Listopad 2005 Lovosický dnešek - Strana 8

Tělovýchova a sport

Zakončení sezóny lovosických atletů

S příchodem podzimního období přichází loučení atletů s letošní hlavní sezónou. Lovosičtí atleti se se sezonou 2005 rozloučili umístěním na medailových postech a někteří i s novými osobními rekordy.

Poslední zářijovou sobotu se v Táboře uskutečnilo semifinále Mistrovství ČR družstev dorostenců a dorostenek. Z lovosického družstva zabodoval v běhu na 200 m Pavel Hoblík, v běhu na 400 m Slávek Novotný, který časem 54.31 doběhl na čtvrtém místě a na dvounásobné trati skončil časem 2:04:06 na místě pátém. Dále bodoval ve výšce třetím místem Lukáš Horák 1.94 m, v trojskoku výkonem 11.91 Jindřich Živný a ve vrhu koulí Zdeněk Kocánek 12.03 m. V hodu kladivem zvítězil výkonem 51.66 m Ladislav Hromádka.

Celkové si družstvo lovosických dorostenců přivezlo osmou pozici. 1. SK Plzeň 221,5  b., 2. Spartak Praha 4 189,5 b., 3. Tábor 168,5 b., 4. Jeseniova Praha 145 b., 5. Dukla Praha  66,5 b., 6. Jihlava 59 b., 7. Sokol české Budějovice 59 b., 8. Lovosice 50 b., 9. TJ Kladno 41 b., 10. Litvínov 41 b.

Na Národních závodech sprinterského trojboje, které se uskutečnily v neděli 25. září v Ústí nad Labem se rovněž zaskvěla čtveřice lovosických atletů. V kategorii elévek na stříbrný stupínek ve sprinterském trojboji vystoupala jedenáctiletá Nikola Kašparová. V kategorii mladších žákyň skvělých sprinterských výkonů dosáhla Anna Šetková a to jí přineslo příčku zlatou. Součástí národních závodů sprinterského trojboje byly rovněž technické disciplíny. Ve výškařském sektoru opět zabojoval Lukáš Horák a za výkon 1.90 m si odvezl první místo. Na stejné pozici ale v oštěpařském sektoru skončil lovosický Dominik Hanko. Tomu se na závodech velice dařilo a s prvním místem si rovněž přivezl nový osobní rekord, který má nyní hodnotu 53.85 m.

Sprintérský trojboj:
Elévky – 50m, 60m, 80m 2. Nikola Kašparová, (8,2s; 9,5s;15,5s)
Mladší žákyně – 50m, 60m, 100m 1. Anna Šetková (7,4s; 8,6s; 13,7s)
Výška muži: 1. Lukaš Horák 1.90 m
Oštěp muži: 1. Dominik Hanko 53.85 m

O tři dny později si nový osobní rekord vytvořila Markéta Slavíková. Lovosické diskařce se podařilo na 9. veřejných závodech PAS, které se uskutečnily 28. září na pražské Děkance, poslat náčiní do vzdálenosti 44.86 m. Tímto výkonem se Markéta dostala na páté místo průběžného pořadí juniorek (20-22 let) v  České republice.

Petra Lašková

Lovosičtí atleti se v lize udrželi

Pátými koly byla třetí zářijový víkend ukončena atletická liga a krajské přebory dospělých. Druhá liga skupiny A byla ukončena v Karlových Varech. Lovosičtí muži po zabojování ve čtvrtém kole na domácí půdě pokračovali v tažení i na karlovarském stadionu. Své předsevzetí, že musí bojovat a skončit před družstvem Chodova dodrželi, skončili na pátém místě a v celkovém hodnocení si udrželi šesté, nesestupové místo. Družstvu nejvíce bodů připsali Ondřej Cabalka, který skončil na třetím místě v běhu na 800 m (1:59,51) a na pátém místě na poloviční trati, Jaroslav Chramosta za třetí místo v běhu na 5 000 m a osmé místo v běhu na 1 500 m, osmi body pomohl Milan Blažek za třetí místo v trojskoku a za umístění v dálce, Milan Pivoňka, který obsadil druhou příčku v chodeckém závodě na 10 km, Martin Hrdina za čtvrté místo v běhu na 800 m (2:01,25) a Lukáš Horák ve skoku vysokém, který obsadil výkonem 1.90 čtvrté místo. V běhu na 1 500 m zabojoval čerstvý mistr republiky Jakub Živec. Výkonem 4:17,41 se mu podařilo doběhnout na čtvrtém místě. Z lovosických vrhačů nejvíce zabojoval diskař Ladislav Hromádka, který náčiní poslal na značku 42.05 m a skončil na třetím místě. Michal Sekerák výkonem 39.45 m skončil na příčce páté. Lovosické ženy vyrazily k poslednímu ligovému kolu v mizivém počtu šesti závodnic. Nejvíce bodů družstvu opět připsala Markéta Slavíková za první místo v hodu diskem, kde si vytvořila nový osobní rekord s hodnotou 42.97 m, za třetí místo ve vrhu koulí a rovněž za třetí místo v kladivu. V běhu na 800 m zabojovala Lucie Žďárská, výkonem 2:24,42 obsadila čtvrté místo. Na sprinterských tratích se dařilo Janě Kubalíkové, v běhu na 100 m obsadila páté místo a na dvojnásobné trati místo šesté. Ve výškařském sektoru opět stabilním výkonem 1.75 m zabodovala Petra Lašková. V kladivářské kleci opět zvítězila lovosická Kateřina Chlupová. V soutěži ženských družstev se nesestupuje a tak i příští rok lovosické ženy doprovodí družstvo mužů v druholigových závodech. Celkové pořadí družstev po pěti kolech

