Srpen 2003 Lovosický dnešek - Strana 6

Představujeme vám

Odbor obecní živnostenský úřad

Obecní živnostenský úřad (dále ObŽÚ) vznikl na Městském úřadě v Lovosicích v březnu roku 1992, tj. v době, kdy byl uveden v platnost živnostenský zákon č.455/1991 Sb., později novelizovaný zákonem č.286/1995 Sb. Činnost úřadu zajišťovali až do 31.12.2002 dva pracovníci – vedoucí Pavel Fux a samostatný referent Bc. Jiří Berka. ObŽÚ registroval v té době pouze živnosti volné, u kterých není třeba odborné způsobilosti. Registrace byla prováděna jak pro osoby fyzické, tak právnické, které měly místo podnikání (později trvalé bydliště) nebo sídlo společnosti v Lovosicích a přilehlých obcích. Úřad sídlil v přízemí MěÚ Lovosice, Školní č.4. Od 1.ledna 2003 se staly Lovosice pověřenou obcí s rozšířenou pravomocí, z obecního živnostenského úřadu se stal odbor, vedoucím zůstal Pavel Fux. Odbor je bohužel - dočasně umístěn v Litoměřicích a to až do doby dostavby lovosického Městského úřadu. Protože se činnost odboru rozšířila, položila jsem panu Fuxovi několik otázek.

Pane Fuxi, představte se, prosím, našim čtenářům!
Mým rodištěm jsou Louny. Po vystudování Střední průmyslové školy strojní v Mostě jsem pracoval v závodě Praga Louny a poté 10 let v organizaci Zemědělské zásobování a nákup Lovosice. Po zřízení živnostenských úřadů pracuji od roku 1992 jako vedoucí Obecního živnostenského úřadu v Lovosicích. Bydlím v Třebívlicích. Jsem ženatý. Mám dvě dospělé děti. Syn i dcera dosud studují. Manželka pracuje také ve státní správě. Moji velkou zálibou je sport, zejména fotbal.

Kde nyní Váš odbor v Litoměřicích sídlí a kolik má od 1.1.2003 zaměstnanců?
Odbor sídlí v budově bývalého Okresního úřadu v Litoměřicích, Na Valech 525, ve 2.patře vlevo, číslo dveří 100-103 a  má včetně vedoucího 7 zaměstnanců.

Co všechno je nyní v kompetenci Vašeho odboru, jaké druhy živností?
Odbor od 1.1.2003 registruje všechny ohlašovací živnosti, tzn. jak volné, tak i řemeslné a vázané. Dále registruje živnosti koncesované a živnosti provozované průmyslovým způsobem. Nově vede i evidenci registrovaných podnikatelů a živnostenských listů živnostenský rejstřík. Rovněž vydává výpisy z veřejné i neveřejné části tohoto živnostenského rejstříku.

Kdo si může přihlásit živnost, co k tomu potřebuje a jaká je výše poplatků?
O živnost může zažádat fyzická osoba (starší 18 let) nebo právnická osoba s trvalým bydlištěm nebo sídlem společnosti na území Lovosicka. K žádosti je třeba přiložit výpis z rejstříku trestů a doklad z finančního úřadu o nedoplatcích (ne starší 3 měsíce). U řemeslných živností je třeba prokázat odbornou způsobilost výučním listem nebo dalšími doklady (např. vysvědčení o maturitní zkoušce, diplomem, osvědčením o rekvalifikaci) a dokladem o vykonání praxe v určité délce dle prokázané odborné způsobilosti. u vázaných živností je odborná způsobilost upravena zvláštními předpisy uvedenými v příloze č.2 živnostenského zákona. u koncesovaných živností je odborná způsobilost upravena zvláštními předpisy uvedenými v příloze č.3 živnostenského zákona. Co se týče poplatků, tak za vydání živnostenského listu je správní poplatek ve výši 1.000 Kč a za koncesi ve výši 2.000 Kč.

Pro kolik obcí jste pracovali v  minulém roce a  kolik jich máte na starosti nyní? Je v Libochovicích nějaká pobočka Vašeho odboru, nebo uvažuje se o ní výhledově?
V minulém roce jsme pracovali pro 22 obcí Lovosicka a od 1.1.2003 nám přibylo 10 obcí z Libochovicka. V Libochovicích žádná pobočka není a ani v budoucnu o ní vzhledem k tomu, že programově je to velmi složité, neuvažujeme.

Provádíte nějakou poradenskou činnost pro občany?
Poradenskou činnost pro občany provádíme v rámci úředních hodin našeho úřadu. Ze sedmi pracovníků našeho úřadu má šest zaměstnanců zkoušky zvláštní odborné způsobilosti na úseku živnostenského podnikání. Z bývalého okresního živnostenského úřadu Litoměřice k nám delimitací přešli 4 zkušení pracovníci. Jsme ochotni každému podnikajícímu i nepodnikajícímu občanovi kvalitně a ochotně poradit v otázkách týkajících se živnostenského zákona.

Spolupracujete s Finančními úřady v  Litoměřicích a Libochovicích, Českou obchodní inspekcí, Úřadem práce či Hospodářskou komorou, pokud ano, v jakém směru?
S těmito úřady spolupracujeme pouze okrajově v mezích zákonů. Sdělujeme si některé potřebné údaje o podnikatelích a například o provozovnách.

