Lovosický Dnešek

prosinec 2008 - strana 9

Z našich škol

ZŠ ve Všehrdově ulici si vzala za svůj projekt Celé Česko čte dětem

čte dětem

Základní škola ve Všehrdově ulici v Lovosicích, zaměřená na výchovu a vzdělávání žáků 1. stupně základního školství, podporuje myšlenku hlasitého předčítání a v současné době se stává součástí celonárodního projektu Celé Česko čte dětem.

V duchu hesla: “Čtenářem se člověk nerodí, čtenáři musíme ukázat cestu“ si hlasité předčítání vzali za své žáci třídy II.B s paní učitelkou Petrou Sozanskou. Pro své kamarády z přípravné třídy, ale také i pro 1. a 2. třídy, připravili předčítání z knihy Neználek ve Slunečním městě.Pod názvem Celé česko čte dětem“- my čteme Vám“ zvali jednotlivé třídy v období od 20.- 31.října k poslechu příběhu o tom, jak Neználek konal dobré skutky a tak přišel ke kouzelné hůlce.Součástí předčítání bylo seznámení s malenkami a malíčky města Kvítečkova, ale hlavně s kouzelníkem, který se mezi dětmi opravdu objevil!

Na závěr předčítání měli žáci II.B pro své kamarády i dáreček na památku – obrázky Neználka s ilustrací příběhu.Nezbytnou součástí bylo i fotografování s přítomným kouzelníkem a poděkování za pozorné naslouchání.

Mgr. Petra Sozanská a žáci II.B

 

-

Celé Česko čte dětem podruhé

čte dětem

Celonárodní projekt Celé Česko čte dětem, do kterého se aktivně zapojila Základní škola ve Všehrdově ulici v Lovosicích, přišel 5. listopadu v dopoledních hodinách podpořit místostarosta Lovosic pan Jan Jakub. V křesle pro hosta, které pro něho bylo v tělocvičně školy připraveno, předčítal žákům 4. tříd z knihy Robinson Crusoe. Předčítal nejen jako zástupce města, ale především jako taťka tří synů, s nimiž výběr knihy konzultoval. Jeho čtení bylo velice poutavé a z reakcí dětí bylo možné vypozorovat bezprostřední zájem.

Projekt samotný vznikl hlavně proto, aby si společnost uvědomila, jak ohromný význam má hlasité čtení dítěti pro jeho emocionální vývoj a pro formování návyku číst si v dospělosti. Hlasité předčítání v přátelské atmosféře je spolehlivý a účinný způsob, jak se může čtení stát pro dítě stejně přitažlivým, či dokonce ještě přitažlivějším než televize. Čtenářem se totiž nikdo nerodí, čtenáři musíme ukázat cestu. Dojmy z předčítání měli žáci rozvést ještě při hodině slohu s třídními učitelkami. Jeden z nich se právě představuje.

Robinson Crusoe mezi námi

5. listopadu nás do školy přišel navštívit pan místostarosta Jan Jakub. Udělal si na nás čas a přišel podpořit školní projekt Celé Česko čte dětem. Předčítal nám kapitolu z knihy o trosečníkovi Robinsonovi Crusoe.

Příběh byl o námořníkovi Robinsonovi, který jediný přežil ztroskotání lodi. Přežil sám na pustém ostrově, kde nebyla ani noha, jen divoši. Jeden z nich se stane Robinsonovým přítelem. Robinson mu dává jméno Pátek.

Když pan Jakub dočetl, stali jsme se Robinsony my a začali jsme s úkoly. Já byl v partě s Davidem, Lukášem, Janou a Mirkou. Měli jsme překreslit loď do čtvercové sítě, vyluštit zašifrovanou zprávu, určit, co bychom si vzali na tři dny k řece a z tajného písma zjistit, co si zpíval Robinson. Tuhle soutěž skupin jsme vyhráli a jsme na to pyšní.

Potom jsme si šli sednout a ještě si s panem Jakubem povídali. Hodinu jsme zakončili velkým potleskem. Dopoledne se mi moc líbilo a myslím, že i panu místostarostovi bylo u nás dobře.

