V  pondělí 5. března se uskutečnila v městské knihovně  další geografická přednáška Jaroslava Bašty, tentokrát  na téma Nejkrásnější místa světa.  Jaroslav Bašta je český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident a signatář Charty 77, v 90. letech 20. století poslanec, ministr, pak velvyslanec a diplomat. V Lovosicích už přednášel několikrát – o dnešním Rusku, o Jihovýchodní a Střední Asii a dalších místech, která při své činnosti navštívil. Jak lektor uvedl, šlo o průřez letem světem i časem z pohledu diplomata.

Cesta začala v Saratově, ale brzy následovaly fotografie z vojenského hřbitova u Volgogradu a památky na „Bitvu u Stalingradu“  – Matka vlast volá a Mamajevova mohyla. Hřbitov je rozdělen na část, kde leží němečtí vojáci (tu založil Spolek německých matek) a na úsek hrobů vojáků Rudé armády. Ve Volgogradu má pomníček i strom, který jediný válku přežil. Poté si návštěvníci prohlédli obrázky z války na Kavkaze v Osetii. Skokem se ale ocitli u národa Jakutů ve studeném Jakutsku (oficiálně Republika Sacha) na lovu ryb – Čechy tam mají rádi, postavili jim tam pivovar. V Rusku ještě zhlédli hřbitov legionářů ve Vladivostoku.

Přednášející střídal fotografie ze vzdálených  míst Dillí – železný sloup, z Pekingu – Zakázané město, obchodní Šanghaje  i moderního města Brasilia (návštěva u prezidenta Da Silvy). Následovalo Rio de Janeiro s impozantní sochou Ježíše a setkání s krajany, přesun do Buenos Aires a do Santiago de Chile na inauguraci prezidentky. Český turista zapálil v NP v Patagonii les, Češi pomohli při zalesňování – posluchači viděli i fotky z této akce. Navštívili s lektorem i Lahaur v Pákistánu s branou pro slony, obchodní zastoupení v Kurdistánu v Iráku, ale i Bled ve Slovinsku, Sevastopol na Krymu  a krajany ve Volyni. Velmi pestrý je život diplomata, náročný na cestování . mnohdy i do nebezpečných oblastí. Lektor Bašta také návštěvníkům vysvětlil,  jak si záběry pro fotografování vybírá, že mnohdy fotografuje z okna hotelu nebo auta. V závěru zmínil ještě problematiku jazykového zákona na Ukrajině – všichni úředníci musí mluvit ukrajinsky, což byla pro většinu přítomných novinka. Akci pořádal KS Lovoš.

Eva Hozmanová, foto archiv lektora

Nejkrásnější místa světa – co fotografuje diplomat na svých cestách a proč?

Procházení příspěvků