Listopad 2005 Lovosický dnešek - Strana 9

Z našich škol

Vítěz - Jaroslav Bubanec -  ZŠ Všehrdova

Soutěž Lafarge

V květnu loňského školního roku vyhlásila Lafarge Cement v Čížkovicích výtvarnou soutež pro žáky. Děti si mohly vybrat ze dvou témat: Cementárna a krajina nebo Cementárna a bezpečnost.

Z lovosické školy ve Všehrdově ulici se přihlásilo do soutěže 14 žáků. Všechny dětské práce byly vystaveny v prostorách Lafarge Cement dne 17. září 2005 a to v Den otevřených dveří čížkovické továrny. Ze zveřejněných obrázků byly vybrány ty nejhezčí a jejich autoři byli pozváni 17. září na slavnostní vyhlášení, které uváděl moderátor Aleš Háma.

A jak dopadly naše děti? 1. místo obsadil žák 3. ročníku Jaroslav Bubanec se svou koláží na téma Cementárna a krajina. Na 2. místě se umístili Karel Šimůnek a Jana Mariánková. Třetí místo patří Tereze Hořánkové, o čtvrté se dělí Karel Anton s Lucií Topšovou. Páté místo obsadila Kateřina Uličná. Všechny výše uvedené děti byly žáky třetí třídy na naší škole.

Ocenění výtvarníci si odnesli od pořadatele soutěže krásné věcné ceny. Poděkování patří nejen dětem a paní učitelce Mgr. Janě Kašparové, která je k soutěži připravila, ale i organizátorovi - Lafarge Cement.  

Mgr. Hana Protivová

 

Počítačové kurzy pro veřejnost na lovosickém gymnáziu

Již tradičně se začátkem školního roku se na naší škole rozbíhají i kurzy pro veřejnost. Za uplynulé období bylo proškoleno na naší škole více jak 80 občanů. Kurzy jsou určeny především pro ty, kteří se ještě neseznámili s prací na počítači. Letošní rok v rámci Národního programu počítačové gramotnosti a projektu PHARE nabízíme jeden 52 hodinový kurz za cenou 180 Kč. Budou probrány ucelené bloky: „Poprvé u počítače, Úvod do internetu, Zpracování textu, Tabulkový procesor“ a další bloky. Jedna lekce má 4 vyučovací hodiny a bude probíhat v pondělí. Začínáme již v říjnu. Kromě této časově náročné varianty nabízíme 3 kurzy po dvou hodinách v ceně 100 Kč za jeden kurz. V tomto kratším kurzu se postupuje od práce s počítačem pro začátečníky až po práci s internetem. Toto zkrácené školení probíhá v neděli a rovněž je dotováno státem.

Zájemci se mohou přihlásit v kanceláři školy (416 532 574). Jediné, co potřebujete, je mít trochu odvahy. Naši lektoři se snaží věnovat každému individuálně. Nebylo žádnou výjimkou, že kurz absolvovali úspěšně i lidé důchodového věku.

InTn

Skupina dětí se radí nad obrázkem a z protějšího břehu je pozorují tuleni.

Výuka v ZOO

Netradiční formu výuky prvouky a přírodovědy zažili 27.9. žáci 1. stupně ZŠ Antonína Baráka v Lovosicích. Místo ve školních lavicích seděli v kinosále ZOO v Ústí nad Labem a během „přestávek“ pozorovali tuleně, lachtany, opice a jiná okolo pobíhající zvířata. Ti naopak povzbuzovali soutěžící žáky a někdy se zdálo, že by jim chtěli i poradit! Soutěže se podobaly těm televizním, jako např. Riskuj, Deset stupňů ke zlaté aj, a atmosféra byla stejně vzrušující a napjatá. Jedním z úkolů také bylo vymyslet příběh, který se odehrál na sněhu a zvířata na něm zanechala stopy. Děti otiskovaly stopy bažanta, kterého honí liška a zpovzdálí prý to vše sleduje divoké prase. Pak dostali od svých lektorů sáčky s tajnostmi, které museli roztřídit podle toho, zda patří do lesa nebo do odpadkových košů. Když všechny úkoly splnily, mohly se děti rozeběhnout ke zdejší největší atrakci – ke slonům. Připomněly si, jak se účastnily akce „Slůně za všechny drobné“ a slony pak opatrně sledovaly při jejich pravidelné obchůzce zoologickou zahradou. Zbývalo už jen poděkovat za pěkně strávené dopoledne, všem zamávat a vrátit se domů.

