Listopad 2006 Lovosický dnešek - Strana 8

Kultura

Divadelní loď bratří Formanů

Při své 4. plavbě po Vltavě a po Labi zakotvila Divadelní loď „Tajemství“ bratří Formanů 8. září v našem městě. Diváci mohli vidět divadelní truchlohru slavného románu Viktora Huga „Zvoník od Matky Boží“. Bohatý děj byl plný dramatických situací, které bezezbytku využily herci divadla ANPU. Působivé byly kulisy, které se neustále pohybovaly, výkony živých herců a práce s loutkami.

 

Václavská pouť 2006

V litoměřické diecézi je svatému Václavovi zasvěceno 54 kostelů a kaplí, jedním z nich je i lovosický kostel, dalším jsou v okolí třeba kostely v Křesíně a Třebívlicích. V naší kronice psané panem Rudolfem Kaftanem je zápis, že … 28. září 1948 byl chrám Páně jeho excelencí panem biskupem Dr. Trochtou slavnostně posvěcen. Výročí se bude slavit nejen jako pouť, ale i jako posvícení. Pan biskup při kázání vzpomněl, že kolem lovosického kostela sv. Václava kráčel jako zajatec v pochodu smrti do koncentračního tábora v Terezíně.

V Lovosicích se podle zápisů v kronice konala Václavská pouť i posvícení ještě dosti dlouho po Únoru, například ve dnech 28. – 30. září 1957 probíhala v Besedě Pouťová a posvícenská trachtace (co to tenkrát obnášelo, bohužel v kronice popsáno není). Zásluhu na tom měla Místní Osvětová beseda ustavená 1. září 1956 (předsedou se stal učitel jedenáctileté střední školy Lovosice Josef Roštejnský). Osvětová beseda tradici lovosických Václavských poutí a posvícení obnovila. Další zmínka je už však jen o Václavském posvícení, které bylo uspořádáno Osvětovou besedou v roce 1959, tehdy bylo slaveno 26.9. a 27.9. Název je uveden jako 4. tradiční posvícení, spojené s estrádním pořadem a velkou soutěží. Hlavní program proběhl v Osvětovém domě Beseda v sobotu od 20 hodin, neděle patřila od 14 hodin mladým, od 20 hodin byl znovu program pro dospělé. V dalších letech se buď posvícení nekonalo nebo o tom kronikáři nepsali. Po sametové revoluci byla ze strany kulturní komise snaha posvícení oživit, ale nebyly finanční prostředky. Nakonec se po dlouhých letech první posvícení uskutečnilo v roce 1999 na podnět starosty Kulhánka, tehdy ale velice skromné, takové z vlastních zdrojů, v sobotu 25.9. (svátek sv. Václava ještě nebyl státním svátkem). Jestli dobře počítám, v letošním roce se v novodobé historii konalo Václavské posvícení poosmé.

Nyní probíhá program na několika místech. Hlavní scéna je na Václavském náměstí, tam vystupují orchestry rodinné - letos program zahájil v 9 hodin domácí dechový orchestr KS Lovoš, vystřídal ho swingový Zatrestband z Třeště s kapelníkem Petrem Píšou v buřince se starými hity (Lady Karneval, Ze známých důvodů, Život je jen náhoda) a po něm skupina FLERET (sice bez Šulákové, ale diváky nadchla). Odpolední vystoupení souborů lovosické ZUŠky zpestřily mažoretky ze Štětí (a líbily se i dvouletému Jiříčkovi). Na náměstí pořad zakončil oblíbený Paradox. Pro děti ráno vystupoval v DDM Sváťa se svým „Dividlem“, tentokrát přivezl pohádku „O Broučkovi“, kterou sledovalo snad sto dětí (jak se tam vešly, o tom ví svoje paní ředitelka). Otevřena byla také radniční věž.

Na druhé scéně v lesoparku Osmička se přítomní potěšili hudbou Abba World Revival. Zpěvačky i hudebníci předvedli takřka originální provedení repertoáru této slavné hudební skupiny. Interpretace skladeb vystihuje skutečně atmosféru tehdejšího provedení, včetně dobových kostýmů. Návštěvníci byli nadmíru spokojeni, byla to většinou starší a střední generace. Poté se ale publikum proměnilo a značně omládlo, přišel Petr Bende, jedna z hvězd soutěže Česko hledá SuperStar, se svou kapelou. I jeho fanynky měly radost z vystoupení svého idolu, vždyť „Anděl perutí mách…“ Ctitelé country se jako obvykle sešli u stadionu kopané, kde pro ně hrála kapela Lást Kafe (hudební část sdružení Hašmar), Taxmeni (military country) a Bizoni-country (skupina z Prahy). Výběr účinkujících se jako obvykle Kulturnímu středisku povedl.

