Leden 2003 Lovosický dnešek - Strana 7

Co nového v Lovosicích

Splněný slib: hlavní lovosická třída už je kompletní

V dubnu jsme na stránkách našeho měsíčníku zmínili počátek stavebního ruchu na ploše tzv. "Velké proluky" v ulici Osvoboditelů. Podnikatel a spoluvlastník firmy JOFI s.r.o., pan Vladimír John, tehdy slíbil, že obchodní středisko bude otevřeno v listopadu. a tak jsem ho znovu po půl roce požádala o odpovědi na několik mých otázek. Pan John mezitím stihl oslavit čtyřicítku - říká se, že muž má do tohoto věku zplodit syna, zasadit strom a postavit dům. Synovi Vladimírovi je 19 let a studuje na Vysoké škole ekonomické v Praze v 1. ročníku; dcerka Barbara navštěvuje 4. ZŠ. Strom zasadil pan John na Osmičce.

Foto: Hvorka

A dům, vlastně již druhý v pořadí, je na první pohled hotov. Kdy došlo k jeho kolaudaci? a kdy byl v budově otevřen první obchod?

1. etapa řízení proběhla v září 2002, 2. etapa v říjnu a poslední etapa bude před Vánoci 13. prosince. První obchod Drogerie DROXI zahájil prodej 20. září 2002. v budově se ovšem ještě pracuje, byty dostávají vnitřní vybavení.

Které obchody v obchodním středisku budou, budou všechny v přízemí?

Druhou organizací, která zahájila činnost byl TIPSPORT, následovat bude Pizzerie a prodejna Oděvy. Všechny obchody budou v přízemí, aby byly bez problémů přístupné.

Kolik je v domě bytových jednotek a jaké je jejich složení? Uvažujete v dohledné době s přístavbou střediska?

Bytů je celkem šest, tři jsou 3 + 1, tři 2 + 1. Další výstavbu v dohledné době neplánuji, bude-li třeba, to se ukáže časem.

Kolik parkovacích stání bude za budovou?

Na parkovišti bude 20 parkovacích míst.

Obraťme se jiným směrem. v sobotu 7.12. se konal již 11. ročník turistického pochodu na Lovoš spojeného s plněním zábavných soutěží "O Lovosickou vánočku aneb O měšec zlého správce", pro který jako sponzor pečete hlavní výhru - dvoumetrovou vánočku (a také 20 vánoček malých). Docela by mne zajímalo, kolik se na ni spotřebuje mouky a ostatních přísad a jak se vůbec takový obr mezi vánočkami vytváří. Můžete to lovosickým občanům přiblížit, do řemesla se Vám asi nikdo plést nebude, v našich troubách by se zcela určitě péci nedala.

To máte určitě pravdu, pro pečení velevánočky jsme si dali zhotovit speciální dvoumetrový plech. Vánočka se peče asi z 2,5 kg těsta a základna se plete ze šesti pramenů. Každý rok ji ochutnají nejen členové vítězného oddílu, ale všech asi 300 účastníků pochodu, tak velká být musí.

V listopadu 2002 jste byl také podruhé zvolen do zastupitelstva města Lovosice, tentokrát za politické hnutí NEZÁVISLÍ. v jakých otázkách se hodláte angažovat v tomto volebním období?

Myslím, že budu, stejně jako předtím, i nyní podporovat všechny akce sloužící ke zlepšení vzhledu našich Lovosic, tj. například opravu místních komunikací a budov ve vlastnictví města, zvýšení zeleně ve městě, rekonstrukci rekreační zóny Osmička apod. Budu i nadále napomáhat všem snahám směřujícím k aktivnímu využití volného času mládeže a prosazovat zpřístupnění sportovišť v nejvyšší možné míře i amatérům.

Děti i mládež z Vás mají radost, vím, že jste sponzorsky podpořil i dětskou mikulášskou diskotéku v JET Clubu. Malým tanečníkům se akce líbila.

Do budoucna Vám přeji splnění všech Vašich plánů, osobních i pracovních a děkuji Vám za rozhovor.

Eva Hozmanová

Zeptali jsme se za vás

Hasiči nejsou zapotřebí?

Budou vůbec v Lovosicích hasiči?

Že srpnové záplavy postihly i služební prostory lovosických hasičů, to není třeba opakovat. Že záplavami poničený areál - podle statika - není způsobilý, jsem se jen doslechl a vydávám to proto jen za nezaručenou zprávu, stejně jako to, že nyní tyto prostory opravuje město s cílem využít je jako sklady městských technických služeb. Údajně ministr vnitra, pan Gross, slíbil dát peníze na výstavbu nové služebny Hasičského záchranného sboru. Město, tedy Rada města a Zastupitelstvo, přislíbilo pozemek na novou služebnu zadarmo, jak mi sdělil pan starosta, ještě v době, kdy byl bývalým starostou. Hasiči zatím „obývali“ prostory po bývalém Intransu. I o tom jsme už psali. Nyní jim útočiště poskytla Lovochemie. Díky. Je to v této situaci dobré, je to však také konečné řešení? Mezitím totiž bohužel je to opět neautorizovaná zpráva ředitel republikového střediska hasičů prohlásil, že pokud se v Lovosicích nenajde vhodný prostor, nebo pozemek, bude lovosický region obsluhován z obnovené hasičské základny v Litoměřicích. Podle Lovosického dneška by to bylo velice nešťastné rozhodnutí, v jehož pozadí jsou nejspíše potíže současné vlády s financováním základních činností státního aparátu. Kdo vlastně hasiče řídí, kdo je financuje, kdo má právo rozhodování o existenci, či neexistenci základny? Je to město, navíc obec třetího typu, odpovědná za svěřený region a tedy i za požární bezpečnost, nebo stát, vláda, nejvyšší garant bezpečnostně záchranného systému?

