Česká společnost ornitologická vyhlásila Ptákem roku 2018 sýčka obecného. Udělením titulu u nás téměř vyhynulé sově Česká společnost ornitologická upozorňuje na osud, který hrozí mnoha dalším druhům zemědělské krajiny. Vždyť tam, kde žije sýček, se daří i dalším živočichům zemědělské krajiny. ČSO tradičně vydává k vyhlášení Ptáka roku také zvláštní číslo časopisu Ptačí svět, které si můžete zdarma stáhnout.

Sýček obecný je malá sova s rozpětím křídel asi 50 cm. Je čilý i za dne. Žije často v blízkosti lidských sídel. Sýček obecný patřil v Česku k nejrozšířenějším ptákům, dnes je to ohrožený druh. Ještě před 100 lety tady hnízdily desítky tisíc párů sýčka obecného. Ten se dostal i do lidových rčení, přísloví a pověr, např. nosit sovy do Athén. Podle lidových pověr sýček obecný, sova athénská, přináší neštěstí a svým houkáním věští smrt. Sýček obecný se nachází především v severních Čechách, a to v Ústeckém a Olomouckém kraji, na Žatecku a dále na jižní Moravě. Populace je ale menší než sto párů.

Výskyt v Českém středohoří: Bílina, Boletice (DC), Buková hora, České Zlatníky, Lochočice, Louny, Milada-nádrž u Chabařovic, Otovice, Roudníky, SPR Rač, Ústí n.L.-Klíše + město + Severní terasa, Velké Žernoseky-Kalvárie. Poznámka: Druh je zaznamenán na většině faunistických čtverců Ústeckého kraje.

Sýčkové žijí po celý život v páru a na celý život také osidlují svůj revír, v němž hnízdí. Kladou vejce do dutin, v otevřené krajině do skalních štěrbin, často hnízdí i ve zříceninách, ve studních av málo používaných budovách nebo v dutinách v zemi. Vejce klade koncem dubna a počátkem května. Na vejcích sedí samička 28 dní a sameček ji přitom zásobuje potravou. V létě konzumuje sýček obecný hlavně hmyz, dále i myši a drobné ptáky.

Ještě nedávno byl sýček hojnou sovou, která si svou zvědavostí (lákají ho rozsvícená okna), neprávem vysloužila nelichotivou nálepku posla smrti. Za 40 let ale počty sýčků strmě klesly na méně než deset procent původní populace. Přestože sýček patří mezi naše nejohroženější opeřence, věříme, že cílenou ochranou mu můžeme pomoci. Jsou vyvěšovány budky a sýčci v nich úspěšně hnízdní, se zemědělci upravujeme zemědělské hospodaření, aby sýčci měli vhodná loviště v okolí svých hnízd a jsou odstraňovány technické pasti (sudy, bazény, roury, síťovina), na kterých každoročně zbytečně zahyne mnoho sýčků i jiných živočichů…

Všímejte si technických pastí ve svém okolí a zabezpečte je – můžete tak zachránit stovky životů. Inspiraci najdete v Ptačím světě a na stránce Pták roku 2018. Fotografie pastí a jejich zabezpečení můžete posílat do konce září na adresu ptacisvet@birdlife.cz. Sýček už dávno smrt nevěští, naopak sám je na pokraji vyhynutí a symbolizuje tak osud živočichů zemědělské krajiny.
Eva Hozmanová, zdroj: internet

Pták roku 2018 – sýček obecný

Procházení příspěvků