Marek Henzl, IV.A, ZŠ Všehrdova

-

Strašidláci potřetí

výstava strašidel

Ve třetím říjnovém týdnu proběhl v Mateřské škole, Sady pionýrů, Lovosice 8. ročník soutěže „O nejhezčího mateřinkového strašidláka.“ Výtvory z různých přírodnin potvrdily, že fantazie rodičů a jejich dětí je obrovská a těžko se vybírali vítězové. A tak s odměnou odcházely všechny děti, které se do domácího tvoření s rodiči pustily. Obdivuhodnými nápady nás překvapily zejména děti nové, které s naší dlouholetou soutěží ještě neměly žádné zkušenosti. Soutěžilo se ve dvou  kategoriích, děti 3 – 4 leté a děti 5 – 6 leté. Výrobky prozatím dále zdobí společné prostory MŠ, ale nestraší, naopak udivují nás všechny svou nepřebernou paletou barev podzimních přírodnin. A co dál se strašidláky? Než napadne první sníh, jistě potěší svou krásou návštěvníky MÚ Lovosice, kam budou na nějaký čas přestěhováni.

Hana Růžičková, uč. MŠ
Sady pionýrů, Lovosice

 

-

Gymnázium Lovosice ve Vídni

Dne 19. září 2008 se skupina studentů německého jazyka našeho gymnázia zúčastnila celodenní exkurze pojmenované „Podzimní Vídeň“. Sraz byl v časných ranních hodinách u budovy gymnázia, kde již čekal autobus. Trasa vedla dálnicí D1, z Brna pokračovala na hranice přes Mikulov.

Po desáté hodině autobus zaparkoval u Prateru a my se vydali do centra města. U Stephansdomu jsme se rozešli ve skupinkách, které byly již předem určeny, a sami jsme měli plnit zadané úkoly a podle plánku města navštívit nejdůležitější památky, jako například již zmíněný Stephansdom, Hofburg, rakouský parlament nebo vídeňskou radnici. Sraz byl v půl třetí u pomníku Marie Terezie, kde se všichni zdárně sešli.

Exkurze následně pokračovala v Hofburgu, který dříve sloužil jako zimní sídlo císaře. Žila tu například i známá císařovna Sissi. V Hofburgu probíhala výstava věnovaná egyptským faraónům a především tomu nejvýznamnějšímu, Tutanchamonovi. Na výstavě jsme mohli obdivovat život faraónů, různé sochy, ale také jejich pohřební výbavu, jež sestávala z různých šperků, což ocenila především děvčata.

gymnazium Lovosice

Sraz byl v pět hodin před Hofburgem, z nějž jsme přes město pokračovali k vídeňskému zábavnímu parku Prater s dominantním ruským kolem. Zde byl opět rozchod, takže se studenti mohli vyřádit na různých atrakcích. V sedm hodin byl odjezd a všichni jsme se plni zážitků vraceli zpět domů. Do Lovosic jsme přijeli před jednou hodinou, kde už rodiče očekávali své ratolesti.

Mně osobně se výlet velmi líbil, byl sice krátký, ale alespoň jsem si utvořila představu o Vídni a určitě se tam v budoucnosti ráda vrátím, protože jsme neprošli zdaleka všechno. Mohla jsem také využít znalosti německého jazyka, což mi bylo velkým přínosem a obohacením.

M. Tuhárská, foto archiv školy

Den otevřených dveří

Gymnázium Lovosice zve zájemce o studium z 5. i 9. tříd

a jejich rodiče na Den otevřených dveří, který se koná v budově gymnázia v Lovosicích v úterý 9. prosince od 16.15 hodin

Přijďte se informovat o možnostech studia na naší škole:

organizace přijímacího řízení a přijetí bez přijímacích zkoušek (dozvíte se, jak chceme zabránit komplikacím po změně školského zákona. Ačkoliv je na středních školách dostatek míst, možností podat zároveň 3 přihlášky dojde k situaci, že velké množství uchazečů obdrží rozhodnutí o nepřijetí ze 2 i 3 škol)

seznámíme Vás se vzdělávacím programem školy (od školního roku 2009-10 se bude vyučovat podle nového školního vzdělávacího programu, který je již druhým rokem zpracováván našimi učiteli a vychází z konkrétních podmínek na našem gymnáziu. Zjistíte, jak je organizována výuka jazyků – angličtiny, němčiny, ruštiny, francouzštiny i španělštiny. Seznámíte se s možnostmi odborné přípravy v oborech jako je informatika, programování a ekonomie, kde používáme i metody e-learningu, různé programy simulující podnikání, činnost bank apod. Zmíníme se i o celé řadě projektů, které byly či budou zařazeny do vzdělávacího programu)

prohlédnete si učebny a multimediální vybavení školy (již ve 4 třídách máme interaktivní tabule, na kterých vám předvedeme výuku v různých předmětech, v každé třídě je zároveň k dispozici připojení ke školní síti a internetu, do konce školního roku budou ve všech třídách počítače a připravujeme elektronickou evidenci včetně možnosti přístupu k základním informacím i z domova po internetu)

představíme výsledky našich studentů (tradičně jsou naši studenti úspěšní v okresních, krajských i celostátních kolech olympiád a soutěží, v letošním roce se plných 100% našich přihlášených studentů dostalo na vysokou školu!)