Na toto téma jsme hovořili jednak s panem starostou, panem Kulhánkem, jednak s velitelem lovosických hasičů, panem Domalípem.

Pane starosto, přečetl jste si úvodní slovo se skrytou otázkou, co k této problematice můžete říci jako nejvyšší zastupitel města?

V podstatě je tento úvod kompilátem pravd i spekulací. Věc se posunula do trochu jiné polohy. Město si samozřejmě přeje zachovat Hasičský záchranný sbor v profesionální podobě na území svého regionu. Řešení problému - podle nás snadno řešitelného - je na státu. Kraj jako prostředník státu poskytne prostředky na výstavbu nové základny v případě, že město poskytne zdarma pozemek, na němž by měl areál vyrůst. Pozemek, který připadá v úvahu, je však ve správě a držení Pozemkového fondu, tedy státu. Pokud stát pozemek uvolní k prodeji, město je ochotno za něj zaplatit a pak jej poskytnout zdarma pro stavbu. Jedná se přibližně - asi o čtvrt milionu korun, tedy částky, která se mnohokrát vyplatí městu i jeho spádovému okolí v podobě dobrých požárně bezpečnostních služeb. Černý Petr je tedy na státu potažmo Pozemkovém fondu.

Vůbec si neumím představit včasnost zásahů Hasičské záchranné stanice v Litoměřicích, která i tak má velkou spádovou oblast. Ne, že bych pochyboval o schopnostech litoměřických hasičů. V době poměrného klidu se tento rajon uhlídat dá. Jenže by stačila situace, která by mírně vybočila z normálu a nemuselo by to být hned v rozměru letošních povodní a bylo by zle a možná ještě hůř. S ohněm neradno si hrát a tady se nejedná jen o oheň.

Stejnou otázku jsme položili panu Domalípovi, veliteli lovosického Hasičského záchranného sboru. Pan Domalíp řekl v podstatě toto:

Až na drobnosti se dá s úvodem souhlasit. Zdá se, že orgánům, rozhodným pro existenci, či neexistenci našeho pracoviště, jsou sice jasné dislokační vzdálenosti, ale jinak toho o místních poměrech, které jsou pro spolehlivost našich služeb rozhodující, nevědí dost. Od stolu prostě všechno vypadá jinak. Je jasné, že za vším je potřeba peněz. Jde jen o to, kde jsou hlavní priority. Důležitost dobrého hasičstva prokázali nedávno hasiči v Británii a snad i ve Francii. Rozhodnutí o likvidaci jednoho pracoviště je třeba jen otázkou jednoho podpisu. Smutné je, že ten podpis, ani jeho autor - v případě jako je tento, tedy podle mne chybného rozhodnutí - nejen nevrátí zničené hodnoty to jen pojišťovny se »prohnou«, ale hlavně životy. a viník je většinou nepostižitelný - vždyť jednal ze svého nejlepšího přesvědčení a v rámci daných možností. Jsme ale rádi, že město v osobě pana starosty považuje hasiče za potřebné pro region. Je v tom určitá záruka a naděje.

Lovosický dnešek k tomu dodává: Spekulovat se dá na mnoho variant. Třeba o sloučení jednotky v Lovochemii s jednotkou působící v městě, o umístění jednotky v jiných vhodných prostorách (a našly by se), o společném prostoru umístění Hasičů a Dálniční policie s potenciální možností umístění i heliportu. Snad by se našly i jiné. Dozvěděl jse se, že již dávno existuje varianta výstavby komplexního střediska v Řehlovicích. Jenže: dálnice na úseku Lovosice státní hranice i přes tlak německé strany nebude hotova dříve, jak v roce 2007. Co se tedy bude z Řehlovic obsluhovat? Pan starosta se - na okraj - zmínil o tom, že snad dostal pokyn ke zřízení jednotky Dobrovolného požárního sboru. Neřekl mi, kdo mu to navrhl, ale musil to být člověk odtržený od reality, od dnešního života. Vždyť v naší moderní době i tato služba musí být moderní. Nelze suplovat profesionály - byť i nadšenými diletanty, nebo amatéry.

Mohlo by to dopadnout také takto: Na hasičské služebně zvoní telefon. „Hasiči Litoměřice…“ „Haló, tady je obecní úřad Evaň. Hoří tady stodola pana Nováka.“ „Dobrý“, zní odpověď, „udržujte oheň. Jsme tam za čtyřicet minut.“

Čampulka

strana 1
strana 2
strana 3
strana 4
strana 5
strana 6
strana 7
strana 8
strana 9
strana 10
ARCHIV
Strana 7