Lovosický Dnešek

březen 2008 - strana 2

Zprávy z radnice

1.řádné zasedání Zastupitelstva města

proběhlo dne 14.února za střídavé účasti 22 - 23 konšelů a bylo výjimečné tím, že se očekávala účast senátora za náš obvod a ministra pana Alexandra Vondry. Začátek jednání byl obvyklý.

Dotazy a návrhy občanů:

Pan Ing. Krajíček informoval o dalších průtazích při výstavbě D8 a zajímal se o termín dostavby podchodu u Besedy a možnosti zprovoznění lávky podél železničního přejezdu.

Odpověď: Nový termín dostavby 30.duben, do konce února má být dokončena projektová dokumentace lávky a s realizací se počítá nejpozději v příštím roce.

Pan Pecka konstatoval s uspokojením nový chodník ve Wolkerově ulici a přimlouval se za zvýšení počtu lamp u zadních vchodů.

Odpověď: Uvažuje se s instalací dalších 4 - 6 svítidel.

Organizační záležitosti

Z finančního výboru odstupuje s ohledem na zdravotní stav paní Srbová. Předsedkyně kontrolního výboru, paní Nováková, zvažovala možný střet zájmů, kdy její manžel je současně předsedou výboru finančního. V zákonech nenašla nic, co by této situaci zabraňovalo a ve své funkci zůstává. Zpráva tajemníka i zápisy z obou výborů byly přijaty s drobnými připomínkami.

Změna územního plánu č. 6

je už zmiňována na jiném místě a vyvolala dlouhou diskusi, kdy některé z bodů byly zamítnuty a další přidány. Protože se jedná o dlouhodobý ale zajímavý záměr, vrátíme se k němu v dalším čísle časopisu.

Diskuse se senátorem panem Alexandrem Vondrou:

Dostavil se v průběhu jednání o předchozím bodu. To pak bylo ve vhodnou chvíli přerušeno a panu senátorovi byl dán prostor pro jeho vyjádření a diskusi. Ten nejprve poděkoval za pozvání a konstatoval, že se dostává poprvé na zasedání základního orgánu státní správy - zastupitelstva obce. Protože ho však druhý den čekalo 2.kolo prezidentské volby, byl jeho čas omezen na zhruba půl hodiny a tato doba byla proto hlavně věnována rozhovoru s přítomnými. Ten teď stručně popíšeme:

Ing. Novák: Slyšeli jsme opět o žalobě u Správního soudu na dostavbu našeho úseku dálnice D8. Co se to děje?

Senátor: Zřejmě se jedná o další z řady soudních řízení, jakých jsme byli svědky. Důležitý je zde souhlas Ministerstva životního prostředí, (který jsem si znovu ověřil) a tato stavba je teď v kraji nejdůležitější prioritou.

Pan Gebur: Váš názor na americký radar u nás a na referendum o jeho výstavbě.

Senátor: Jsem zásadně proti referendu ve věci, týkající se bezpečnosti státu. Máme spojenecké závazky, které hodláme dodržet, zvlášť když je zde i pozitivní postoj NATO. Odstrašujícím příkladem byly snahy o referendum při vstupu do NATO.

Pan Slavík: Ve vzrušeném příspěvku vyčetl, že vládní garnitura kuje pikle a uráží tak občany, kdy většina z nich s akcí nesouhlasí.

Senátor: Někdy je nutné jít i proti názoru většiny, kdy stát se musí chránit. Je to důležitý element rovnováhy, jak je zřejmé z podrážděného stanoviska představitelů Ruska. Já se stavbou radaru rozhodně souhlasím.

Pan John: Má smysl se zabývat osobní paroplavbou na Labi?

Senátor: Postavit zde znovu na nohy osobní paroplavbu považuji za vynikající nápad. Uvažuji uskutečnit připravovanou schůzku ministrů dopravy EU v Litoměřicích právě na lodi.

Pan Hauf: Váš názor na existenci městské policie?

Senátor: Mám právě na stole záměr ministra vnitra na další vývoj funkce policie. Městská policie je a bude ve všech těchto představách. Je ale na rozhodnutí každého města, jestli je účelné její zřízení.

Paní Stará: Jaké mají poplatky u lékaře oprávnění a jaká je zpětná kontrola jejich zneužití?

Senátor: Reforma zdravotnictví je snad dnes nejdůležitějším úkolem. Udržení úrovně zdravotní péče není možné bez rozumného hospodaření, kdy se dramaticky zvedly ceny požadované farmaceutickými firmami. Poplatky u lékařů jsou prvním z nutných motivačních kroků pro omezení zneužívání systému. Příkladem je návštěvnost v ordinacích, kdy roční průměr v EU je 7x zatímco u nás 13x a v měsíci lednu se k úrovni EU přiblížila. Opatření považuji za generálně správné, budeme ale dopady asi po půl roce hodnotit, dnes už s představou úprav u dětí.

Pan Piegl: Má budování cyklostezek organizovat obec nebo kraj?

Senátor: Z podstaty věci je jasné, že se jedná o úkol vyššího správního celku.

Ing. Obruba: Počítá se z titulu nadměrné inflace s valorizací důchodů?

Senátor: Lednová inflace 7% je skutečně nadměrná. Čeká se uklidnění a vyrovnání, v opačném případě se uvažuje s možnou podzimní valorizací nebo se zvětšenou v obvyklém lednovém termínu.

Ing. Hozmanová: Bude konečně otevřena pro veřejnost restaurace na Milešovce?

Senátor: Tuto akci osobně sleduji a v zásadě je s Ministerstvem obrany dohoda hotová a část areálu pro veřejnost vymezená. Dolaďují se jen úřednické záležitosti a já to pohlídám.

Abychom mohli tento příspěvek zařadit do nejbližšího čísla, musíme ho v těchto místech přerušit a k dalším zajímavým tématům zde řešeným (městská policie, finance, osobní lodní doprava a j.) se vrátíme příště.

JiH

Hospodaření města

Návrh rozpočtu Města Lovosice pro rok 2008 – příjmová část

Tak jako každým rokem, byl se i letos 14.2.2008 na 1. veřejném jednání Zastupitelstva Města Lovosice schválen rozpočet města pro tento rok. Vedoucí ekonomického odboru městského úřadu Ing. Dagmar Wágnerová nás v několika článcích provede některými kapitolami rozpočtů s 2007 a 2008 s komentováním skladby kapitol.

Rozpočet města se skládá na jedné straně ze příjmů, na straně druhé jsou výdaje. V tomto článku se zaměříme na skladbu příjmové stránky rozpočtu města Lovosice, která je pro rok 2008 navržena v celkové výši 229 677 000,- Kč. Příjmová stránka obecních rozpočtů je určující pro stanovení maximální hranice při plánování celkových výdajů města, proto by se neměla uměle nadhodnocovat nebo podhodnocovat.

Všeobecně lze konstatovat, že příjmy obcí jsou tvořeny:

  • daňovými příjmy - v návrhu rozpočtu na rok 2008 činí cca 40,3%,
  • přijatými dotacemi - v návrhu rozpočtu na rok 2008 činí cca 39,0%,
  • nedaňové příjmy - v návrhu rozpočtu Města na rok 2008 činí cca 9,6%,
  • kapitálovými příjmy - v návrhu rozpočtu Města na rok 2008 činí cca 11,1%.

Daňové příjmy obcí

Tyto příjmy doznaly v letošním roce největších změn, protože poslanecká sněmovna schválila vládní návrh novely zákona č. 243/2000 Sb. o rozpočtovém určení daní. Novela řeší navýšení daňových příjmů obcí a nový způsob rozdělování státem vybíraných daní. Doposud si města rozdělovala 20,59% vybraných sdílených daní v závislosti na počtu obyvatel.

Sdílenými daněmi jsou:

  • daň z přidané hodnoty,
  • daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků,
  • daň z příjmů fyzických osob vybíraná srážkou,
  • daň z příjmů právnických osob (kromě případu, kdy je poplatníkem obec nebo kraj).