Webová strana lovosické integrované školy

Jak je to doopravdy?

V minulém čísle jsme kritizovali nepěknou webovou stranu lovosické integrované školy. S paní Mejsnarovou jsme zjistili, že škola má stránek více a já musel »nahrábnout« zrovna tu nezdařenou. Shodou náhod byla ta nejsprávnější strana zrovna nepřístupná, čímž se situace ještě trochu zhoršila. Podle sdělení Mgr. Petra Holveka, ředitele integrované školy v Lovosicích, došlo při umisťování webové strany na internet k malé chybě v adrese, která je již odstraněna. Nyní jak oficiální webová strana Integrované školy, tak i její strana pro styk s veřejností jsou vkusné, vyvážené a příjemné pro oko, navíc jsou na nich nejen informace, které jsem postrádal, ale i mnoho dalších. Aby vás vyhledávací systém nezavedl někam jinam – tak jako mne – správná adresa je www.spssoulovo.cz.

Pan ředitel mi vytkl, že jsem namísto »negativní reklamy« v našich novinách neupozornil na závadu delikátněji, třeba nezatelefonoval. Jistě, kdybych jen tušil, jak je to doopravdy, asi bych zavolal. Jistě ovšem i pan ředitel přistoupí na to, že to bych musel být jasnovidec – a já jsem jen místní novinář. V každém případě je dobře, že Integrovaná škola a - i v nové podobě má škola - je taková, jakou ji já i mnozí další bývalí absolventi chceme mít...

Čampulka

Gymnázium Lovosice pořádá již . 7. ročník

NOČNÍHO HVĚZDICOVÉHO POCHODU NA LOVOŠ

Dne 11. 11. 2005 k příležitosti „Dne boje za svobodu a demokracii“ pořádá Gymnázium Lovosice již tradiční noční výstup na Lovoš pro žáky a studenty Lovosických škol a širokou veřejnost. Za doprovodu pedagogů Gymnázia v Lovosicích se studenti a žáci vydají po třech trasách na vrchol Lovoše, kde je čeká výhled na noční okolí a v turistické chatě pak drobné občerstvení a zpívání při kytaře. Odměnou je pro každého účastníka pohled na noční okolí Lovoše. Výstup mu pak bude připomínat pamětní list. Na 22.30 je naplánován společný sestup do Lovosic. Pro žáky a studenty bude rozchod pod lipou na Václavském náměstí. Předpokládaný konec celé akce do 24:00.

Trasy :

  1. z Bílky (rozcestí na Milešovku), přes Kletečnou, Chotiměř a Opárenské údolí na Lovoš: odjezd autobusem z hlavního nádraží Lovosice v 16.59 (zastávka ÚNZ 17.02) do Bílky (17.22). Délka trasy 13 km.
  2. z Dobkoviček (Chotiměře) na Lovoš přes Opárenské údolí: odjezd vlakem z hlavního nádraží Lovosice v 18.45 (Lovosice zastávka 18.48), Dobkovičky (19.05). Délka trasy 5 km
  3. z Lovosic na Lovoš: sraz na Svatováclavském náměstí (pod lípou) v 18.30. Vhodné i pro rodiče s menšími dětmi. Délka trasy 3 km. Na start jednotlivých tras se účastníci dostanou pomocí spojů ČD a ČAD. Dopravu si účastníci pochodu hradí z vlastních finančních prostředků. I letošní ročník je organizován ve spolupráci s Městským úřadem v Lovosicích a turistickou chatou na Lovoši.

