O zajímavé informace, zážitky a fotografie z Andalusie doplněné o tipy na cestování jedním z nejkrásnějších regionů Španělska se podělila PhDr. Naďa Fuková s návštěvníky akce, která se konala v úterý 6. února od 17. hodin v zaplněném sále Městské knihovny ve Pfannschmidtově vile. Naďa Fuková je lovosickou rodačkou, navštěvovala lovosické gymnázium a poté UK, nyní působí na Obchodní akademii v Praze. Paní Naďa je všestranně nadaná – ve volném čase provází po Praze (někdy i lovosické turisty), píše básně, pěkně kreslí různými technikami, tvoří z drátu, vypaluje keramiku… Má také krásný řečnický projev. Jejím žákům lze jen závidět.

Pro toho, kdo miluje vše španělské, je Andalusie správnou volbou. Oblast, kde se zrodilo flamenco i býčí zápasy, která inspirovala Picassa i Hemingwaye, je zkrátka to pravé Španělsko s majestátnými horami, historickými městy i překrásnými plážemi. Ovšem přednášku zahájila lektorka už v Katalánsku, v Barceloně. Návštěvníci zhlédli sochu Kryštofa Kolumba, hlavní třídu La Rambla, Gaudího katedrálu Sagrada Familia (staví se dodnes) i některé jeho další stavby.

Cesta pokračovala – už v Andalusii – návštěvou městečka Gaudix. V jeskynních příbytcích, kterých se tu nachází více než dva tisíce, žije trvale asi polovina obyvatel města. Další zastávkou byla Granada – město granátových jablek, s památkami Alhambra a El Generalife, katedrálou, kde jsou hrobky Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského, a arabskou čtvrtí Albaicín. Alhambra je dominantou města, původně tato gigantická stavba sloužila jako pevnost muslimské dynastii, po katolickém převzetí města roku 1492 se stala sídlem katolických králů.

Pak jsme se ocitli na pobřeží v letovisku Nerja s podivuhodnou vyhlídkou zvanou Balkon Evropy, ale záhy jsme pokračovali do Málagy, kde se narodil malíř Pablo Picasso (jedním z jeho křestních jmen bylo i Juan Nepomucena). Je zde možno navštívit jeho muzeum, též maurskou pevnost alcazabu či římské divadlo nebo nejstarší býčí arénu. Malaga je také centrem pobřeží Costa del Sol (Slunečné pobřeží). I další navštívené město Ronda se proslavilo starou býčí arénou (z roku 1785) a Muzeem toreadorů.

S paní Naďou jsme pak vstoupili na britské území, to když jsme zhlédli vápencové skály Gibraltaru a zdejší atrakci, na niž je potřeba si dát pozor – opice magoty. Po Cádízu, v němž začínaly slavné mořeplavby, a Jerezu, kde se vyrábí sherry, jsme se přenesli do hlavního města Andalusie. V Seville je královské sídlo Alcazar, nejstarší královský palác v Evropě, i další historický milník – staletá katedrála s podivnou hranatou věží Giralda, která představuje slepenec minaretu a kostelní zvonice.

V chrámu je hrobka Kryštofa Kolumba. Sevilla zažila ve 20. století dvě světové výstavy, a to v letech 1929 a 1992. I v Cordobě lze spatřit mnohé pamětihodnosti, např. původní mešitu přestavěnou na křesťanskou katedrálu s 860 sloupy a římský most. Posledním navštíveným městem ve Španělsku byla Valencie s moderním Oceánografickým muzeem.

Příchozí se na přednášce pobavili a dozvěděli se mnoho zajímavého – třeba to bude pro některé tip na letošní dovolenou!

Eva Hozmanová

Perly Andalusie v přednášce Nadi Fukové

Procházení příspěvků