Celý den se návštěvníci posvícení mohli posilnit ve stáncích burčákem, medovinou, pojíst pouťové koláčky, před zámkem také bramboráky a langoše, nebo si zakoupit různé pouťové zboží včetně marcipánových srdcí a tureckého medu. Se svým uměním se představovali také učňové truhlářského a černého řemesla. Bylo hezké počasí a všichni se na sebe usmívali. V kostele sv. Václava se také konala na počest našeho patrona mše, kterou obohatila hudba Antonína Dvořáka v provedení sboru pana Stýbla se sólistkou Michaelou Warneke (Biblické písně). A svatý Václav shlížel na dění na svém náměstí z korintského sloupu a přál svým Lovosičanům radost z hezkého svátku.

Hz

 

HVĚZDY, jak je neznáte – Opět vyprodáno!

Tentokrát to byli Eva Holubová a Bohumil Klepl

Již čtvrtý pořad z cyklu Hvězdy, jak je neznáte, se uskutečnil v Kulturním středisku Lovoš ve čtvrtek 21. září. Divákům se představila dvojice herců, bez kterých se v poslední době neobejde žádný sledovanější film či divadlo. Eva Holubová prošla už během studia na gymnáziu známým amatérským souborem Sklep. Vystudovala DAMU a pohostinsky vystupovala v mnoha divadlech a v 80.letech pravidelně účinkovala na divadelních poutích ve skupině Rodina Váňova. Od 1995 hrála v Divadle Na Zábradlí. Ve filmu začínala v 8O.letech menšími rolemi, například ve filmech Pražská pětka (1988), Čas sluhů (1989) a mnoha dalších. V posledních letech hrála ve filmech Pelíšky (1998), Mazaný Filip (2003), Skřítek (2005), Účastníci zájezdu (2006). Herečka, která nejde pro slovo daleko, okouzlila i lovosické návštěvníky. Mimo jiné, je prý o ní známo, že nesmyslně nakupuje a ráda poznává nové lidi. Za roli matky Jolany ve filmu Účastníci zájezdu byla v květnu 2006 oceněna jako nejlepší herečka na newyorkském filmovém festivalu Tribeca.

Rovněž její partner z večera v Lovosicích, Bohumil Klepl (48), je pro režiséry velmi přitažlivý. Popularitu získal sice až po čtyřicítce, ale v současnosti hraje v televizních seriálech, filmech i na lodi Tajemství bratří Formanů (Česká soda, Dobrá čtvrť, Rodinná pouta, filmy Pupenci, Účastníci zájezdu – otec Jolany a tedy v tomto filmu manžel Holubové). Také on vystudoval DAMU a kromě jiného hrál s manželkou počátkem 90. let na Střeleckém ostrově v Praze loutkové divadlo. Nyní je na volné noze a hraje také v Barokní opeře na lodi Tajemství (je prý maskotem bratří Formanů) a v úplně novém seriálu Letiště, kde je obklopen milenkami. Rád poslouchá Jimmiho Hendrixe a doma má zvířátka – kočky a rybičky. Nemá ale rád grázly a nepije pivo. Návštěvníkům líčil „skoropravdivé“ historky ze života a sdělil, že je pedant na pořádek, prý dokonce rád luxuje. Návštěvníci se bavili, smáli a určitě přijdou zase. Kdopak asi přijede příště?

Hz

 

Vyšla kniha Bitva u Lovosic

Studující Alphons Dopsch si zvolil v roce 1890 pro svou diplomní práci téma bitvy u Lovosic, která se odehrála 1. října 1756. Práci tehdy na vídeňské univerzitě s úspěchem obhájil. Později ji doplnil a kniha vyšla pod názvem Treffen bei Lobositz v Grazu (Štýrský Hradec, Rakousko-Uhersko 1892). U příležitosti 250. výročí Bitvy u Lovosic publikace vyšla v září 2006 poprvé v českém překladu J. Hofmana, dílko lektorovali Ing. J. Sissak a JUDr. J. Tyl. Kniha byla vydána ve spolupráci firmy Europa Prima Plana o.p.s. a Města Lovosice.

