Květen 2005 Lovosický dnešek - Strana 6

Společenská kronika

Vítání nových občánků města Lovosic

V obřadní síni Městského úřadu dne 24. 3. 2005.

ve 13.30 hodin zleva Petr Focke, Patrik Dvořák, Damián Chmúrny, Samuel Punčochář a Patrik Hunka, první občánek Lovosic narozený 1.1.2005. Již podle tradice, od MěÚ Lovosice z rukou starosty města, dostal finanční dar 5000 Kč.

ve 14hodin Martin Foltýn a Filip Kofr

ve 14.30 hodin Miroslav Vlašič, Martin Špic a Lukáš Szőke. Samí chlapi...

Tolik přehled... slušelo by se alespoň maminkám, ale nakonec i tatínkům poděkovat, děti jsou nadějí nejen rodičů, ale i města a tím i celé země. Přejeme jim a jejim rodičům, aby byli zdraví, aby rostli jako ze Sunaru, nebo něčeho tak dobrého, podobného a aby vyrostli v dobré občany, záruku budoucnosti.

Že je dětí mnoheme méně. než by bylo třeba o tom píše pan Hvorka na jiném místě v tomto čísle. My jen dodáváme, že je to i důsledek jisté krize instituce manželství, stability vztahů a tím i plánované natality. Nakonec je to také důsledek toho, že vlivem rozvinuté antikoncepce se stále méně dětí rodí živelně.

Takže maminky a tatínkové: dík!

redakce, foto (hv)

Zlatá svatba

Na snímku gratuluje „zlatým“ manželům starosta města Lovosic, pan Jan Kulhánek

V sobotu 9.4.2005 oslavili zlatou svatbu manželé Cestrovi. Společnou cestu životem nastoupili před padesáti léty. Paní Marie Cestrová se manželem Miroslavem Cestrem seznámila při žních v Dobroutově, kde se narodila. Manžel tam byl jako voják na brigádě a jak paní Cesterová prozradila, již neodešel. Svatbu měli na Místním národním výboru v Dobrotíně u Havlíčkova Brodu v roce 1955. Spolu s manželem pak odešla do Lovosic a pracovala zde až do důchodového věku jako poštovní zaměstnanec. Pan Cestr pracoval jako spojový montér u Okresní správy spojů a později jako údržbář Rozhlasu po drátě. Od roku 1977 až do odchodu na zasloužený odpočivek vykonával funkci vlakvedoucího osobních vlaků. Spolu s nimi oslavili jejich výročí syn Stanislav s manželkou a třemi syny, dcera Jana s třemi syny a dcerou a vnoučkem Matyášem. Starosta města Jan Kulhánek vysoce ocenil ušlechtilé rodinné soužití, které je vyplněné společnou prací a vzájemným pochopením. Popřál manželům Cestrovým, aby radostná a tichá pohoda vyplnila jejich všechna příští léta a aby příští dny prožili ve zdraví, štěstí, klidu a spokojenosti. My se k tomuto přání připojujeme.

(hv)

 

Předškoláci mají přednost

Od 1. ledna 2005 platí nový školský zákon (o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání), který ovlivnil i přijímání dětí do mateřských škol. Při přijetí do mateřské školy mají přednost předškoláci před nejmladšími dětmi a neplatí úplatu za předškolní vzdělávání.

