Ve dnech 21. – 23. dubna 2017 se v rakouském městě Insbrucku konal největší světový pohár v kickboxu asociace WAKO. Turnaje se účastnilo 1172 startujících z 32 zemí, kteří své síly změřili ve více než 2000 startech. Český svaz fullcontactu na tuto prestižní akci vyslal velmi početnou výpravu, která skýtala více 60 bojovníků a 12 členů realizačního týmu a 8 rozhodčích. Mezi rozhodčími nechyběl Michal Robouský, který mimo jiné působí ve Sportovním klubu kickboxu při ASK Lovosice jako trenér mládeže. Ten byl opět svými kvalitními výkony ohodnocen velmi vysokými známkami.

Lovosický klub na této akci reprezentoval trenér Vít Masopust, který zde působil jako asistent státního trenéra. Mezi bojovníky nechyběl matador Stanislav Godla (39 let), Lenka Masopustová (14 let),  Mahammad Jafar (17  let), Antonín Lupínek (15 let) a Filip Kafka (15 let). Jako první do bojů naskočil Filip Kafka, který startoval ve dvou polokontaktních disciplínách  straších žáků  do 52 kg. Nejprve v disciplíně lightcontact změřil své síly v osmifinále a německým reprezentantem, který vyhrál předešlou váhovou kategorii. Toho Filip prakticky k ničemu nepustil a jasně ho porazil 3:0 na body. Ve čtvrtfinále se utkal s mistrem Ukrajiny. Zápas byl velmi vyrovnaný, ale soupeř byl několikrát napomínaný za nepovolené techniky, což mu vyneslo dva mínusové body. Bohužel pro nepochopitelně rozhodčí rozhodli pro vítězství našeho soupeře 1:2 na body. Filip tak skončil bez medaile. V další disciplíně kicklight postoupil až do semifinále, kde změřil své síly s reprezentantem Slovinska. Do zápasu jsme nastupovali již z jedním mínusovým bodem za pozdní nástup. Samotný zápas Filip zvládl parádně. Bohužel mínusový bod rozhodl proti nám a opět jsme prohráli 1:2 na body. V této disciplíně tedy skončil na třetím místě.

Druhým bojovníkem byl Antonín Lupínek, který také startoval ve dvou polo-kontaktních disciplínách v kategorii starších žáků do 57 kg. V disciplíně lighcontact ve čtvrtfinále změřil své síly reprezentantem Slovinska. Začátek zápasu Tonda zvládl parádně. Jasně vedl, ale v do druhé poloviny nastoupil jako vyměněný. Nechal soupeře nepochopitelně pracovat a nakonec těsně prohrál 1:2 na body. Ve druhé disciplíně kicklight změřil své síly ve čtvrtfinále s dalším Slovincem. Zde zase zaspal začátek, kde Slovinec nabodoval velký náskok. Ve druhé půli Tonda začal stahovat bod po bodu, ale na konci duelu mu chyběli dva body, které již nedokázal stáhnout a tak prohrál. Jeho soupeř poté celou kategorii vyhrál. I v této disciplíně jsme byli bez medaile, což také svědčí o obrovské kvalitě tohoto turnaje.