Co všechno Vaši zaměstnanci mohou u živnostníků kontrolovat?
Naši zaměstnanci provádějí kontroly buď přímo u podnikatele (na provozovně), nebo na našem pracovišti v Litoměřicích (podnikatel je ke kontrole pozván). Kontroly jsou zaměřeny na dodržování zákona č.455/1991 Sb. o živnostenském podnikání a zvláštních právních předpisů. Důležitým bodem kontroly je, zda podnikání je v souladu s vydaným živnostenským oprávněním. Na provozovně se kontroluje, zda je provozovna řádně označena, způsobilost provozovny k podnikání (kolaudace) a dále například označení cen, ověření měřidel (váhy), hygienické předpisy (zdravotní průkazy).

Co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?
Chtěl bych vzkázat čtenářům, aby měli ještě trpělivost s dojížděním za námi do Litoměřic. Rádi se po dokončení přístavby radnice vrátíme do Lovosic a tím přiblížíme státní správu na úseku živnostenského podnikání blíže občanům. Dále bych chtěl vzkázat našim podnikatelům z Lovosicka, ať se jim v podnikání daří, i když vím, že to není jednoduché.

Naprosto s Vámi souhlasím, že podnikání zvláště drobných živnostníků není lehkou záležitostí. Přeji všem podnikatelům, aby jejich živnosti prosperovaly, a pracovníkům Vašeho odboru, abyste jim vždy dokázali dobře poradit.

Děkuji za rozhovor.

S vedoucím odboru obecního živnostenského úřadu panem Pavlem Fuxem hovořila
Eva Hozmanová

Společenská kronika

V červnu 2003 nás navždy opustili tito naši spoluobčané:

Pan Michal Gujda,* 1945
pan Meisner Jaroslav, * 1947
pan Válek Antonín, * 1938
všichni z Lovosic, dále
pan Havlíček Václav, * 1956
pan Švihlík Josef, * 1952
oba z Malých Žernosek a 
paní Krakešová Marie, * 1913
z Lukavce.

ČEST JEJICH PAMÁTCE !

Co se nám nelíbí

Raději se nerozhlížet...

Půjdete-li od Osmičky do města, naskytne se vám pěkný pohled na lovosickou věž a okolí. Parková úprava, čerstvě posekaný trávník, pohled jak malovaný. Za nedlouho už nebude možný, plánuje se zde výstavba multifunkčního domu. Kochejte se pohledem k městu, ale nerozhlížejte se.

Pohlédnete-li vpravo, směrem k městu, naskytne se vám pohled jen malovaný. Již ne „jak malovaný“. A na zemi pestrobarevná směs odpadků.

Pohlédnete-li vlevo, k Osmičce, už to nebude pohled ani malovaný, ani „jak …“, ale jen na ty odpadky. Pod keře raději nekoukejte, pod nohy ano. Na rozdíl od výhledu přímo, pohledy do stran asi hned tak nezmizí. Jsou tady možná již hezkou řádku dní. Nebo snad měsíců? Nebo dokonce … raději dále nepočítejme. Kdyby to chtěl někdo vidět sám, nebo dokonce zjednat nápravu, nemusí dlouho hledat. Je to jen necelých 200 m od radnice.

Text a foto (hv)

 

Dopis zastupitelům

Ne každý má to štěstí, že bydlí v domě obklopeném zahradou, nebo má chatu či chalupu. Obyvatelé měst mohou naplnit svou touhu po zeleni v zahrádkových koloniích. Dočetla jsem se v encyklopedii,že u nás se jejich počátky datují do období kolem roku 1920 a velký rozmach jejich zřizování nastal v příměstských oblastech po druhé světové válce.

Protože se nechceme dočkat jejich konce, chtěla jsem se prostřednictvím veřejného zasedání Zastupitelstva města podělit o naše starosti zahrádkářů pod Lovošem a vyřešit spolu s vedením města náš problém. Bylo nám totiž slíbeno, že se tím bude Zastupitelstvo dne 19.6.2003 zabývat. Nechtělo se mi ale věřit a se mnou pár desítkám zahrádkářů tomu, když nám přímo na veřejném zasedání bylo řečeno, že se stím nebude dnes nikdo zabývat. Mnozí z nás byli na zasedání zřejmě poprvé a nechtějte ani vědět, co si po zasedání povídali lidé po městě a na zahrádkách.

Jsem jednou z  pětice osob, které si zahrádkáři zvolili pro vyjednávání se Zastupitelstvem města o podávání informací o problému s územním plánem a myslíme si, že nám věří. Abychom naplnili naše předsevzetí, chtěli bychom se nechat pozvat do zasedání Městské rady a spolu s ní jednat o záruce, že se zářijové Zastupitelstvo města bude naší žádostí zabývat. Vždyť v nedávné době byl odsouhlasen prodej pozemků zahrádkářům na Johance za 25 Kč/m2. Nikdo z nás nečeká variantu prodeje za 25,- Kč, ale čekali jsme, že se tím bude Zastupitelstvo města zabývat, protože jsme si jej zvolili a věříme mu. Vždyť i já a se mnou čtveřice dalších členů výboru zahrádkářů jsme takoví malí „zastupitelé“ zahrádkářské kolonie a oni zase věří nám. Proto si nás také zvolili.

Radka Preissová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6