Listopad 2005 Lovosický dnešek - Strana 10

Policie České republiky

Lovosičtí policisté v akci

V září vyřešili mezi jinými tyto případy porušení zákonů:

2.9.byl dodatečně zjištěn a odstíhán třiadvacetiletý pachatel K. M. z Litoměřic pro trestný čin krádeže, kterého se dopustil v červnu tím, že odcizil v Lovochemii mobilní telefon v hodnotě 6 500 Kč.
6.9.byl dodatečně zjištěn a odstíhán jedenadvacetiletý pachatel recidivista B. M. z Libochovic, který byl zjištěn jako pachatel krádeže kovového vozíku za traktor v ceně 500Kč, který prodal do Sběrných surovin.
11.9.byl zjištěn a odstíhán dvaačtyřicetiletý pachatel Z. J. z Třebenic za trestný čin ublížení na zdraví, kterého se dopustil 7. 8. 2005 ve svém bydlišti v Třebenicích.
14.9.byl odstíhán dvaadvacetiletý pachatel F. P. z Libotenic pro trestný čin úvěrového podvodu, kterého se dopustil při sjednávání půjčky na lovosické poště, při němž uvedl nesprávné údaje o zaměstnání a výši příjmu. Škoda dík pozornosti pracovnice pošty nevznikla.
16.9.byl odložen případ nedovoleného ozbrojování, kterého se dopustil jedenaosmdesátiletý K. J. z Lovosic. Případ byl odložen, neboť uvedený spáchal neoprávněně drženou zbraní sebevraždu.
19.9.byl odstíhán sedmapadesátiletý pachatel J. H. z Lovosic pro trestný čin násilí proti skupině osob a jednotlivci, a dále pro nebezpečné vyhrožování, kterých se dopustil v Lovosicích v Nádražní ulici tím, že legálně drženou zbraní vyhrožoval spoluobčanům usmrcením.
-týž den byl odstíhán devětadvacetiletý pachatel J. P. z Lovosic pro trestný čin výtržnictví, kterého se dopustil v noci ze 16. na 17. 4. 2005 v ulici Osvoboditelů v Lovosicích při hudební produkci v baru Quintrix tím, že během produkce vniknul na podium a zničil část aparatury hudební skupiny.
20.9.byl dodatečně zjištěn a odstíhán pachatel vloupání do objektu bývalého vepřína v Želechovicích, který odcizil hliníková krmítka a způsobil tak škodu 31 200 Kč. Jedná se o recidivistu J. H., ročník 1966 z Čížkovic.
-týž byl zjištěn jako pachatel trestných činů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody tím, že v době od 24.7. do 27.8. 2005 v Malých Žernosekách otrhal hliníkovou krytinu střechy a prodal ji do Sběrných surovin. Způsobil tím majiteli škodu ve výši 41 000 Kč.
-týž pachatel se dopustil dalšího trestného činu krádeže vloupáním v areálu bývalého Státního statku v Sulejovicích, kde mezi 2. a 5.9. 2005 odcizil různé nářadí a materiál, čímž způsobil škodu 30 000 Kč.
-stále ještě týž pachatel byl zjištěn jako původce vloupání do chléva ve Velemíně ze dne 17.9.2005, kde rovněž odcizil hliníková krmítka (koryta) a svářecí agregát, čímž způsobil škodu 4 440 Kč.
-stejný výtečník byl zjištěn jako pachatel vloupání do provozovny Sběrných surovin ve Velemíně v noci ze 17. na 18.9.2005, kde způsobil škodu 3 302 Kč.
-týž pachatel se pokusil o trestný čin krádeže a to kovové konstrukce v ceně 2 500 Kč v Bílém Újezdě. Při pokusu byl zadržen a předán policistům.
-týž den byl odstíhán šestadvacetiletý pachatel O. G. z Vrbičan pro trestný čin úvěrového podvodu, jehož se dopustil uvedením nesprávných údajů o zaměstnání a výši příjmu při sjednávání půjčky 10 000Kč. Ke škodě nedošlo, pracovnice pošty byla ostražitá...
-týž den byl odstíhán třiatřicetiletý recidivista M. Z. z Terezína, který byl dodatečně zjištěn jako pachatel vloupání z 1.5.2005 do osobního vozidla Ford Fiesta v Lovosicích v ulici Osvoboditelů se škodou 5 400 Kč.
23.9.byla odstíhána dvaatřicetiletá pachatelka I. T. z Vrbičan pro trestný čin úvěrového podvodu, kterého se dopustila tím, že při sjednávání úvěru v prodejně elektro v lovosickém středisku Centrum uvedla nepravdivé údaje o zaměstnání a příjmu. Způsobená škoda 4 161 Kč.
25.9.byl dodatečně zjištěn a odstíhán třicetiletý V. H. z Mostu, který byl zjištěn jako pachatel vloupání do auta Citroën Jumper ve Wolkerově ulici v Lovosicích. Škoda nevznikla, pachatel byl vyrušen a utekl z místa činu, neutekl však policistům a byl zadržen.
26.9.byl zadržen a odstíhán čtyřiadvacetiletý pachatel K. Š. z Lovosic pro trestný čin vydírání, který byl 24.9. v ulici Sady pionýrů přistižen při rozbití okna osobního auta Škoda Favorit, způsobil škodu 1 600 Kč a poškozenému, který ho přistihl, vyhrožoval zabitím nožem, pokud ho oznámí jako pachatele.
29.9.byl odložen případ trestného činu znásilnění, kterého se dopustil třiapadesátiletý L. Š. z Lovosic, protože poškozená ( manželka) vzala zpět souhlas k trestnímu stíhání.
30.9.byl odstíhán osmadvacetiletý M. P. z Lovosic pro trestný čin výtržnictví, jehož se dopustil 13.7.2005 v odpoledních hodinách na koupališti v Lovosicích, když v podnapilém stavu napadl službu na koupališti, která ho v tomto stavu odmítla vpustit.

