Květen 2005 Lovosický dnešek - Strana 4

Rozhovor

S Miroslavem Závadou o Ústeckém kraji a cestovním ruchu (II)

Lovosický místostarosta Miroslav Závada je členem krajského zastupitelstva Ústeckého kraje a předsedou komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch. Obdobnou komisi vede v Lovosicích člen Klubu českých turistů PharmDr. František Stáně a její schůzi v úterý 29. března krajský zastupitel Závada navštívil. Mluvilo se o celém kraji i o našem regionu, o prioritách i o nedostatku finančních prostředků, o projektech a grantech. Krajská komise hodlá podnikat výjezdní zasedání, v dubnu se chystá do Třebívlic (region INTEGRO), o prázdninách snad také do Lovosic. Pan Závada přinesl sebou řadu propagačních materiálů, které jsou na různých místech kraje k dispozici a i o nich se rozproudila diskuse. Odpovědi na některé dotazy najdete v tomto článku.

Jaké byly priority minulé komise, hodláte v některých trendech pokračovat? Co se v minulém volebním období v oblasti cestovního ruchu uskutečnilo v naší oblasti?

Minulá komise byla první svého druhu, působila v prvním volebním období krajského zastupitelstva a začínala skutečně od prvopočátku. Snažila se seznámit s hlavními turistickými cíli, historickými památkami i přírodními krásami našeho kraje, zavedla soutěž Vesnice roku pro menší obce, navrhovala rozdělení krajských grantů (např. na propagaci pamětihodností a cestovní ruch vůbec) a hlavně začala pomáhat při vytváření cyklostezek. Hlavním úspěchem předešlé komise bylo, že dokázala vytvářet představu kraje jako oblasti přírodních krás a historických památek, snažila se vymazat představu Ústeckého kraje jako nehezkého průmyslového regionu. Naše komise bude v tomto pokračovat.

V dohledné době před námi stojí nelehký úkol, dát doporučení k požadavku Mostecké uhelné společnosti rozšířit povrchové doly. Rozhodnutí musí padnout do konce roku 2005. Na jedné straně stojí velká ekologická zátěž regionu, zničení vesnic a na druhé straně tisíce nových nezaměstnaných. V této otázce stojí proti sobě regionální rozvoj a cestovní ruch přímo ukázkově.

Myslíte, že propagace jednotlivých historických památek a atraktivních míst v kraji je dostatečná? Používá se i internet?

Propagace se za ty čtyři roky podstatně zlepšila, ale dostatečná není. Z materiálů, které zatím kraj dotoval, bylo vidět, že jsou místa propagovaná slušně, ale třeba naše oblast již méně, příliš materiálů není ani ze samotného Českého středohoří, Lovosice jsou zmíněny na jednom obrázku. Je to zřejmě i tím, že některé obce požádaly v minulém období včas ( a úspěšně) o finanční prostředky z krajských grantů (granty byly tři – na pomoc ovcím v oblasti cestovního ruchu, na pomoc malým a středním podnikatelům v téže oblasti a na vydávání propagačních materiálů, účast na veletrzích cestovního ruchu, vytváření informačních center; každý program dával granty ve výši 40 milionů).

V současné době bude vydáno 16 000 map (oblast Krušnohoří, oblast Českého středohoří a Lounsko), které budou turistům v jednotlivých oblastech k dispozici zdarma. Mapy budou tříjazyčné (čeština, němčina, angličtina) Do propagace se pomalu zapojují i samy jednotlivé obce a vlastníci památek, internet se pochopitelně využívá také. Programy jsou otvírány i pro rok 2005.

V okolí jsou obce sdruženy ve dvou mikroregionech, INTEGRO a PORTA BOHEMICA. Samotné Lovosice stojí mimo. Jaký je Váš názor na vstup do některého z nich?

Domnívám se, že by naše město nemělo stát stranou, už proto, že se starosty okolních obcí se pravidelně scházíme. A pouze dostatečně velké mikroregiony dosáhnou na granty z Evropské unie. Do INTEGRA nyní od 1. dubna přistupují obce Lukavec a Klapý. V mikroregionech panuje dobrá spolupráce a jedna obec se učí od druhé. Roudnice nyní vytváří mikroregion Podřipsko. Je škoda, že Lovosice nějak zaváhaly a dosud stojí mimo těchto snah.