Předkladatelé se pokusili nejen čtenářům zprostředkovat konečně i česky komplexní pohled na historickou bitvu, první bitvu sedmileté války, ale snažili se pokud možno i zachovat historickou gramatiku včetně psaní jednotlivých osob a míst. Myslím, že se jim to zdařilo ku prospěchu publikace i čtenářů.

Kniha je doplněna plánem bitevního pole a obsahuje mnoho soukromých i úředních sdělení, denníků pluků i jednotlivců a zmiňuje se rovněž o historických pracích a to očitých svědků i  o dílech pozdějších. Není zapomenuto ani na píseň, kterou složil pruský granátník Gleim „Siegeslied nach der Schlacht bei Lobositz“ (Vítězná píseň o bitvě u Lovosic) i na další od Michaela Denise. Vlastní průběh boje je vylíčen na stranách 51-78. Vítězství jasně nepřipadlo ani na jednu bojující stranu, obě vojska slavila. Prusové sloužili slavné „Te Deum“ za vítězství v Lovosicích, Rakušané v Budyni. Jen přes 6 000 mrtvých určitě prohrálo to hlavní – své životy.

Publikace má 100 stran a obsahuje velice stručný životopis Dr. Alphonse Dopsche i jeho fotografii. Zájemci ji může zakoupit v Informačním středisku na Městském úřadu v Lovosicích za 156,- Kč. K 250. výročí sedmileté války budou vydány údajně i další publikace. Jednou z nich bude pravděpodobně popis tzv. bitvy u Štěrbohol, k níž došlo na počátku sedmileté války, 6. května 1757, mezi vojsky pruskými a rakouskými. To byla v pořadí druhá významná bitva sedmileté války.

Hz

Tělovýchova a sport

Vpředu zleva Milan Pála, Pavel Hoblík, Slávek Novotný, stojící zleva Jan Sommerschuh, Miroslav Pála, Zdeněk Kocánek, Ladislav Hromádka, Lukáš Horák, Jan Wilhelm, Jakub Živec.

Výškař Horák s nejlepším dorosteneckým výkonem roku

VYDAŘENÁ SEZÓNA ATLETŮ

LOVOSICE - K úplnému závěru atletické sezóny přinášíme poslední výsledky lovosických závodníků. Na středoškolském poháru Corny, který se uskutečnil 21. září na lovosickém stadionu reprezentovala domácí oddíl sedmička atletů. Pavel Hoblík zvítězil v běhu na 100 (11,5) a 400 m (52,3), výborně mu sekundoval Slávek Novotný zejména v běhu na 400 m, kde časem 53,5 obsadil druhou příčku. Druhou příčku na stometrové trati obsadil Milan Pála (11,6). Vítězství si odnesl Jakub Živec, který na trati 1500 m potvrdil časem 4:19,0 roli favorita.Rovněž první místo si odnesl Zdeněk Kocánek, který v koulařském kruhu vrhl náčiní do vzdálenosti 12,72 m. A do třetice první místo získal Lukáš Horák. Tomu se podařilo ve výškařském sektoru překonat své maximum, rovněž vylepšit oddílový a krajský rekord a výkonem 2.09 m vytvořit nejlepší republikový dorostenecký výkon roku. Ve výšce bodoval i Jan Sommerschuh, který svým dvoumetrovým skokem obsadil místo druhé.

Nový stadion u ZŠ U stadionu v Litoměřicích hostil své první závody – atletický čtyřboj. Nejkvalitnější výkon předvedla výškařka Magda Nová, která zdolala laťku ve výšce 1.72 m. Do výčtu posledních soutěží patří i krajský přebor družstev dorostenek a juniorů. Na semifinále mistrovství ČR, které se uskutečnilo 23. září v Praze nejvíce bodovali Lukáš Horák (1. místo 2.04 m) a Jan Sommerschuh ve výšce (2. místo rovněž 2.04 m), Ladislav Hromádka v hodu kladivem (1. místo 54.70 m) a ve vrhu koulí (6. místo 12,20 m), Pavel Hoblík v běhu na 400 m (6. místo 51,27) a Jakub Živec, který v běhu na 1500 m vybojoval časem 4:12.88 druhé místo. Družstvo lovosických juniorů obsadilo celkové 7. místo.

Připojujeme fotografii družstva juniorů s pohárem krajských přeborníků.

Foto: Eva Martinovská

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8