Lovosický Dnešek

březen 2008 - strana 5

Rozhovor

Rodinné domky

V Lovosicích je dlouhodobý nedostatek parcel pro výstavbu rodinných domků. V červnu 1991 proto schválila rada města vypracování tzv. studií zastavitelnosti pro oblast u lokalit Pod Lovošem a Nový Klapý. V současnosti je studie hotova pro lokalitu Vinný lis hotova. O dalším postupu jsme hovořili s panem místostarostou Vladimírem Johnem.

Pane místostarosto, co nám studie zastavitelnosti prozradila? Na kolik parcel pod Lovošem a na kolik v Novém Klapý se mohou zájemci těšit? Jak budou asi parcely veliké?

Studie zastavitelnosti nám řekla, že pod Lovošem, tedy na lokalitě Vinný lis je možno postavit 101 rodinných domků. Vytipováno je 101 parcel a jejich velikost se pohybuje od 950 do 1200 m2. V této lokalitě budou také vytvořeny veškeré nové inženýrské sítě, a to počínaje splaškovou a dešťovou kanalizací, přes rozvod plynu a vody a zahrnovat budou i komunikace a veřejné osvětlení.

Město tedy tentokráte hodlá nabízet parcely hotové. Kdo bude inženýrské sítě stavět?

V obou záměrech, v lokalitách Vinný lis i Nové Klapý, bude město investorem veškerých sítí. Z tohoto důvodu bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele. V současné době se bude vypisovat výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro stavební povolení na tyto lokality. Toto všechno by mělo, když to dobře dopadne, hotovo v měsíci červnu 2008. Takže doufáme, že v červenci by mohlo proběhnou výběrové řízení na zhotovitele veškerých sítí i komunikací. Stavby sítí i komunikací by probíhaly od září 2008 a byly by dokončeny v květnu 2009. Občané by tedy mohli se stavbou rodinných domků začít na jaře 2009.

Bude při výstavbě ovlivňovat typ stavby také městský architekt? Některá satelitní městečka u Prahy v člověku nevzbuzují. ani příliš chuti se tam nastěhovat Mohlo by se stát, že jeden domek by připomínal středověký hrad a druhý třeba hypermoderní ekologický dům, třetí by byl postaven jako hezká česká chalupa apod.

Studie zastavitelnosti byla zpracován firmou Projektová kancelář Štěpánek a spol. Litoměřice. V této studii jsou vyjádření všech dotčených organizací, třeba Chráněné krajinné oblasti a různých orgánů státní správy. Podmínky vzhledu domů budou řešeny ve spolupráci s architektem města, ale hlavním kritériem budou podmínky CHKO. Tato lokalita bude určitě dost přísně sledována, protože si myslíme, že lokalita pod Lovošem je jedna z nejkrásnějších v Lovosicích.

Domů má tedy být přes sto, počítá se také s občanskou vybaveností, třeba samoobsluhou s potravinami a drogérií nebo případnou plochou pro zastávku autobusů?

V této lokalitě se s občanskou vybaveností nepočítá, docházková vzdálenost k Potravinám v oblasti Holoubkova je dostatečná. Pokud by tam někdo hodlal vybudovat nějakou malou prodejnu nebo občerstvení, myslím, že mu v tom nebude bráněno. A co se týče zastávky autobusů, uvidíme, jak se osvědčí městská autobusová doprava. Je možné, že by později v této lokalitě mohla být jedna zastávka zřízena. Uvidíme…

V dohledné době proběhne výběrové řízení na zhotovení projektu pro stavební povolení. Jaké si město stanovilo podmínky? Kdy by měl být známý vítěz projektu? Kdy se začnou parcely zájemcům nabízet a budou si moci vybrat?

Hlavní důraz u projektu bude kladen na dodržení podmínek orgánů státní správy. Projekt má na starosti Ing. Martin Dlouhý, vedoucí odboru regionálního rozvoje a správy města. Vítěz bude znám v březnu, projektová dokumentace bude hotova do konce června a v měsíci červenci 2008 by mělo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele inženýrských sítí a stavba zahájena v září. Věříme, že v 2. polovině roku 2008 bude už město v kontaktu se zájemci o tyto parcely, aby se stanovila forma financování celého projektu.