Panu místostarostovi děkuji za rozhovor a doufejme, že se zlepší jak propagace Lovosic a Lovosicka (brzy bude vydán nový propagační materiál Lovosicko), tak i zapojení Lovosic do mikroregionů. Moudřejší třeba budeme po jednání krajské komise v Třebívlicích v dubnu. Ale o tom až zase příště.

Otázky kladla

Eva Hozmanová

 

Anketa o trávení volného času mládeže

V rámci přípravy komunitního plánu města Lovosice provedla koordinanční skupina pro Děti, mládež a osoby ohrožené drogou dvě ankety. První anketa se uskutečnila prostřednictvím mateřských škol na konci roku 2004 (byla zveřejněna také ve školním časopisu MŠ Terezínská Žirafa).

Na otázku, zda je ve městě dost možností, jak může mládež trávit volný čas, odpověděla polovina dotázaných ano, polovina ne. Zde odpovídali povětšinou rodiče předškolních dětí a proto i odpovědi byly převážně zaměřeny na mladší ročníky. Rodiče by přivítali odpočinková zákoutí jen pro nejmenší děti, s čistým pískem na všech hřištích a na Osmičce prolézačky. Také chybí velké hřiště s volným přístupem, oplocené před psy. Bylo by třeba i více kroužků pro nejmenší děti, v zimě není s nimi kam jít. Všem v Lovosicích chybí kino nebo alespoň letní promítání (líbilo se promítání před volbami na náměstí). Mohla by to být také třeba kinokavárna s promítáním a prodejem koblih a kakaa pro školáky. Všichni se také těší na otevření plaveckého bazénu a doporučují rozšířit cyklostezky a podporovat cyklistiku a sporty obecně (krasobruslení). Část odpovědí se týkala také bezpečnosti dětí, doporučuje se zvýšit bezpečnost na vozovkách (bohužel se nepíše jak) a z ulice Resslova chybí přechody k Labi.

O protidrogové prevenci má většina dospělých dostatečnou představu. Doporučují více přednášek a naučných akcí proti drogám (prezentace odborníky), zapojení škol do osvětových akcí (zde už je kus práce udělán – na vyšším stupni ZŠ a na středních školách se osvěta provádí a myslím, že na středních školách jsou drogové preventisté). Zajímavý je nápad, zveřejnit na nástěnkách ve městě následky požívání drog a důsledná kontrola diskoték či zákazu prodeje cigaret a alkoholu mládeži. Nejlepší zábranou proti drogám je podle dotázaných fungující rodina. V rámci odpovědi na tento dotaz byl i návrh dohledu nad nepořádkem (např. u Centrální školní jídelny nebo u škol) – nařídit sběr odpadků v okolí, kde viník zahodil třeba slupku od banánu a podobně. Ale to je asi neřešitelné, při návštěvě všech škol slýchávám časté výzvy, aby děti nedělaly ve městě nepořádek a po obědě je v okolí škol vždy vidět, jaké ovoce žáci dostali.

Druhá anketa proběhla mezi žáky a učiteli základních a středních škol počátkem letošního roku. Z 289 vydaných lístků se nezodpovězených vrátilo 23. Na dotaz, zda je dost možností jak trávit volný čas, odpovědělo 143 respondentů není, 91 tázaných, ano, je, 55 žáků tento dotaz nezodpovědělo. Co všechno by mladí uvítali: kino – 116, bazén – 59 (ten bude doufejme během roku 2005 zprovozněn), skateboardové hřiště – 51, volně přístupné hřiště – 41, (na dalších místech bylo rychlé občerstvení Mc Donald a KFC – to jednak město neovlivní a není to ani nejzdravější způsob stravování), ale také více českých obchodů 15, aquapark – 13. Ostatní návrhy dostaly podstatně méně hlasů, ale některé byly zajímavé – více programů v Kulturním středisku Lovoš pro děti, minigolf, metalový klub, koncerty moderní hudby v hale Chemik a zlevněné vstupenky pro děti (nevím na jaké pořady je to myšleno, obvykle mládež platí méně).

Na třetí dotaz Vaše představy o protidrogové prevenci 87 respondentů odpovědělo nevím nebo neodpovědělo. Z návrhů nejvíce (82) hlasů dostaly besedy s odborníky na školách, prevence již v mateřských školách (21), správná výchova v rodině (18), ale i besedy s drogově závislými a vyléčenými, exkurze do léčeben, kde se drogově závislí léčí a kontroly na místech, kde se mládež schází. Doporučuje se také zřídit Městskou policii a zákaz kouření a pití alkoholu (myslí se asi na veřejných místech). Některé návrhy budou pravděpodobně zařazeny do plánu sociálních služeb města Lovosice.

