Únor 2003 Lovosický dnešek - Strana 5

Zeptali jsme se za vás

Jak to bude s náborem nových pracovníků v TRCZ?

V průběhu května letošního roku by měla japonská společnost TRCZ s.r.o. zahájit zkušební výrobu. Stavba pokračuje podle plánu. Počítá se s jejím dokončením v polovině února. Po dokončení stavby se začne s instalací technologií. Začátek sériové výroby se plánuje na leden 2004. To je stručná informace, kterou jsme dostali z Prahy a rádi ji předáváme dál. Na pracovišti personálního oddělení, které je již v Lovosicích (na náměstí v budově Hrozen), nám odpověděl Ing. Jiří Laštůvka, personální ředitel TRCZ s. r. o., na otázky, které se týkají náboru pracovníků.

Jakým způsobem se bude provádět nábor či výběr zaměstnanců? Lovosická pobočka Úřadu práce, kde je evidováno asi 600 nezaměstnaných, nemá doposud žádný požadavek na pracovníky pro vaší továrnu. Jak budete s pracovním úřadem spolupracovat?

Takto by měla vypadat továrna společnosti TRCZ s.r.o. po jejím dokončení. Jen těžko se dá rozeznat, jde-li o skutečnost, či montáž z projektové dokumentace. Snímek z archivu TRCZ upravil (hv).

Pokud jde o zahájení zkušební výroby je to otázka září, spíše října tohoto roku. Je samozřejmé, že nábor už probíhá. v srpnu loňského roku nastoupilo nejvyšší české vedení TRCZ. Bylo to asi osm zaměstnanců. Získávání zaměstnanců v současné době postupuje směrem dolů. v prosinci se jejich počet zvýšil na šestnáct. Bylo doplněno vrcholové vedení a probíhá, nebo je uzavřeno, výběrové řízení na další technické a nižší vedoucí pracovníky. To jsou pozice, kde kvalifikační požadavky jsou poměrně vysoké. Pro tyto pracovníky jsme se rozhodli využít služeb některé z lokálních personálních agentur. Proběhlo velice krátké a svižné výběrové řízení a nakonec jsme se rozhodli pro personální agenturu Personal Investment s.r.o. z Ústí nad Labem, která nám tyto věci organizuje.

Protože máme dosud sídlo v Praze, řada pozic a řada požadavků byla nahlášená na pracovním úřadě v Praze. Samozřejmě bychom rádi dali přednost pracovníkům tady z regionu nebo nejbližšího okolí Lovosic, už z důvodu dojíždění atd. První volná místa byla oznámena Úřadu práce v Litoměřicích v prosinci minulého roku. Považuji pracovní úřad za významného partnera a nedovedu si představit, že bychom naše zaměstnance získávali někde jinde, než v místním regionu. Jsem rád, že jsme se dnes sešli a že mohu touto cestou informovat lovosickou veřejnost. Hlavní nábor, kde se bude jednat o desítky nových zaměstnanců, proběhne v dubnu a květnu. Svoje významné místo bude mít, bezesporu, pracovní úřad. Momentálně uvažuji, jakou formu spolupráce zvolit tak, aby byla nejefektivnější. Nerad bych se spokojil jen s tím, že na Úřad práce oznámím naše volná pracovní místa a pracovní úřad bude své klienty informovat a posílat je k nám. To si myslím je příliš pasivní a mě by to moc nevyhovovalo. Předpokládám, že najdeme formu, jak se s potenciálními zájemci o práci v naší společnosti setkat, jak jim říct, kdo jsme, o jakou práci se bude jednat, s čím u nás mohou počítat. s Úřadem práce v Litoměřicích najdeme společné řešení, jak to zorganizovat.

Vaše společnost dostává od státu subvenci na zřizování pracovních míst. Nových míst má být do konce roku 2004 asi 270, snad i více. Na jedno pracovní místo připadá 80 až 120 tisíc Kč a celková částka subvence je něco přes 48 mil. Kč. Jaké profese budete při vaší výrobě potřebovat? Budete mít požadavky na přípravu pracovníků např. rekvalifikačními kurzy nebo předběžné zaškolení jiným způsobem?

Především si musíme my ujasnit, co všechno našim budoucím zaměstnancům nabídneme a za jakých podmínek u nás budou pracovat. To znamená předem vědět, bude to dvousměnný provoz, nebo to bude provoz třísměnný, od kdy do kdy budou směny, jaká bude délka dovolené, jak budeme platit, jaké další eventuelní výhody budeme nebo nebudeme poskytovat, jaká vůbec bude naše politika ve vztahu k zaměstnancům. To jsou věci, které jsou v současné době v projednávání. Naší snahou je se držet na dobrých standardech, které v České republice fungují. Abychom zjistili, jaké ty standardy jsou, tak jsme navštívili celou řadu podniků, nejenom tady v regionu, ale také ve vzdálenějších místech.

