Srpen 2003 Lovosický dnešek - Strana 8

Z našich škol

INDOŠ

není slangový výraz pro Inda nebo Indiána, ale zkratkové slovo typu bývalé prodejny NARPA (NÁRodní PApírny) pro akci INternet DO Škol, kterou iniciovalo a provádí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Naše 4. základní škola ve Všehrdově ulici měla to štěstí, že byla zařazena do tak zvané „zelené vlny“ INDOŠe a již v srpnu 2002 byla počítači pro internet od ministerstva vybavena. Později na začátku školního roku 2002/2003 obdržela počítače i 1. základní škola (10 žákovských + 1 učitelský a server pro spojení s ústředím v Ostravě). 3. základní škola byla z neznámých důvodů zařazena až do tzv. „červené vlny“ a proto dosud počítače nedostala. Akce INDOŠ je v současnosti z nedostatku finančních prostředků pozastavena. Firma AUTOCONT provedla na škole v lednu 2003 průzkum současného stavu, ale žádný případný brzký termín dodávky počítačů nebyl ředitelce školy Mgr. Marii Pelikánové sdělen. Musíme jen doufat, že se prostředky na pokračování INDOŠe najdou.

Na 4. základní škole existuje počítačová třída již od roku 1995; vybavena byla počítači Macintosh. Loni v srpnu se škola dostala na řadu v II. etapě „zelené vlny“ akce Internet do škol. Učebna byla zcela nově upravena byla vymalována, okna dostala žaluzie (požadavek hygienika), stoly byly rozšířeny, zakoupena nová křesla a byl proveden dle požadavku firmy AUTOCONT nový rozvod elektroinstalace v ceně 30 tisíc korun. Pak už přišli počítačoví experti a nainstalovali 6 počítačů pro žáky a 1 pro učitele, všechny s připojením na internet, laserovou tiskárnu a hlavní server, kterým bylo možno komunikovat přímo s řídícím střediskem v Ostravě. Počítače jsou značky Compaq Evo D300v a mají nainstalován program Windows2000 XP professional. Dodány byly i další programy, které se ale budou teprve instalovat. Jedná se o vzdělávací software tzv. Škola hrou základní programové vybavení. Hodnota daru prý činila cca 1 milion korun (to alespoň bylo vedení školy sděleno).

Koordinátorem akce je za 4. ZŠ paní učitelka Mgr. Monika Zemanová, která prošla i patřičným školením; je rovněž správcem těchto sedmi darovaných počítačů. V učebně je ještě umístěno 15 počítačů Macintosh, k nim 2 tiskárny a 1 scanner; jejich správcem je paní učitelka Alena Brodilová. Pedagogický sbor prošel školením v rámci základů internetové gramotnosti.

Dopoledne se děti u počítačů střídají v rámci výuky (1. a 2. třídy jsou půleny, aby každé dítě mělo k dispozici jeden počítač, starší děti jsou u počítače dvě. Do školy se chodí seznamovat s počítači děti z mateřských škol v Resslově ulici a v Sadech pionýrů, děti z mateřské školy v Terezínské docházejí na výuku do 3. ZŠ. Dojíždí sem ale také děti z mateřské školy v Chotiměři. Dvakrát týdně je třída k dispozici i odpoledne (3 hodiny).

Starší děti pracují s internetem hlavně v rámci předmětu zeměpis, stahují si i vhodný materiál. Děti z 5. třídy objevily internetovou adresu www.adopce.afrika i s obrázky dětí a adoptovaly si na dálku dítě z africké země Kenya z Nairobi. Donesený školní materiál (sešity, pastelky, tužky aj.) byl předán na ústředí do Prahy a zaslán do Afriky. Dětem i členkám pedagogického sboru patří dík za to, že se nestarají pouze o sebe, ale i o ty děti, které nemají ke vzdělání tak snadný přístup, jako naše mládež.

Za poskytnuté informace děkuji paní ředitelce Mgr. Heleně Buškové a paní učitelce Mgr. Monice Zemanové ze 4. ZŠ, paní ředitelce 1. ZŠ Janě Laštovkové a paní ředitelce 3. ZŠ Mgr. Marii Pelikánové.