Anketa byla zcela anonymní a dobrovolná, přesto odpověděla většina dotazovaných. Věřme, že koordinanční skupině pro Děti, mládež a osoby ohrožené drogou anketa pomohla a že některé návrhy budou do komunitního plánu zahrnuty.

Hz

Z městského úřadu

Umíte si stěžovat?

I na stížnosti je potřeba jít podle pravidel. Pro jejich vyřizování dodnes platí vládní vyhláška č. 150/1958 Ú.l. o vyřizování stížností, oznámení a podnětů pracujících, což je jeden z nejstarších dosud platných zákonných předpisů. Stížnosti je možno podat buď u paní Jany Závadové, na podatelně Městského úřadu Lovosice nebo zaslat poštou. Stížnosti mohou podávat osoby starší 18 let, a to ve věcech, které spadají do oblasti samostatné či přenesené působnosti obce. Rovněž si mohou stěžovat osoby právnické. Lhůta pro vyřízení činí zpravidla 30 dní, ve složitějších a odůvodněných případech lze podání vyřídit do 60 dnů.

V průběhu roku 2004 bylo na MěÚ Lovosice zaevidováno 14 stížností (v roce 2003 celkem 23) a 10 jich bylo vyřízeno (19). 2 stížnosti byly v roce 2004 postoupeny jiným příslušným institucím (4 v roce 2003) a 2 přešly do roku 2005. 6 stížností z celkových 14 bylo v roce 2004 oprávněných, v roce 2003 pouze 8 z 23. Anonymní stížnost přišla v roce 2004 jedna (na černý odstřel zvěře).

Nač si občané Lovosic stěžovali? V roce 2003 na přidělování bytů, ničení objektů a zařízení ve městě, výplatu sociálních dávek, ale také na provozování venkovních výčepů, prodej cigaret a alkoholu nezletilým a zápach a kouř při topení pevnými palivy. Stížnost přišla i na hluk projíždějících vlaků. V roce 2004 se stížnosti týkaly stavu chodníků, údržby veřejných prostranství a odvozu odpadu. Nelíbila se ani hlasitá hudba z diskotéky, stížnosti byly na parkování ve městě, ale i na opravy aut před domy.

Za určitý druh stížnosti či podnětu můžeme považovat také petice, jejichž náležitosti a způsob vyřízení stanoví zákon o právu petičním. Petice nesmí vyzývat k porušování ústavy, zákonů, popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů či k násilí nebo hrubé neslušnosti. V roce 2004 ani do současné doby roku 2005 nebyla v Lovosicích podána žádná petice, v únoru a březnu 2005 byla na recepci Městského úřadu možnost seznámit se a podepsat Petiční výzvu Zastupitelstvu Ústeckého kraje týkající se urychlení výstavby dálnice D8, kterou bude vyřizovat Krajský úřad Ústeckého kraje.

Šest oprávněných stížností v tak velkém městě, jako Lovosice jsou, není příliš. Přejme si ale, aby jejich počet každým rokem klesal a aby zmizely důvody, proč si stěžovat. I když k tomuto ideálnímu stavu je asi ještě daleko.

Hz

Za poskytnuté informace děkuji paní Janě Závadové z odboru správního.

Hospodaření města

první letošní změna rozpočtu

Zastupitelstvu města (ZM) byl ekonomickým odborem předán návrh na první změnu rozpočtu v tomto roce. Ta bude projednána i pravděpodobně schválena na pravidelném zasedání dne 21 4. 2005. Ta slůvka „bude“ a „pravděpodobně“ píšeme proto, že tyto podklady připravujeme do tisku ještě před zmíněným zasedáním. Pokud by došlo ke změně, upozorníme na ni ve zprávě o této schůzi. Jsme ale na začátku roku a zatím k nějakým dramatickým změnám ve financování potřeb města nedošlo. S potěšením můžeme ale konstatovat, že hospodaření zatím probíhá příznivě s mírným přebytkem, jak se přesvědčíte nad čísly, které uvedeme na konci.