budeme informovat o mezinárodních aktivitách a projektech školy (školní inspekcí byla mezinárodní činnost školy hodnocena jako příklad dobré praxe, dlouhodobě spolupracujeme se školami ve Francii a Nizozemsku, v rámci e-twinningu zpracovali studenti projekt „Mládež a odpovědnost za životní prostředí“ se školami z Belgie, Itálie a Kypru, již podruhé byla delegace školy pozvána do italského Milána na „Den Evropy“. Největší akcí je projekt Comenius „Pozorování Země, území, regionu, města a obce ze satelitu“, spolupráce s 8 evropskými školami z Francie, Belgie, Turecka, Španělska, Portugalska, Polska, Bulharska a Rumunska. V jeho rámci jsme již navštívili belgické Charleroi, portugalské Porto, španělskou Orihuelu a bulharský Blagoevgrad, příští rok vyvrcholí projekt schůzkou u nás v Lovosicích a v tureckém Istanbulu)

Přijďte se i Vy přesvědčit, že všeobecné vzdělání je základ úspěšného uplatnění !

Sady pionýrů 600/6, Telefon: 416 532 574, 416 533 390 E-mail: gymlovo@gymlovo.cz http://gymlovo.webskoly.cz

-

děti v knihovně

S knížkami je každý kamarád.

Kamarádíme se s nimi i my předškoláci z přípravné třídy ze ZŠ ve Všehrdově ulici v Lovosicích.Každý den si ve škole čteme pohádku, a protože pohádek není nikdy dost, vydali jsme se do Městské knihovny v Lovosicích, abychom si zde společně vybrali další pohádkovou knížku na naše odpolední čtení. V knihovně nás přivítala paní knihovnice Zdeňka Černá, která nám pověděla jaké druhy knih zde najdeme, vyzkoušela nás z pohádkového testu a přečetla nám pohádku „O sedmilháři“. Nakonec našeho povídání o knížkách jsme si sami mohli prohlédnout encyklopedie, pohádky a další knihy pro děti, ze kterých jsme si vybrali pohádku „Čtyři uši mezi ploty“. A tak našimi novými kamarády na odpolední čtení jsou nyní Hejásek a Jujdásek. Už se těšíme jaká dobrodružství nás s nimi čekají.

Děti z přípravné třídy 4.ZŠ a učitelka I. Reicheltová
foto archiv školy

-

Padíky pro alíky

sbírka padesátníků

aneb jak žáci ze ZŠ Všehrdova sbírali poklad pro ZOO v Ústí nad Labem

26. března byla odstartována akce „Padíky pro alíky“. Akce byla vyhlášena ZOO v Ústí nad Labem, a to souvislosti s platností padesátihaléřových mincí, která končila 31. srpna letošního roku. Žáci, nynější 4. A si vzali nad touto akcí od samého začátku patronát a vytvořili přímo aligátorskou pokladničku na samé padesátihaléře.

Minulý týden honba za padesátihalířovým pokladem skončila a samotní ošetřovatelé ze ZOO si převzali tento stříbřitý poklad od žáků ze 4. A. Nadšeně sbírali nejen tito čtvrťáci, ale všichni žáci ze ZŠ Všehrdova. Do akce se zapojili i jejich rodiče, příbuzní, ale také zaměstnanci školy. Věřte – nevěřte sesbírali jich 15 160 kusů, v přepočtu na korunky 7 580 Kč. Všem, kteří se do akce zapojili patří náš veliký dík! Věříme, že výběh pro aligátory Libora a Elišku bude dostatečně veliký a prostorný pro jejich spokojený zvířecí život.

Žáci ZŠ ve Všehrdově ulici v Lovosicích,
foto archiv školy

-

Za kaštany budou stromky

Pěkně vzrostlé kaštany nám rostou přímo na školní zahradě, proto jsme už v loňském roce dostali nápad, posbírat kaštany do pytlů a dopravit je srnkám do lesa. To si kaštany odvezl pan Petr Chod.

V letošním roce jsme se připojili k akci, kterou vyhlásily Lesy ČR a.s. Děti s rodiči pilně sbírali kaštany a každý pátek si zaměstnanci lesů odváželi plné auto kaštanů. Sebrali takové množství kaštanů, že nasbírali nejvíce kaštanů ze všech škol, které se do akce zapojily. Odměna patřila každému, kdo kaštany přinesl. Sladkosti a drobné dárky dodali lesníci, omalovánky přidaly paní učitelky.

V průběhu října vyráběly děti za pomoci svých „dospěláků“ strašidla a bubáky z přírodních materiálů. Takováto strašidla nám zdobí mateřskou školu každý rok. Tentokrát však ozdobí i pracoviště zaměstnanců Lesů ČR a.s. Ti si některé postavičky odvezli s sebou. Vyrobit lesní strašidlo bylo pro děti dalším úkolem. Odměněni byli opět všichni malí výrobci, protože všechna strašidla byla nejkrásnější a vyhráli úplně všichni, kteří strašidlo vyrobili.

Lesní postavičky budou zdobit chodby mateřské školy do doby, kdy je vystřídají Mikuláš s čertem nebo třeba sněhuláci. Před sebou však děti mají ještě třetí, poslední úkol. Budeme vymýšlet a zhotovovat dobroty pro lesní zvířata, které odneseme za doprovodu lesníka do lesa. Na vycházky, které budou v polovině prosince organizovány ve dvou okruzích ( pro mladší a starší děti), se děti moc těší. Velkou radost jsme měli, když nám lesáci za kaštany slíbili, že nám na oplátku přivezou nové stromky na školní zahradu. Chtěli bychom vybudovat výukovou zahradu a nabídka stromků je pro nás velkou výzvou.

Další, již vzrostlé stromky, přislíbila paní Kratochvílová jako sponzorský dar, za který předem děkujeme.

Z. Mikynová, MŠ U Koníčka

-

III. ročník „Výstavy domácích mazlíčků“ na 1. ZŠ v Lovosicích

činčila

se konal 3.10. Žáci si opět přinesli do školy své domácí mazlíčky a bylo na co se dívat. Letos bylo z každé třídy vybráno 5 zástupců, kteří reprezentovali svou třídu v soutěži O nejkrásnějšího domácícho mazlíčka.

Celkem se zúčastnilo 43 žáků. Výstava se všem návštěvníkům velice líbila, přišly nás navštívit děti z mateřských škol v Lovosicích, ale také i žáci speciální základní školy a praktické školy.

A jak tedy soutěž dopadla?

  1. místo Eliška Zelená z 4.A - mazlíček Krajta Královská
  2. místo Kristýna Hlaváčová z 3.A - mazlíček Užovka Červená
  3. místo Míša Štarhová z 1.A - mazlíček Činčila Čika

Mgr. Jitka Hellerová

-

Dýňový den a noc malých skřítků

V pátek 31.10. se všichni žáci, společně s třídní učitelkou Mgr. Helenou Buškovou, oblékli do oranžového či zelenooranžového oblečení. Od rána si žáci pohlíželi své dýně, které si během týdne nosili do školy. Prováděli ve výuce měření, vážení, porovnávání dýní. Největší a nejtěžší dýni měla ta z nejmenších Nicolka Svobodová. Své přinesené dýně pak malovali. Poté přišly na řadu přinesené pomůcky - nožíky, formičky a lžíce zažívaly koncert. Pod dětskýma rukama vznikali dýňoví mužíčci.

Večer na děti čekala "Noc malých skřítků" - noc plná soutěží, překonávání překážek a plnění tajemných úkolů. Dětem se podařily tajemné čelenky, lovily jablka z vody, kamaráda oblékaly jako mumii, s opravdovým vajíčkem probíhaly slalomovou dráhu a zručnost si procvičily navlékáním korálků. S nástupem tmy začal ten pravý čas na hledání pokladu.Na cestu jim posvítili dýňoví mužíčci a lucerničky baterek. Při ulehání do spacáku si ještě dlouho děti štěbetaly i svých zážitcích a dojmech. Ráno na ně čekala sladká školní snídaně.  K rodičům se všichni rozeběhli s rozzářenýma očima  plných dojmů. Za rok  určitě znova!