V našem městě jsou tři mateřské školy: MŠ Resslova, MŠ Sady pionýrů a MŠ Terezínská. V MŠ Resslova jsou třídy věkově smíšené, v obou ostatních jsou děti rozděleny podle věku.Všechny mateřinky v Lovosicích nabízejí dětem s vadou řeči logopedickou péči. I ostatní program je podobný. Děti se zájmem o hudbu mají všude možnost hry na hudební nástroje, minimálně kroužek hry na zobcovou flétnu, v MŠ Sady pionýrů i na klávesy a foukací harmoniky. Výuka angličtiny je k dispozici rovněž ve všech mateřských školách, hodiny jsou ale rodiči hrazeny. Všechny školky jsou vybaveny hračkami, v MŠ Sady pionýrů mají k dispozici počítače s programy pro předškolní věk. Děti z dalších MŠ docházejí do počítačových tříd na základních školách. Sezónně děti chodí plavat, bruslit, bobovat. Jsou pro ně pořádány besídky a karnevaly, poznávací zájezdy i výlety do ZOO a navštěvují divadelní představení nebo přijde divadlo za nimi do školky. Minimálně dvakrát do roka se konají besídky a akademie pro rodiče a příbuzné. Děti se 1-2x do roka zúčastňují ozdravných pobytů v rámci České republiky. MŠ Resslova nabízí dětem kroužek „Veselého pískání“. MŠ Sady pionýrů má pro děti se zájmem o výtvarnou výchovu kroužek Šikulkové, pro zpěváčky sbor Skřítek. MŠ Terezínská „Veselé zpívání“ a kroužek výtvarných a rukodělných činností. Děti ze všech MŠ také vystupují při „Vítání občánků“, oslavách zlatých svateb a docházejí do Domu s pečovatelskou službou s kulturním pásmem.

Úplata za předškolní vzdělávání činí v současnosti ve všech MŠ 230,- Kč (kromě předškoláků). Do 31.12.2003 byla ve výši 100,- Kč, v roce 2004 byla zvýšena na 130,- Kč. Děti se v MŠ stravují 3x denně, cena celodenní stravy (dopolední přesnídávka, oběd a odpolední svačina, k pití ovocné čaje, mléčné a vitaminové nápoje) činí 25,- Kč.

Zápisy se v Lovosicích konaly ve dnech 4. – 8. dubna. V MŠ Resslova bylo zapsáno 16 nových žáčků, předškoláků je celkem 25. Do MŠ v Sadech pionýrů bylo zapsáno 33 dětí, z toho dva noví předškoláci a část dětí na nepravidelnou docházku (5 dní v týdnu). MŠ Terezínská zaplnila svou kapacitu hned druhý den zápisu (84 míst), předškoláků má 28. Počty se ale pravděpodobně zvýší, protože rodiče děti zapisují i mimo oficiální termín zápisů, až do září. Všechny paní ředitelky uvedly, že kapacita MŠ bude pro rok 2005/2006 naplněna. Doufejme, že se novým žáčkům bude v mateřinkách líbit.

Hz

Informace úřadu práce

Na veřejně prospěšnou práci méně peněz

Město každoročně uzavírá smlouvu s Úřadem práce v Litoměřicích na tzv. veřejně prospěšnou práci. Letos, podle sdělení Úřadu práce v Litoměřicích, je prostředků podstatně méně. Znamená to i snížení počtu uzavřených smluv pro rok 2005.

Vedoucí oddělení trhu práce ÚP v Litoměřicích Luděk Veselý nám sdělil podrobnosti. „Na rok 2005 bylo v Lovosicích uzavřeno s MěÚ 7 dohod po 9700 Kč/měsíc a s T.J. Lovochemie 2 dohody po 4850 Kč/měsíc. Pro srovnání: v roce 2004 bylo s MěÚ Lovosice uzavřeno 20 dohod po 9045 Kč/měsíc a T.J. Lovochemie 4 dohody rovněž po 9045 Kč/měsíc. V roce 2004 jsme vynaložili na VPP v celém okrese cca 55 mil. Kč. V letošním roce se však tato částka snížila na cca 18,3 mil. Kč. To znamená snížení na 33% loňské výše. S tímto snížením koresponduje i výše uvedený počet uzavřených dohod v Lovosicích. Na aktivní politiku zaměstnanosti (APZ) dostal ÚP v Litoměřicích k počátku března 2005 přiděleno 50 mil. Kč. Z této částky bylo 16 mil. Kč vázáno závazky na uhrazení smluv z r. 2004 a pro letošní rok na APZ zůstalo 34 mil. Kč. V loni to bylo 71 mil. Kč. Po jednání pana poslance Kopeckého o dodatečném přidělení 37 mil. Kč do rozpočtu APZ pro rok 2005 jsme se zúčastnili jednání na MPSV se závěrem, že v druhé polovině měsíce března by mohl být rozpočet navýšen, ale maximálně o cca 18 mil. Kč“, řekl nám Luděk Veselý.

