm s mohutnými kořenovými náběhy, větve ve výšce 8 m a koruna dosahuje do výšky asi 30 m. Stáří chráněného stromu je odhadem 400 let. V blízkosti Lovosic rostou jasany s dalšími listnáči na kopci Boreč. Podle Zpravodaje venkova 1997 rostou krásné jasany ztepilé také v zámeckém parku v Třebívlicích.

Hz, foto archiv LD

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš