Únor 2003 Lovosický dnešek - Strana 2

Slovo starosty

Kritika.

Pověřený Městský úřad Lovosice má za sebou první měsíc činnosti. Je to období velice hektické. Nic není na svém místě, spousta věcí se řeší tzv. za pochodu. To jsme ostatně čekali. Je to dané skutečností, že Okresní úřady ukončily svou činnost 31. prosince a od 1. ledna padlo vše na pověřené obce bez jakéhokoliv přechodného období. Největším problémem se ukazuje propojení databází jednotlivých miniterstev pro potřeby našeho úřadu. Měl jsem velkou radost ze skutečnosti, že se ing. Šabatovi podařilo uskutečnit propojení s databází ministerstva vnitra tak, abychom mohli zajišťovat agendu odboru dopravy. Včera jsem sledoval v TV, jak některé magistráty tuto činnost nemají zajištěnou. Nejsem zlomyslný, ale měl jsem radost ze skutečnosti, že lovosičtí žadatelé o státní poznávací značku, nebo řidičský průkaz, požadované obdrželi. Věřím, že nám odpustili nedostatečně vybavené prostory. v Lovosicích nám komplikuje situaci nedostatek vhodného prostoru. Vrátit úřad do budovy původní radnice s ohledem na zajištění odpovídající lékařské péče obyvatelům Lovosic se ukázalo časově nereálné. Delší dobu nám trvalo rozhodnutí řešit situaci přístavbou ke stávající budově Městského úřadu. s postupem času (do konce srpna) věřím, že vyřešíme i tuto kritickou situaci.

Chtěl bych se vrátit k titulku. v tisku čteme v těchto dnech jak nic nefunguje. Nikdo nic neví a nic nelze na úřadech vyřídit. Volba prezidenta republiky probíhá ve stejné atmosféře. Všechno je špatně a kandidáti jsou hrozní. Zdá se mi, že se na nic nedokážeme podívat úplně obyčejně. Ze všeho si vybereme jenom to nejhorší. a když nám pan prezident úředně potvrdí špatnou náladu, leží to na nás všech jako těžká deka. Tak jsem se klopotně dostal k termínu a teorii pozitivního myšlení. Budeme-li mít chuť nacházet co je dobře, jistě to najdeme. Skutečnosti dobré a příjemné mají podstatně jiný, příznivější vliv na naši nervovou soustavu a tím na naše zdraví. a zdraví je tím nejdůležitějším, co jsme si na přelomu letopočtů ponejvíce jeden druhému přáli. Přeji všem hezký únor.

Kulhánek

Společenská kronika

Jubilea v lednu

Tentokrát dáme přednost pánům, kteří mají vyšší věkový průměr.

Jedenadevadesáti let se 28.1. dožil pan Josef Paur z Jiráskovy ulice. Kulaté osmdesátky se dožil 22.1. pan Josef Votruba z Terezínské.

Na Nový rok dovršila pětaosmdesát let života paní Slavěna Zajíčková z ulice Karla Maličkého. Osmdesátých kulatin se dožily v lednu čtyři staré dámy: 3.1. paní Miloslava Novotná ze Žižkovy, 4.1. paní Růžena Betková z Vodní, 6.1. paní Marie Ládišová z ulice Osvoboditelů a 31.1. paní Věra Nováková z Lovošské.

Všem jubilantům přejeme další roky prožité ve zdraví mezi lidmi, kteří je mají rádi.

V měsíci prosinci nás opustili navždy tito naši spoluobčané:

Paní Dagmar Gutová,*1930,
paní Marie Málková, *1915,
pan František Minka, *1924,
paní Elvíra Pošíková, *1941,
paní Věra Strohschneiderová, *1932,
pan Jaroslav Stříbrský, *1928,
pan Jaroslav Šturm, *1936,

všichni z Lovosic.

Zachovejme vzpomínku!

Zprávy z radnice

21. zasedání RM dne 17.12.2002

RM schvaluje

  • po drobné úpravě jednací řád rady města, platný od 17.12.2002.
  • termíny jednání RM v roce 2003.
  • obnovení ubytování p. Zdeňka Heráka na ubytovně Vápenka na základě žádosti paní Miluše Berkyové.
  • sazbu 200,- Kč/den/lůžko za celodenní pobyt a přespání na ubytovně Nádražní 805 pro mimořádné návštěvy nejbližších příbuzných stálých obyvatel ubytovny.
  • přidělení náhradního bytu 1+1 Krátká 985 paní Heleně Kovářové na dobu určitou 3 měsíce po dobu provádění oprav povodní poškozeného bytu Terezínská 840.
  • od 1.1.2003 pro odbory státní správy zřízení dalších příručních příjmových pokladen se stanoveným pokladním limitem 5.000,- Kč. Jedná se o příjmovou pokladnu vedenou na odboru dopravy v Přívozní ul. v Lovosicích a příjmové pokladny vedené v Litoměřicích na správním odboru pro cestovní doklady a občanské průkazy a na odboru živnostenském a životního prostředí

RM bere na vědomí

  • výsledek výběrového řízení na akci: Nákup konvektomatu a schvaluje uzavření smlouvy o dílo s firmou Ing. Jiří Sedlák Děčín.
  • umístění paní Marie Kubíkové do Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích.
  • umístění paní Růženy Bílkové do Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích.
  • umístění paní Aloisie Novosadové do Domu s pečovatelskou službou v Lovosicích.
  • RM přiznává v souladu s ustanovením § 10 odst. a) nařízení vlády ČR č. 251/1992 Sb ředitelkám MŠ, ZŠ, ředitelce CŠJ a DDM ELKO a řediteli ZUŠ v Lovosicích odměnu za úspěšné plnění pracovních úkolů v II. pol. r. 2002.

RM souhlasí s převodem veškerého materiálu skladu CO pod MěÚ Lovosice a vést ho centrálně.

RM projednala předložený návrh zápisu do kroniky za rok 2001 zpracovaný kronikářkou ing. Hozmanovou a souhlasí s jeho plným zněním bez připomínek.

1. zasedání Rady města dne 7.1.2003

Rada města

  • bere na vědomí informaci pana Peterky o příloze č. 3 ke smlouvě č. 6 a 32 o ceně, platových podmínkách a odběrovém diagramu tepelné energie
  • schvaluje obě přílohy a pověřuje starostu jejich podpisem
  • schvaluje pro prvního lovosického občánka roku 2003 finanční příspěvek ve výši 5.000,- Kč.
  • jmenuje na návrh předsedy za členy komise životního prostředí, dopravy a veřejného pořádku ing. Nováka Jiřího, pana Šrámka Josefa, paní Výravovou Jaroslavu, pana Pěkného Jaromíra, panaTrefného Josefa, pana Krumla Františka, pana Švingra Iva, pana Starého Jaroslava, pana Svojšeho Vladimíra, pana Vacha Zdeňka a paní Tschakertovou Danu.
  • jmenuje na návrh předsedy za členy bytové komise: pana Dlouhého Radka, pana Kubeše Jana, paní Vondrákovou Evu, paní Výravovou Jaroslavu, pana Grečla Jaroslava, paní Landovou Gabrielu, pana Závadu Miroslava, paní Černohorskou Máriu.

Co se nám nelíbí

Strašná, nebo hrozná?

Už bych se ani nedopočítal, kolikrát jsem již četl různé kritické glosy a články na téma nevhodného používání některých slov v hovorové čestině. Teď zrovna mám na mysli používání příslovců strašně, příšerně, nebo hrozně namísto správnějších i výstižnějších adverbií velmi, náramně, dost, značně. Bohužel používají těchto slovních spojení i lidé, kteří by měli být garanty čistoty jazyka: hlasatelé, moderátoři, politici všech stupňů, herci i když ti, přiznávám, se těchto jazykových nehorázností dopouštějí nejméně. Spojení hrozně dobrý oběd, strašně krásný obraz vzbuzují pochybnosti, zda ten oběd byl vůbec k jídlu a obraz škoda očí! Jen rčení, že auto je hrozně opotřebované by snad obstálo, i když i tu se mi zdá, že lépe to vystihuje věta, která konstatuje, že auto je značně opotřebované. Nebo: co vám říká vazba: příšerně jsem se zasmál? Jistě, to nebyl smích, to byl skřek!

Nehodlám to dál rozvádět: ti co chtěli pochopit již pochopili, pro ostatní by to byla již strašně velká námaha a hrozně zbytečná. Těším se, že teď již uslyším, že ten oběd byl velmi dobrý, obraz nádherný a na večírku se dotyčný smíšek zasmál náramně. Hlavně proto, aby naše skutečně krásná řeč nakonec nebyla strašná, nebo dokonce hrozná…

Čampulka

Dnešek chválí

Svátky – nesvátky

Svátky: někdo se na ně těší, jiný je zatracuje. Jeden je drží kvůli dětem, druhý je plně vychutnává a nejen proto, že nemusí do zaměstnání. Někdo ale musí do zaměstnání i o svátcích například muži, kteří odvážejí odpad - a že ho právě o svátcích bývá - a to zejména o svátcích Vánočních - hodně. Proto konstatujeme a chválíme všechny, kteří se zasloužili o to, že okolo kontejnerů a popelnic se letos nehromadily papíry, obaly, větve, plastové lahve a další domovní odpad, neboť odvoz odpadků byl plynulý a včasný. Tak tomu dříve pokaždé nebylo a bylo by prima, kdyby to právě od letoška už tak bylo vždycky.

Jarča

Sváteční klid.

Podle velitele lovosických policistů, kapitána Gentnera a velitele hasičů, pana Domalípa, proběhly sváteční i mezisváteční dny v Lovosicích v poměrném klidu. Nebýt incidentu s rozbitými výlohami pošty a spořitelny v Centru tak to bylo skoro dokonalé…

Jarča

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 2