Ve studii proveditelnosti byl vlastně zpracován i záměr na financování. Budeme se nyní v roce 2008 snažit na Ministerstvu pro místní rozvoj prosadit s žádostí o dotace na místní komunikace a osvětlení a doufáme, že bychom v tomto případě mohli uspět. Chtěli bychom, aby nám stát tak pomohl trochu snížit náklady, aby naši občané nemuseli platit příliš vysoké částky za stavební parcely. Zároveň žádáme Pozemkový fond České republiky o bezúplatný převod pozemků v lokalitě pod Lovošem na město. Věříme, že na jaře 2009 už by se mohly první domky začít stavět.

Doufejme, že při jednání budete úspěšní a že nám pod Lovošem vyrostou hezké rodinné domky a vilky se spokojenými občany.

Pane místostarosto, děkuji za rozhovor.

Eva Hozmanová

Spolky s sdružení

Milešovka, královna Českého středohoří

(Vypráví pan Leopold Kukačka)

Milesovka

Milešovka je se svými 837 metry nejvyšší horou Českého středohoří. Na jejím vrcholu se nachází meteorologická observatoř s rozhlednou. Z vrcholku hory lze běžně pozorovat Krušné hory, Ještěd, Říp, Házmburk, blízká i vzdálenější místa Českého středohoří, jeho stráně, doliny, zříceniny hradů, za dnů s dobrou dohledností potom vzdálenější místa – Lužické a Jizerské hory, Krkonoše, Dubské Švýcarsko, Ještědský hřeben, Brdy a Šumavu, Doupovské kopce, vzácně se za Šumavou vyrýsuje i horizont Alp (tj. 300 km!).

Milešovka není jen cílem turistů a výletníků, nádhera rozhledu vábila již dávno přátele přírody, přírodopisce, literáty, romantiky... Cestovatel Alexander von Humboldt dokonce prohlásil, že je z Milešovky jeden z nejkrásnějších rozhledů, jaké kdy na svých cestách po celém světě zažil...

Velebné vládkyni Středohoří zasvětila své služby obecně prospěšná společnost Milešovka, která byla založena v roce 1996 a sídlí v Ústí nad Labem. Jednoho z tří zakladatelů společnosti, pana Leopolda Kukačky, jsem se zeptala, co bylo cílem založení společnosti, jak k tomu došlo a co všechno hodlá společnost pro Milešovku udělat.

Pane Kukačko, jak vůbec došlo k založení společnosti, kdo na to přišel a kolik má v současnosti členů? Jsou členové jen z České republiky nebo i z okolních států?

Změna společenských poměrů v 90tých letech zastihla vrchol Milešovky ve zbědovaném stavu. Desítky let se nikdo nestaral o jakoukoliv údržbu veřejně přístupných pozemků vrcholu. Poslední služby turistiky zde zanikly v roce 1969, když budovu horské chaty převzala armáda ČSSR. Technické objekty chaty armáda nepotřebovala a v r. 1995 již z nich byly neudržované ruiny plné odpadů všeho druhu. Tehdejší ředitel Ústavu fyziky atmosféry , provozovatele observatoře, RNDr. Josef Štekl si uvědomil, jak je to nedůstojné prostředí pro vědecké pracoviště aspirující na evropské renomé a inicioval založení obecně prospěšné společnosti, která by převzala péči o vrchol hory a navrátila na ní bývalou kulturu kvalitních turistických služeb, sportovních a společenských aktivit.

Obecně prospěšné společnosti jsou zakládány na základě zákona č. 248/95 Sbírky. Dle ustanovení tohoto zákona tvoří společnost její zakladatelé a jimi jmenovaná správní rada a dozorčí rada, případně zaměstnanci. V našem případě jsou zakladatelé tři, a oba orgány jsou tříčlenné, zaměstnance společnost nemá. Se společností potom spolupracují její příznivci, sponzoři, podnikatelé, nejrůznější podporovatelé, kteří se s cíli společnosti ztotožňují. Kupř. Moravská sekce přátel Milešovky. Spolupracujeme i s přáteli ze Saska a z Duryňska. Početní stavy a jmenné seznamy těchto příznivců se průběžně mění, někteří podpoří společnost jednorázově, jiní spolupracují více či méně roků.

Vaše společnost byla ustavena v době, kdy se nemohlo ani na rozhlednu. Co se za těch 10 let na Milešovce změnilo?

Postupně byl vrchol zbaven padesátileté vrstvy odpadů, bylo zavedeno odpadové hospodářství, stavebně opraveny ochozy vyhlídkové věže, dolní ochoz byl vybaven rozhledovými panorama a byl zpřístupněn (po šedesátileté přestávce) veřejnosti. Vrcholový areál byl vybaven piknikovými stoly, němým informátorem a od r. 1999 je celoročně o víkendech provozována prodejna občerstvení s malou útulnou proti nepohodě. Pro obsluhy těchto zařízení bylo zadaptováno sociální zázemí.

Chystáte prý na Milešovce také informační pavilon, kde budou zajímavosti o přírodě i vědeckých aktivitách observatoře. Dostali jste na tuto činnost nějakou dotaci či máte nějaké ochotné sponzory?

Výstavba informačního pavilonu byla jednou ze čtyř stěžejních akcí roku 2007. V současné době je stavba technicky dokončena a postupně se osazuje informačními tabulemi, kterých bude celkem 12. Budou pojednávat populárním způsobem o meteorologii, o činnosti observatoře, o historii vrcholu Milešovky, o přírodě Českého středohoří, o problematice odpadů v přírodě a v neposlední řadě budou propagovat činnost sponzorů, partnerů a podporovatelů společnosti.

Výstavbu pavilonu umožnila podpora našeho hlavního partnera Lafarge Cement a.s. Čížkovice a Komunitní nadace Ústí nad |Labem.

Milesovka

Letos jste poprvé uspořádali zajímavou akci, výstup pro lidi nad 57 let a nazvali jste ji Den zdatných seniorů. Výstup bohužel nebyl příliš dobře propagován; kolik se tam nakonec vydalo turistů a který z nich byl nejstarší?

Letošní kalendář společenských aktivit na vrcholu Milešovky byl nultým ročníkem, ověřovacím. Proto jsme ani nečinili velké propagační kampaně. Přesto navzdory velmi nepříznivému počasí se dostavili účastníci třeba až z Karlovarska. Nejstarším mužským účastníkem byl pan Stanislav Zahajský z Kouřimi (r. 1930) a mezi ženami mistryně sportu Bedřiška Kulhavá z Ústí nad Labem.

Co plánujete pro příští rok, budete tento seniorský výstup opakovat? Nebo nás překvapíte něčím novým? Bude někdy možno na Milešovce i přespat v turistické noclehárně? V jakém stádiu je jednání s armádou o sdílení objektu bývalé turistické chaty?

Pro rok 2008 je schválen kalendář akcí o deseti položkách, Den zdatných seniorů je mezi nimi, novou akci by měl být Dětský jarmark, ale o akcích raději až budou vypracovány jejich realizační noty.

Výstavba turistické noclehárny ani jiné ubytovací zařízení nepřipadá na vrcholu Milešovky v úvahu. Je pro to několik závažných důvodů – Milešovka je národní přírodní rezervací, zachování jejích hodnot je nade všechny priority a je třeba důsledně dbát aby tomuto požadavku odpovídalo zatížení návštěvností. Na vrcholu není zdroj vody, všechna voda se dováží lanovkou a zejména neškodná likvidace odpadních vod je zde značným problémem.

Jako velmi čerstvou a velmi pozitivní zprávu vám mohu sdělit skutečnost, že v říjnu došlo k průlomu v záležitosti deset let „zabetonované“, a došlo k dohodě s náčelníkem generálního štábu AČR generálporučíkem Pickem o tom, že armáda část svého objektu společnosti pronajme. Zásadní zásluha za tento pozitivní zvrat náleží panu vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, který se z titulu svého senátorství pro Litoměřicko a Slánsko o úspěšné završení mnohaletého jednání zasloužil.

