Listopad 2006 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

A znovu strašidla

V Mateřské škole, Sady pionýrů, Lovosice proběhla v týdnu od 18.09. – 22. 09. 2006 soutěž „O nejhezčího mateřinkového strašidláka“, kterého se zúčastnilo v letošním již 6. ročníku 60 dětí. Děti doma společně s rodiči vytvořily roztodivné lesní potvůrky z přírodních materiálů a znovu se ukázalo, že fantazie tvůrcům nechybí.

Strašidla nás nestraší, ale jsou příjemným zpestřením výzdoby naší MŠ. Děti si na nich mimo jiné cvičí rozpoznávání přírodnin nebo druhy ovoce a zeleniny. Z mateřské školy poputují strašidláci na krátký čas do haly Městského úřadu v Lovosicích, aby si je mohla prohlédnout i širší veřejnost.

Poděkování patří všem soutěžícím dětem, ale zejména jejich rodičům a prarodičům, kteří ochotně věnovali svůj čas pro potěšení svým ratolestem.

Kromě vyhlášení 3 nejhezčích strašidélek v mladší a ve starší kategorii dětí byli odměněni všichni účastníci soutěže.

Hana Růžičková
učitelka MŠ Sady pionýrů

Skautská hlídka

Tábor lovosických skautů ve Stvolínkách u České lípy

Každým rokem vyráží skauti na tábor. Nebylo tomu jinak ani letos. Lovosičtí skauti mají rozdělen tábor na dva běhy. Na první běh jezdí starší skauti, kteří strávili na táboře krásné tři týdny. Na druhý běh jezdí mladší skauti, což jsou světlušky a vlčata a ti si tábora užívali dva týdny. Máme vlastní táborové vybavení, což jsou hlavně podsadové stany, hangáry, polní kuchyně a podobné „vymoženosti".

Na tábor je potřeba se připravovat celý skautský rok. V pátek po dni, kdy dostaneme vysvědčení naložíme materiál na auta a odjedeme na louku, kde bude tábor stát. Tady složíme a zabezpečíme materiál, postavíme si hangáry, ve kterých přečkáme první táborovou noc. V sobotu vstáváme brzy, abychom stihli co nejvíce práce. A teď již k letošním táborům.

Každý tábor dostává své jméno a letos vyhrál název "Tábor prosluněných dní". Ptáte se proč? Je to velice jednoduché. Celé první tři týdny svítilo jen sluníčko a na táboře jsme zažili jen asi deset minut deště za celé tři týdny. To je vše. Zbývá ještě název tábora světlušek a vlčat „Tábor věčné otázky proč" a důvod je opět velice jednoduchý: Zajisté znáte malé děti, které se stokrát denně ptají proč a letos to bylo díky některým „ptacím expertům" až neúnosné, tak si to dali i do názvu tábora.

Nevíte co skauti na táboře dělají? Nevadí, rád Vám to vysvětlím.

Na každém táboře probíhá celotáborová hra. Letos to byla táborová hra ve stylu Egypta u Šipky a Lunapark u světlušek a vlčat. Táborová hra patří nerozlučně ke skautskému táboru, a také je to jedna z nejoblíbenějších činností na táboře. Skauti si ovšem jen nehrají, ale musí i něco umět. Probíhají skautské praxe, jako je například práce se sekerou, nožem a pilou, práce s celtou, zdravověda a podobně. A když přeje počasí, tak se chodíme i koupat do blízkého rybníka. (A že počasí těm starším přálo). Součástí tábora je také celodenní výlet. Starší vyrazili ze svého tábora do České Lípy, kde si dali rozchod a nakoupili si to, co nutně potřebovali i nepotřebovali. Velký zájem je o místní armyshopy, kde swe i pro skauty najdou velmi zajímavé předměty. Mladší skauti vyrazili na hrad Bezděz (námi přejmenovaný na „DěsBěs"). Vrtá Vám hlavou proč zrovna „DěsBěs"? Protože jsme si na výlet vybrali snad ten nejteplejší den a ještě k tomu to bylo pondělí a nikomu z nás nedošlo, že památky mají v pondělí zavřeno. Těšilo nás jen to, že jsme nebyli sami, kteří šli na Bezděz zbytečně. Lidí, kteří tam vylezli a nadávali bylo hodně. No - a to by bylo k výletům vše. Další neodmyslitelnou součástí skautského tábora jsou noční hlídky. Myslíte si, že jsou zbytečné? Skauti ze Šipky se přesvědčili, že zbytečné nejsou. Přišli je přepadnout skauti z Jilemnice. Tento přepad byl sice domluven, ale vědělo o něm jen vedení tábora. Myslíte, že je divné přepadávat tábor? Není, je to skautská tradice a prověří noční hlídky, které o ničem nevědí. Už se nám stalo v minulosti, že nám chtěl tábor opravdu někdo vykrást a to už není švanda - hlídka se musí naučit chovat i v takové situaci a právě k tomu slouží smluvené přepady. Pravda je navíc taková, že přepad jsme vymyslili a domluvili my a také jsme šli první přepadnout a tím prověřit jilemnické hlídky.