Zajímali jsme se o to, na která pracoviště byly smlouvy města uzavřeny. „ Z důvodů, že se snížil počet uzavřených smluv, tak 6 pracovníků bylo přiděleno do komunálních služeb města. Jeden pracovník je zařazen jako přidavač k zedníkovi, jeden trvale na provádění údržbářských prací. Zbylí 4 jsou určeni na úklid města. Mimo komunální služby byla uzavřena pouze jedna smlouva a to s obsluhou veřejných záchodků. Úřad práce hradí minimální mzdu zaměstnancům a odvody státu, které musí hradit za zaměstnance jejich zaměstnavatel“. To jsme se dozvěděli od personalistky MěÚ Lovosice Emilie Králové.

Smlouva města s ÚP není nikdy na celý rok. Doba, po kterou je smlouva uzavřená, závisí na množství financí, které má ÚP na veřejně prospěšnou práci k dispozici. Pro rok 2005 jsou smlouvy uzavřené od 10.2 do 30.11. 2005. K tomu ještě Králová dodala: „Protože očekávané zvýšení finančních prostředků od státu v březnu nenastalo, tak smlouvy s dalšími pracovníky uzavřeny nebudou. Muže to dopadnout i tak, že ÚP nebude moci dodržet ani dobu, se kterou se u smluv v roce 2005 počítalo a může dojít k vypovězení již k 1.10 2005“.

Málo potěšující sdělení. Už jen proto, že zaměstnanci, kteří mají smlouvu na VPP, provádí úklid ve městě. V loňském roce jich k tomu bylo určeno dvanáct. Letos pouze čtyři pracovníci. Nebudeme spekulovat, jak se to projeví na čistotě města.

(hv)

Co nového v Lovosicích

Začala výsadba sakur

V roce 2004 Město Lovosice obdrželo dar od společnosti TRCZ, s.r.o. 100 ks třešní pilovitých „sakur“. Odbor regionálního rozvoje a správy města ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu Lovosice vybralo několik lokalit ve městě vhodných pro výsadbu těchto dřevin. Návrh lokalit byl předložen Radě města ke schválení dne 5.4.2005. Podle informací, které jsme získali od Ing. Markéty Povové a Ivo Švingra z MěÚ Lovosice, v průběhu měsíce dubna 2005 dojde k realizaci prací spojených s vlastní výsadbou. Pro znalce uvádíme, že jde většinou o liniové výsadby dvou variet třešní pilovitých Kanzan a Amonogawa, ojediněle bude použita třetí varieta Kiku shidare pro soliterní výsadbu. Sakury budou postupně vysázeny: v lokalitě Kmochova na hřišti 20 ks, Labská na pozemku proti benzinové čerpací stanici 20 ks, U Nadjezdu 10 ks na stráni vedle silnice, v ulici Vodní u parkoviště za restaurací Beseda 5 ks. Další výsadba bude v prostoru Krátká na ploše u protihlukové stěny, v ulici Teplická u hřbitova za tratí, v lokalitě Nádražní na velké ploše u protihlukové stěny a 28. října před DPS. U silnice I/30 pod Lidlem bude vysázeno 5 až 6 ks převislé variety sakur spolu s dalšími stromy. Důležitá informace je asi to, že náklady na výsadbu všech darovaných sakur nejdou z rozpočtu města. O tom napíšeme příště.

(hv)

 

Lahůdka pro koumáky

Země letí vesmírem a cestou »sbírá« vesmírný prach, drobné až submikroskopické částečky hmoty. Kolik je vlastně této hmoty není dosud nijak pevně vypočteno, uvádí se mnoho - někdy i dost se lišících - čísel. Já jsem si »půjčil« jednu z teorií. Ta praví, že roční spad kosmického prachu je asi 159 miliontin milimetru. Aby to stálo za nějaké počítání, nechá se to běžet milion let. Za tu dobu je to tedy řekněme 159 milimetrů – proti poloměru zeměkoule skoro nic. Jenže: při průměrné hmotnosti asi 5,52 gramů na kubický centimetr to představuje nepředstavitelných 106 840 650. 106 tun. Z toho by se dala »uplácat« kulička o průměru 33 kilometrů – takový menší měsíc....

