Leden 2003 Lovosický dnešek - Strana 4

Zprávy z DZCL

Slavnostní zahájení stavby infrastruktury v 1. a 2. zóně.

Poklepem na základní kámen byla dne 10.12.2002 v Lovosicích zahájena stavba infrastruktury v 1. a 2. zóně Průmyslového a logistického centra. Komunikace a inženýrské sítě se dodavatel Skanska CZ zavázal dokončit do konce října roku 2003. Tři čtvrtiny nákladů platí program Phare.

Společnost Skanska CZ a.s. se stala dodavatelem stavby na základě výsledku náročného mezinárodního výběrového řízení. Výstavba infrastruktury v těchto částech PLCL zahrnuje výstavbu kanalizačního systému v délce 2,78 km, vodovodních přípojek v délce 1,15 km, linek vysokého napětí a transformační stanice, silničních přípojek v délce 2,5 km, plynovodu v délce 1,25 km a dodávku 2 universálních vozidel pro odvoz odpadků a údržbu silnic. v rámci přípravy plochy odtěží Skanska celkem 38.000 m3 ornice. Zemina se bude odvážet dle pokynů orgánů místní správy například na místa, kde půdu odnesla povodeň nebo na lokality určené k rekultivaci.

Slavnostní akt poklepu na základní kámen se uskutečnil na nádvoří hotelu Lev, kde byl základní kámen symbolicky umístěn. Na závěr byli přítomní pozváni na volnou besedu a občerstvení.

Výstavba bude spolufinancována z prostředků Evropské unie v rámci programu CZ 0016 Doplňkový investiční program ve výši 2 mil. EUR (přibližně 62 mil. Kč), což představuje 75 % celkových nákladů. Česká strana hradí 25 % nákladů. v rámci pomoci České republice při přípravě na vstup do Evropské unie byla k tomuto datu poskytnuta finanční podpora České republice z programu Phare přesahující 923 miliónů EUR (více než 28 miliard Kč).

Základem pro přípravu a realizaci projektu Průmyslového a logistického centra Lovosice je strategická poloha Lovosic a to zejména z pohledu jejich dopravního napojení. Lovosicemi prochází silniční, železniční i vodní dopravní cesty mezinárodního významu. Zastupitelstvo města Lovosice schválilo v srpnu 2000 územní plán, kterým jsou k realizaci projektu PLCL vymezeny 4 zóny o celkové rozloze cca 120 ha. v prostoru 1. a 2. zóny byly zahájeny práce na realizaci základní infrastruktury s využitím podpůrného programu EU - Phare 2000. v přímé vazbě na realizaci infrastruktury v 1. a 2. zóně PLCL jsou současné době vedena jednání s potenciálními investory s cílem realizovat investice v tomto prostoru.

Přítomné slavnostního zahájení výstavby, které se konalo v salonku hotelu Lev, přivítal v Lovosicích starosta města p. Jan Kulhánek. Ve svém krátkém vystoupení zdůraznil, že průmyslové centrum znamená pro město hlavně mnoho pracovních příležitostí a větší kupní sílu obyvatel. v dalším vystoupení, ve své prezentaci na obrazové dokumentaci, předseda představenstva DZCL Ing. Zdeněk Vybíral přítomné seznámil s Lovosicemi, jejich umístěním a významem města jako dopravní křižovatkou i z mezinárodního hlediska. Řekl, že jednou z největších výhod lovosické průmyslové zóny je její umístění. v České republice neexistuje průmyslová zóna, která by navazovala na dopravu takovým způsobem, jako je tomu v Lovosicích.

Dále účastníky seznámil s jednotlivými etapami PLCL, jejich napojení na dopravu a s investory na 4. zóně. Dále Ing. Vybíral uvedl: „Velice dlouho jsme připravovali akci Phare. První pracovní schůzky na toto téma probíhaly v červenci 1999. Jsou výsledkem spolupráce města Lovosice a naší společnosti s Ministerstvem pro místní rozvoj, a pochopitelně, sídlem Evropské unie v Bruselu. Dnešního dne slavnostně zahajujeme výstavbu Phare, kdy výběrové řízení vyhrála firma IPS Skanska CZ, která se stává generálním dodavatelem infrastruktury pro 1. a 2. průmyslovou zónu. Cílem výstavby je v těchto částech připravit přístupovou komunikaci, přívod plynu, přívod elektrické energie, pitné vody, sítě odpadních vod, průmyslovou vodu včetně dešťové kanalizace a telefonního zabezpečení. Pokud se týká 2. průmyslové zóny, tuto plochu chceme zabezpečit i železnicí, což není předmětem programu akce Phare. Po dohodě s investorem jsme zahájili práce 4.11.2002. Ke dni 9.12.2002 se začalo se skrývkou zeminy.“

