Srpen 2003 Lovosický dnešek - Strana 5

Zeptali jsme se za Vás

Hodnocení náboru pracovníků v TR CZ

V nedávné době proběhla v Lovosicích a jiných městech Ústeckého kraje náborová setkání pracovníků japonské firmy TRCZ, s.r.o. se zájemci o zaměstnání. Na výsledky náboru pracovníků jsme se zeptali personálního ředitele firmy TRCZ Ing. Jiřího Laštůvky.

Jak byste zhodnotil nábor pracovníků?
Osobně jsem s náborem velmi spokojen. V jednotlivých městech, myslím, že jich bylo šest, byla účast minimálně 150 lidí. Zájem byl veliký. V současné době v naší evidenci máme něco kolem 400 žadatelů o práci. Stále máme ještě několik žadatelů mimo evidenci, protože je nestačíme evidovat. Nábor splnil svůj účel a myslím si, že to byla dobrá akce. Úroveň žadatelů je rozdílná. Podle životopisu se dá těžko určit a rozlišit, kdo je dobrý a kdo méně dobrý. Těch, o které bychom neměli vůbec zájem, bylo minimum a dali jsme jim to už vědět. Termín pro odpovědi všem uchazečům do konce dubna jsme nestihli. Vypořádali jsme se s tím v průběhu května. Z ostatních již někteří u nás pracují. Více je ovšem těch, kdo jsou v naší evidenci a čekají. V letošním roce bychom se měli dostat asi na stav 210 zaměstnanců, v červnu nás bylo 130. Osmdesát míst obsadíme do konce roku a jsou to vesměs dělnické profese. Naše databáze je živá. Jakmile se otevírá jakékoliv nové místo, první výběr je určitě z těch, kteří nám poslali své životopisy, nebo vyplnili náš dotazník.

Co všechno se dá vyčíst z vaší statistiky?
Ve struktuře žadatelů, podle místa bydliště, Lovosice naprosto vedou. Jiná je struktura našich současných zaměstnanců podle místa bydliště. Zatím vede Ústí nad Labem 20 zaměstnanců, Lovosice jsou na čestném druhém místě asi 17 zaměstnanců. Toto umístění je slušné a poměr se výrazně mění ve prospěch Lovosic a je otázka krátkého času, kdy z Lovosic jich bude většina. Větší počet zaměstnanců z Ústí nad Labem je dán tím, že je to větší město a že struktura žadatelů je tam jiná. Pro ty pozice, které jsme získávali v začátku, kde jsme vyžadovali jistou odbornou úroveň, byla pravděpodobnost výběru vyšší u velkého města. u pozice předáků se objevují například Česká Lípa a Zákupy. Je to dáno tím, že v České Lípě firma Varta má svým způsobem podobné zaměření. Cosi se tam děje a pro nás je to docela dobrý zdroj. To je ale jen náhoda. Z Ústí nad Labem máme i řadu technickohospodářských pracovníků.

Předpokládaný vývoj zaměstnanosti u vás? Liší se nějak současný váš názor od toho, co jste doposud říkali?
Cíle jsou stále stejné. Stále mluvíme o 1000 zaměstnancích jako cílovém stavu. Pro letošní rok to bude poněkud méně proti předpokladu. Všechno souvisí s tím, že plány počtu zaměstnanců byly udělány v Japonsku, nikdo neměl konkrétní představu, jak to tady bude vypadat a co zde bude. Český management do toho také vnáší svoje pohledy. Je to neustále živá otázka. Průběžně bude docházet k nějakým změnám. Jsou to změny kosmetického rázu.

Jaké nabízíte pracovní podmínky?
Jsme firma, která se buduje a budujeme i pracovní podmínky. Myslím si, že to nejpodstatnější v současné době je naše závodní jídelna. Je to velice vstřícné gesto vůči našim zaměstnancům. Málokterý podnik se může pochlubit jídelnou této velikosti a výběrem z tolika druhů jídel. Je to samozřejmě dáno tím, že je počítáno s větším počtem zaměstnanců. Jídlo je také cenově dostupné. Hlavní jídla se pohybují v rozmezí od 25,-- do 35,-- Kč. Jsou to jídla chlazená, dovážená, ale myslím, že od čerstvě uvařených těžko rozeznatelná. Ale to lépe než já posoudí strávníci. Dovolená zaměstnanců je čtyři týdny. Můj soukromý názor je, že je to příliš málo a že to neodpovídá trendu České republiky. Asi to bude předmětem i dalších jednání. Pracujeme zatím na jednu směnu, od ledna příštího roku začneme pracovat na dvě směny. Pracovní doba je stanovena u ranní směny od šesti do čtvrt na tři a u odpolední od třičtvrtě na jednu do desíti hodin do večera. Naším hlavním úkolem v druhé polovině roku bude vypracovat přesnější zásady v odměňování. Zatím máme jenom základní mzdu. V současné době jsme ve fázi zavádění systému plánování řízení a hodnocení pracovního výkonu. Jedním z jeho prvků je těsná vazba na odměňování.

V jaké fázi výstavby jste v současné době a kdy bude zahájena výroba?
Do plného provozu je ještě daleko. O tom budeme moci hovořit v příštím roce. V současné době se zprovozňují první montážní linky a první lisy v lisovně. Stále probíhá montáž zařízení a zkušební provoz na některých zařízeních. Zahájení výroby je plánováno na leden příštího roku.