Informace: TYNEKJ@GYMLOVO.CZ, telefon: 416 532574

Elko hlásí

Běh Terryho Foxe poprvé na „Osmičce“

V sobotu 17. září uspořádal Dům dětí a mládeže poprvé přímo v Lovosicích a to v lesoparku Osmička humanitární akci Běh Terryho Foxe. Nápad se zrodil před asi 20 lety v Kanadě na památku Terryho Foxe, který se snažil upozornit na boj s rakovinou během přes svou zemi. V nerovném zápase podlehl, ale v mnoha zemích na celém světě se lidé do běhů zapojují a získávají prostředky na onkologický výzkum. Stanoviště akce, kde se zájemci od 9 do 9.45 zapisovali, bylo u pódia na Osmičce. Moderátorem byl Marek Ženkl. Názorné ukázky první pomoci poskytovali zástupci Českého červeného kříže z Litoměřic, kteří zastávali také funkci zdravotníků. Stánek s propagačními předměty zde měla rovněž Všeobecná zdravotní pojišťovna: dospělí si mohli nechat změřit tlak, zjistit váhu výšku a tuk. Pro děti byly připraveny krátké soutěže.

Trasy byly vytýčeny dvě – kratší pro děti a seniory (červeně) a delší pro ty zdatnější (žlutě); značení obou zajistil profesor M. Kubíček z SPŠ se svými pomocníky. Výdej upomínkových předmětů (tričko, čelenka, klíčenka a pod.) i občerstvení zajišťovaly členky Rezonance a Svazu tělesně postižených. Kulturní program zajistila děvčata ze skupiny aerobiku DDM. Zapsaných účastníků bylo nakonec 61 a vybralo se 1 756,50 Kč. Běžci i chodci byli nejrůznějšího věku – tři malí cyklisté (ale opravdu mrňaví, asi tříletí) měli přilby, starší děti na kolech už tento způsob ochrany zanedbaly. Dvě maminky nesly dítka na hrudi v klokánkách. Otec běžel s malým synem, dva účastníci jeli na in-line bruslích, zbytek sportovců buď běžel nebo šel, jak to komu vyhovovalo. V tomto závodě není poražených. Letošní motto Běhu Terryho Foxe znělo: „Tisíce startů – jeden cíl“. Sponzory lovosické akce byly firmy a organizace: Pekárna John, Sdružení Rezonance, SPŠ, SOU, OU a U Lovosice a Potraviny Mondo Michala Motejla, kterým děkujeme za přispění. Rovněž děkujeme všem, kteří přemohli svou pohodlnost a nechuť jít ven ve špatném počasí, a přispěli dobré věci.

Hz

V tomto článku vzpomenu na

Tři velké akce v září.

První akcí bylo ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI. Sešli jsme se s dětmi na Osmičce a formou štafetových her jsme závodili. Mezi nejvíce zábavné patřily soutěže s vodou a hledání barevných lístků s úkoly. Počasí nám přálo a tak jsme všichni odcházeli spokojeni.

Druhá akce se uskutečnila v sobotu 17.9. a to BĚH TERRYHO FOXE. O této akci si můžete přečíst podrobnosti v článku paní ing. Hozmanové.

Příští rok se určitě opět staneme pořadateli této akce. Máme krásné zázemí na Osmičce a spousta rozzářených dětských tváří na kolech, kolečkových bruslích, běžců a chodců podtržená s významnou humanitární pomocí, za to stojí.

Na VÁCLAVSKOU POUŤ 28.září přijelo do Elka Sváťovo dividlo s pohádkou O kůzlátkách. Ani hodinové zpoždění neodradilo velké množství dětí. Vypadalo to, že budeme muset Elko nafouknout. Některé děti seděly na židlích jak přikované, když mezi ně vstoupila loutka vlka, ale - jak to v pohádkách bývá - nakonec vše dobře dopadlo a děti odcházely s úsměvem na tváři.

Pokud ještě stále některé děti nevědí, co s volným časem, mohou kdykoliv přijít k nám do Elka a stát se členy některého z mnoha kroužků, nebo si jen přijít pohrát a popovídat. Jsme tu pro všechny děti. Ještě máme volná místa na keramický kroužek,který se rozjel v říjnu. Je určen pro šikovné ruce dětí od 10 let a je každé pondělí od 15 a od 16 hodin. Dále se můžete přihlásit do turistického oddílu, který se schází v Elku každou středu od 15.hod. Chlapci a dívky r.1994,1995 si mohou přijít zahrát florbal na 4. ZŠ každé úterý od 16 a pátek od 16.30 hod.