Z větších položek, které rozpočtem prošly se zmíníme o dotacích na výkon státní správy (718 tisíc Kč) a dotacích od Úřadu práce (633 tisíc Kč). V příjmové části je nejvýznamnější položkou odvod výtěžku z automatů (385 tisíc Kč). Ve výdajích je nejvyšší částkou finanční vypořádání z minulých let (569 tisíc Kč). Jinak všechny další položky nepřevýší úroveň 150 tisíc Kč. Celkový obraz, číselně vyjádřený, je pak následující:

Příjmy schválené rozpočtem192 765 000 Kč
Navýšení příjmové části1 353 000 Kč
Stav po 1. změně194 118 000 Kč
 
Výdaje schválené rozpočtem205 814 000 Kč
Navýšení výdajové části1 156 000 Kč
Stav po 1. změně206 970 000 Kč
 
Rozdíl mezi zvýšenými příjmy a výdaji určený k posílení rezervy197 000 Kč

JiH

 

Bez znalosti zákonů i pravopisu

Už před nějakým časem byl nahrazen Týdeník Litoměřicka jiným periodikem. I když - dle některých názorů - Týdeník Litoměřicka byly nejdražší noviny, které člověk na našich stáncích sehnal, nechci se zaobírat příčinami jejich zániku. Byl to plátek veskrze seriozní, který to, o čem psal, si vždy ověřoval a vždy důsledně rozlišoval mezi skutečností a domněnkami (rozuměj spekulacemi, klepy a pomluvami).

Proč o tom píšu? Občanům Lovosic je - kromě oficiálního Lovosického dneška - k dispozici i občasný výtisk lovosického občasníku, který sám sebe nazývá nezávislým. Nezávislý skutečně je a to mnohdy i více, než jen na vedení města (což je samo o sobě správné). Co je však ke škodě čtenářů smutné a stalo se to pravidlem, že je nezávislý i na českém pravopisu a zákonech. Hned na první straně lednového plátku, na ploše, kterou čtenář zakryje dlaní, je cca 12 pravopisných chyb (v interpunkci a shodě podmětu s přísudkem). K tomu připočtěme hned od prvního odstavce nevybíravý útok na starostu, radní, tajemníka a zastupitele. Dalším evergreenem občasníku je i cena tepla, která je přitom ve srovnání s jinými městy většinou na relativně nízké úrovni.

Za vědomé zkreslování skutečnosti (vyhýbám se pojmu lhaní) a za osobní útok pak musím považovat napadení práce stavebního úřadu. K výpadům vždy jen jednou větou:

  • Stavební úřad nezajišťuje prodeje bytů, ani o nich nerozhoduje.
  • Účastníkem stavebního řízení    n e n í    uživatel bytových a nebytových prostorů.
  • Opravu domu v Mrsklesích nepovoloval lovosický stavební úřad.
  • „Dodatečný kolaudační list“ stavební úřad nevystavuje, jinak platí to, co je uvedeno o prodeji bytů výše.

Více k výplodům v NLO nehodlám uvádět, neboť pana pisatele znám jako demagoga, který se o fakta nezajímá. Rovněž z minulosti vím, že zveřejnění reakce (nebo i výkladu a názoru) druhé strany není pro redakci občasníku žádoucí. Netrvám na ní.

Protože se ale agresivní nepravdy netýkají jenom mne, ale mohou vést i k dezinformaci Lovosičanů, kteří si nemají možnost ověřit, jak je to ve skutečnosti, neodpovídám autorovi invektiv přímo, ale pokouším jen zcela výjimečně vyvracet zveřejněné zjevné nepravdy rovněž veřejně, za což děkuji redakci tohoto listu.

Petr Soldon

 

Druhé řádné jednání zastupitelstva města

zahájilo svůj program dne 21. 4. 2005 za účasti 21 poslanců při třech omluvách. Po tradičním úvodu byla jednohlasně schválena přednesená zpráva o plnění usnesení z minulých zasedání a následovala informace z jednání finančního výboru. Týkala se přednostně rozpočtu za první čtvrtletí a rozpočtových změn. To vše výbor doporučil ke schválení a ZM vzal proto zprávu bez problémů na vědomí.

Komplikovanější situace byla v případě výboru kontrolního, který se stále zabývá rozdílem v nákladech na dostavbu radnice, kde došlo k navýšení o 13 milionů Kč proti původnímu rozhodnutí (20 mil Kč). Zastupitelé se znovu vrátili k výběru dodavatele, kdy výběrová komise navrhla nejlevnější firmu a rada města dala přednost druhému žadateli v pořadí, z důvodu pochyb o solidnosti vítězné společnosti. Po jejím odvolání se z termínových důvodů muselo město přiklonit opět k první nabídce. Vlastní průběh realizace pak potvrdil zmíněné výhrady. Dále byly konstatovány nedostatky ve stadiu přípravy akce, jako například zadání ústní dohodou, rozpory v termínech a nestandardní způsob při navyšování rozpočtových nákladů. Protože celý materiál byl předán zastupitelům opožděně, vzalo MZ pouze na vědomí zápis a kontrolnímu výboru bylo uloženo prověřit nedostatky způsobu navyšování rozpočtových nákladů a navrhnout příslušná řešení.