Jako další se do bojů zapojil matador zdejší zápasišť Stanislav Godla (39 let). Ten nejprve startoval v plno-kontaktní disciplíně fullcontact mužů do 91 kg, kde postoupil až do finále, ve kterém se utkal s reprezentantem Itálie. V zápase vypsaném na tři kola měl v první polovině navrch Ital. V druhé polovině Standa postupně přebíral jeho útoky a začal dominovat. Hlavně měl nad svým soupeřem navrch po fyzické stránce. Ve druhém kole poslal svého soupeře po přesném backkicku k zemi. Ten od té doby zvolil zdržovací taktiku. Stale se na Standu věšel a držel ho v klinčích, které nejsou v této disciplíně povoleny. Středový rozhodčí na to ale nereagoval i přes naše protesty. Ital svou zdržovací taktikou nakonec dokázal zápas dotáhnout do vítězného konce a my jsme brali „pouze“ stříbro. Ve druhé polokontaktní disciplíně kicklight mužů do 94 kg postoupil do čtvrtfinále, kde se utkal s reprezentantem Maďarska. Toho v prvním kole přejel rozdílem třídy, kdy mu svými lowkicky úplně rozkopal nohy a Maďar do druhého kola již nenastoupil. V semifinále jej čekal již jiný kalibr. Reprezentant Polska, který měřil dva metry a vypadal jak kulturista. Pro nás nepochopitelné, jak mohl navážit 94 kg. První kolo bylo vyrovnané. Polák měl opravdu bomby v kopech, ale Standovi dobré boxerské techniky mu nechutnali. První kolo končilo mírnou výhrou Poláka. Do druhého kola Standa začal svého soupeře tlačit a postupně jej začal přebodovávat. Bohužel v polovině druhého kola Standa trefil svého soupeře přesným a tvrdým roundkickem, ale ten ve stejnou dobu kopl přesný backkick. Oba skončili na zemi. Soupeř se po chvíli zvedl, ale Standa  nemohl. nebyl schopen v zápase pokračovat a tak jsme museli naší cestu za vysněným pásem ukončit. Standa v této disciplíně skončil na třetím místě.

Dalším naším bojovníkem byl Mahammad Jafar. Ten startoval v plno-kontaktní disciplíně fullcontact juniorů do 60 kg. Původně byl přihlášen do nižší váhové kategorie, ale jeho soupeři nenavážili, tak je všechny přesunuli do vyšší váhy. Miky postoupil do semifinále, kde se utkal s reprezentantem Chorvatska. V parádním zápase měl Miky navrch v boxerských technikách oproti skvělé kopací technice našeho soupeře. Na naší straně byla i lepší fyzická kondice. Nakonec jsme ale zápas prohráli těsně 1:2 na body a vybojovali pouze bronz. Mikyho výkony mají ale stále stoupající tendenci, což je pro nás velkým příslibem do budoucna.

Jako poslední na soutěžní tatami nastoupila Lenka Masopustová (14 let). Ta startovala celkem ve třech kategoriích. Nejprve v disciplíně lightcontact starších žákyň nad 65 kg postoupila do finále, kde změřila své síly s další reprezentantkou ČR Nelou Pánkovou. Pánková v našich končinách v této kategorii nemá soupeřku a její silový styl je mezi děvčaty ojedinělý. Přesto byl zápas velmi vyrovnaný. Obě se do sebe pustily od začátku a nic si nedarovaly. Lenka byla techničtější, ale měla před svou soupeřkou přílišný respekt. Dvakrát při ústupu vystoupila ze soutěžního čtverce a byla za to napomenu dvěma mínusovými body. Díky kterým tento zápas jasně prohrála. V této kategorii skončila na druhém místě. V druhé kategorii starších žákyň nad 65 kg postoupila opět až do finále, kde se utkala se stejnou soupeřkou. Tento zápas byl však z obou stran úplně jiný. Po prvním zápase byl již respekt na obou stranách a obě se již nechtěly pouštět do přestřelek, což vyhovovalo naší straně a Lenka lepším pohybem jasně bodovala a tento zápas jasně vyhrála 3:0 na body a úžasně při své velké premiéře na tomto turnaji vybojovala cenný pás. K tomuto úspěchu ještě přidala bronz z kategorie kicklightu st. žákyň do 65 kg.

Bodované výsledky:

Lenka Masopustová – 1. místo kicklight st. žákyně nad 65 kg, 2. místo lightcontact st. žákyně nad 65 kg, 3. místo kicklight st. žákyně do 65 kg, Stanislav Godla – 2. místo fullcontact muži do 91 kg, 3. místo kicklight muži do 94 kg, Mahammad Jafar – 3. místo fullcontact junioři do 60 kg, Filip Kafka – 3. místo kicklight st. žáci do 52 kg.    

Celkem naše bilance: 1 x zlato (pás), 2 x stříbro, 3 x bronz.

Autor článku: Vít Masopust.

Kickboxeři přivezli z Rakouska 6 medailí

Procházení příspěvků