Duben 2003 Lovosický dnešek - Strana 6

Co nového v Lovosicích"

Dneska Vám představujeme Odbor školství, kultury, tělovýchovy a památkové péče

Jedním z nových odborů, které vznikly po 1. lednu 2003, je také odbor školství, kultury, tělovýchovy a památkové péče. Náplň tohoto odboru dříve spadala do odboru správního a vnitřních věcí. Odbor sídlí dočasně v Litoměřicích v ulici Na Valech 525 a do Lovosic se vrátí po dostavbě nové radnice. Řízením odboru byla pověřena Alena Zelenková.

Paní Zelenková, dříve než začneme představovat nový odbor, uveďte prosím našim čtenářům o sobě několik informací. Mnozí občané Vás sice znají jako asistentku starosty, ale jistě ne všichni.
V Lovosicích bydlím od svého narození. Jsem vdaná, manžel pracuje v soukromé firmě v Litoměřicích. Máme dvě děti, synovi je 15 let, navštěvuje lovosické gymnázium, dvanáctiletá dcera je žákyní 1.ZŠ v Lovosicích. Na MěÚ pracuji od roku 1995, kdy jsem nastoupila do sekretariátu starosty města. v loňském roce jsem absolvovala zkoušky odborné způsobilosti na úseku školství. Od 1. 1. 2003 jsem potom byla pověřena radou města řízením nově vzniklého odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Kolik bude mít nový odbor zaměstnanců a jaká oddělení? Kolik lidí přejde z bývalého litoměřického okresního úřadu?
Nový odbor má 8 zaměstnanců, z toho 4 přešli z bývalého Okresního úřadu. Strukturu tvoří, jak už název napovídá školství, kultura, která zahrnuje i památkovou péči a tělovýchovu. Náplní úseku školství je zpracování rozpočtů, shromažďování a zpracování dat z dokumentace a evidencí za školy, předškolní a školská zařízení v obvodu působnosti a jejich předávání krajskému úřadu. Dále úkoly vyplývající z funkce obce jako zřizovatele těchto zařízení na svém území, kdy je obec povinna vytvářet podmínky pro plnění povinné školní docházky.

Pod náš odbor spadá i městská knihovna v Lovosicích, která přešla z okresní knihovny jako organizační složka pod město Lovosice. Na úseku kultury a sportu je naší náplní spolupráce se zařízeními v majetku města a vytváření podmínek pro kulturní a sportovní vyžití našich občanů.

Do pracovní náplně Vašeho odboru spadá také památková péče. Mohla byste jmenovat alespoň některé? Budou mít Lovosice na jejich opravu peníze (teď mám na mysli třeba kapli Františka Serafínského v bývalých Prosmykách nebo znak z lovosického kostela)?
Jak už bylo řečeno, pod náš odbor spadají i kulturní památky, kdy zrušením Okresního úřadu přešel výkon státní správy na úseku památkové péče rovněž na Městský úřad v  Lovosicích v rámci jeho správního území. v našem správním území se nachází 141 nemovitých kulturních památek, z čehož přibližně polovinu tvoří areály zámků, kostelů, far, popřípadě zemědělských usedlostí. Pod Lovosice současně spadají i některá památkově chráněná území, která jsou tvořena objekty kulturních památek, historickým prostředím nebo krajinným celkem, vykazujícím významné kulturní hodnoty. Jedná se o památkovou zónu v obci Slatina, ochranné pásmo státního zámku v Libochovicích, který je národní kulturní památkou, a ochranné pásmo státního hradu Házmburk.

Co se týče kulturních památek na území města Lovosic, jedná se o: areál zámku, kostel sv. Václava a kapli Svatého Františka Serafínského v Prosmykách. Dle informací Krajského úřadu Ústeckého kraje město v letošním roce neobdrží žádné prostředky na opravu kulturních památek ve správním území Městského úřadu Lovosice, které nelze zařadit do vyhlášených dotačních programů. Je pouze na zvážení městského zastupitelstva, jestli z rozpočtu města vyčlení prostředky na opravu objektů na území a též i ve vlastnictví města Lovosic, jak se již dařilo v minulých letech.