V tomto bloku vystoupil ještě předseda komise pro kulturu, sport a cestovní ruch Dr. Stáně, který uvedl tři oblasti, ve kterých z pohledu komise naše město zaostává. Předně se jedná o vzhled města, kde mimo hlavni ulici se setkáváme s nepořádky, které hyzdí t.zv. „intravilán“ města. To jsou například rozbité kryty lamp, zanedbané povrchy ulic a chodníků a podobně. Druhou oblastí je rozvoj kultury obecně, která by zasloužila posílení příspěvku z obecního rozpočtu. Třetím dluhem je pak péče o cestovní ruch, kdy dosud nepracuje podle představ informační centrum. Předseda finančního výboru konstatoval, že v napjatém rozpočtu na letošní rok nebylo na tyto účely dostatečně pamatováno. Pokud se ale zdaří některé ze zamýšlených akcí, které rozpočet města posílí, předpokládá se použití poloviny získaných prostředků na oddlužení města a druhá polovina bude pro uvedené aktivity k dispozici. K tomuto tématu bylo přijato všemi hlasy usnesení, vyjadřující podporu kultury a cestovního ruchu a ukládající RM vypracování příslušné koncepce. Další usnesení pověřuje místostarostu urychlit zahájení činnosti informačního centra při MěÚ.

Hladce proběhlo jednání o rozpočtu města, kde už finanční výbor konstatoval plnění příjmů na 28 % a výdajů na 26%. Tím je možné mírně posílit rozpočtovou rezervu. Předložený materiál byl bez připomínek schválen a více se něm dočtete v samostatném příspěvku.

V následném bloku prodeje nemovitostí byl prvním bodem dodatek smlouvy s tradičně oblíbenou společností INDES INVEST, která má koupit pozemek vedle „Sarajeva“o rozloze 12 235 m2 za 13 675 500 Kč. Dříve diskutovaná platba od této firmy ve výši 10 milionů Kč je zahrnuta v této částce. Protože se však zjistily nesrovnalosti v požadavcích firmy na příkon el. energie ve IV. zóně a ty jistým způsobem ovlivňují i zmíněnou smlouvu, bylo schválení dodatku pozastaveno a předpokládá se jednání mezi firmou, městem a ČEZ. Celá problematika pak bude řešena na navrženém mimořádném zasedání MZ.

O pozemky po bývalém cukrovaru projevila zájem developerská firma NEM a.s. Praha a chce koupit cca 10 ha za cenu 176 Kč/m2. Při celkové ceně zhruba 19 milionů Kč to představuje zisk asi 5 milionů Kč proti námi vloženým nákladům. Protože se firma dále zavazuje k zasíťování získaného pozemku (mimo přívodu elektřiny ale při realizaci demolic) a slibuje, že se bude jednat o zpracovatelský průmysl, který nenaruší životní prostředí, souhlasilo zastupitelstvo s tímto záměrem.

Naopak neschválena byla žádost pana Miroslava a paní Heleny Rysové o bezúplatný převod pozemku výměry 3 780 m2 dotčeného připravovanou výstavbou rozvodny 22 kV. Jedná se totiž o změnu trasy vedení a plocha tak bude ušetřena. Prodej pozemku o výměře 5 726 m2 Ředitelství silnic a dálnic (dále ŘSD) za cenu 329 016 Kč byl potom schválen. ZM souhlasilo také s prodejem nebytových prostor v průchodech domů v ulici Osvoboditelů nájemcům, současně s termínem prodeje bytových jednotek v těchto domech.

U tří volných bytů byly schváleny prodeje dle výsledků obálkové metody. Šlo o byty č. 11. Osvoboditelů 937, č. 8. Okružní 883 a č. 3. Žižkova 888. Nově byly do tohoto způsobu prodeje zařazeny byt 1+1 I. kat. v Krátké 988 za min. 56 885 Kč a byt 2+1 I. kat. Sady pionýrů 893 za min. 66 306 Kč. V obou případech k úhradě přistupuje i existující dlužná částka. ZM souhlasilo s prodejem bytu 1+1 I. kat. Husova 443 nájemci bytu paní Haně Formánkové za cenu 84 000 Kč a s prodejem obsazeného bytu 2+1 I. kat. Sady pionýrů 896 panu Janu Ebelovi ze Vchynic za 59 309 Kč a úhradu váznoucího dluhu.