Muži:
1. SK ZŠ Jeseniova Praha 40 hl.b./1029 pom.b.
2. AC Start Karlovy Vary 33/794
3. TJ Auto Škoda Mladá Boleslav 29/759,5
4. AK Chemopetrol Litvínov 22/628
5. A.C. Tepo Kladno 20/546,5
6. TJ Lovochemie Lovosice 16/461
7. ŠAK Chodov 14/440,5
8. TJ Lokomotiva Beroun 6/261,5.

Ženy:
1. SK ZŠ Jeseniova Praha 44/851
2. SK Kotlářka Praha 38/689
3. AK Chemopetrol Litvínov 31/528
4. PSK Olymp Praha B 26/518
5. TJ Autoškola Mladá Boleslav 22/453
6. AC Tepo Kladno B 22/438,5
7. AC Start Karlovy Vary 18/402
8. TJ Lovochemie Lovosice 17/385
9. VTŽ Chomutov 5/198.

V běhu na 1500 m předvedl skvělý výkon žákovský mistr republiky Jakub Živec (s číslem 47), který zaběhl trať v čase 4:17.41 a v patnáctičlenném startovním poli se umístil na čtvrtém místě.

Foto i text Petra Lašková

SOUTĚŽ NEVIDOMÝCH STŘELCŮ

Oddíl zrakově postižených sportovců TJ Lovochemie Lovosice pořádal v sobotu 17. září v Kulturním středisku Lovoš 1. ročník soutěže v simulované zvukové střelbě pod názvem "Podzimní halali". Jde o disciplinu, při níž se laserovou pistolí "střílí" na terč, propojený s počítačem, který zvukově navádí střelce - čím vyšší tón, tím blíž ke středu.

10 těžce zrakově postižených i 7 jejich průvodců a příznivců si s klapkami na očích vyzkoušeli sluch, soustředění a pevnou ruku.

V kategorii nevidomých mužů zvítězil Vladimír Krajíček z pořádajícího oddílu, který na 20 ran dosáhl 158 bodů. Tento výsledek ho opravňuje k účasti na Mistrovství ČR v simulované zvukové střelbě, které se uskuteční 15. října v Olomouci.

V kategorii žen, do níž byly kvůli malému počtu zařazeny zrakově postižené i vidící, si nejlépe vedla studentka Jana Záklasníková z Lovosic. Ta se akce zúčastnila především jako průvodkyně a asistentka. Spolu s dalšími členy Oblastní skupiny Mládeže Českého červeného kříže se starala o bezproblémový průběh samotné soutěže.

Občerstvení měly na starost členky oddílu Marie Fujerová a Jaroslava Soukupová. Díky majitelce pekařství paní Šubrtové mohly k obligátní kávě účastníkům nabídnout i čerstvé šátečky a koblihy.

Poděkování patří i pracovníkům KS Lovoš, kteří nám pomohli vytvořit příjemné a účelné prostředí pro naši soutěž.

Jediné, co nás mrzí je, že pozvánka v 9. čísle Lovosického dneška nezlákala nikoho z veřejnosti. Ale uznáváme, že Den otevřených dveří v Lovochemii a Běh Terryho Foxe byly pro naši akci příliš velkou konkurencí.

Tak snad příště.

Stanislava Krajíčková, jednatelka oddílu zps

Kultura

Jestlipak znáte Sváťovo dividlo?