Od roku 2008 se zvýšil podíl sdílených daní na 21,4%. V úhrnu jde o 4,6 mld. Kč pro obce navíc proti předpokládané skutečnosti. Hlavní změna však spočívá v metodice výpočtu podílu jednotlivých obcí na sdílených daních. Dříve existovaly skokové přechody mezi velikostními kategoriemi obcí, kdy při přechodu do vyšší velikostní kategorie se výrazně u některých kategorií zvyšovaly daňové příjmy na jednoho obyvatele. Do konce roku 2007 byl podíl každé obce na sílených daních dán poměrem násobku počtu obyvatel k 1.lednu běžného roku a koeficientem velikostní kategorie obce k součtu těchto násobků všech obcí v České republice.

Od ledna 2008 bylo kritérium (počet obyvatel upravený koeficienty velikostních kategorií obcí) doplněno o nová kriteria:

  • celková výměra obce – váha 3%
  • prostý počet obyvatel obce – váha 3%
  • počet obyvatel obce upravený koeficienty velikostních kategorií obcí – váha 94%

Co se týče Města Lovosice, tak to si na základě nového kriteria polepšilo na daňových příjmech oproti dřívější metodice rozdělování o cca 6,6 mil. Kč, což představuje cca 2,9% z celkových rozpočtových příjmů.

V rámci daňových příjmů obcí existují tzv. motivační prvky, jejichž smyslem je motivovat obce, aby například podporou podnikání a zaměstnaností zvyšovaly svůj daňový výnos. Motivační prvky jsou tvořeny následujícími podíly na vybraných daňových titulech:

  • 30% na dani z příjmů fyzických osob z podnikání rozdělovaných podle místa jejich bydliště
  • 1,5% celostátního výnosu daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků podle poměru počtu zaměstnanců v obci k 1.12. předcházejícího roku k součtu zaměstnanců ve všech obcích ČR.

Výlučně daňové příjmy obcí:

Výlučnými daňovými příjmy obcí jsou podle zákona výnosy:

  • daně z nemovitostí (nemovitost se nachází v k.ú. obce)
  • daně z příjmů právnických osob v případech, kdy poplatníkem je příslušná obec.

Do daňových příjmů obce se zahrnují i poplatky, které pro rok 2008 nedoznávají radikálnějších změn oproti rozpočtu roku 2007, pouze v pol. 1333 – poplatek za ukládání odpadů odhadujeme navýšení oproti příjmům v roce 2007 o 20%, tj. o 500 tis. Kč, z důvodu nárůstu uložení odpadů na skládce Lukavec, protože se v loňském roce uzavřela skládka ve Vrbičanech.

V návrhu rozpočtu na rok 2008 jsou daňové příjmy specifikovány ve skupině příjmů, které nepodléhají funkčnímu (odvětvovému) třídění a položkově u nich začíná první číslice ve čtyřmístném druhovém kódu vždy jedničkou (1xxx).

Přijaté dotace

Město Lovosice, resp. Městský úřad Lovosice je obcí 3. typu, což znamená, že má ze zákona přenesenou pravomoc pro výkon funkce státní správy pro větší území (cca pro 32 obecních úřadů). Za tím účelem dostává od státu prostřednictvím Krajského úřadu v Ústí nad Labem dotace především na sociální dávky a dále dotaci na výkon státní správy, popř. další dotace na ochranu ovzduší apod.

Výše uvedené dotační tituly dotace nalezneme v příjmové části rozpočtu mezi příjmy, které nepodléhají funkčnímu (odvětvovému) třídění a položkově u nich začínají první tři číslice 411 ze čtyřmístného druhového kódu (411x).

Mimo výše uvedené dotace získává Město Lovosice i neinvestiční dotace od jiných obcí na dojíždějící žáky, také může obdržet dotace z Evropské unie na konkrétní projekty a dále sem patří i odvod z  hospodářské činnosti, kterou město provozuje (bytové hospodářství). Tyto dotace nalezneme v příjmové části rozpočtovaných příjmů mezi příjmy, které nepodléhají funkčnímu (odvětvovému) třídění a první dvě číslice začínají 41 ze čtyřmístného druhového kódu (41xx).