Připravil (hv)

Zprávy z DZCL

Co se u vás stalo za rok po povodni?

Staveniste DZCL - v pozadi Radobyl
Po dokončení by mohla dešťová kanalizace budovaná na 1. zóně PLCL posloužit i postižené obci Nové Kopisty v řešení problému snížení hladiny spodní vody. Vysoká hladina vody, od loňské srpnové povodně, obyvatelům obce způsobuje velké nepříjemnosti a na její likvidaci bylo již vynaloženo mnoho sil a prostředků.

Na tuto otázku nám odpověděl pan Ivo Malík, manažer společnosti DZCL a.s.

Myslím, že nejsme jedinou společností v kraji a v celé oblasti, která byla postižena loňskou povodní. Jednání s potenciálními investory v rámci 1. a 2. zóny Průmyslového a logistického centra Lovosice před povodněmi byla velmi optimistická. Rozvíjel se program Phare 2000 rezerva s cílem realizovat vybavení dotčeného území základní infrastrukturou. O programu Phare jsou čtenáři informováni. Povodeň nás postihla v tom smyslu, že jsme museli zpětně prokázat životaschopnost vkladu investičních prostředků EU do zátopové oblasti. V době kulminace stavu vody při loňské povodni byla výška hladiny na křižovatce Mlékojedy - Terezín téměř 2,5 m nad vozovkou. Stáli jsme před problémem zdokladovat, zda v budoucnu prostředky EU nebudou vyhozeny, jak se říká lidově, z okna, ale budou účelně vynaloženy a také se ekonomicky dále zhodnotí. Přistoupili jsme k tomu způsobem, že jsme přehodnotili projektovou dokumentaci a zadali provedení revize. Po provedené konzultaci se správcem grantu Centrem pro regionální rozvoj ČR při Ministerstvu pro místní rozvoj ČR byla realizace stavby základní infrastruktury u delegace EU v ČR obhájena. Stavba byla zahájena ve 12. měsíci minulého roku s termínem předání v 10/2003. Všechna další opatření v rámci revize projektu byla a budou řešena v průběhu stavby. Těmito opatřeními jsou zejména zvýšení nivelity úrovně pozemku a tím i eliminování rizik ze zátop v budoucnu. Znamená to značné zvýšení finančních prostředků. Tyto prostředky chceme získat od budoucích investorů, kteří budou chtít realizovat své investice v ČR v rámci Průmyslového a logistického centra Lovosice na pozemcích 1. a 2. zóny.

K tomuto řešení nás vedly zkušenosti z jednání s japonskými investory ve 4.zóně.

Projevila se nějak povodeň na zájmu investorů?
V současnosti vedeme jednání s pěti investory. Změna oproti minulosti je v tom smyslu, že velký investor, se kterým jsme jednali před třemi lety, ustoupil od svého záměru z důvodu nezajištění vstupní investice na projekt studie proveditelnosti. Domnívám se, že zejména po dokončení infrastruktury vzroste zájem investorů o pozemky v 1. a 2. zóně.

Vím, že probíhala jednání se zástupci Litoměřic a s příslušnými orgány, které se zabývaly stavbou nového mostu přes Labe a příjezdovou komunikací k tomuto mostu. Tato komunikace měla sloužit jako určitá ochrana Lovosic proti povodni. Co by jste k tomu mohl říci?
Je to akce, která je zajišťována KÚ v Ústí nad Labem. Jedná se o prioritní akci, která je zařazena do investičních akcí Ústeckého kraje. Souvisí s řešením dopravní situace zejména v mimořádných případech, jakými byly loňské záplavy. V podstatě jde o zajištění propojení obou břehů Labe.

Most bude navazovat na dálniční přivaděč D 8 se situováním podél zóny č. 1. Znamená to, že vybudováním přivaděče a napojením průmyslové zóny Prosmyky bude zajištěná i částečná ochrana této zóny proti povodním. Veškeré otázky, jako navýšení nivelity přivaděče, detaily provedení napojení budou souviset se zajišťováním územního a stavebního povolení celé této investiční akce a v rámci stavebního řízení budou muset být respektovány a řešeny veškeré připomínky dotčených účastníků výstavby. Součástí protipovodňových opatření, které se také budou bezprostředně týkat 1. zóny - Prosmyky, bude připravovaný investiční záměr „Projekt absolutní ochrany Lovosic proti zátopám“.

Při realizaci kanalizační sítě na průmyslové zóně č. 1 jsem zaslechl informaci, že by tato kanalizační síť mohla sloužit okolním obcím, specielně Novým Kopistům, jako odvod spodních vod z jejich prostoru. Uvažuje se o tom?
Technicky je toto řešení možné. Došlo k jednání mezi zástupci města Lovosic a zástupci obce Nových Kopist. V prostoru 1. zóny bude po dokončení infrastruktury vybudovaná páteřní dešťová kanalizace. Předpokládáme, že již v rámci zkušebního provozu a provádění funkčních zkoušek umožníme čerpání vody a likvidace lagun po povodních. Využijeme v předstihu vybudované kanalizace a pomůžeme tím odvodu vody včetně snížení hladiny spodních vod.

Připravil (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5