Bude v Lovosicích zřízeno také informační středisko?
Výhledově se počítá s informačním střediskem ve spojení s recepcí zřízené při vstupu do nové budovy úřadu. Provoz bude zajištěn po dobu jeho pracovní doby. Středisko by mělo být vybaveno propagačními materiály o Lovosicku. Počítá se i s prodejem upomínkových předmětů a pohlednic, což dnes v Lovosicích vykonává v menší míře městská knihovna a Kulturní středisko Lovoš.

V kolika obcích Lovosicka je mateřská nebo základní škola?
Na Lovosicku je celkem 28 škol, předškolních a školských zařízení. z toho jich máme v samotných Lovosicích 9. v 10 obcích jsou základní školy, v 8 mateřské školy a spadá pod nás ještě Střední odborná škola v Libochovicích, kterou zřizuje jako jedinou střední školu obec Libochovice, u ostatních středních škol je zřizovatelem krajský úřad.

Budete nějak mapovat sportovní a kulturní akce v obcích Lovosicka (pilní jsou třeba v Malých Žernosekách, otužilci v Litochovicích, tradiční už je Třebenické hudební léto, Libochovické divadelní léto a další činnosti)?
Budeme se snažit zmapovat kulturní dění v mikroregionu a navázat spolupráci s ostatními obcemi, pro zlepšení informovanosti občanů o dění ve městě a jeho okolí. Ve spolupráci s nově vzniklou komisí kultury, sportu a cestovního ruchu máme představu zaměřit se především na rozvoj cestovního ruchu, který v Lovosicích vzhledem ke své poloze v Českém středohoří jistě zaostává.

Oslovili jsme okolní obce a požádali o spolupráci, abychom vydali už i pro letošní rok seznam kulturních a sportovních akcí Lovosicka, do budoucna budeme v této aktivitě určitě pokračovat a snažit se ji ještě rozšiřovat.

Který sport a jakou oblast kultury preferujete vy osobně, co Vám z této oblasti v Lovosicích chybí?
Od mládí jsem členkou tenisového oddílu v Lovosicích. Sleduji však veškeré sportovní dění ve městě. Myslím si, že podmínky pro sportovní vyžití v Lovosicích jsou i přes nedávnou katastrofu v podobě velké vody velmi dobré a ten, kdo má chuť sportovat, si může opravdu své uplatnění najít. Bohužel především u dětí, vlivem rostoucího pasivního využívání volného času, zejména tráveného u televize a počítačů, zájem o sport klesá. Ráda bych i touto cestou poděkovala všem, kteří přispěli a stále přispívají dle mého názoru rychle pokračující obnově celého sportovního areálu v Lovosicích.

Co se kultury týče, ráda navštěvuji koncerty pořádané lovosickou Základní uměleckou školou, jejíž žákyní je i má dcera. Je škoda, že nemáme v našem městě funkční kino.

V současné době není bývalá chlouba Lovosic, sportovní areál, stále ještě v takovém stavu, jak bychom si všichni přáli. Uplyne asi mnoho času i finančních prostředků, než se bude skvět ve své původní kráse. Opravu bude potřebovat i budova bývalé Polikliniky, se kterou se počítá pro kulturní účely (Základní umělecká škola, Muzeum). v přízemí Kulturního střediska Lovoš se snad výhledově uvažuje o videokavárně (či jakémsi minikině) a  v dohledné době by mělo dojít i k celkové rekonstrukci Kulturního střediska včetně bezbariérového přístupu. Hodně tedy záleží na tom, zda bude k dispozici dostatek peněz.

Váš odbor to nebude mít lehké, ale určitě Vám všichni budeme držet palce, aby byli občané spokojeni.

Děkuji za rozhovor.

S paní Alenou Zelenkovou rozmlouvala
Eva Hozmanová.

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6