Květen 2005 Lovosický dnešek - Strana 7

 

Klub důchodců

není v Lovosicích žádná začínající instituce. Existuje od roku 1962 a to přesně od 6. října, což je doloženo i v městské kronice. V Klubu se schází senioři, aby si popovídali, zavzpomínali na prožité události, na doby, kdy byli mnohem mladší.

Od roku 1996 vedu Klub já, píše paní Kadavá, tou dobou byl umístěn v dnes již staré budově Domě s pečovatelskou službou v ulici 28. října. Scházeli se staří lidé, převážně ženy a to nejen přímo z Domova, ale i některé ženy žijící ve svých bytech, nebo u svých dětí. Program byl přizpůsoben jejich věku a to bylo rozpětí od 75 do 90 let. U těch se už nedala předpokládat nějaká velká zručnost, činnost se omezovala například na sbírání starého papíru a láhví z polyetylenu, na účast při výletech, které pořádal Městský úřad právě pro seniory. Místnosti našeho klubu s námi sdíleli i členové Výboru zdravotně postižených občanů a využívali je pro své schůze a shromáždění. Po dostavbě nové budovy Domu s pečovatelskou službou se Klub přestěhoval do nových prostor. Od března máme své zázemí v nové budově a staré klubovní místnosti jsme přenechali zcela Místní organizaci zdravotně postižených občanů. Tím, že do nových klubových prostor začali chodit i mladší senioři a členstvo tak značně omladilo změnila se i činnost klubu. Neomezujeme se jen na povídání a výlety, ale zorganizovali jsme kroužek pletení a háčkování, hrajeme karty, navazujeme nová, pro seniory tak důležitá přátelství. Je to důležité v tom, že se staří lidé necítí opuštění a osamocení. Mimořádný zájem je o společné svačiny, které jsou kořením našich setkání. Pokračujeme ovšem nadále i ve sběru starého papíru a polyetylenových lahví pro 4. ZDŠ ve Všehrdově ulici a to formou vnitřní soutěže, kterou periodicky vyhodnocujeme a odměňujeme jednak diplomem, jednak nějakou sladkostí.

Paní Kadavá je motorem klubu

Velmi dobrou spolupráci máme s městskou organizací Svazu slabozrakých a nevidomých, především s manželi Krajíčkovými, kteří nám pomáhají v řešení otázek, témat, ve kterých mají dokonalý přehled.

Další vynikající spolupráce je delší dobu i s Tyflocentrem v Ústí nad Labem. Zúčastnili jsme se jimi pořádaných akcí, jako akce Ukončení léta v zahradě ústeckého kostela a koncertu v kostele sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem a Vánoční besídky přímo v Tyflocentru. Jinou akcí bylo Krmení zajíců, kterou pořádají nevidomí a slabozrací na památku manželů Procházkových.

Na jaře se uskuteční výstava prací nevidomých, hlavně pletařek, kam se zcela jistě pojedeme podívat, abychom mohli naše práce porovnat a také přesvědčit některé naše dosud nepletoucí společnice o tom, že chce-li se, dokáže se mnohé.

V budoucnosti chceme obohatit život v Klubu o nové činnosti a chceme pokračovat i v navazování nových nezištných přátelství o nichž jsem už řekla, že jsou pro staré lidi velice potřebná a jichž je v dnešní době žalostně málo.

Zájemcům, kteří by se chtěli podívat na to, jak fungujeme sděluji, že naše schůzky jsou vždy v pondělí a ve čtvrtek od 13 do 16 hodin v přízemí nové budovy Domova seniorův ulici 28. října.

V. Kadavá, Klub důchodců.

Že jsou senioři s programem Klubu spokojeni, o tom svědčí příspěvek více, než osmdesátileté paní Kučerové, která nám poslala dlouhou báseň, ze které jsme udělali poněkud stručnější výtah: Dvakrát týdně se scházíme s paní Kadavou, která nás informuje o všech novinkách ve městě, včetně třeba možnosti výhodných nákupů. Je to prostředí, kde mají všichni dobrou náladu podpořenou i chutnou svačinou. Velice se těšíme na příští schůzku.

Pak píše pár postřehů ze života v Domově a končí veršíkem: Děkujeme vedení za pěkné posezení!

 

Je nás stále méně!

Ať se nám to líbí nebo ne, obyvatel v České republice ubývá. Poslední zprávy, o zvýšení počtu obyvatel za posledních několik měsíců, jsou přičítány zvýšenému zájmu o naší republiku ze strany cizinců, zejména z východních zemí. Čechů jako takových se více nerodí. Není tomu jinak ani v Lovosicích. K tomu je nutné přičíst i trvale záporný migrační úbytek. Více lidí se z Lovosic odhlašuje než přihlašuje. Prostě, více odcházejí jinam. Podle údajů Českého statistického úřadu a centrální evidence se počet obyvatel Lovosic nezadržitelně blíží k magické hranici 9000. Již není daleko doba a  budeme říkat, že je nás téměř 9 tisíc. Od roku 1991 klesl v Lovosicích počet trvale hlášených o 458 lidí. Nutno podotknout, že 123 obyvatel ubylo jen upřesněním statistiky při sčítání v roce lidu v roce 2001. I tak je to dost výrazný pokles.

Posuďte sami vývoj za poslední čtyři léta:

rok počáteknarozenízemřelípřihlášeníodhlášeníkonec
2001932899991772279278
20029278761041992039246
2003924689991842249196
20049196911032362389182

Potěšitelné je to, že počet přihlášených a odhlášených obyvatel je ve statistice minulého roku rozdílný pouze o 2 obyvatele. Dá se říci, že v loňském roce byly pro příchozí Lovosice více zajímavé než dříve? Rádi bychom tuto skutečnost viděli potvrzenou v údajích statistiky i příštím roce. A jistě ne jenom proto, že bychom v dohledné době museli v Lovosicích říkat, že je nás „skoro 9 tisíc”.

(hv)

 

Víte že...?

  • v sobotu 2. dubna uplynulo 100 let od narození kardinála Štěpána Trochty? Kardinál Trochta zemřel v Litoměřicích v roce 1974, kardinálem byl jmenován v roce 1969. V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích se v tento den v 10.30 uskutečnila k jeho památce děkovná bohoslužba, hlavním celebrantem byl kardinál Miloslav Vlk.
  • Litoměřická diecéze oslaví v letošním roce 350. výročí od založení? Litoměřické biskupství založil 3. července 1655 papež Alexandr VII. Dne 24. března na Zelený čtvrtek vyhlásil biskup Pavel Posád začátek oslav, které budou zakončeny bohoslužbou celebrovanou kardinálem Miloslavem Vlkem v 10.30 na Dómském náměstí a slavnostním koncertem v katedrále sv. Štěpána v 19 hodin 2. července. Patronkou naší diecéze je svatá Zdislava. 10 let od jejího svatořečení bude připomenuto 28. května diecézní poutí do Jablonného v Podještědí. 

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7