DRAKIÁDA bude 3.listopadu ve 14 hodin. Na tuto dobu zveme všechny děti na Osmičku, kde budeme pouštět draky.

Věra Hamerníková

Skautská hlídka

O Dni v krojích

Bylo úterý, 20.září 2005 pro mnohé z vás nikterak významný pracovní či školní den, ale pro nás, skauty a skautky z celé republiky, to byl den přímo posvátný. Byl totiž první celostátní Den v krojích. Ptáte se proč?

Organizace Junák u nás funguje bez mála 95 let, ale v poslední době se na ni začalo trochu zapomínat a skautování vystřídaly počítačové hry, jízda na skateboardu či in-linech a v neposlední řadě také zájmové kroužky, kterých je všude jak hub po dešti. Z tohoto důvodu vyzkoušeli skauti z jednoho skautského střediska zajímavý nápad: vezmou si na sebe kroje a budou v nich „žít“ celý den a nesundají je za žádných okolností. Tato akce se jim velmi vydařila a měli na ni velmi dobré ohlasy. Proto navrhli tuto akci zopakovat, ale ve větším měřítku – přímo v celé republice. Osobně si myslím, že se nám to povedlo.

Náš oddíl Šipka se do Dnu v krojích vrhl přinejmenším s nadšením (ani jsem takové nečekala). Už ráno, když jsem šla do školy, jsem netrpělivě vyhlížela „naše“ béžové košile a hnědé šátky. Z počátku jsem neviděla nic zajímavého, ale jen jsem přišla do školy, vypadalo to, že se skauty „roztrhl pytel“. Byli všude, kam jste se podívali. Posedávali na lavičkách, shlukovali se na chodbách a smáli se na schodech... Najednou to vypadalo, že je jich tam nejmíň sto, a ne pouhých třináct. Každý si všiml našeho netradičního oblečení a hned se nás vyptával na nášivky a odborky, na oddíl a skauty vůbec (bylo to fajn, ale když se na jednu a tu samou odborku ptá dvacet lidí, tak to trochu unaví). Večer mi bylo docela líto, když jsem se kroj znovu pověsila na ramínko do skříně a nevzbuzovala - díky němu - pozornost...

Byl to skvělý den, i když ne každý se k nám choval slušně...

P.S. Příští rok půjdeme v kroji znovu!

Za naši školu to letos byli tito odvážlivci: Zmrzlina, Opice, Tečka, Kamzík, Gábl, Haňour, Špunt, Panel, Brbla, Kecal, Ád'a a Krocan z Litoměřic a Králíček ze Slaného (náš učitel na biologii Miroslav Král)

Pro Lovosický dnešek za všechny lovosické skauty a skautky

Kamzík, foto Cejn

Odpoledne se skauty

Když se letos 20. září uskutečnil poprvé celorepublikově skautský „Den v krojích“, rozhodla jsem se, že se už konečně musíme s  panem Vladimírem Kočím - Rikim sejít a zase po dlouhé době napsat, co je ve Skautském středisku Brána Lovosice nového. Středisko se skládá z vlčat (chlapců 6-10let), stejně starých světlušek (děvčat); ve smíšeném oddíle „Šipka“ jsou kluci a holky od 10 do 15 až 17 let a aby byl výčet úplný, nesmíme zapomenout na klub oldskautů „Lovoš“. Všechny oddíly mívají pravidelné týdenní schůzky ve svých klubovnách na náměstí nad prodejnou hraček. Za každého počasí vyrážejí pak pravidelně po čtrnácti dnech na výpravy do bližšího i vzdálenějšího okolí Lovosic.

