Leden 2003 Lovosický dnešek - Strana 6

Představujeme vám…

Lovosice se staly od 1. ledna roku 2003 pověřenou obcí s rozšířenou působností, nebo, chcete-li to tak nazvat jakýmsi malým "okresem". Redakční rada se proto domnívá, že bude vhodné postupně města a obce na Lovosicku představovat i v našich novinách, a to po stránce historické i současné. Obce nebudou uváděny podle abecedy, ani podle velikosti, jen podle toho, jak se o nich podaří sehnat dostatek vhodných informací.

Malebné Třebenice - město ovoce

leží 6 km jihozápadně od Lovosic na jižním okraji Českého středohoří. Obec byla jako trhová ves svatojiřského kláštera na hradě pražském uváděna již v r. 1226; od r. 1352 byla označována jako městečko. Ve středověku se městu dařilo, v 13. století zde bylo zřízeno děkanství se stejnojmenným vikariátem, pod který spadalo 29 okolních far. Město mělo i hrdelní právo. Vzkvétalo tu zemědělství, ovocnářství i potravinářská řemesla, vařilo se pivo a lisovalo víno. Význam města poklesl až za josefinských reforem, kdy byly značné pravomoci přeneseny do Lovosic.

Třebenice byly v průběhu staletí převážně české, německá kolonizace proběhla až na konci 17. století, v městských knihách se první německý zápis objevuje r. 1716, od roku 1769 se zápisy vedly pouze německy. Celá obec se ocitla na rozhraní českého a německého živlu. Zásluhu o zachování českého charakteru města má místní buditel MUDr. Václav Pařík, který se do obce přestěhoval v r. 1867 a 29.6. zde zahájil lékařskou praxi. Pod jeho vlivem byla založena Občanská beseda (stal se jejím předsedou), hrálo se divadlo, vznikl Sokol a další české organizace (Občanská záložna). Postavila se také budova nové české školy-dvojtřídky a byla založena První česká akcijní továrna na zužitkování plodin (slavnostně otevřena 6.10.1895). Továrna měla významné postavení i po vzniku Československa a pod hlavičkou Fruty pokračovala až do r. 1995. (V současnosti se jedná o výstavbě nové konzervárny v průmyslové zóně se zahraničním investorem - závod na zpracování ovoce v oblasti opravdu chybí.) Ovoci se daří na Třebenicku i v současnosti, hlavně meruňkám a angreštu. Městský úřad hodlá zřídit z tohoto důvodu obecní moštárnu.

Město je svému vlastenci vděčné nazvalo po něm náměstí, na němž je také jeho pomník. Na domě, v němž žil a provozoval svou lékařskou praxi, byla umístěna jeho pamětní deska již v r. 1934 Podpůrnou jednotou Pařík. Buditeli je také věnována část expozice v Muzeu Českého granátu. Na svého buditele vzpomněly Třebenice při státním svátku 28.10.2001, 9. prosince téhož roku uplynulo již 100 let od jeho úmrtí. u Paříkova hrobu se konal pietní akt, u pomníku na náměstí vzpomínka, zahrál lovosický Brass Band, vystoupili místní hasiči a na radnici byla otevřena výstava z vlastivědných sbírek.

Nyní má obec Třebenice statut města, s osmi místními částmi (Kocourov, Kololeč, Lhota, Lipá, Medvědice, Mrsklesy, Sutom, Teplá). Počet obyvatel se v současnosti pohybuje kolem 1 700 (údaj na internetu 1 705), obyvatel v produktivním věku 1010 osob. Průměrný věk obce je nízký - 38,6 roku. Obecní úřad sídlí na Paříkově náměstí.

Ve městě je základní škola (v r. 2002 oslavila výročí - 100 let České měšťanské školy chlapecké); má tři budovy: nižší stupeň, vyšší stupeň a budovu, kde je provozována školní družina, nová počítačová učebna (program Internet do škol) a odloučené pracoviště ZUŠ Lovosice s učebnami hudební výuky. v obci nechybí ani škola mateřská. K dispozici je úřad České pošty, zdravotnické zařízení, lékárna PharmDr. Daniela Šturma, Městská knihovna s internetem, pekařství a  cukrárna. Kanalizace Třebenic je napojena na čistírnu odpadních vod od r. 1998 a město je plynofikováno.

Snímky poskytl MěÚ Třebenice

Ve volbách v listopadu 2002 zvítězilo Sdružení nezávislých (11 mandátů) nad Sdružením nezávislých kandidátů pro Třebenice a přilehlé obce (4 mandáty). Starostou města byl opět zvolen Václav Vobořil a jeho zástupcem Jaroslav Houdek.

Ve městě panuje čilý kulturní život. z německého luteránského kostela z r. 1902 vzniklo Muzeum českého granátu; zajímavá expozice je založena na tradici někdejšího Paříkova muzea - v expozici jsou předměty z historie Třebenic, šperky historické i současné produkce, i ukázky dobývání granátů v Českém středohoří. Ulriku von Levetzow, legendární poslední Goethovu lásku, připomíná kopie unikátního souboru granátových šperků z její pozůstalosti. v prostorách muzea se koná každoročně alespoň jedna velká výstava v r. 2002 to byla výstava třebenického občana, akademického malíře Dana Richtra. Pravidelné koncerty Třebenického hudebního léta, na kterých často vystupují i hudebníci lovosické ZUŠ, bývají převážně také v muzeu.

Třebenický umělec, akademický sochař Libor Pisklák, zase často působí v Lovosicích zrestauroval sochu sv. Václava, která byla slavnostně do Lovosic vrácena z Třebenic v roce 2000, očistil od nánosu času pomník rudoarmějce a v současnosti pracuje na obnovení znaku markrabat z Badenu, který byl umístěn na průčelí kostela sv. Václava v Lovosicích. v samotných Třebenicích opravil také barokní kašnu na náměstí. Ve městě žije a tvoří též další významný výtvarník, malíř František Hora, letos již devadesátiletý.

Další akce ještě pořádají společně město, Sokol, Sbor dobrovolných hasičů Třebenice a Občanské sdružení Český granát jsou to například dětské dny, pálení čarodějnic, oslavy Nového roku, výroční oslavy apod. Pod hlavičkou Sokola Třebenice působí oddíly fotbalu a tenisu. Občanské sdružení Český granát vydává pro město a jeho místní části nepravidelně 4 x do roka Zpravodaj OS Český granát, který je vydáván ve spolupráci a za finančního krytí MěÚ v Třebenicích. Je distribuován zdarma do všech domácností města a jeho místních částí. Do kulturní oblasti spadá ještě provozování keramické dílny pí Jitky Otradovcové, která pořádá pro zájemce nejen kurzy keramiky, ale i některých dalších uměleckých řemesel (malba na hedvábí, knihařina a pod.).

Ve městě jsou ještě některé další významné architektonické památky, například farní goticko-renesanční kostel Narození Panny Marie, kaple Nejsvětější Trojice se zvonicí, památkově chráněný objekt velmi zachovalého špejcharu z přelomu 17. a 18. století a sloup se sochou Panny Marie na Paříkově náměstí z roku 1705. v letech 1574-1583 vzniklo v Třebenicích vynikající umělecké dílo iluminovaný kališnický kancionál od Matouše Ornyse z Lindperka. Knihu je možno zhlédnout při mimořádných a slavnostních příležitostech, kdy ji rada města předvádí občanům a hostům.

Hz

(pokračování v příštím čísle: Třebenice místní části)

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 6