11. listopadu – (Teplice) Inverze a ekologické demonstrace v Teplicích

V reakci na mnohadenní inverze probíhaly v Teplicích denně od 13. a 14. listopadu ekologické demonstrace. Dne 13. listopadu už se sešlo asi 1000 lidí. Třídenní masové demonstrace za čistý vzduch přinutily tamní komunistické funkcionáře k dialogu s veřejností. Teplice byly prvním místem mimo Prahu, kde byla tak velká demonstrace a zároveň se staly prvním městem, kde komunistický režim pod tlakem ulice začal s lidmi jednat.

12. listopadu – (Vatikán) Kanonizace Anežky České 12. listopadu 1989

Papež Jan Pavel II. 12.11.1989 svatořečil ve Vatikánu Anežku Přemyslovnu, za blahoslavenou byla prohlášena už v roce 1874. Obřadu se zúčastnila i československá vládní delegace vedená ministrem kultury ČSR Milanem Klusákem, kardinál František Tomášek a přes 10.000 poutníků z Československa. Den poté se konala audience jedenácti tisíc českých a slovenských poutníků u papeže. Byli tam i občané z Lovosic.

17. listopadu – (Praha) Studentská manifestace

Povolené pietní shromáždění asi 15.000 převážně mladých lidí k uctění památky Jana Opletala, zavražděného nacisty v roce 1939, přerostlo v mohutnou demonstraci požadující politické reformy. Spontánní protest proti komunistickému režimu byl – jako dosud obvykle – násilně potlačen; demonstrantů bylo chvílemi až 50 tisíc. Zraněných studentů bylo několik set.

18. listopadu – (Praha) Protestní studentská a divadelní stávka

Na DAMU vznikl stávkový výbor, jenž vyhlásil protestní studentskou stávku, ke které se v Realistickém divadle přidali herci a divadelníci. Ti vyzvali národ k podpoře studentských požadavků a k účasti na generální stávce 27. 11.

19. listopadu – (Praha, Bratislava) Občanská společnost

Večer se paralelně ustavily v Praze a Bratislavě dvě reprezentace veřejnosti a formující se občanské společnosti – Občanské fórum složené z představitelů nezávislého hnutí, studentů, oficiální kultury a disentu a na Slovensku Verejnosť proti násiliu.

20. listopadu – (Praha) Demonstrace na Václavském náměstí

Zatímco Federální vláda v pondělí 20. 11. páteční zásah SNB podpořila, Čs. strana lidová a Čs. strana socialistická vydaly protestní prohlášení. Stávka umělců a studentů se rozšířila i mimo Prahu. Na Václavském náměstí se konala první z řady velkých demonstrací.

21. listopadu – Setkání předsedy vlády ČSSR Ladislava Adamce s „představiteli studentských, uměleckých a občanských kruhů“. Šlo o první schůzku, bez Václava Havla.

22. listopadu – Byl odvysílán první přímý přenos z odpolední manifestace na Václavském náměstí. Počet demonstrantů den ode dne stoupal, přestože byla velká zima, ležel sníh a denní teploty se pohybovaly hluboko pod bodem mrazu (-5 až -15 stupňů Celsia).

23. listopadu – Přímý přenos z Václavského náměstí pokračoval. Televizní noviny odvysílaly reportáž o tom, jak v ČKD vypískali Miroslava Štěpána („Nejsme malé děti!“).

24. listopadu – Večer byly na 1. programu odvysílány materiály FAMU z Národní třídy, které byly v ČT sestříhány. Odvysílání záběrů z policejního masakru bylo velkou chvílí asi pro každého, protože do té doby se z televize jenom lhalo. Zasedání ÚV KSČ přijalo rezignaci Miloše Jakeše a novým generálním tajemníkem zvolilo Karla Urbánka.

25. listopadu – Byl vytvořen stávkový výbor Československé televize, jehož cílem bylo připravit průběh pondělní generální stávky. Od 14 hodin proběhla na Letné manifestace OF – půl milionu lidí.

26. listopadu – Odpoledne opět proběhla na Letné od 14 hodin manifestace OF, zúčastnilo se přes půl miliónu lidí. Uskutečnilo se setkání delegace ÚV Národní fronty a federální vlády vedené Ladislavem Adamcem se zástupci OF v čele s Václavem Havlem. Jednání bylo označeno za „začátek dialogu“.

27. listopadu – V celé zemi se uskutečnila dvouhodinová generální stávka. V Lovosicích také. Ve 12 hodin odešel z SCHZ průvod cca 600 – 700 lidí, velká skupina se připojila u učiliště. Na silnici stála auta a autobusy, většinou ozdobené vlaječkami a houkala nám na pozdrav. Ve městě se přidávaly další skupiny (Agrochemický podnik, DELI, SETUZA) a zaměstnanci obchodů stáli alespoň přede dveřmi. Atmosféra to byla přímo nepopsatelná, většina lidí měla trikolóry a některé ženy plakaly radostí, že ke stávce opravdu došlo, ač ji v Lovosicích nikdo oficiálně neorganizoval. Ve 12 hodin prý také zvonily zvony, to jsme ale my u SECHEZY neslyšeli.

Delegace stávkujících se několikrát domáhala vstupu do budovy lovosického Městského národního výboru, ale bylo zamčeno. Manifestujícím bylo vzkázáno, aby lidé nerozbíjeli výlohy, nevytrhávali dlažbu atd. Ve 13.30 manifestace skončila bez jakýchkoli zmatků a zaměstnanci SCHZ se v průvodu opět spořádaně vrátili do podniku, aby od 14 hodin znova začali pracovat (SECHEZA tenkrát dělala v pondělí do 16.15).

28. listopadu – Od 16 hodin byla opět veřejná manifestace, přijeli i studenti; tentokrát už nechyběla aparatura. Když už manifestace končila, přijeli informovat o situaci v Praze a zahrát a zazpívat pro sympatizanty OF bratři Neckářové, které pozval pan Malík. V Zelenině u pana Lola byly k dispozici podpisové archy na podporu OF, chlapci rozdávali čaj, byla strašná zima.

30. listopadu – Občanské fórum Lovosice bylo založeno odpoledne ve vinárně Beseda.

Tak probíhala sametová revoluce v Praze a později i v Lovosicích.

Občanské sdružení Muzeum Lovosicka připravilo k těmto událostem výstavu. Vernisáž proběhla 16. listopadu 2009 v 15 hodin v hudebně KS Lovoš za účasti bývalého disidenta Zdeňka Bárty z Litoměřic. Kulturní program připravila Petra Kaciánová.

Eva Hozmanová

Stalo se před 30 lety (Listopadové kalendárium 1989)

Procházení příspěvků