Střídavě se členové našich dětských oddílů účastní prestižních skautských závodů. V letošním roce to byli skauti a skautky ze Šipky. V minulosti dosahovali v tomto závodě vynikajících výsledků (dokonce ve státních kolech). Letošek nebyl v tomto směru až tak úspěšný i když postup do krajského kola a přední umístění v něm je vlasně docela úspěchem a dobrou reprezentací našeho střediska a celých Lovosic. Vlčata a světlušky čeká obdobný závod v příštím roce. Pravidelně se vždy koncem října středisko účastní štafetového běhu pětičlenných hlídek z Radobýlu do Litoměřic - Memoriálu K. H. Máchy. Naše hlídky obvykle končí na předních místech, mnohokrát lovosické štafety zvítězily.

Kromě pravidelných týdenních schůzek a výletů se konají i akce zcela sváteční - tradiční Vánoční schůzka, ze které se nikomu nechce ani domů. Každá družina připraví kulturní program, rozdávají se „kožešinky“ (přání všeho nejlepšího) i dárky, děti si sami připraví občerstvení a zpívají se koledy a oblíbené táborové písničky. Na Štěpána se koná společná Vánoční vycházka na tradiční místo do lesa, kde se u stromu vždy nechá kupa dobrot pro zvířátka. Nakonec se koná výstup do chaty na Lovoš. Pohled na vánočně rozsvícené Lovosice je krásnou odměnou.

Vyvrcholením skautského roku bývá každoročně tábor. Ten Šipky se tentokrát jmenoval „Kopčemův tábor“ podle Lovců mamutů Eduarda Štorcha. Tábor vlčat a světlušek probíhal zase na motivy antických příběhů. Stavbu tábora si členové oddílů zajišťují téměř sami, rodiče v tomto případě pouze pomáhají. Na táboře si děti pod vedením starších samy i vařily, ovšem také se učily - uzlovat, práci s mapou, poznávat stromy a květiny a hlavně vážit si přírody a pečovat o ni, a také pomáhat mladším a slabším. Nechyběla samozřejmě celotáborová hra, zpívalo se u táboráku (nebo v hangáru - to když pršelo), byl dostatek koupání a vůbec všelijakého pohybu na čerstvém vzduchu.

„Dne v krojích“ se zúčastnilo též lovosické středisko. Mnozí lovosičtí skauti a skautky byli ten den ve svých skautských krojích ve škole a tak také prováděli nábor. Vlastní „Odpoledne se skauty“ se konalo 27.září. Pro zájemce byly otevřeny klubovny, připravena kronika a některé součásti skautského oblečení na ukázku, fotografie z táborů a další zajímavé předměty. V lesoparku „Osmička“ stály dva podsadové stany a na stanovištích si zájemci mohli vyzkoušet některé skautské dovednosti (lanovou dráhu, pohyb se zavázanýma očima, hlavolamy, houpačku na laně a pod.). Dětí tam bylo dost, uvidíme, kolik přijde zájemců.

Vůdce skautského střediska BRÁNA Lovosice a oddílu Šipka Vladimír Kočí – Riki si velmi pochvaluje zapojení mladých do vedení oddílů. Letos to opravdu bylo na táborech znát. Jen aby jim to vydrželo ! To by pak bylo o skautskou budoucnost v organizaci i v našem městě postaráno. Co tedy ještě chybí k úplné spokojenosti? „Poslední dobou přichází do oddílů málo nováčků“, odpovídá nám Riki, „není to bolest jen lovosického střediska. Někdy mám dojem že malí kluci a holky sedí doma u počítačů, televize popřípadě pobíhají jen tak okolo baráku. Přitom o dobrou zábavu i činnost takříkajíc poučnou je u nás v dostatečné míře postaráno. To není jen můj mylný názor, ale vyplývá z reakcí našich členů. Myslím si, že by rodiče mohli na své ratolesti trošku zapůsobit. Je mi jasné, že se dítě nedá do ničeho nutit, to není ani náš cíl. Kdyby však táta nebo máma (nebo oba společně) vzali svého potomka a přišli se k nám třeba jenom podívat, určitě by to přineslo úspěch pro obě strany. A není nutné čekat na některou další náborovou akci. My vás rádi přivítáme na kterékoli naší schůzce.“

Ano, ať přijdou, určitě se jim bude v oddíle líbit. Poznají nové kamarády, přírodu a naučí se pomáhat jeden druhému.

Hz

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 9