Společnost měla také v plánu založení Muzea meteorologie a samotné Milešovky; v jakém je tento záměr stadiu?

Od tohoto úmyslu bylo z mnoha důvodů upuštěno.

Vydáváte také odborné a propagační publikace o Milešovce a okolí, například Chráněná krajinná oblast České středohoří (ve spolupráci se Správou CHKO České středohoří, 2004). Chystáte v příštím roce nějakou další publikaci?

Měli bychom v úmyslu vypracovat dvě publikace. Jednou by mohl být velmi reprezentativní soubor prací různých fotografů s námětem Milešovky, druhá by měla podrobně popsat rozhled z Milešovky s mnoha vlastivědnými informace. Ovšem vydávání tiskovin je záležitost finančně velmi ošemetná. I když je titul nakonec plně prodejný, je do jeho vydání nutno vložit značný kapitál, jehož návratnost je potom velmi dlouhodobá. Na takové vyskakování finančně společnost nestačí. Takže úmysl je sice bohulibý, ale zda bude realizován bude záležet na tom, zda se sežene ochotný sponzor.

Poslední otázku ponecháváme „volnou“. Je plně na vůli dotazovaného, o čem se rozhovoří. Nuže máte slovo…

Rok 2007 byl do značné míry pro společnost a její další činnost průlomový. Podařilo se vyřešit několik dlouhodobých limitů, které minimálně pět předchozích let bránily takovému řešení situace na vrcholu Milešovky, které by navodilo trvale udržitelnou situaci.

Po mnoha letech jednání se podařilo uzavření dlouhodobé nájemní smlouvy na zacházení s nemovitým majetkem na vrcholu Milešovky, podařilo se najít zákonu odpovídající řešení vodního hospodářství na vrcholu. Otevírají se nám podmínky ke skutečně zásadnímu stavebnímu řešení vrcholového areálu – k demolici stavebně a morálně již zcela nevyhovujících objektů a nové výstavbě odpovídající soudobým normám, předpisům a požadavkům. Že se bude jednat o běh maratónský, není asi třeba zdůrazňovat.

Přeji panu Kukačkovi, Milešovce, i nám - návštěvníkům „Hromové“ hory, aby všechny plány vyšly a aby se hlavně všechno podařilo zajistit v průběhu nepříliš dlouhé doby. Někteří naši lovosičtí turisté i neorganizovaní návštěvníci přicházejí na Milešovku, když se konají na jaře a na podzim Dny otevřených dveří Českého hydrometeorologického ústavu i na observatoři Ústavu fyziky atmosféry České Akademie věd na vrcholu Milešovky a určitě všichni uvítají, když bude možnost posezení v nějaké menší restauraci, zvlášť středeční turističtí senioři z Lovosic.

Domnívám se, že tu publikaci o rozhledu z Milešovky s vlastivědnými informacemi by snad šlo vydat s pomocí nějakého grantu pro turistický ruch, a to možná ve vícejazyčné verzi. Projekty jsou vypisovány každý rok, za zkoušku by to stálo.

Panu Kukačkovi děkuji za rozhovor a všem členům z o.p.s. Milešovka za jejich záslužnou práci.

Eva Hozmanová, foto(hv), grafika jH

Mezi volbami

Lovosický dnešek tímto číslem začíná cyklus Mezi volbami. Jestli to bude, nebo nebude cyklus, záleží na dalších stranách, jestli využijí naší nabídky k propagaci nástrojů a výsledků své politiky. Protože však by nebylo možné otisknout všechny zprávy najednou, domníváme se, že bude spravedlivé uveřejňovat je v pořadí, v jakém skončily v posledních komunálních volbách. Očekáváme tedy, že tuto nabídku využije v dubnu lovosická organizace České strany sociálně demokratické, v květnu pak Komunistická strana Čech a Moravy a pak postupně strany další...