To je vše, co vám o našem táboře dnes prozradím. Chcete-li vědět víc, podívejte se na naše weby, kde naleznete kompletní táborovou kroniku po jednotlivých dnech. www.sipka.lovosice.net a www.vlcata.lovosice.net.

Á – přece jen ještě něco: Už teď se všichni těšíme na tábor v roce 2007…

Lukáš Panoch - Švejk

Odpoledne se skauty podruhé

V pondělí 18. září od 12.30 do 17 hodin se konalo pro lovosické děti „Odpoledne se skauty“. Bylo překrásné slunečné odpoledne a v lesoparku Osmička na děti čekali jejich jen o trochu starší, ale o mnoho skautských dovedností znalejší, kamarádi. Pro průzkum byly připraveny stany, a to jednak poctivé s dřevěnou podsadou (český to vynález) a s vybavením, ale i jiné typy. Pro zájemce o skauting zde byly připraveny lanová lávka a lanová houpačka, oblíbená hra LACROSS, hledání čísel na čas i hlavolamy.

Od 14.30 byla otevřena rovněž klubovna, kde byl i vedoucí střediska „Brána“ Lovosice Vladimír Kočí (Riki), pro návštěvníky připraveny kroniky, fotografie a různé skautské výrobky, třeba totem. V úterý od 16 do 18 hodin se ve své klubovně scházejí světlušky a vlčata (děti ve věku 6-10 let) a ve středu ve stejné době ve velké klubovně kluci a holky ze smíšeného oddílu Šipka (10-14 let). Členem oddílu se člověk stává po složení nováčkovské zkoušky, kde si ověříš své základní schopnosti a dovednosti (ale není to až zas tak těžké). Jako skaut poznáš přírodu a okolí svého města, každých 14 dní je v sobotu pěkný výlet, někdy v létě i dvoudenní. Jen v září byli členové Šipky na Kalvárii a na Košťálově. Vyvrcholením skautského roku je prázdninový tábor (několikrát byly lovosické oddíly ve Stvolíkách, je tam krásný les a neméně pěkný rybník).

Pokřik Šipky: Dobré skutky, velké činy, k tomu hodně kuráže, ve znaku my šipku máme, správný směr nám ukáže.

Pokřik vlčat - jeden: Lovosická první smečka, každou potíž vždycky přečká. Všichni: Ať bolí co bolí, srdce či dráp, s ničím se nemazli, vždyť už jsi chlap!

Pokřik světlušek: Máme rády vzduch i slunce, chceme znát a umět víc, jsme světlušky z Lovosic. Nazdar!

Část odpoledne jsem strávila s bývalými skautkami a skauty ze Šipky, kteří se teď starají o ty mladší, světlušky a vlčata. Jsou ve věku mezi 16 a 19 lety, jsou zodpovědní, pracovití, vlídní a ohleduplní – je na nich vidět, že jim skautské zásady nejsou cizí. Někteří z nich pomáhají ve středisku, i když dojíždějí z pražských vysokých škol. (a asi mají na internetu blog RS Kápušové Lovosice.)

Přijďte, děti, se svými kamarády mezi skauty, prožijete v oddílu krásné chvíle, na které budete jako dospělí rádi vzpomínat.

P.S. Odpoledne natáčela i televize!