Město Lovosice získává také investiční dotace ze státních fondů na konkrétní investiční akce. Tyto příjmy však můžeme zapojit do rozpočtu teprve v momentě, kdy tuto konkrétní investiční dotaci máme písemně přislíbenou. Zatím tedy máme v návrhu rozpočtu pro rok 2008 pouze převod nevyčerpaného podílu dotace na akci „Podchod Beseda“ z roku 2007. Tyto dotace nalezneme v příjmové části rozpočtovaných příjmů mezi příjmy, které nepodléhají funkčnímu třídění a položkově u nich začínají první tři číslice 421 ze čtyřmístného druhového kódu (421x).

Nedaňové příjmy

Jsou to příjmy z  vlastní činnosti obce jako např. příjmy z pronájmů, příjmy za třídění odpadů, z poskytování služeb, popř. z pojistných plnění apod. Tyto příjmy jsou členěny v závislosti, podle toho, v jakém odvětví dochází k jejich tvorbě. Jedná se tedy o příjmy, které podléhají funkčnímu (odvětvovému) třídění. Občané je mezi ostatními příjmy rozeznají podle toho, že nad druhovým (položkovým) tříděním, jsou ještě nadřazeně tyto příjmy tříděny podle tzv.skupin odvětví (paragrafů), které jsou v rozpočtu vzestupně řazeny. Tyto paragrafy mají také čtyřmístný číselný kód, který je členěn tak, že první číslice v pořadí vyjadřuje, o jaké odvětví se jedná (např.: 1xxx = zemědělství, 2xxx = průmyslová a ostatní odvětví hospodářství, 3xxx = služby pro obyvatelstvo, 4xxx = sociální věci, 5xxx = bezpečnost státu, 6xxx = všeobecná veřejná správa). Vzhledem k tomu, že se jedná o neinvestiční příjmy, bude jejich druhová položka vždy začínat číslici 2 (2xxx). Tyto příjmy by měly mít v delším časovém horizontu konstantní trend.

Kapitálové příjmy

Jedná se o příjmy z prodeje dlouhodobého majetku města a ostatní kapitálové příjmy. Tyto příjmy jsou jako běžné příjmy členěny v závislosti podle toho, v jaké oblasti dochází k jejich tvorbě. Jedná se tedy o příjmy, které podléhají funkčnímu třídění. Občané je mezi ostatními příjmy rozeznají podle toho, že kromě položkového třídění podléhají i třídění podle odvětví (paragrafů), které jsou v rozpočtu vzestupně řazeny – viz odstavec nedaňové příjmy. Kapitálové příjmy mají vždy u druhového členění na prvním místě číslici 3 (3xxx).

Tyto příjmy jsou každoročně odlišné podle výše majetku, který se v tom příslušném roce prodá.

V roce 2007 tyto příjmy činily cca 101 mil. Kč (31,6% z celkových rozpočtovaných příjmů), protože se podařilo prodat pozemky v průmyslových zónách, které v předchozích letech město získalo a investovalo do nich. Lze očekávat, že v příštích letech, až se prodá většina obecních bytů, tak budou kapitálové příjmy minimální.

(hv)

-

Rozpočet města na rok 2008

Sešel se rok s rokem a Zastupitelstvo města opět projedná - vlastně již projednalo - tento návrh. Protože až dostanete náš časopis do ruky, bude již městský rozpočet schválený. Tady opět porovnáme letošní návrh s loňským. Ten loňský se ale zvýšil oproti původnímu předpokladu v příjmech ze 177,666 na 320,224 a ve výdajích ze 188,159 na 285,378 milionů korun. Důvodem byl samozřejmě prodej pozemků v průmyslových zónách, takže se dostaly prostředky na investiční akce, se kterými se původně nepočítalo. V údajích za loňský rok jsou proto uvedena čísla zahrnující všechny rozpočtové změny. Abychom vám ušetřili čtení (a nám práci), uvedeme všechna čísla v milionech Kč.