Mgr. M. Zemanová

dyne v ZOO

Fotografie z archivů škol

Výuka přímo v ZOO

V pátek 31.10. oslavili žáci ZŠ A.Baráka letošní „Den zvířat“. Sice později, ale o to s více zážitky mezi živými zvířátky a také trošku odlišným způsobem. Všichni se sešli ráno před školou a autobusy se přepravili do ZOO Ústí nad Labem. Byla domluvena výuka přímo v areálu zoologické zahrady. Tam se jich ochotně ujali pracovníci ZOO a mohlo se začít.

Žáci 1. třídy přešli do nové budovy Zooškoly Heinricha Lumpeho, kde viděli kožešiny zvířat, kůži krajty, roh nosorožce, obratel žirafy a vše si mohli ohmatat a prozkoumat. Také soutěžili ve svých vědomostech o zvířátkách a byli velice pochváleni za svoje znalosti. Mimo jiné se dozvěděli, že opice nemají blechy. To samé prožili i žáci 2. třídy s rozdílem toho, že ti byli v terénu. Pak dostali mapku zahrady a úkoly, které měli plnit např. u plameňáků měli stát na jedné noze a říci, proč mají tak dlouhé nohy a jiné otázky.

Starší žáci – ze 3., 4. a 5. třídy – se rozdělili do skupin a každá dostala papír s otázkami, na které museli najít odpovědi na popiskách u klecí se zvířaty. Úkolů bylo dost a stihnout je všechny splnit bylo velice těžké. Všichni se ale snažili a následné vyhodnocení v pondělí ve škole bylo velice náročné. Nic se ale nemění na tom, že se všichni dozvěděli mnoho nového o zvířatech a o jejich životech. Dětem se projektový den líbil a těší se na další netradiční formy výuky.

Mgr. Dragounová, ZŠAB

-

Výlet do země ze stavebnice

Albert Einstein kdysi řekl, že hra je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zjednodušit život. V rámci zjednodušení života si žáci ze ZŠ Všehrdova v Lovosicích na 19. září naplánovali výlet do německého Legolandu – za účelem hrát si v „zemi ze stavebnice“.

lego lego

Z 18. na 19. září v noci se všichni žáci naskládali (i s rodiči a pedagogy) do dvoupatrového autobusu a vyrazili vstříc novým zážitkům. Brzo ráno dojeli na odpočívadlo, nedaleko Legolandu. Zde se posnídalo, a tak se doplnila tolik potřebná energii pro den plný her. Hned po snídani se pokračovalo v cestě do Günzburgu –městečko u Legolandu. Počasí bylo jako na objednávku. Celý den svítilo sluníčko, a tak si všichni mohli vychutnat všechny možné atrakce včetně vodních. Užívali si například Dschungel X-pedition. Byl to člun, ve kterém se proplouvala divoká řeka a ve finále se sjel prudký vodopád. Také horské dráhy nikdo nemíjel bez povšimnutí. Při rychlé jízdě všem proudil tělem adrenalin.

Příjemně znavení náročným dnem se celá výprava vydala na zpáteční cestu. Domů jsme dorazili časně ráno.

Už teď se všichni těšíme na další výlet do země Lego.

Mgr. Jana Kašparová

Elko hlásí

„Děti ať zlobí“

pod tímto názvem jsme shlédli divadelní představení v divadle K.H. Máchy v Litoměřicích. Divadelní představení bylo nejen zábavné, ale i poučné .

V úterý 4.listopadu jsme v lesoparku Osmička pouštěli draky. Vítr sice vůbec nefoukal, ale jelikož draci byli z lehkého materiálu, tak se dětem podařilo je dostat do oblak. Majitelé tří nejlétavějších draků byli odměněni sladkým balíčkem, ostatní draci odletěli s malou sladkostí.

Ve čtvrtek 4.prosince k nám do Elka přijde s nadílkou Mikuláš. Na sobotu 6.prosince připravuje náš turistický oddíl pochod na Lovoš pod názvem Lovosická vánočka aneb »O měšec zlého správce«. Jako každoročně je během výstupu na Lovoš připravena spousta zajímavých soutěží.

Všem Lovosičanům přejeme příjemně a v klidu prožité vánoční svátky a dětem hodně dárků pod stromečky.

Věra Hamerníková

Copyright © 2008 Lovosický Dnešek. Vydává Kulturní středisko Lovoš