Kapitán Gertner

Hasičský záchranný sbor

Hasiči – záchranáři v září 2005

3.9.jednotka vyjela k odchytu roje včel do Vančurovy ulice v Lovosicích,
-týž den i k hašení požáru černé skládky u psího cvičiště v Lovosicích,
-ještě týž den v nočních hodinách jsme opět jeli k hašení do sadu v  Dřemčicích, tentokrát požáru pracovní buňky
6.9.hasili jsme požár hnojiště v areálu drůbežárny pod Lovošem, na místě pomáhala i jednotka dobrovolných hasičů z Chotiměře.
9.9.jednotka byla vyslána opět k požáru v Drůbežárně, po příjezdu jednotky PS Lovosice nebyl zjištěn ani žádný náznak požáru, jednotka SDH Chotiměř byla odvolána.
11.9.jednotka byla vyslána k likvidaci úniku neznámé látky na hladině Labe za Lovosicemi, na místě jsme zjistili, že se jednalo se o květní pyl.
14.9.proběhlo Taktické cvičení ve Sklárnách v Libochovicích
-týž den byla jednotka vyslána k hašení požáru trávy u Prackovic, na cestě byla odvolána s upřesněním místa – jednalo se o požár stohu za Chotiměří, na místě pomáhaly jednotky hasičů z Chotiměře a Litochovic.
15.9.požár PB lahve v obci Velemín, majitelka se chtěla přesvědčit zda má ještě v lahvi dost plynu a přiložila otevřený plamen a došlo k zapálení plynu pod okny domu, obešlo se to bez zranění.
16.9.vyjeli jsme k likvidaci dopravní nehody na Bílince, kde se srazil osobní automobil Mercedes Vito čelně s nákladním vozem Scania u odbočky na Opárno, jedna těžce raněná osoba byla vyproštěna a odvezena RZS do nemocnice. ( situace po srážce je na obrázku)
18.9.ve večerních hodinách jednotka vyjížděla k požáru osobního vozu Škoda 110 na parkoviště do Velemína.
20.9.vyjeli jsme k požáru hnoje do Drůbežárny pod Lovošem, ale jednalo se opět o planý poplach.
-týž den jednotka vyjela k požáru hnoje do Duban. Oheň likvidovala s pomocí jednotky SDHo z Budyně nad Ohří.
21.9.seriál pokračuje – je hlášen požár hnoje v Drůbežárně pod Lovošem, ale... ano. Planý poplach.
22.9.hasili jsme požár trávy za továrnou Tokai Rika CZ v Lovosicích.
23.9.jednotka byla vyslána na žádost POLICIE ČR k vyproštění osobního auta FIAT z kolejiště v Libochovicích, kde skončilo po dopravní nehodě.
24.9.došlo k požáru stohu v Mlékojedech, naše jednotka vypomáhala jednotce hasičů z Litoměřic.
25.9.jednotka vyjela k hašení požáru sklepa v Libochovicích.
29.9.je hlášen únik vody v Lovosicích v ulici Krátké, jednotka uzavřela přívod vody (co taky dělat jiného?)
-týž den naše jednotka vypomáhala jednotce kolegů z Litoměřic v městě při požáru elektrorozvodny, přesněji při požáru hned dvou elektrorozvoden najednou.
Záběry z dopravní nehody 16.9.2005 v Bílince

npor. Novotný Karel

Pohled od historie

VETERÁNI 2. světové války

Dalším v řadě bojovníků je pan Ivan Sidej, narozený 30.7.1930 v v obci Hruševo, okres Ťačevo na Podkarpatské Rusi. Pracoval od útlého mládí jako zemědělský dělník, u kováře v rodné vsi se přiučil kovářskému řemeslu. V roce 1939 byla Podkarpatská Rus anexí připojena k Maďarsku a tak mladý Ivan na vlastní kůži poznal velkopanské přezíravé jednání maďarské státní správy.

V roce 1944 s postupující frontou přišel do oblasti Ťačeva 1. československý armádní sbor generála Ludvíka Svobody. Osmnáctiletý Ivan se rozhodl do této armády vstoupit a 7.11.1944 byl do ní i přijat. S dalšími odvedenci byl přesunut k výcviku na polské území. Po skončení výcviku byl převelen a zařazen do 3. brigády, později známé jako Prešovská, do 4. úderného praporu jako spojka u štábní roty.

Bojový křest prodělal počátkem roku 1945 v oblasti Stropkova na Slovensku. 3. brigáda v rámci sboru ukončila svoji bojovou cestu v květnu 1945 na Moravě. 17.5.1945 se zúčastnila přehlídky na Staroměstském náměstí v Praze. Potom se přesunula zpět na Moravu.

Ivan byl demobilizován v srpnu 1945 v Kroměříži, jeden měsíc po 19 narozeninách. Na krátko se podíval domů na Podkarpatskou Rus, ale poté se opět vrátil do Čech. Nejprve žil a pracoval v Ústí nad Labem ( v Setuze). Potom působil na několika místech v naší oblasti jako zemědělský pracovník. Oženil se a v roce 1960 se natrvalo usadil v Semči u Třebívlic, kde byl nějaký čas pracovníkem v místním JZD. Později pracoval u hasičské jednotky v lovosických SCHZ. Odtud také jako zasloužilý pracovník odešel v roce 1986 do důchodu. V záloze dosáhl až hodnosti rotmistra. Je členem Svazu bojovníků za svobodu v Litoměřicích. Za své válečné působení byl vyznamenán medailí „Za zásluhy“ i. stupně, čs. vojenskou pamětní medailí a sovětskou medailí „Za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce“.

Pan Sidej byl jedním z přítomných na slavnostním shromáždění k 60. výročí ukončení 2. světové války v Kulturním středisku Lovoš v Lovosicích.

Jméno našeho spisovatele měl pan Bohumil Hrabal. Seznámil jsem se s ním koncem padesátých let, kdy byl šéfem cihelny v Libochovicích. Nevím a nedopátral jsem se, kdy se narodil a kde, vím jen že pocházel z Moravy. Jako řada jiných i on opustil republiky těsně před okupací fašistickými vojsky. Byl příslušníkem čs. 331. bombardovací perutě ve Velké Britanii (No. 311 Czechoslovak Bomber Squadron). V Britanii se i oženil s místní dívkou, s níž se po válce vrátil do Československa. Jeho žena ale skoro vůbec neuměla česky – i spolu mluvili výhradně anglicky. Děti měli dvě – starší dceru, která se učila v Děčíně kadeřnicí a mladšího syna, který chodil teprve do základní školy, když v roce 1968 využili možnosti a celá rodina - i s již vdanou dcerou a jejím manželem - se vystěhovala zpět do Anglie. Dcera po roce 1990 navštívila Libochovice při příležitosti srazu spolužáků.

Válečná cesta pana Hrabala začala v roce 1940. Mezi 10.1. a 28.3.1941 absolvoval kurs palubního střelce u No.7 Air Gunery School na základně RAF v Stormy Dorxn.

Od 1.4. do 19.9.1942 absolvoval kurs č. 9 u No.1429 Czech Operational Training Flight (Česká operačně výcviková jednotka) na základně RAF v Honingtonu. Již v hodnosti Sergeant se zde zdokonaloval ve střelecké odbornosti při nočních bojových letech jejich Vickers Wellingtonu na nepřátelské území.