Pokud jde o skladbu zaměstnanců: v naší, klasické české terminologii, můžeme pracovníky rozdělit na THP a pracovníky dělnických profesí. z těch 270 pracovníků odhaduji řádově 70 techniků a zbytek budou dělníci. To, jestli je někdo muž nebo žena, jestli je někdo mladý nebo starý, prostě, žádná taková kriteria neuplatňujeme, pokud, samozřejmě, nemají své opodstatnění. Je řada pozic, kde noví zaměstnanci musí projít určitým tréninkem. To něco stojí. Pokud jde o kvalifikační skladbu, já si myslím, že nějaké zvláštní požadavky na kvalifikaci nejsou. Musíme vzít jen v úvahu o jaké provozy se bude jednat. Jednak to bude lisovna plastů, kde profese budou v obsluze strojů, jejich čištění a drobné údržbě. Plasty se budou vstřikovat do forem. Bude skupina dělníků, kteří budou tyto formy udržovat v dobrém stavu. Zde se uplatní profese typu nástrojař apod. Další provozy budou montážní. Na jedné lince to bude montování tištěných spojů, takže půjde spíše o jemnou práci a zručnost. Protože to je profese, která bude velice výrazně ovlivňovat kvalitu našich výrobků, tak předpokládáme, že část těchto dělníků bude proškolena v Japonsku. Tam budou směřovat prostředky, které jsou nasmlouvané s českým státem. Na druhé montážní lince půjde o kompletaci součástek do hotového výrobku. To si myslím nebude na kvalifikaci nějak zvlášť náročné. Bavíme se o pozicích již u nás zaškolených pracovníků. Kromě linek zde budou nějaké sklady. Budeme potřebovat skladníky. v našem pojetí je to profese mezi dělnickou a technickou, protože nepůjde jen o manipulaci s materiálem. Budeme od pracovníků také chtít, aby měli přehled o tom, co ve skladu je. Obrazně, jestli to, co má zítra přijít, je opravdu dnes na cestě. a pokud jde o expediční sklad, aby dnes bylo ve skladu vše, co se má zítra expedovat. a to bude při malých skladových prostorech velice náročné.

Každý zaměstnavatel má zaměstnat 5% zdravotně postižených. U vaší firmy je to asi 15 pracovníků. Budete mít pro tyto pracovníky uplatnění?

Nevidím nějaký významný důvod, který by bránil v zaměstnávání zdravotně postižených. Zejména na montážních linkách. Samozřejmě, budou muset mít dobré oči, budou muset mít asi dobrý hmat. Může být problém v tom, že půjde spíše o sedavé zaměstnání.

Kde dostanou informace případní zájemci o zaměstnání u vaší firmy a od kdy budete nové zaměstnance přijímat?

Řádově asi dvacet lidí, kteří budou školeni v Japonsku, bude přijímáno již na počátku roku. Případným zájemcům o zaměstnání u nás bych chtěl poradit, aby měli jasnou představu o tom, jakou práci chtějí vykonávat. Chodí ke mně dost uchazečů, kteří říkají: Vy jste tady ta nová továrna a jakou práci mi můžete nabídnout. Je to logický dotaz, ale tyto informace nikdo nemůže poskytovat individuálně. Na to bychom museli mít další pracovníky. Toho, kdo jasně řekne o jakou práci má zájem, můžeme snadněji informovat, protože víme, s jakou nabídkou jej máme oslovit. Zájemci mají také možnost počkat do té doby, až my tyto informace zveřejníme. Asi nejúčinnější cestou je se s těmi lidmi někde potkat, tak, aby se měli možnost zeptat a abychom mohli zodpovědět všechny jejich otázky, na které budeme znát odpověď. Ti, kteří nechtějí čekat, ať si ujasní o jaké pracovní místo by se chtěli ucházet a mohou přijít. Chtěl bych je požádat, aby své životopisy předali agentuře Personal Investment s.r.o. v Ústí nad Labem, která pro nás organizuje výběrová řízení na většinu volných míst. Tím nechci říci, že zájemci nemohou své životopisy odevzdat přímo u nás. Životopisy očekáváme i u dělnických profesí. Nechceme žádná slohová cvičení, ale stručné, nejzákladnější údaje o žadateli.

Chcete říci něco na závěr?

My chceme být nedílnou součástí toho regionu, ve kterém budeme sídlit. Tím regionem myslíme Lovosice jako město, spádové území kolem Lovosic, region Ústí nad Labem, Českou republiku. Něco má dopad lokální, něco má dopady širší. Chceme mít dobré vztahy s regionem, chceme mít dobré vztahy s našimi zaměstnanci. Chceme, aby spolupráce byla přátelská a myslím, že už to firma TRCZ s.r.o. i prokázala.

Připravil (hv)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 5