Složitější byl případ bytu č. 60. v ul. Osvoboditelů 936. Nájemcem bytu je pan Hrnčíř, který zde ale nebydlí a jako podnájemník je zde již řadu let hlášena paní Šmatláková. O byt se ucházelo více zájemců a proto byl nabídnut formou obálkové metody a vybráno pořadí zájemců. V tomto případě ale nemá podle dobrozdání JUDr. Krupky paní Šmatláková nárok na náhradní byt. Dodatečně její matka na tomto jednání oznámila zájem své dcery o tento byt a zastupitelstvo proto výsledek soutěže neschválilo.

Dále byl projednáván zájem pana Dennyho Hozmana o koupi pěti obsazených bytů v Žižkově ulici. MZ souhlasilo s prodeji bytů č.7. 3+1 II: kat. za 107 700 Kč a č.11. 2+1 II. kat. za 98 200 Kč - Žižkova 888 a bytu č.7. 3+1 II. kat za 106 200 Kč - Žižkova 323. U všech bude uhrazena i aktuální výše dluhu. Prodej dalších dvou bytů v domě Žižkova 323 stejnému zájemci však zastupitelstvo neschválilo.

Informaci o činnosti DZCL přednesl ing. Vybíral. Zmínil se o zpracování podkladů pro firmu NEM a.s. a o přípravách vjezdové komunikace pro II. zónu. Zvětší se finanční nároky na archeologický průzkum a bude se jednat o zpřesnění tras vedení k rozvodně 22 kV. Je připravováno územní rozhodnutí pro výstavbu 43 bytovek. Nedaří se zatím rozšíření spolupráce s dalšími obcemi ani formou inženýrské činnosti.

Byl schválen dodatek ke zřizovacím listinám mateřských škol a centrální školní jídelny, kde se zaměstnancům škol a školních zařízení mění v souladu s novým zákonem způsob jejich stravování na zaměstnanecké závodní.

Velká diskuse byla opět u problému plaveckého bazénu, kdy firma zvítězivši ve výběrovém řízení požaduje zhruba 8 milionu Kč. Je ale ochotna souhlasit s letošní platbou (dle schváleného rozpočtu) ve výši 5 milionu Kč a zbytek by město splatilo napřesrok. Po delší debatě bylo uznáno, že tento způsob nám dává záruku na kvalitní provedení a cena za nerezovou vanu je odpovídající. Protože se počítá s úsporou nákladů na bourací práce, které provedeme vlastními silami a čeká se ještě doplatek náhrad od pojišťovny, byl dán souhlas i s dovybavením bazénu různými doplňky (přístup pro tělesně postižené, vířivky a pod.) do výše 800 tisíc Kč.

Předposledním bodem bylo rozhodnutí o přijetí dotace ve výši 7,65 milionu Kč na rekonstrukci v ulici Osvoboditelů. Město je přitom povinno uhradit DPH ve výši 1,454 milionu Kč. Debatovalo se o problémech, které nastanou po zprovoznění dálnice D8 ze Saska do Ústí a s následným proudem vozidel, která se budou valit kruhovým objezdem u Besedy. Na návrh starosty bylo hlasováno jen o přijetí dotace s tím, že podrobnější diskuse o použití těchto prostředků by měla proběhnout na zamýšleném mimořádném zasedání MZ. Návrh byl potom všemi přítomnými schválen.

Na poslední bod „různé“, čekali přítomní novináři dychtiví novinek v kauze „Závada“. Přestože byl z řad poslanců takovýto požadavek vznesen, nebylo k němu přihlédnuto a jednalo se jen o dalších připomínkách. Byl dán souhlas s doplněním finančního výboru za odcházejícího ing. Landu, zvažovány nutné úpravy podchodu u „Besedy“, kde byla přednesena žádost ŘSD na zrušení přechodu k bývalému kinu. Tam SÚDOP (Státní ústav dopravního projektování) připravuje studii. Byla zmiňována výsada nových sakur a ing. Novák kritizoval nedbalou výsadbu nových vzrostlých dřevin (bez podlití!). Znovu zdůraznil nutnost najít pojistku proti neplánovaným vícenákladům při investiční výstavbě.

JiH

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4