Příjmová část:rok 2007rok 2008
Přímé daně včetně místních poplatků87,94992,492
(DPH 33,289; daň z příjmu práv. osob 20,441; fyz. osob 20,097)
Investiční a neinvestiční dotace103,42889,750
(soc. příspěvky 59,08; na stát. správu 23,456)
Poplatky, nájmy, prodeje128,84747,435
(inženýrské sítě 12,2; bytové hosp. 10,16; nebytové 11,8)
příjmy celkem320,224229,667
Mění se struktura příjmů, kde odpadají velké prodeje pozemků a do popředí vystupují prodeje a pronájmy inženýrských sítí a bytových i nebytových prostor.
 
Výdajová částrok 2007rok 2008
Záležitosti průmyslu a cestovní ruch5,6623,622
(úspory energií 2,05; informační centrum 1,152; průmysl 0,42)
Komunální komunikace, čištění, údržba45,61142,034
(opravy a údržba 15,252; podchod 9,6; městská MHD 1,2)
Mateřské školy4,87215,119
(Sady pionýrů 2,078; Resslova 7,322; Terezínská 5,719)
ZŠ + CŠJ + ZUŠ17,9298,397
(1.ZŠ 2,939; A.B.ZŠ 2,078; 4.ZŠ 1,25; ZUŠ 0,49; CŠJ 1,49)
Záležitosti kultury5,70511,457
(KS Lovoš 6,873 Muzeum 2,7; knihovna 1,116)
TJ - sportovní zařízení12,5069,650
(energie + údržba 7,06; příspěvek na činnost 2,1; ELKO 0,49)
Bytové a nebytové hospodářství, komunální služby21,06114,629
(územní plánování 3,5; veřejné osvětlení 2,695; údržba 1,612)
Vzhled obce a svozy odpadu12,39412,254
(komunální odpad 8,094; údržba zeleně 3,56)
Sociální dávky a další péče64,00361,760
(příspěvek na péči 45,0; na živobytí 6,0; provoz vozidla 4,6)
Místní zastupitelské orgány3,5253,870
(odměny zastupitelů, výborů, komisí 2,3)
Místní správa63,14263,557
(platy 28,84; sociální zabezpečení 9,807; zdr. pojištění 3,395)
Finanční vypořádání a ostatní výdaje18,9689,676
(splátka úvěru 3,208; vypořádání z min.let 2,643)
výdaje celkem285,378256,025

I ve výdajové části je zřejmé, že se městské pokladně vlivem loňského prodeje pozemků velice ulevilo. Je tak možné pokračovat v trendech z minulého roku a investovat do nutných staveb (podchod) a oprav (MŠ). Snižují se nám konečně výdaje do průmyslu a na loňském standardu se drží financování místní správy. I v dalších položkách se ukazuje snaha o rozumné hospodaření. V souhrnu se tak výdaje (oproti „bohatému“ roku 2007) snižují o téměř 30 milionů Kč.

Výsledný návrh rozpočtu je tedy následující:

Předpoklad celkových příjmů229,677
Výdaje, včetně splátky úvěru256,025
Schodek rozpočtu26,348
Provozní přebytek k 1.1.200856,542
Finanční rezerva (Jak bylo uvedeno - vše v milionech Kč)30,194

JiH

Společenská kronika

Úmrtí

V lednu 2008 odešli navždy tito naši spoluobčané:

Miroslav Czornij   1967Lovosice
Pavel Vrána        1945Lovosice
Stanislav Mašek    1928Lovosice
Jaroslav Goldammer 1946Lovosice
Miloslav Krška     1928Lovosice
Blažena Lutková    1912Lovosice
Miloš Hrnčíř       1921Úpohlavy
Zdeněk Malát       1934Medvědice
Marta Marešová     1951Podsedice
Jiří Poklop        1943Chotiměř

Vy, kteří jste je znali, věnujte jim alespoň krátkou vzpomínku.

Manželé Puhlíkovi a redakce

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš