Listopad 2006 Lovosický dnešek - Strana 4

Co nového v Lovosicích

Rekonstrukce Pfannschmidtovy vily

O plánované rekonstrukci tzv. Pfannschmidtovy vily nebo také budovy bývalého OÚNZ v ulici Osvoboditelů jsme již v Lovosickém dnešku psali. Rekonstrukcí a přestavbou tohoto objektu do původní podoby by mělo v Lovosicích vzniknout nové centrum kultury. Vedle chráněných památek, kostela sv. Václava a lovosického zámku, je tato budova považována za architektonicky jednu z nejzajímavějších v Lovosicích. Po letech pohnuté historie a chátrání by se jí mělo dostat té cti a znovu by měla zazářit jako reprezentativní budova v centru města. Výchozí záměr budoucího využití budovy vychází z toho, že by měl tento rekonstruovaný objekt sloužit veřejnosti a lákat turisty a návštěvníky Lovosic nejen svým vzhledem, ale i významem.

V letošním roce bylo z rozpočtu města na přípravu projektové dokumentace pro rekonstrukci a přestavbu budovy uvolněno 1,5 mil. Kč. V dubnu byla vypracována výchozí studie k zaměření objektu a zjištění současného stavu kolektivem Ing. arch. Vladimíra Nováka Projekční kanceláře AGN s.r.o., Ústí nad Labem. Z této studie jsou převzaty i následující informace.

Objekt byl postaven v r. 1887 rodinou statkářů Pfannschmidtů (podle jiného výkladu také Pfanschmiedů) jako jejich reprezentativní sídlo. Byl postaven v duchu romantické architektury se vzdálenými odkazy na rokokovou a klasicistní architekturu. Vzorem byla nejpravděpodobněji šlechtická zámecká architektura. Jméno architekta, stejně jako plány, se bohužel nedochovaly.

Objekt díky charakteru využití vykazuje zanedbanou údržbu, což se projevuje především na střeše objektu (intenzivní dlouhodobé zatékání a z toho důvodu odpadlá malba na schodišti), rustikálních omítkách (odpadlé bosáže a poničené zdobné architektonické články) i ve vnitřních prostorách objektu (dlažby, necitlivě vedené instalace apod.). V suterénu objektu, velmi kvalitně provedených zaklenutých prostorech z lícového zdiva je patrná čára povodní z r. 2002 (asi 60 cm nad podlahou) a jsou patrné vlhké podlahové vrstvy. Necitlivě vedené instalace poničily řadu míst v tomto architektonicky výjimečném prostoru.

V přízemí objektu navazujícím na původní (a dobře zachovaný) průjezd je celá řada různých vestaveb a dispozičních úprav, které poničily charakter domu. V 1. patře byly prováděny úpravy relativně citlivě a díky tomu jsou zachovány jedinečné štukové výzdoby v hlavních reprezentativních sálech (místnostech). Dokonce jsou sádrokartony ochráněna původní kachlová kamna. V podkroví byly úpravy prováděné v souvislosti s výměnou krytiny (plechová krytina za šablony) a zrušením oblých vikýřů a jejich náhradou za komínové výlezy. V tomto patře jsou poškozené podlahy a především odpadlá velmi zajímavá malba na hlavním schodišti. Přes všechna poškození a velmi špatný stavebně technický stav je na objektu patrné že byl stavěn velmi kvalitně s maximálním důrazem na dobrý materiál a odborné řemeslné zpracování. Díky válečnému (bourání židovské čtvrti okupanty) a poválečnému vývoji města (další demolice ve prospěch panelové výstavy) je dům jedním z mála které připomínají historickou architekturu města.

Objekt byl vystavěn jako solitérní při hlavní lovosické ulici (dnes Osvoboditelů). Původně měl rozsáhlý dvůr s hospodářskými staveními, na dvoře byla okrasná kašna. Svou hlavní fasádou (do ulice) je orientován jihovýchodně. Při jeho rekonstrukci je navrhováno doplnit chybějící funkce (pro praktickou nemožnost jejich implantace do objektu) do prostoru stávajícího dvora a zde vytvořit důstojný a jednoduše řešený vstupní prostor doplněný lavicemi a vodním prvkem. Od hlavní komunikace - ulice Osvoboditelů bude tento vstup oddělen zachovanou (rekonstruovanou) branou. Od sousední panelové výstavby bude vstupní prostor oddělen novou obvodovou zdí označenou reliéfním nápisem. Stávající hlavní vstup do průjezdu budovy bude zachován pro reprezentační akce města.

Architektonické řešení Ize rozdělit na dvě části. V rekonstruované části objektu (objemově cca 85% celkového objemu) jsme vedeni maximální snahou o zhodnocení architektonických kvalit této historické architektury. Na základě požadavku investora budou některé opravy dokonce řešeny restaurátorsky. Bude se to týkat oprav fasády, štukové výzdoby stropů (možná i podlah) a malby na schodišti. Ostatní opravy budou prováděny tak, aby byly v souladu s použitými materiály s cílem navrátit domu jeho architektonickou původní podobu. Novostavba je naopak navržena v architektonickém kontrastu, až téměř minimalistické architektuře, která by měla naopak zdůraznit zdobnost původní architektury. V obdobném designu jako novostavba je pak řešen vstupní prostor. Na novostavbě předpokládáme použití rozsáhlého prosklení, obdobně pak velkých plných ploch. Prakticky jediným zásahem do původní architektury je osazení výtahu v návaznosti na vstupní vestibul.

Objekt je funkčně zónován po jednotlivých patrech.

V přízemí je umístěn hlavní vstupní prostor do domu. S ohledem na skutečnost, že původní průjezd domem jej v zásadě rozděluje na dvě poloviny (historicky jistě zdůvodnitelné), rozhodli jsme se tento průjezd doplnit zádveřím a propojit jej s novým vstupním vestibulem ve dvoře objektu. Předpokládáme, že tento rozsáhlý vstupní prostor bude vytápěn. Z tohoto vstupního prostoru jsou pak přístupné všechny funkční části domu, rovněž na něj navazuje chráněná úniková cesta, která je pak využívána též provozně. Součástí vstupního vestibulu jsou pak doplňkové WC a úklidová komora. V přízemí domu je umístěna městská knihovna členěná na část dětskou a pro dospělé. V rozsáhlejší části pro dospělé je umístěna kancelář a balírna knih. Sklady má knihovna v podkroví. Obě části jsou přístupné pro tělesně handicapované, část dětská výtahem, část pro dospělé plošinou po schodišti. V recepci budou poskytovány všechny informace o objektu i jeho jednotlivých částech.

V suterénu je umístěna expozice muzea (statut bude určen Zastupitelstvem města). Muzeum je přístupné po schodišti vedle recepce (pro postižené výtahem) a je členěno na tři okruhy sbírek. S ohledem na význam města z hlediska archeologických objevů je nejrozsáhlejší (asi též nejkrásnější) prostor věnován právě těmto nálezům. Další prostory, již dělené do místností, jsou věnovány Českému středohoří a komorní prostor při vstupu včetně chodby bude věnován historickému vývoji města. Při vstupu je v místnosti vpravo zachována původní studna a zde bychom doporučili tuto místnost zpřístupnit a věnovat ji historii tohoto objektu (i např. popisu rekonstrukčních prací apod.). Z hlavního schodiště nebude muzeum pro veřejnost přístupné. Pro instalaci sbírek předpokládáme poměrně značné náklady, protože bude nezbytné vytvořit celou řadu modelů, speciálních vitrín apod., aby celá expozice byla dostatečně sdílná a zajímavá.

První patro představuje reprezentační prostory rodiny Pfannschmidtů. Funkční náplň těchto prostor se příliš nezmění. Předpokládáme, že v tomto patře se budou konat komorní koncerty (kapacita hlavního sálu cca 75 lidí), recepce při významných návštěvách, slavnostní zasedání, svatby, výstavy apod. Z toho důvodu jsou reprezentační sály doplněny přípravnou (pořádání rautů) a skladem mobiliáře. Naplnění těchto funkcí vyžaduje mít lehký, stohovatelný nábytek, který je snadno přemístitelný. Tento nábytek musí být též odolný. Je zřejmé, že tento nábytek nemůže být rustikální, ale současný, moderní, z lehkých a odolných materiálů. Logicky bude v kontrastu se štukovými stropy a sokly, rovněž s masivními dveřmi s obloženým ostěním. Výhledově doporučujeme tyto nejvýznamnější místnosti objektu vhodně doplnit obrazy. Rovněž předpokládáme, že v tomto patře bude umístěna kancelář správce (závisí na systému řízení a správy objektu).