Svatopluk Horváth vyprávěl už jako malý kluk svým kamarádům pohádky. V nemocnici vyprávěl celému dětskému oddělení, bavil kamarády ve škole, talent měl po rodičích. Pak se oženil, narodily se mu dcerušky Anežka a Amálka a původně pro ně udělal loutkové divadélko. Na pohádky na dvorek ve Slavičíně přicházely ale i děti z okolí a už se hrálo. Loutky byly původně z moduritu, později je pan Sváťa soustružil z lipového dřeva. Když dcerky dorostly školního věku, přestěhoval se do Litoměřic. V té době onemocněl se srdcem a byl z toho invalidní důchod. Láska k divadlu ho však neopustila. On i jeho paní jsou členy Sdružení amatérských loutkařů a jeho „dividlo“ baví děti nejen po celém okrese, ale třeba také v dětských domovech a jezdí i do kamenného divadla v Lounech. Letos vystupoval rovněž v chomutovském zooparku. S novou pohádkou „O neposlušných kůzlátkách“ zavítalo Sváťovo dividlo o Svatováclavské pouti do Domu dětí a mládeže v Lovosicích. Využila jsem této příležitosti a trochu loutkaře vyzpovídala.

Jak dlouho Vaše „dividlo“ existuje?

Naše divadlo v této formě existuje od roku 1997. Je to divadlo podobné tomu, které se hrálo za 1. republiky, jen pohádky jsou trochu jiné. Chceme být rodinným loutkovým divadlem.

Kolik máte loutek, přibývají nové?

Máme 25 loutek, momentálně jsou nová čtyři kůzlátka a jeden vlk (hra O neposlušných kůzlátkách). Loutka je vysoká přes půl metru a váží asi dva kilogramy. Udělat se musí také kulisy.

Co máte všechno na repertoáru?

Všechny klasické a známé pohádky, je jich asi dvacet, například Šípková Růženka, O Budulínkovi, Červená Karkulka, O Koblížkovi, Sněhurka a sedm trpaslíků, Tři prasátka, Perníková chaloupka aj. Z předválečných pohádek jsou to upravené pohádky o Kašpárkovi – Kašpárek a dráček Kulihrášek, Kašpárek a Honza v pekle, Kašpárek a dušičky a další.

Jakou máte nejnovější pohádku, upravujete si je sám nebo používáte úpravy jiných divadel?

Nejnovější pohádka je ta, se kterou jsme byli 28. září v Lovosicích, Neposlušná kůzlátka, všechny hry si píšeme a upravujeme sami. Naše pohádky vycházejí z klasických motivů.

Kdo loutky vodí a kdo za ně mluví?

Já s manželkou Alenkou. (Pozn. Pan Horváth mluví třeba ježibabu, prince, čerta a jeho paní zase princezny, víly a Kašpárka.)

Kde nejčastěji hrajete a co budete hrát v nejbližší době? Máte-li naplánovaný nějaký delší program, rádi ho pro naše děti otiskneme.

V Litoměřicích vystupujeme jednou za 14 dní od 15 hodin v Modrém salonku v Domě kultury, program je na našich webových stránkách-www.qwert.cz/dividlo. Dále pak v Domě kultury Roudnice nad Labem a Domě kultury Libochovice. (Pozn.: Ne všichni mají přístup k internetu, proto je program, který platí pro Modrý salonek Domu kultury v Litoměřicích, uveden dále. Začátky představení jsou v 15 hodin, vstupné dobrovolné.)

6.11. Sněhurka a sedm trpaslíků, 20.11. Šípková Růženka, 11.12. Neposlušná kůzlátka, 18.12. Kašpárek a Honza v pekle

Co byste chtěl vzkázat našim čtenářům (můžete vyslovit názor na Lovosice, dnešní děti, televizi, prostě cokoli). Máte slovo…

Chtěl bych vzkázat rodičům a všem dospělákům, že hraček a pohádek není nikdy dost. A je mi líto, že v Lovosicích nemůžeme vystupovat pravidelně.

Představení se lovosickým dětem líbilo, jak mi ochotně sdělily dvě čtyřleté slečny. Byl tam prý i Kašpárek. Děti se do hlediště sotva vešly, rodiče museli zůstat venku, tolik sedadel nebylo. Doufejme, že oblíbený loutkař se svým „dividlem“ brzy opět do Lovosic přijede, něco se chystá snad na Mikuláše. Čekají tu na něj vděční diváci.

Panu Sváťovi děkuji za rozhovor a přeji mu mnoho dalších nápadů na nové pohádky.

Eva Hozmanová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8