Zpráva předsedy místního sdružení ODS Lovosice

Kontrola plnění volebního programu:

  • hospodaření s obecním rozpočtem je úkol trvalý a průběžně plněný
  • získali jsme dotaci na Infocentrum, podchod a Oranžové hřiště
  • běží Výběrové řízení na Projektovou dokumentaci Vinný lis (100 parcel pro rodinné domky), jednáme s investorem pro Holoubkov (bytové domy)
  • úpravy vnitrobloku v sídlišti Osvoboditelů (etapa A, B) a Centrumu jsou hotovy, probíhá rekonstrukce podchodu a přemostění silnice I/30 lávkou, jsou podány žádosti o dotace na rekonstrukce ulice U Nadjezdu a další)
  • připravujeme kamerový systém, realizace bude možná v roce 2008
  • v oboru Tepelného hospodářství bylo rozhodnuto o připojení k Lovochemii (levnější teplo), a připravuje se geotermální vrt (zpracování studie)
  • průběžně probíhá prodej městských bytů
  • je hotov Projektová dokumentace a podaná žádost o dotaci z OP Severozápad na rekonstrukci Pfanschmidtovy vily a její přestavbu na Museum
  • do návrhu rozpočtu jsme prosadili 3 miliony Kč pro přestavbu podia na Osmičce, nebo stavbu výtahu v KS Lovoš
  • máme již hotovou studii zastavitelnosti v Novém Klapý (pozemky pro RD)
  • připravujeme rozšíření skateparku pod Centrem
  • průběžně podporujeme sport a volnočasové aktivity
  • průběžně zlepšujeme životní prostředí, (prach - kropení po dostavbě stanice HZS)
  • zlepšení činnosti KS Lovoš, nabídka volnočasových aktivit pro školní mládež a pod.
  • propagace Českého středohoří v „Infocentru“, nabízení areálu TJ, zlepšujeme ubytovací prostory
  • nechali jsme zhotovit Projektovou dokumentaci na úvaziště osobních lodí na „Osmičce“, spolupráce Lovosic, Litoměřic a Roudnice na provozu lodní dopravy
  • výhoda polohy je dnes nevýhodou, je nutné regulovat negativa z dopravy
  • probíhají jednání o detašovaném pracovišti Finančního úřadu, připravuje se reorganizace systému FÚ, to je úkol trvalý

Ke každému bodu lze široce diskutovat.

Volby v Lovosicích:

Komunální volby v roce 2006 vyhrála ODS. Získala historicky nejvíce mandátů – 9. Utvořila středopravou koalici s „nezávislými“ politickými subjekty. Po ukončení členství v ODS (na vlastní žádost) MVDr. Palečka se stal členem ODS Jindřich Novák. Počet mandátů tedy zůstává, koalice má však jen 13 mandátů. Tato situace klade zvýšené nároky na účast při hlasování v Zastupitelstvu. V Radě města má ODS 4 ze 7 radních. Dá se říci, že se úspěch ve volbách podařil promítnout do rozhodování ve věcech města.

Parlamentní volby v roce 2006 vyhrála ČSSD. Proti volbám v roce 2002 však získala ODS o 10% více hlasů. Skončila tak těsně druhá. V roce 2002 byla v Lovosicích ODS třetí za ČSSD a KSČM.

Volba senátora. Senátorem byl zvolen Alexandr Vondra. V Lovosicích však zvítězil kandidát ČSSD Robert Kopecký.

Skutečnost, že v silně sociálně cítících Lovosicích vyhrává místní volby ODS, je výsledkem dobré práce a vhodné politiky MS ODS. Děkuji voličům za projevenou podporu a všem členům MS ODS za odvedenou práci ve prospěch našeho města a nás všech.

Konstatuji, že bylo a je vykonaná spousta práce a tak volební program, jak jsme ho předložili našim voličům, plníme. Členská základna zůstává početně stejná jako před 2 roky, kdy jsem byl zvolený předsedou MS ODS.

Jan Kulhánek

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš