2. října navštívil lovosickou knihovnu Arnošt Vašíček, spisovatel, scénárista a záhadolog. Beseda se konala v rámci Týdne seniorů. Lektor vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze, obor Filmová a televizní žurnalistika. Jeho hlavním zájmem jsou záhady, ale zabýval se i námořním jachtingem a zúčastnil se tří námořních expedicí. Během svých cest za záhadami navštívil mnoho zemí, kde hledá mimo jiné i důkazy o mimozemských civilizacích na Zemi. Svou tvorbu věnoval spisovatel také Česku, kde se odehrává děj několika jeho knih (např. Strážce duší). Sám se také snaží rozluštit Ďáblovu bibli ve svém díle s názvem Tajemství Ďáblovy bible. Pro Českou televizi napsal dva známé naučně-populární seriály s názvem Planeta Záhad a Setkání s tajemnem. Kniha Strážce duší, byla adaptováno do podoby televizního seriálu. Přednášející hned v úvodu navodil humornou atmosféru, kdy se zmínil o výzkumné cestě po Sahaře a kmeni Tuaregů, z nichž jeden chtěl koupit jedinou ženu z expedice za váček polodrahokamů. Ale pak už se vnořil do světa záhad.

Začal vyprávět o mimozemšťanech z planiny Nazca. Nálezce Maussan objevil loni v jeskyni 6 mumií, prý mimozemšťanů, s třemi prsty a velkýma vypouklýma očima a prodlouženou lebkou – jednu velkou a 5 malých. Výjimečné příběhy starých dob vyprávějí o bozích, jenž žili na Zemi po boku lidských bytostí a tento objev mumifikovaných ostatků může prokázat jejich pravdivost. Ale Vašíček se k objevu tváří skepticky, i když ho striktně nevylučuje. V roce 1928 byla totiž objevena kultura Paracas, předchůdci lidí z Nazca, kteří nepatří k žádné známé rase – je to nový dru humanoidního tvora. Mohla to být vyhynulá vývojová větev – nebo návštěvníci z vesmíru! Známi jsou zatím šestiprsťáci, kteří snad navštívili Zemi asi 3 tisíce let před naším letopočtem (nálezy v Sumeru – měli dokonce dvanáctkovou soustavu). Další nálezy jsou z Brazílie a Tahiti, údajně mělo jít o obry. Záhadolog se zmínil i o tzv. obojživelných čtyřprsťácích, ti byli menší 120-140 cm a Zemi prý navštívili asi 1000 let před Kolumbem, jejich obrazy se našly i v Indii. Mýty o nich pocházejí i Číny a Tichomoří. Třeba další zkoumání rozluští tyto tajemné nálezy… I o japonském císaři se tvrdí, že je božského původu a že japonské vynálezy mají mimozemský zdroj!

Spisovatel také uvedl vlastní děsivou zkušenost ze setkání s tajemnem za plavby na plachetnici po Středozemním moři. Za noci se nad hladinou objevila světýlka, jinak panovala extrémní tma a podezřelé ticho. V tom začali na příď lodi dopadat mrtví ptáci – bylo jich celkem 14. Po letech se Vašíček dozvěděl, že něco podobného se každoročně odehrává ve vesnici Jatinga v Indii. Prý za to mohou atmosférické podmínky.

V dalších příbězích se Vašíček přenesl na území naší vlasti. Vyprávěl o tajemném hradu Svojanov, kde se často děly nadpřirozené věci, zněl pláč dítěte, sklepením chodila umučená žena, obraz otvírá a zavírá oči a je zde prý uložen poklad Záviše z Falkenštejna. Tato a další historka pochází z knihy Labyrint záhad a můžete si ji vypůjčit v městské knihovně. Prokletá hrobka vypráví o smrti krále Hunů Attily, jehož hrob dodnes nebyl nalezen. Najde se na kopci Štandl? Střeží nedotknutelnost Attilova hrobu nadpřirozené síly? Kdo ví… .Byl hunský vůdce Attila opravdu pohřben na severu Moravy? Schyluje se k senzačnímu objevu jeho prokletého pokladu? Spisovatel i tentokrát nabízí čtenáři řadu překvapivých objevů a odvážných hypotéz. Nové důkazy o utajené historii názorně dokresluje více než 150 fotografií a ilustrací. Přes 70 účastníků přijímalo lektorova slova s nadšením a těší se na jeho příští návštěvu.

Eva Hozmanová, foto archiv knihovny

Vašíček zasvětil milovníky tajemna do Labyrintu záhad

Procházení příspěvků