P.P.S. Webová adresa: http://www..skauti.lovosice.net (webmaster je šikovný!)

Hz

Kdo jsou oldskauti?

Organizace Junák, svaz skautů a skautek České republiky se dělí na tři kmeny: Kmen chlapecký a dívčí – to jsou kmeny mladých a Kmen dospělých. V Kmeni dospělých se registrují skauti a skautky starší 24 let, kteří nemají funkce ve středisku (vedoucí oddílů a pod). Tito skauti a skautky zakládají oddíly, nebo kluby, kterým podle prvorepublikového názvu říkají kluby oldskautů. Heslem těchto skautů a skautek je: Jednou skautem – navždy skautem.

V lovosickém středisku Junáka je registrován 226. klub oldskautů „Lovoš“. Klub má 9 členů a průměrný věk těchto skautů a skautek je 65 let. Scházíme se jednou v měsíci, vždy druhý čtvrtek, ve skautské klubovně. Klub se stýká i s kluby v Roudnici, Ústí a Děčíně. Vzájemně se navštěvujeme a účastníme se akcí, které tyto kluby pořádají (Podzimní kvílení v Roudnici,Benešovská rokle a příležitostné výstavy,akademie a výpravy za krásami našeho kraje). Poznáváme se i s kluby celého ústeckého kraje. Na svých schůzkách se bavíme čtením na pokračování z historie Lovosic, připomínáme si a obnovujeme skautské znalosti a dovednosti, čteme si o zajímavostech z lidské činnosti a přírody, promítáme diapozitivy a filmy z našich i jiných skautských akcí. Paměť si posilujeme kimovkou i kvizem. Někteří naši členové jezdí na stanový tábor hradeckých oldskautů na Pařez v Českém ráji (Prachovské skály). Společně navštěvujeme výstavy a divadelní představení.

V měsících březnu až říjnu podnikáme turistické výpravy do blízkého a vzdálenějšího okolí.

O všech našich aktivitách vedeme kroniku.

Od června letošního roku nám jeden velmi ochotný rover z našeho střediska dělá webovou stránku na internetu - www.lovos.ic.cz

Květuše Janatová

ELKO hlásí

Půjdete s námi pouštět draky?

Dům dětí a mládeže Elko připravilo 23.9.2006 sportovně-humanitární akci Běh Terryho Foxe.Přes krásné podzimní počasí bylo těch aktivních jen kolem 40.Celkem i s těmi, kteří jen přispěli, bylo registrováno 72 účastníků. Trať dlouhá 800m nebo 1500m podle uvážení každého závodníka byla zdolávána několika způsoby: chůzí, během, na kole, na odstrkávadle, na koloběžce i na krku maminky. Na konto pro výzkum léčby rakoviny byla zaslána částka 1642 Kč. Každý závodník si odnesl podle výše vloženého startovného tričko, čelenku, klíčenku, nebo přívěsek - vše s logem "Běh Terryho Foxe".

Děkujeme podporovatelům, kteří nám zajistili svačinu pro účastníky - POTRAVINY MONDO A PEKÁRNA JOHN, pomocníkům z řad rezonance a ing.Kubíčkovi ze SOŠ technické a zahradnické v Lovosicích,který nám pomohl zajistit trať. Děkujeme také všem účastníkům a těšíme se na příští ročník, který proběhne opět na podzim v roce 2007.

K pouťovým radovánkám 28.9. přispěl náš domeček zejména pozváním Sváťova dividla. Zájem o loutkovou pohádku jsme předpokládali, ale skoro to vypadalo, že se sem děti ani nevejdou. Podle odhadu jich zde bylo více než 100.

Díky velkému zájmu přijede opět do Elka loutkové divadlo i s Mikulášem 6.12.2006 v 16 hodin.

Zveme všechny děti na drakiádu a to ve čtvrtek 2.11.2006 ve 14.15 hodin na Osmičce.

Zájemci o turistiku, florbal, malí hokejisté a tanečníci mají stále možnost přijít k nám do Elka a doplnit naše řady.

Máme nové webové stránky: ddm.lovosice.net pro zvědavce, přátele a příznivce a pro všechny, kdo o nás něco chtějí, nebo potřebují vědět.

Věra Hamerníková

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9