30.5.1942 se zúčastnil náletu spolu s dalšími pěti stroji na Kolín nad Rýnem jako přední střelec Wellingtonu Mk-I.c, serial Number R 1771, kód letounu KX-Y. Ve věži FN5 měl dva kulomety Browning 303 (7,7mm). Velitelem letounu byl Squadro Leader Angličan Proctor.

1.6. absolvoval noční nálet na Essen jako zadní střelec téhož letounu v zadní střelecké věži FN 10 rovněž se dvěma Browningy. Velitelem posádky byl tentokrát FlightSergeant J. Hájek.

13.9. (stále 1942 ) startoval s posádkou ve Wellingtonu Mk-I.C Serial Number HF853, kód KV-A ze základny Lichtfield k nočnímu náletu na Brémy. Velitelem letounu byl Pilot Officer František Fencl (od 21.8.1943 nezvěstný z letu nad Biskajským zálivem). Poslední bojový let pana Hrabala ve výcviku trval 7 hodin.

V červnu 1943 byla 311. čs. peruť převelena od bombardovacího letectva (Bomber Command) k pobřežnímu letectvu (Coastal Command) a následně vyzbrojena letouny Liberator americké výroby.

Přeškolení na tyto letouny absolvovala 311. peruť během července 1943 u No.1 (C)OTU (Čs. operačně výcviková jednotka) v Beaulieu. V té době měla peruť 12 operačních a 3 záložní letouny. V boji proti německým ponorkám používala bomby, hlubiné nálože a rakety. Velitelem perutě byl Wing Commander Jindřich Breitcetl DFC. (rovněž nezvěstný od letu 21.8.1943 nad Biskajským zálivem).

Sergeant Hrabal sloužil u Flight B v osádce Pilot officera Ryby jako zadní střelec. Obsluhoval věž britské výroby Boulton Paul Typa E se čtyřmi Browningy ráže 7,7 mm.

Některé akce Liberatorů, jichž se pan Hrabal zúčastnil:

27.9.1943 hlídkový let již v hodnosti Flight Sergeant nad Biskajským zálivem na Liberatoru Ser. Number B2 787, kód E. Velitel letounu Flight Sergeant Otakar Žanta (od 13.3.1944 nezvěstný z letu nad Biskajským zálivem). Let trval 11 hodin a za tu dobu uletěl letoun 1 700 námořních mil (asi 3 200 km – pozn. red.). Při letu byla spatřena německá ponorka při ponořování, ale pro velkou vzdálenost na ni nezaútočili.

16.11.1943 – hlídkový let nad Biskajským zálivem s liberatorem GR V, Seria Number B2 777, kód F.Velitelem byl Flight Lieutenant Tobyška. Za 13 hodin uletěli 2 000 námořních mil (asi 3 750 km – pozn.red.)

23.12.1943 – s tímtéž letounem, ale velitelem Flight Sergeantem Friedlem opět hlídkový let nad Biskajským zálivem.

16.6.1944 – Warant Oficer Hrabal absolvoval hlídkový let nad pobřežím Normandie a přístavem Brest. Liberator GR V, seriového čísla FL 961, kód O a velitelem posádky Flight Officerem Václavem Jílkem (ten zahynul 14.3.1945 těsně po startu z Azorských ostrovů při letu s dopravní verzí Liberatoru C Mk.VII).

17.9.1944 – start ze základny Tain na hlídkový let Liberatorem GR V S.N. B2 745, kód PP-E. Let trval 13 hodin 40 minut. Veliltelem byl Flight Sergeant Oldřich Bureš (ani ten se nedožil konce války – zahynul 1.1.1945 při nezdařeném startu přetíženého letadla nárazem do skály).

2.10.1944 – jedenáct a půl hodiny trval hlídkový let Liberatoru GR V, seriové číslo FL 955, kód PP-N nad Severním mořem. Velitelem byl opět F/Sgt Oldřich Bureš.

Z pochopitelných důvodů nelze vypsat všechny známé lety pana Hrabala. Údaje o nich jsem čerpal z knih pana Miloslava Pajera, který se do hloubky zabývá historií 311. čs. bombardovací perutě.

Po dalších poválečných osudech pana Hrabal jsem pátral bezvýsledně...

Zdeněk Najman

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 10