Krátce z dalších proslovů:

Zástupce Ministerstva pro místní rozvoj p. Tomáš Fiala ve svém vystoupení uvedl, že do tzv. doplňkového investičního programu, který je součástí Phare 2000, spadají ještě projekty průmyslových zón v Ostravě, Chebu a Kopřivnici. Celková částka na tento program činí 8,1 mil. EUR. Ministerstvo pro místní rozvoj přispělo na zhotovení projektové dokumentace v Lovosicích ještě částkou 500 tis. Kč.

Obchodní ředitel společnosti Skanska CZ, Divize Pozemní stavitelství Čechy, Ing. Igor Zorád ubezpečil přítomné, že město dostane svoje dílo v předpokládaném čase a kvalitě.

Delegát Evropské komise EU a ředitel investiční sekce p. Ruud van Enk se připojil se k přání úspěchu ve výstavbě PLCL. Proč se evropská komise rozhodla financovat tento projekt? „My si myslíme, že bude splňovat dva základní účely: Za prvé, projekt spadá do ekologické a sociální sféry a věříme, že bude mít příznivý vliv na rozvoj top regionu města. Samozřejmě, také pomůže v oblasti nezaměstnanosti. a za druhé, věříme, že projekt bude sloužit jako příklad pro další, které budou za několik měsíců financovány ze strukturálních fondů. Věřím, že se všechny tyto projekty budou vyznačovat takovou mírou a kvalitou připravenosti, jako tento.“

Text a foto (hv)

ELKO hlásí

Elko přeje všem dětem i ostatním příznivcům co nejšťastnější vkročení do roku 2003.

Co jsme pro vás na tento rok připravili si můžete přečíst v našem článku každý měsíc, stejně jako stručné zhodnocení akcí minulých.

A nyní se přesně z tohoto důvodu vrátím k prosinci, kdy se v DDM uskutečnily - mimo normální klubový život a činnost v kroužcích - dvě mimořádné akce.

První byla „Mikulášská diskotéka pro nejmenší.“ Zájem o ní byl velký, proto plánujeme na příští rok tři etapy, aby nás při jednotlivé akci bylo méně, protože prostory našeho domečku nepojmou více než 50 dětí najednou.

Další velice významnou akcí byl turistický pochod na Lovoš , který znají všichni příznivci turistiky pod názvem „Lovosická vánočka“ aneb „O měšec zlého správce.“ v letošním roce se tohoto výstupu, zpestřeného mnoha legračními soutěžemi, zúčastnilo rekordních 300 lidí. Chtěla bych poděkovat - určitě i jejich jménem - hlavním organizátorům soutěže, kterým je každoročně turistický oddíl Vejři ( pod vedením Gábiny Schejbalové) a jejich kamarádi (Jaroslav Pošva a mnoho dalších).

V lednu 2003 nás čeká jedna z nejhezčích soutěží roku, kterou je MISS POUPÁTKO. Všechna děvčata ve věku od osmi do deseti let, tedy narozená od 1.2.1992 do 31.12.1995 (mohou být i mladší), si mohou 20. ledna 2003 vyzkoušet svoji odvahu před veřejností. Chtěla bych připomenout, že soutěž není o kráse, ale dívky zde mají možnost ukázat své přednosti ve volné disciplíně, v rozhovoru s moderátorem i ve zručnosti při ručních pracích. Módní přehlídka jen doplňuje charakteristiku dívek, protože v naší soutěži nevystupují v plavkách, ani společenských šatech, ale v oblečení, ve kterém se cítí nejlépe.

Přihlášky na tuto soutěž si musí děvčata vyzvednout předem v Domě dětí a mládeže, Václavské náměstí 1. v Lovosicích v době od 8. do 20. ledna 2003. Protože ještě nevíme přesnou hodinu konání soutěže, dozvíte se ji při převzetí přihlášky.

Venuše Krčmářová

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 4