Hz

Třeťáci na vycházce

Žáci třídy 3.A ze 4. ZŠ Všehrdova ul. byli, v závěru školního roku, na vycházce. Přistihli jsme je na zdymadlech, kde byli spolu s třídním učitelem Ondřejem Buškem a ředitelkou školy paní Helenou Buškovou. Vedoucí zdymadel pan Zdeněk Pindiak žáky seznámil s funkcí jezu. Potom jim předvedl i plnění komory vodou. Takovéto vycházky jsou organizovány pro všechny třídy. Každá učitelka si, v rámci vzdělávacího programu, postaví svůj plán přiměřený k věku dětí. Plán vycházek musí být v souladu s učivem. To, o čem se žáci učí, poznávají na vlastní oči v přírodě. Chodí také např. na zdymadla, k hasičům, na návštěvu do knihovny, do zubního střediska to nikoliv na ošetření, dělají branné vycházky na Lovoš, Košťálov, Házmburk, Radobýl a Milešovku, také do Prahy. Tím poznávají i region. Vycházky nejsou povinné. Během školního roku je těchto vycházek šest až sedm. Že se exkurze na zdymadle dětem líbila, o tom vůbec nepochybujeme.

ELKO hlásí

Prázdniny

jsou právě v polovině a  náš domeček už zase slouží v plné míře všem dětem, které mají zájem zde trávit část prázdnin.Všechno je po malování voňavé a čisté, připravené na prázdniny i příští školní rok.

Já už ale musím připomenout akce, které nás čekají v září:

1.9. ve 13.00 na Osmičce ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI pro všechny školní děti se sportovními soutěžemi.

Dům dětí a mládeže Elko Lovosice se stane v letošním roce organizátorem dobrovolné humanitární akce „Běh Terryho Foxe“. Tato akce nese jméno mladého Kanaďana, který byl postižen rakovinou kosti a po amputaci nohy se rozhodl běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku finančních prostředků na výzkum této zákeřné choroby. Běhu se může zúčastnit každý bez omezení - občané všech věkových kategorií - pěšky, na kolečkových bruslích, maminky s kočárky…

Akce je masová a nesoutěžní. Všechny prostředky získané od účastníků, jsou podle přání Terryho Foxe zasílány na příslušné konto a posléze rozdělovány na výzkum rakoviny.

I my chceme podpořit a předat poselství Terryho Foxe všem občanům, především dětem a mladým lidem, přimět je alespoň chvíli přemýšlet o zdravé výživě a o pravidelném pohybu na čerstvém vzduchu, který podstatnou měrou přispívá k prevenci onkologických onemocnění. Každý z vás může částkou od 20,- Kč přispět na konto a zároveň udělat něco pro své zdraví procházkou po Opárenském údolí.

Všechny Vás zvu na hřiště do Malých Žernosek, kde se v sobotu dne 20.9.2003 v 9 hodin start tohoto běhu uskuteční. V příštím čísle vás seznámím s podrobnostmi startu a celého závodu.

V. Krčmářová

Z historie města

Lovosice - 1745

Na obrázku je reprodukce nesignované kresby tuší, nazvané „Prospect von Loboschitz“ „Pohled na Lovosice“, pocházející z vojenského deníku štábu rakouského polního maršála a vrchního velitele rakouských armád prince Karla Alexandra Lotrinského. Arcivévoda Karel Alexandr Lotrinský (narozen 12. 12. 1712, zemřel 4. 7. 1780) byl mladším bratrem tehdejšího císaře Františka Štěpána Lotrinského, manžela císařovny Marie Terezie.

Autorem kresby byl s největší pravděpodobností některý ze štábních důstojníků. Kresba byla zhotovena dne 9. prosince 1745. Tehdy okolo Lovosic táhla kolona rakouských vojsk, při svém ústupu, na sklonku druhé neúspěšné války o území Slezska s pruským králem Friedrichem II. Rakouská a saská vojska tou dobou utrpěla několik těžkých porážek, po nichž pak 25. prosince následovalo uzavření mírové smlouvy v Drážďanech. Prusko si podrželo Slezsko a uznalo volbu Františka Štěpána Lotrinského německým císařem. Jak známo, musela se Marie Terezie se Slezskem definitivně rozloučit až po třetí válce, která vstoupila do dějin jako „sedmiletá válka“. Její první bitva se odehrála u Lovosic 1. října 1756.

Celkem 6 štábních deníků z let 1742-1745 je uloženo ve vídeňském archivu v pozůstalosti prince Karla Alexandra Lotrinského. Kresba Lovosic, spolu s dalšími 6 jednoduchými kresbami měst v severních Čechách, je zaznamenána ve svazku V. pod číslem 135. Kromě Lovosic jsou zde jednoduché náčrty těchto měst: Jablonné v Podještědí, Zákupy, Stvolínky, Litoměřice, Ústí nad Labem a Krásný Les. Kresba byla provedena za pochodu nejprve tužkou a později obtažena černou tuší. Kvalita a strohá názornost kresby plně odpovídají rychlému tempu přesunu ustupujících vojsk. Je na ní znázorněn schematizovaný a tehdy typický pohled na lovosický zámek se dvěma přiléhajícími věžemi, kostelní věž a dvě malé věže ve směru k Labi.

Podle historických pramenů připravil
Miroslav Radoň

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 8