V podkroví (ve druhém patře) bude umístěna výtvarná část Základní umělecké školy, která má dnes naprosto nevyhovující podmínky. Ve zbylých prostorách pak budou sklady městské knihovny. Prostor ZUŠ je přístupný přes recepci ve vstupním vestibulu požárním únikovým schodištěm. Jedná se především o snahu vyhnout se mísení a vzájemnému rušen í jednotlivých provozů v objektu.

Nejobtížnější částí prací na studii bylo zpřístupnění obou částí přízemí pro postižené spoluobčany. Z těchto důvodů bude instalován výtah, který pak zpřístupní nejen tuto část přízemí, ale prakticky celý objekt. Druhá část knihovny je zpřístupněna pojízdnou rampou při schodišti. WC pro postižené je situován ve vstupní hale, v jiných prostorách jej prakticky nelze zřídit. Celá vstupní partie včetně vstupu do průjezdu je prakticky na terénu a nevytváří žádnou bariéru.

Předpokládáme provedení kompletně nového vytápění (sekundární přívod z plynové kotelny), rozvodů elektro včetně osazení nových svítidel (rustikální v reprezentačním patře, v průjezdu a naprosto výjimečném hlavním schodišti). Pro ZUŠ, přípravnu v 1. patře a sociální zařízení budou provedeny nové zdravotechnické rozvody. Z hlediska vytápění bude velmi náročný suterén, v této fázi prací doporučujeme vytápět muzeum vzduchotechnikou a tím rovněž zajistit nezbytnou výměnu vzduchu. V suterénu bude s ohledem na význam exponátů instalována EZS a kamerový systém. Kamerový systém předpokládáme rovněž v prostoru knihovny. Volba nových tras pro jednotlivé instalace bude pravděpodobně nejnáročnější částí prací v dalším stupni projektové dokumentace.

Z uvedených informací je zřejmé, že půjde o finančně velmi náročnou rekonstrukci. Vedle rekonstrukce vlastního objektu a projektované přístavby je nutné počítat i s vybavením interiérů. Proto se pravděpodobně bude volit etapové řešení v průběhu několika let. Uvolňované finanční prostředky pro jednotlivé etapy budou stanoveny rozpočtem města. Tento projekt je spolufinancován z finančních prostředků strukturálních fondů EU.

Připravil a reprofoto (hv)

Z okolí Lovosic

Lovosicko krátce

U příležitosti Mariánské pouti v Třebenicích celebroval nedělní mši svatou 10. září emeritní biskup Josef Koukl, hudbou mši doprovodil soubor Harmonie a píseň Ave Maria k poctě narození P. Marie zazpívala Michaela Warneke. V pondělí 11. září sloužil zádušní mši v Třebenicích na památku mučednické smrti faráře Ladislava Kubíčka litoměřický biskup Pavel Posád.

Pro příští rok se chystá pro občany Ústeckého kraje zlepšení přístupu k informacím na vybraných internetových stránkách. Odbor evropských projektů krajského úřadu připravil projekt, v rámci kterého budou v nádražních halách Českých drah a.s. instalovány informační kiosky, ve kterých budou moci zájemci prohlížet vybrané internetové stránky, např. s informacemi o Krajském úřadu Ústeckého kraje, o turistice apod. Kiosk bude také na nádraží v Lovosicích.

Opravdu nadlidský výkon se povedl zloději v neděli 10.9. v prodejně LIDL v Lovosicích. Podařilo se mu pod bundu schovat 14 lahví vodky, ale pronést ven se mu je nepodařilo, ostraha byla vskutku ostražitá!