Jádro článku: dřív, než začnete počítat (pokud vás zvídavost k takové ptákovině přiměje), zkuste odhadnout, oč se zvětší obvod země na rovníku za předpokladu, že spad oněch 159 milimetrů je rovnoměrně rozprostřen po celém povrchu Země....

 

MŮRA

Jednou jsem loni v srpnu bloumal po zahradě a hledal, do čeho bych »píchl«. Moji pozornost upoutala barevná skvrna na jednom z porfyrových kvádrů, kterými jsem ohradil skupinu jehličnanů. Když jsem přistoupil blíže zjistil jsem, že je to – zřejmě noční - motýl, jehož jsem ještě nikdy v životě neviděl. Nemáme možnost barevného tisku a tak vám ho trochu popíši: křídla v šedohnědých až sienových odstínech s tmavohnědou, skoro černou kresbou. Proužky na robustním těle jsou tmavohnědé se sienovými okraji, bílé a tmavorudé. Tykadla bílá, lehce našedlá. Velikost je definována krabičkou zápalek, kterou jsem položil vedle něj. Náhodou jsem měl po ruce fotoaparát a tak byl motýl můj... Nechal jsem ho po portrétování na kameni vyhřívat a tak nakonec zmizel - ani nevím kdy a kam. Nenašel jsem ho ani v encyklopedii a tak jsem hledal odborníka na internetu. Velmi brzy se jeden ozval a jeho doslovný posudek předkládám.

Podle mne se jedná o lišaje svlačcového, Agrius convolvuli, původem tropický druh, který začátkem léta zalétá až do krajin mírného pásu. Podle chytré knihy ( Novák-Severa: Motýli; Aventinum, 2002 ) tu pak nakladou vajíčka a v příznivých letech se na konci léta objeví druhá generace.

Nemám, proč bych o tom pochyboval...

Co se nám nelíbí

Černá skládka?

Zvedl jsem telefon. Jenom proto, že zvonil Jenže ten telefon i mluvil... a co mi řekl? Chcete vidět – pravil telefon - jaký dělají zahrádkáři nepořádek v okolí svých krásně upravených pozemků? Jeďte se podívat do ulice Nad vinicí: je to druhá ulice vlevo z Lovošské – nad tratí... Je tam taková hromada zahradního odpadu na černé skládce, že by ji neodvezla Tatra ani na třikrát!

Hledali jsme to na dvakrát, nakonec to byla ulice pátá. No co, chybička se vloudila. Hromada odpadu tam je (možná že teď už jen byla), ale její původce byl asi někdo jiný: nebyla to hromada zahradního odpadu, nebo alespoň nejen odpadu. Ostříhané - již suché - výhony révy si tu na svém pozemku »odložili« vinaři. No žádná krása to není a nezlepšuje ono zmíněné okolí většinou krásně upravených zahrádek. Ovšem pozor! nejen vinaři jsou na vině, oni si totiž někteří zahrádkáři přiložili své nikoli polínko, ale svůj nepořádek, odpad. Na hromadě révového výřezu přibylo postupně několik hromádek odpadů, které evidentně nepochází z vinic. Za všechny mohu jmenovat hromadu již nahnilých kvasících jablek, jejichž zápach skutečně neumocňuje příjemný dojem z okolí a pozoruhodného širokého výhledu od žernoseckých vinic vlevo až k Hazmburku vpravo.

Otázkou nezodpovězenou zůstává a zůstane, zda by tam ten zahradní odpad nebyl i v případě, že by mu gruntovní základ nepoložili sami vinaři. Jak ale znám lidi, tak bych asi odpověděl správně....

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6