Přiznám se, že jsem byla dost překvapena (a nepříliš nadšena), když jsem v nultém čísle nové mutace Deníku Litoměřicka uviděla rozhovor s Ivou Kubelkovou. Několik měsíců jsem v sobě sbírala odvahu půvabnou modelku oslovit pro náš měsíčník a než se tak stalo, paní Břeňové se to povedlo. Mea culpa, měla jsem to zkusit. Naše milá sousedka ze Lhotky nad Labem se věnuje moderování, modelingu a své umělecké agentuře, především ale dcerušce Natálce. Jak je některým z Vás už známo, má od léta svůj první samostatný kalendář v životě, vznikl ve spolupráci fotografa Jaroslava Šimandla, návrhářky Sedláčkové a dalších členů týmu.

U vsi Páleč, chatové oblasti poblíž Milešova a místní části obce Velemín, od pondělí 25. září hořelo. Požár zuřil až do dopoledne v úterý a zlikvidován byl teprve před polednem. Škoda činila pře 300 000,- Kč a u požáru zasahovali také hasiči z lovosické jednotky a některé jednotky dobrovolných hasičů z okolí, například z Chotiměře a Prackovic nad Labem.

V Podsedicích byla v sobotu 7. října pořádána Stájí Godolphin posedmé tradiční Hubertova jízda (svatý Hubert je patronem lovu, lovců, myslivců a honitby), která uzavírá jezdeckou sezónu. Krásně nastrojení koníčkové se projeli se svými jezdci Českým středohořím a odpoledne si i zazávodili. Nejvíce spokojeny byly děti, mnohé se svezlo poprvé v životě na koni. Pěkný den byl zakončen country zábavou v podsedickém hostinci „U Nezbedů“.

Na rohu ulice 8. května a Žižkovy byla v Lovosicích 19. července otevřena prodejna DÁMSKÁ MÓDA s klasickým dámským oblečením (kostýmy sukňové i kalhotové, sukně, kalhoty i džíny, halenky, svetříky, saka a paleta, malé „černé“ na slavnostní příležitosti, ale i kabáty – jev v Lovosicích dlouhá léta nevídaný). Kdo chtěl v našem městě nosit kabát a ne bundu, musel alespoň do Litoměřic nebo do Ústí. Velikosti zde najdete od 36 do 60. Navíc vedoucí prodejny a prodavačka v jedné osobě paní Rochová slibuje drobné úpravy zdarma. Prodejna je prostorná, moderně zařízená a  dobře se v ní vybírá.

Asanace skládky v bývalém kamenolomu Jiřetín byla v Programu rozvoje města Libochovice uvedena již na roky 1998-2002. Rekultivace skládky probíhala od roku 2004 a provedla ji firma Narcis Slatina s.r.o. Plocha byla zatrávněna a vysázeny zde stromy, například javory a jasany, břízy a lípy. Město Libochovice zatím rekultivace přišla asi na 600 000,- Kč, ale získalo tím pěkné místo pro rekreaci.

Stromy se také začaly sázet u cesty z Dlažkovic do obce Lkáň. Zde by měly sloužit jako větrolamy a Zemědělské družstvo Klapý na pás stromů asi 8 m široký a přes 1000m dlouhý dostalo dotaci od Státního fondu životního prostředí České republiky ve výši 2 milionů korun. Dosud je v oblasti asi 6 km větrolamů, s výstavbou bylo započato v roce 2000. (Tématu se týká také zajímavý článek ze Sborníku Venkovská krajina 2005, s. 100, Alena Novotná: Inventarizace větrolamů v okolí obce Klapý, vydala ZO ČSOP Veronica; původně diplomová práce autorky z let 2002-2003 na České zemědělské univerzitě v Praze).

Lovosický cyklista Jiří Kasal, který jezdí za tým KC Kooperativa Liberec, získal v letošním roce v silničním závodu veteránů v rakouském městě Sankt Johann im Tirol stříbrnou příčku. V silničním závodě jednotlivců na 8. mistrovství sdružení amatérských cyklistů České republiky obsadil ziskem 905 bodů 4. místo v kategorii 50-59 let. V celkovém pořadí Silnice-Masters je Kasal čtvrtý se 144 body.

Ve čtvrtek 26. října začíná dětem volno a v Lovosicích se začne na zimním stadionu bruslit i pro veřejnost a to denně od 13 do 15 hodin až do neděle 29. října. Další bruslení pak bude každý týden v pátek od 17 do 19 hodin a o víkendech od 13 do 15 hodin. Krasobruslaři ale trénovali už dříve.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4